Vyplatiť hypotéku alebo nechať zainvestované?
Chcem si prečítať názor na našu situáciu . V 06/2024 nám konci fixácia na hypotéke . Zostatok hypotéky bude 89000€ aktuálna splátka je 293€ . Ak budú úrokové sadzby na rovnakej úrovni výška splátky bude okolo 460€ . Peniaze na hypotéku máme zainvestovane. Čo by ste robili vy vyplatili by ste hypo a mali čistý štít alebo peniaze nechali ďalej zainvestovane. Ďakujem za rozumné rady.
Osobne by som sa rozhodovala až v roku 2024 kedy úrokové sadzby môžu byť na úplne inej úrovni ako dnes. Rok je dlhá doba, zvlast na finančnom trhu.
v čase konca fixácie porovnať úrokovú sadzbu hypotéky a ročný výnos investície(viem, že nie je stabilný) - a odpoveď máš jasnú
aktualna inflacia vs. urokove sadzby na investicnych produktoch vs. urokove sadzby na hypoteke naklanaju misku vah v prospech splatit hypoteku ALE jednak teraz nie je uplne vhodna situacia na vyber investovanych penazi, kedze nedavno vacsina utrpela signifikantny pokles a o rok moze byt aj situacia s urokovymi sadzbami na hypotekach ina aj ked som znacne skepticka 😵💫 kazdopadne pockajte co bude, ked ten bod nastane a uvidite
Ak výška splátky neohrozuje rozpočet a viete splácať hypotéku aj po zvýšení splátky, tak zainvestovať.
460€ je stále nízka splátka, niektorí majú aj cez 800€... Navýšenie o 170€ by som neriešil
V čom sú peniaze zainvestované? Nie je investícia ako investícia. Z niektorých je nutné platiť aj daň.

počkala si aké budú o ROK úroky 😉