icon

Výpoveď v Allianz: Môže firma žiadať vrátenie platu?

lukas555
3. feb 2025

Ahojte, pracujem v Allianz skoro rok a nastala taká vec, že chcem dať výpoveď nedarí sa mi. Keď som.to povedal šéfke nebola nadšena, snažila sa ma presvedčiť aby som ostal, keď sa jej nedarilo tak vytiahla na mňa ze Fix čiastku platu máme vratnú (po dobu 6 mesiacov som dostával 500+ ked som mal aspoň jednu zivotku) vlastne si odomna pýta 3000€ ma stým niekto skúsenosti ? mne to príde ako kravina

janai1
3. feb 2025

@lukas555 precitaj si čo máš v zmluve

lukas555
autor
3. feb 2025

@janai1 čítal som celú tie fixy tam ani nie sú vôbec zahrnuté

petamich
3. feb 2025

Hlupost, este som nepocula, ze, by niekto pri ukonceni PP vracal fix. Este za istych podmienok variabilnu zlozku alebo nejake bonusy nepoviem ale fix 🤷‍♀️ precitaj si poriadne zmluvu a ak to tam nie je tak hlupost

lukas555
autor
3. feb 2025

@petamich precital som nič také nevidím tam, proste mi to nedáva zmysel, len mam strach že nech nedostanem exekúciu kvôli tomu...bolo mi treba tento Allianz 😅

melanta
4. feb 2025

@petamich on nebude mať PP, on bude fungovať na živnosť. Dávajú aj živnostníkom na prvé mesiace fix, aby mali z čoho žiť, kým nabehnú na provízie.

melanta
4. feb 2025

@lukas555 akože v zmluve nemáš uvedený fix? A na základe čoho ti ho vyplácajú? Určite máš v zmluve uvedené, že určitý počet mesiacov dostávaš fix. Alebo to máš uvedené v nejakej prílohe, ktorá je súčasťou zmluvy. Ak tam nemáš uvedené, že fix si povinný vrátiť, tak daj výpoveď a šéfky sa opýtaj, na základe čoho chce vrátiť fix, pretože ty si nič také nepodpísal. A viac sa s ňou nebav. Ak to ale v zmluve máš, tak áno, si povinný to zaplatiť a naraz. Niekde v zmluve alebo v prílohe zmluvy o fixe a províziách určite máš informáciu. Nemôžeš dostávať fix a provízie bez toho, aby si k tomu nemal nejaký dokument. Určite tam napríklad máš informáciu aj o tom, že ak predáš životné poistenie klientovi a on ho zruší do 2 rokov, tak províziu musíš vrátiť.

petamich
4. feb 2025

@melanta fiha, tak to som netusila, dakujem ti

ajka10000
4. feb 2025

Sesternica tiez robila allianz tiez pri odchode musela vratit nejeke peniaze je to chore.

melanta
4. feb 2025

@ajka10000 prečo by to bolo choré? Sesternica je snáď svojprávna. Podpísala zmluvu. Tak si bola vedomá toho, že ak odíde, bude musieť nejaké peniaze vracať. Nevravím, že je to super, ale takto práca pre poisťovne často funguje a každý sa môže slobodne rozhodnúť, či také podmienky podpíše alebo nie. Problém je, že ľudia nečítajú, čo podpisujú. Väčšina ľudí si neprečíta absolútne celú zmluvu, všetky prílohy a interné smernice, na ktoré sa zmluva odvoláva predtým, než podpíšu. A to je chyba. Ich chyba. Ľudia nemajú právne a pracovné povedomie a idú robiť na rôzne zmluvy či na živnosť bez toho, aby tomu rozumeli a bez toho, aby sa poradili s niekým, kto tomu rozumie. To je ich rozhodnutie. Čiže choré je, ak sa sesternica čudovala, že musí niečo platiť. Vedela od podpisu zmluvy a ak nevedela, tak iba preto, že sa dostatočne nezaujímala o to, čo podpisuje.

boleraz007
31. mar 2025

@lukas555 ahoj, chcem sa spýtať ako si dopadol, riešim niečo podobné a skúsenosť, by mi pomohla. Vracal si Allianz časť fixu?