Výška invalidného dôchodku pri artritíde, rakovine, amputácii
Ahojte prosim vas kolko dostavate aku vysku ti ktory ste na invalidnom dochodku ci uz ohladom reumatickej artritidy ,psoriatickej artritidy ,amputacie ,rakoviny alebo z inych zdravotných dôvodou ktorých je veľa.
Tak mam 28 rokov papriazu od 12rokov, som ZTP, k tomu rozvedena s 5 rocnym dietatom a na predlzenom rodicovskom prispevku. Cez tehu som si platila aj socialku a dostavala som najvyssiu matersku, predtym som pracovala ako casnicka 🤷🏽♀️
@ianka94 chod na SP .. založ si u nich EUP https://www.socpoist.sk/nastroje-sluzby/elektro... tam zistíš aké máš OMB, za uplynulé roky, a podla toho sa dá vyrátať výška ID. z tých údajov čo si dala sa vyrátať nič nedá.
@ianka94 uz si si podala ziadost o invalidny dochodok? Ono tam ide aj o to kolko ti urcia "percent", ako ti oboduju diagnozy. A potom zalezi od toho kolko si zarabala.
@ianka94 pri výpočte nezáleží od danej diagnózy., ale od priznaných %...Do výpočtu vstupuje celková doba poistenia daného človeka a aj jeho priemerný osobný mzdový bod(ten sa odvíja od výžky zárobkov k priemernej mzde)....takže ak si zarábala celý život minimum bude aj výška ID rátaná z minima...nemenej dôležitá je celková doba poistenia.....nestačia posledné roky, do úvahy sa berie doba a zárobky počas celého života....
@ianka94 pozor výška materskej na to nemá žiadny vplyv, práve naopak - počas materskej a rodičovskej je tam pevne daný mzdový bod, ale obdobie sa zarátava....ty keďže si si platila sama, tak sa ti tam bude rátať suma a obdobie počas ktorého si si platila odvody....záleží v akom období, lebo bolo obdobie ked sa dalo platiť len nemocenské a tebe sa zarátava dôchodkové, teraz sa dá platiť už len celý balík bez nezamestnaneckého... podľa toho čo píšeš, ak splníš hranicu odrobené, tak pri uvedených diagnózach bude tvoj ID malý...ale zase aj popri ID môžeš pracovať....ono najskôr ti tvoj ekár musí vypísať tlačivo , štyristovku(to je ich názov), ide to následne posudkovému lekárovi, ten stanov percentuálnu mieru neschopnosti, ale aby ti aj niečo bolo vyplácané musíš mať odrobené roky(tie sú dané podľa veku žiadateľa) a potom v SP na ústredí vyrátajú výšku ID ktorý ti priznajú....ono ten výpočet je trochu zložitejší, veľa krát je lepšie mať kratšie obdobie ale s vyšším mzdovým bodom ako dlhé obdobie kedy človek zarábal minimálku....svoje mzdové body za jednotlivé obdobia nájdeš v individuálnom účte poistenca alebo si cez centrálu požiadaj o zaslanie tvojho dôchodkového účtu(tam nájdeš všetky obdobia ktoré sa ti zarátavajú aj mzdové body za tieto obdobia.....berie sa do úvah priemerný mzdový bod, takže si spriemeruješ mzdové body.....čím vyšší mzdový bod, tým vyššia suma pri ID alebo aj starobnom dôchodku....pri minimálke je okolo 0,5, pri priemernej výške platu v danom období je mzdový bod 1, ak zarábaš viac tak je to nad jedna...v roku 2021 bola preimerná mzda cca 1200eur, v minulom roku cca 1290eur....vieš si platiť aj čisto odvody len odvody na starobný dôchodok, len ak si budeš platiť len z minimálky tak je to nič....a stále sa berie priemerný mzdový bod za celý život....

zavisi to od prijmov ake si mala