Vysoké dane pre živnostníkov
Ahojte živnostníci a živnostníčky,
vopred ďakujem za odpovede. Chcem sa len opýtať, či je to normálne a len ja do toho nevidím. Prosím o usmernenie mojej frustrácie.
Pri ročnom príjme cca 42 000 eur a uplatnení paušálnych výdavkov mužovi ako živnostníkovi vyšla daň cez 2000eur ( odhad ekonómky). Dali sme odklad, pretože sme to nemali z čoho zaplatiť. Podľa orientačnej kalkulačky na nete mi vyšlo, že bude mať ešte nedoplatok -1000eur na zdravotnom poistení a 2400 eur na sociálnom. Je mi z toho do plaču. Zdravotnú a sociálnu platí tak ako mu vyrátali. ( do júla 216eur a potom 227 eur SZČO) a zdravotnú 97 eur.
Má náročnú manuálnu prácu, pracuje 16h denne. Rozmýšľam, že celá živnosť bola chyba a mal ostať radšej zamestnancom za menej peňazí ale so zdravím a doma.... platíme vysokú hypotéku a asi to bola chyba. Naša pani účtovníčka je celkom skúpa na slovo a vraví, že všetci tak platia a je to bohužiaľ v našom štáte tak.
Minulý rok platil daň 930eur a 400eur nedoplatok na ZP. Uplatňuje si paušál, lebo bločkami nevieme vydokladovať viac, len tankovanie za prácou a nejaký drobný spotrebný materiál na prácu.
Ďakujem za normálne odpovede.🙏
Nehnevajte sa ale nieje to veľa 2000€ za celý rok.
Ja keď toto čítam.. smiech cez slzy. Akože fakt účtovníčka môže za vaše dane a vysoké nedoplatky na odvodoch a neviem čo ? Podnikáte vy a nie ona, ona si svoje stráži. A účtovníčka nemá oprávnenie poskytovať v oblasti daní a odvodov poradenstvo a už vôbec nie platené, v tomto prípade sa dopúšťa trestnej činnosti . Na toto má oprávnenie jedine daňový poradca v zmysle zákona o daňových poradcoch . Účtovníčka má zostaviť DP , vypísať ho na základe vami poskytnutých podkladov .
Autorka, ale vy nedisponujete základnou finančnou gramotnosťou, to je problém ,nie problém účtovníčky. Ak idem podnikať a chcem vedieť presne čo a ako , je toho plný internet, otvorím a študujem . Ak nerozumiem , čo chápem , nie každý na to má bunky , tak si pozriem zoznam daňových poradcov, objednám sa , odkonzultujem , zaplatím poradenstvo a viem čo ma čaká a pripravujem sa .
Ja ti to tu len zhrniem, pretože som sa dočítala, že uvažujete o sro. Ak si SZČO, tak si môžeš z príjmu odpočítať tzv. paušálnpe výdavky. To je 60 % z príjmu, max.ale 20000. Čiže, keď zarobí muž 40000, tak by mu vyšlo odpočítať 60% zo 40000, čiže 24000. Keďže to môže byť max. 20000, tak si odpočítať tie. Ostáva mu teda 20000.Od toho sa odpočítavaju náklady na zdravotnú a sociálku, ktoré min.rok zaplatil. Vymyslím si, že trebárs tých 1200 za zdravotnú a 3600 za sociálku. Si na 15200. Od toho si odpočíta nezdaniteľnú časť základu dane, čo je 5646,48. Si na nejakých 9500. A z tejto sumy platí daň. Ak by ste mali sro, tak sa v nej môže muž zamestnať a dať si tam prijem, z ktorého bude každý mesiac platiť odvody a daň. Ak by si dal, že chce mať čistého 1000 eur, tak za odvody a dane zaplatí akoby 362 eur. Má tým výhody zamestnanca, že ak bude chorý, dostane pn. Tá nebude vysoká, ale bude to niečo. Na druhej strane, ak sa to nenaučíte robiť vy, budete potrebovať niekoho, kto bude za neho každý mesiac posielať do zp a SP výkazy. Plus si musíte viesť účtovníctvo . To sa dá urobiť aj tak, že si len na konci roka nájdete účtovníčku a ona vám doklady spracuje a podá daňové. Ale čo je najväčšia nevýhoda, že potrebujete vydokladovať náklady. A ak nemá muž reálne náklady na živnosť (ak má služobné auto,ktoré si musí zapísať ako služobné a platiť z neho daň, tak náklady môžu byť bločky za pohonné hmoty, opravy, nákup strojov, zariadenia, potom materiál a náklady na zamestnanca...) vyššie ako tých 60% zo zárobku, v mojom príklade tých 20000, tak sa vám sro neoplatí. Pretože ak použijem čísla z môjho príkladu, tak pri príjme sro
40000, si odpočíta náklady na zamestnanca, tých 1365x 12, čo je cca 16000, potrebuje bločky aspoň za 4000, aby sa vyrovnal nákladmi zivnostnikovym paušálnymi nakladom. Tam to ale nekončí, pretože ak by ste zohnali bločky za tých 4000 a mali teda reálne náklady 20000, stále vám ostáva zdaniť tých zvyšných 20000. Živnostník v tomto momente ešte odpočítava svoje platby za sociálku a zdravotnú a potom ten nezdaniteľný základ dane. Vy už nemáte čo odpočítať. Plus platí daňovú licenciu, ktorá je pri tomto príjme 340 eur. Ak by chcel ušetriť na odvodoch a dani za seba ako zamestnanca a dal si ešte nižšiu čistú mzdu, ako tých 1000 eur, tak síce na tom ušetrí, ale bude potrebovať zas viac bločkov, na reálne náklady.
Čo ak pri jeho živnosti nepotrebuje veľa drahého materiálu, je často ťažko. Potom tu do toho vstupuje, že z sro si nemôžeš brať len tak peniaze. Musíš vydokladovať, prečo si ich bral. To znamená, že ak potrebuje tvoj muž na život 3000 mesačne a dá si čistý príjem len 1000 alebo ešte menej kvôli odvodom a daniam, tak ten zvyšok si nevie len tak vziať ako pri živnosti. Lebo míňanie peňazí sa pri sro dokladuje bločkami, faktúrami, cestovnými príkazmi..Nemôžeš tam zrazu mať, že 2000 eur zmizlo každý mesiac len tak. V praxi sa to robí napr.tak, že si tie peniaze vyberieš keš z účtu napríklad a zaúčtuješ ako výber z účtu do pokladne. Čiže reálne ale pri kontrole potom by si mal ten keš aj naozaj mal mať. Účtovníčky čo sú tu má teraz určite zvozia, lebo som určite na čosi zabudla,ale to je len taký hrubý príklad toho, ako to funguje. Ak to mám nejak veľmi zle, tak ma prosím opravte, nech nezavádzam.
@bubuzu Dobrý príspevok, len by som upravila a hlavne navýšila zaplatené odvody za zamestnanca+zam-teľa + daň zo mzdy cca 1000 € netto. Ale poitna sedí. A vysoké pokladne a pohľadávky voči spoločníkom dôverne všetky poznáme, všakže. A potom sa idú brať hypotéky, úvery a žiadajú materské a ups...
@subartic Ja ako účtovník síce tieto veci s klientmi konzultujem, lepšie povedané, podávam ďalej, nie som však daňový poradca. Preto mám jednu zazmluvnenú a ja len podávam info a riešenia od nej klientom. Zreferujem a po lopate vysvetlím to, čo ona pre klienta pripraví a navrhne. Tým som krytá a na konci dňa sa aj tak musí rozhodnúť klient sám. Prípadne mu rovno odporučím/odošlem dostupné, už niekde publikované a zverejnené stanoviská daňových poradcov s možnosťami a nech mi povie, čo a ako ideme ďalej. Ale dôležité je, že v každom prípade ide o platenú službu...

@85miska presne to som aj ja písala , že nám ešte aj vracajú, keď si vieš toho veľa odpísať, uplatniť.manzel mal veľmi vysoké príjmy a vracajú nám 1500€,