icon

Vysoké odvody a transakčná daň

veklipo
30. mar 2025

Castejsie som sa vyjadrovala, ake rizika prinasaju Trumpove cla a proruske smerovanie nasej vlady: ohrozenych je 20tisich pracovnych miest v priemysle a zbrojarske firmy u nas nebudu budovat zavody, lebo sme ako krajina bezpecnostnym rizikom. Mozno si bezny clovek povie, ved dako prezijeme.
Co ma ale samotnu prekvapilo, je ako vnima zahranicie nase nove odvody a transakcnu dan. Pracujem na managerskej pozicii pre zahranicnu firmu. Ked niekoho firme odporucim, som 100% presvedcena, ze je to top clovek - 20r skusenosti, aspon 3 jazyky, ludsky, empaticky, priatelsky, mudry clovek. Taky, aky sa na trhu objavi raz za 5 rokov a po ktorom v zahranici donedavna isli ako supy. Tak taky jeden moj znamy mi volal, ci pre neho nieco nemame. Odpoved sefa ma fakt sokovala: Na Slovensku uz neplanujeme prijat nikoho. Krajina ma velmi vysoke odvody + transakcna dan. NOvych ludi prijimame v Spanielsku, Portugalsku.
Tak ak si niekto mysli, ze prezijeme, tak ja uz sa zacinam bat. Byt dnes top clovekom nestaci. Treba realne odist z krajiny :(
Je to nefer voci tym, ktori dnes maju za sebou 10r prace a dufali, ze po 20r praxe budu velmi vysoko. Takych miest na Slovensku uz proste bude malo. A ked nebude takych, nebudu ani kucharky v business centrach, upratovacky, recepcne, nebudu instalateri atd.
Ja verim, ze coskoro pride nova vlada a toto vsetko opravi.
Drzme si palce!

Strana
z9
gemerka17
30. mar 2025

@veklipo takže nám pôjdeš príkladom. Kam sa sťahujes ?

kristinka92
30. mar 2025

@gemerka17 nepochopila si pointu

gemerka17
30. mar 2025

@kristinka92 zbytočné rozduchavas vášne. Kricis do tmy, búchas pestickami. Žeby si ale konala, tak to nie. Príspevok na úrovni krčmovej diskusie.

janai1
30. mar 2025

@gemerka17 zbytočne rozduchava vášne tým, že poukazuje na realitu, že na SK uz nebudú zahraničné firmy vytvárat pracovné pozície?
Hej, no... tak si sadnime na kameň a posledný nech zhasne 🙂

gemerka17
30. mar 2025

@janai1 nezmeníš to čo príde. Vždy nejak bolo a bude. Ľudstvo vzdy prezilo. S danymi opatreniami bude 99,9% ľudí žiť ako pred tým. Xy veci sa môže zmeniť - nová vláda, stara vláda a iné pravidlá, katastrofy, vojna, hocičo. Ak má autorka pocit, že je tu tak zle, môže sa odsťahovať.

gov
Odpoveď bola odstránená
mapa
30. mar 2025

@gemerka17 tak ty si zjavne kvalitne nacucnuta na tu smerohlasns mafiu, ked tu vypisujes take bezobsazne frazy v sulade s vladnou propagandou. Alebo iba nechapes, ze kroky sucasnej vladnej luzy smeruju k ekonomickej katastrofe!?
@veklipo uplne rovnaku skusenost mam, vela zahranicnych investorov dava od SVK ruky prec a biznis utlmuje... nasledky samozrejme pocitia ti najchudobnejsi a najzranitelnejsi, aj ked sa teraz mozno tesia, lebo konecne ich nebudu "zdierat" zo zapadu.

viestta
30. mar 2025

@gemerka17 kazdemu sudnemu cloveku je jasne, ze firmy postupne budu odchadzat zo Slovenska. Pojdu tam, kde je zarucena vymozitelnost prava, pojdu tam, kde sa kazdy chvilu nevymyslaju a nevyrubuju nove dane a odvody, pojdu tam, kde ich investicie do inovacii budu prinasat predpokladany zisk, ktory nebude kazdym (prapodivnym, kratkozrakym, populistickym a nesystemovym) krokom vlady okliestovany. Toto vedia vsetci, ktori sa ako tak orientuju v ekonomike. Kazdy sudny clovek vie, ze kroky Ficovlady IV nesmeruju k ekonomickemu rastu a prossperite ale k ekonomickemu upadku, k nizsej tvorbe HDP a tym padom k este vacsiemu nedostatku penazi na fungovanie statu ako takeho. Vratane zdravotnicstva, skolstva, verejnej spravy, dopravy, bezpecnosti, vedy, kultury... Proste ked sa u nas nebude vyrabat nebude mat kto platit dane aby sa naplnil statny rozpocet. Konsolidacia verejnych financii sa nerobi zvysovanim dani a odvodov ale systemovym setrenim na strane vydavkov a opatreniami, ktore garantuju ferove podnikatelske prostredie, vyssiu tvorbu HDP a tym padom aj vyssi vyber dani a odvodov.
Takze toto nie je sirenie paniky a rozduchavani, toto je skonstatovanie toho marazmu, ktory tu mame a ktory bude este horsi ako je.

gov
Odpoveď bola odstránená
kristinka92
30. mar 2025

@gemerka17 Prepáč ja kričím a búcham pestickami?😄 Veď ty si hned začala rýpať. Pritom si nepochopila že autorka mala osobnú reálnu skúsenosť, že tu vďaka rozhodnutiam vlády budú prichádzať ľudia o miesta. Mne to môže byt jedno, ja budem mat robotu furt, ale je mi ľúto ostatných, lebo to budú mat ťažké a veľmi

gemerka17
30. mar 2025

@viestta veď to je v poriadku. Skonštatovanie skutočnosti. Buď to zoberieš tak ako to je, alebo pôjdeš za lepším životom inde. Nemáš veľmi veľký výber možnosti co robit. Hranice sú voľné, svet otvorený.

viestta
30. mar 2025

@gemerka17 a to, ze ja tu chcem ostat ale nesuhlasim s tym aky bordel tu mame? Ci kazdy ma odist a ostanu tu len ti co si neuvedomuju, ze su az po krk v srackach? Vies o tom, ze odchadzaju hlavne ti, ktori tu ekonomiku tahaju, ludia s vedomostami, ostanu tu len ti, ktori by sa inde neuchytili. Tak to ma byt? Nepaci sa vam chodte! Alebo by to malo byt, nepaci sa nam, chcem nieco zmenit aby bolo lepsie? Aj nam aj tym, ktori odist nemozu a su odkazani na to co my, schopni vyrobime aby bolo o nich postarane.
Naozaj rozmyslas tak kratkozrako?

dominikamacakova
30. mar 2025

Dnes treba byť influencerom 😆

gemerka17
30. mar 2025

@viestta si dospelá osoba. Každý sa môže rozhodnúť čo so svojím životom chce robiť. Niekto tu je spokojný, iný zas nie. Mala by si v prvom rade aj ten svet vidieť a až po tom kričať. Veľmi krátkozraký a obmedzený pohľad je, čo tu prezentuješ - ako je na Slovensku zle. Treba ísť vyskúšať inde ako to funguje - komplet celý štáť (vláda, úrady, školstvo, zdravotníctvo, dane, pracovné príležitosti, životná úroveň). Veľmi ťa to posunie vpred. Takto len ťukáš o dušu do klávesnice a si nespokojná.

duunlo
30. mar 2025

A co ste ine cakali? EU ma uz teraz uvalene cla na auta z USA, kolko 10%? USA mali kolko 2.5%? A na pickupy 25%? Proste si tiez chrania svoju ekonomiku, kam to vystreli zjavne vedia, Trump zase az taky blbec nie je ako vyzera. Japoncov sa to dotkne ovela viac. A to ze tu nechcete prijimat manazerikov? Noa? To je proste tvrdy kapitalizmus.

vevesh
30. mar 2025

@gov a akoze, co by si tym dosiahol ?? (nieze by sa niekto z tych "ciganov" na sk hrnul....)

viestta
30. mar 2025

@gemerka17 ja chcem aby to na Slovensku fungovalo. Fungovalo tak, aby ludia nemali dovod odchadzat. Ak si ty myslis, ze na Slovensku je vsetko v najlepsom poriadku, tak mozes byt spokojna. Ja vidim, ze vela veci nefunguje. A chcem aby sa to zmenilo. Aby sa to zmenilo pre mna, pre moje dieta, mojich rodicov, vsetkych okolo. Aby fungovala ekonomika, aby sa tu ludia citili bezpecne, aby mali istotu, ze zajtra sa zas pan minister Kamenicky nezobudi z dalsim genitalnym napadom na dalsi odvod alebo dan, ktora zas len zoberie z nasich vrecak. Tak ako my vsetci zaplatime transakcnu dan, aj ked nas laskavy, starostlivy a dobrotivi sudruh uz stvrty krat pan premier bez stipky hanby a uplne bezocivo tvrdi, ze nas sa to netyka. Len hlupak mu uveri. A toto je len jedna vec. Kolko dalsich nas kazdodenne dohana? Preco by sme nechceli aby bolo lepsie prave tu a prave teraz? Preco? Preco mame odchadzat?

wolf_
30. mar 2025

Ale nemáme tu 72 "pohlaví" a neposlali našich otcov, bratov, synov do vojny. Či to nestačí? 🧐

zeldia
30. mar 2025

@wolf_ nestačí, ja cestujem vlakom smer ďaleký východ a to je zakaždým jazda. Vyšinutí budú volit mafiu do konca života, aj keď im ušli deti lebo s nimi nevydržia, aj keď už nemaju vlaky ani cesty lebo sa rozkradli, behajú sfetovani cigani po ulici, aj tak vyhrajú nad timi čo im platia dôchodky, vieš prečo lebo ich je viac.

slniecko5
30. mar 2025

Utlmuje žiaľ celý svet, naši priatelia v UK prišli zo dňa na deň o prácu…
Áno, transakčna daň nás dorazila vramci EU:(

zeldia
30. mar 2025

@slniecko5 takto je to zle fotmulovane! Také abstraktne neaka dan. To nie dan je problém problém je lúza ktorá zvolila luzu a ta ošklbe daňových poplatníkov. Jediná možnosť že volit nebudú senilní dementi tak ako nevolia deti.

slniecko5
30. mar 2025

@zeldia veď jasne, mme toto bolo jasne od 1.10.2023 (deň po voľbách), že všetci ekonomicky zaplačeme..
Dúfam v lepšiu budúcnosť. Čo iné.

viestta
30. mar 2025

@slniecko5 a vidis, ak sa nam nepaci, mame sa pobrat ta het a nechat tu len tych co su spokojni. Ono by to ani nebola taka zla myslienka. Neviem ako dlho by to tu este (ne)fungovalo ak by vsetci nespokojni odisli. Kto by robil na tych spokojnych? Co by si bez tych nespokojnych vobec pocali?

slniecko5
30. mar 2025

Ja neodchádzam, mám SK rada a stále verím v lepšiu budúcnosť. Nadej. Raz sme hore, raz dole. Sínusoida. Neberiem to fatálne..Migal mi prekazil predčasne voľby v 2025, tak smad v 2026🙂. Diky, Samo.

gemerka17
30. mar 2025

@viestta mňa fakt udivuje odkiaľ si na to prišla, že všade inde je lepšie. Len čítam ako chceš, chceš a chceš. Áno každý chce, aby sa mu dobre žilo v danej krajine. Ale to chcenie je aktuálne pre 7,5 miliard ľudí. Čo preto spravíš, aby si bola spokojnešia ty, tvoje deti a rodičia ?

rozculena
30. mar 2025

už presunuli výrobu do Ázie.....
https://www.noviny.sk/slovensko/1026112-odevna-...

kristiii
31. mar 2025

@veklipo držím nám palce, ale moc v to neverím. Skôr sa pripravujem na ten odchod, teda hlavne syna. Verím a dúfam, že sa aktuálne dostane na strednú školu, odkiaľ väčšina deciek odchádza študovať minimálne do Čiech. Ak sa toto podarí, pôjdem veľmi rada za ním.

veklipo
autor
31. mar 2025

@gemerka17 Velmi, velmi sa mylis v tvrdeni, ze 99,9% ludi bude zit ako predtym. Ked na to prides sama na vlastnej kozi, pochopis, o com hovorim a ked si to priznas, uz budes na tom ovela horsie, ako si teraz. Nebude to tento mesiac, ale o 5-6 rokov. Zatial si uzivaj ten pokoj v dusi, ze Teba sa to netyka.

orisker
31. mar 2025

@duunlo,
"...Trump zas až taký blbec nie je ako vyzerá..."
Súhlasím s Tebou.
Je omnoho väčší blbec ako vyzerá!

777januska777
31. mar 2025

@gemerka17 samozrejme, ze všade sú problémy a všade ludia majú svoj problém, ale my co milujeme slovensko, chceme aby veci fungovali u nas tak ako mozu fungovať. Toto ma na tom všetkom hneva, ze Slováci sú šikovní a múdri, ale uverili blbcom zo smeru, ze nemajú na nič viac, ze nič lepšie si nezaslúžia a nič lepšie nedostanú. S tým sa ja nemôžem zmieriť, lebo viem, že Slováci sú lepší. A presne preto kritizujem vládu a ich maniere, lebo držia v ľuďoch pocit neschopnosti a toho ze nič nedokážu a cokolvek ine akobto co ziju je zle, lebo taky človek, ktorý sa bojí všetkého sa lepšie ovláda. Lebo vždy mu dokážeš nájsť nový strach a každé volebné obdobie je to vždy nový strach.

Strana
z9