icon

Vysoké odvody a transakčná daň

veklipo
30. mar 2025

Castejsie som sa vyjadrovala, ake rizika prinasaju Trumpove cla a proruske smerovanie nasej vlady: ohrozenych je 20tisich pracovnych miest v priemysle a zbrojarske firmy u nas nebudu budovat zavody, lebo sme ako krajina bezpecnostnym rizikom. Mozno si bezny clovek povie, ved dako prezijeme.
Co ma ale samotnu prekvapilo, je ako vnima zahranicie nase nove odvody a transakcnu dan. Pracujem na managerskej pozicii pre zahranicnu firmu. Ked niekoho firme odporucim, som 100% presvedcena, ze je to top clovek - 20r skusenosti, aspon 3 jazyky, ludsky, empaticky, priatelsky, mudry clovek. Taky, aky sa na trhu objavi raz za 5 rokov a po ktorom v zahranici donedavna isli ako supy. Tak taky jeden moj znamy mi volal, ci pre neho nieco nemame. Odpoved sefa ma fakt sokovala: Na Slovensku uz neplanujeme prijat nikoho. Krajina ma velmi vysoke odvody + transakcna dan. NOvych ludi prijimame v Spanielsku, Portugalsku.
Tak ak si niekto mysli, ze prezijeme, tak ja uz sa zacinam bat. Byt dnes top clovekom nestaci. Treba realne odist z krajiny :(
Je to nefer voci tym, ktori dnes maju za sebou 10r prace a dufali, ze po 20r praxe budu velmi vysoko. Takych miest na Slovensku uz proste bude malo. A ked nebude takych, nebudu ani kucharky v business centrach, upratovacky, recepcne, nebudu instalateri atd.
Ja verim, ze coskoro pride nova vlada a toto vsetko opravi.
Drzme si palce!

viestta
31. mar 2025

@gemerka17 ty si odkial prisla na to, ze ja si myslim, ze vsade inde je lepsie? Ono staci ak stat funguje, a potom je tam urcite lepsie. Ak nie je korupcia sucastou politiky, ak sa hospodari s verejnymi financiami ucelne, ak je v state vymozitelnost prava vyssia ako u nas, ak je uroven skolstva a zdravotnicstve lepsia ako u nas (a teda aby bola lepsia ako nas vela netreba) a uz je tam lesie ako u nas. Ked nas v mnohych parametroch predbieha aj Rumunsko, to uz je co povedat.
A co spravim? To co som robila doteraz. Nikdy nebudem volit tu luzu, ktora nam teraz vladne. Tak ako som ju nikdy nevolila. Tam zacinam vzdy ked myslim na to aby som sa mala lepsie ja, moje dieta, moji rodicia a aj vsetci ludia okolo. A okrem toho budem stale a opakovane poukazovat na chyby a prusery tejto vlady v nadeji, ze ti ktori ich doteraz volili precitnu a uz ich volit nebudu.

zuzinabila
31. mar 2025

s mužom máme scenár, keby bolo treba ísť... deti do toho skoro vôbec nezaťahujeme, resp. opatrne vzhľadom na ich vek, tie si žijú svoje bezpečné malé svety, preto my dospelí musíme byť o krok vpredu a byť trochu proroci v danej situácii...jedna vec je dúfať, druhá vidieť realitu. povedzme si pravdu, Fico vládne s prestávkami cca 20 rokov, to je štvrtina života priemerného človeka...ale tiež dosť na to, aby zničil budúcnosť ďalším generáciám. už v tomto momente sme asi ako krajina v pozícii, keď ďalšie generácie budú pracne "opravovať" pokazené a potenciál na budovanie bude dosť obmedzený...takže nádej áno, ale nie bez racionálneho pohľadu. náš dejepisár vždy hovoril, že aj keby sme si veľa z učiva nepamätali, toto si musíme zapamätať: Historia magistra vitae...(Cicero, 1.stor.pred Kr.) aj veľa Židov ostalo počas vojny s nádejou vo svojej krajine, a nešli do bezpečia inam...takže som realistko-optimistka. budem šťastná bez ohľadu na to, v akej krajine moje šťastie závisí od iných hodnôt. ale ked sa čo i len trochu bude dať zlepšiť budúcnosť svojim deťom, pôjdem za tým.pre mňa štastie a spokojnosť sú dve veci..

zuzinabila
31. mar 2025

@viestta ono, mám dojem, že niektorí už tak otupeli, že tento stav ako je u nás považujú za prijateľný a akceptovateľný a poukazujú, že veď inde sú zas iné nevýhody. .ale presne ako vravíš, predbiehajú nás krajiny, z ktorých sme si kedysi robili vtipy..to už mi teda nepríde ani trochu akceptovateľné.

viestta
31. mar 2025

@zuzinabila mna doslova irituje ak niekto napise Nepaci sa vam? Odidte! To oni nevidia, v akom marazme zijeme? Ale chapem metodou varenej zaby este stale nevedia, co ich caka. Spokojne si hoveju, lebo vsak nic sa nedeje. Ked precitnu uz bude neskoro.

zuzinabila
31. mar 2025

@viestta vieš čo, mne takých ľudí ani nie je ľúto. 🙂 ľúto mi je len tých, ktorí sú v tom nevinne a aj keby chceli, nemajú kapacitu, aby sa z toho marazmu nejako dostali...

beronsche
31. mar 2025

@gemerka17 ja nechápem, ako môže niekto reagovať tak, ako ty..
Ty si spokojná, kam smeruje nasa krajina?
Je pre teba lepšiou reakciou držať ústa, nepoukazovat na to, čo sa tu deje? Nerozprávat o tom?

Áno, je potrebné o tomto hovoriť, mnohí ľudia nechápu súvislosti.
Zrejme ani ty, keď veríš, že 99,9% ľudí sa to nedotkne a budú žiť ako predtým..

beronsche
31. mar 2025

@zuzinabila áno, presne tak.. ono je to prirodzená ľudska reakcia na nežiaducu situáciu - bagatelizovanie a whataboutizmus.
Je ťažké priznať si, že sami k tomu prispeli svojim hlasom vo voľbách..
Je zle a bude ešte horšie. Mnohí to však nikdy nepriznajú, ani sami pred sebou.. Tým by som dopriala, nech si to celé "vyžeru" na vlastnej koži. Ale tak, aby sa ostatných nedotklo a to žiaľ nejde..

slniecko5
31. mar 2025

@veklipo čo odporucas, v zmysle zvyšovania kvalifikácie, ďalšieho vzdelávania, na preklenutie krízového obdobia? Aby sme neostali len pri popise ťaživej situácie, ale pohli sa trošku vpred v tejto diskusii..

karinly
31. mar 2025

@viestta vymožiteľnosť práva na sk nulová. Ale všetci volili Kollara kvôli amnestii. To, ze sú dlžníci, ich neserie, ešte sa divia, že vôbec niekto chce svoje peniaze. Takze vymožiteľnosť práva je vďaka voličom nulová. A čím ďalej to bude horšie a horšie.

veklipo
autor
31. mar 2025

@slniecko5 dalej pokracovat v praci na sebe. Ja verim, ze ak pride o 2 roky ina vlada, budu na rade velke reformy, podobne ako za Dzurindu. To nas potiahlo velmi. A vysvetlovat s uctou aj ludom, ktori sa moc neorientuju, ze tema 72 pohlavi nie je to, co trapi nasu krajinu.

slniecko5
31. mar 2025

@veklipo rozumiem, Vdaka za pohľad.

martin96321
31. mar 2025

@gemerka17 Preto je tato krajina na tom tak lebo je v nej vela ludi s podobnym zmyslanim......nejak bolo,nejak bude......Ved bolo dobre aj otrokom...mali byvanie,stravu....a co ze makali,ved makat treba.....Prepac ale zijeme v krajine,kde vzdelany clovek musi byt ticho a ustupit blbcovi. Kde veduci predstavitelia vlady sikanuju obycajnych ludi na tlacovkach ,nemaju sa ako branit. Ze diletanti dostavaju funkcie. Keby sme mali neschopnych tak to ako tak pochopim,ale zvolili sme si ludi schopnych vsetkeho........Vsade v normalnej krajine sa slusny a sikovny clovek oresadi a uzivi,len u nas je za nič

jednoduchomaria89
31. mar 2025

Inde by už horeli námestia , tu všetci ohnu chrbtom (neverím , že všetci sú prospechari , a pomateni dezole ) málo by nás byť v uliciach min 1 000 000 !! Nedávno schválena renta 5 litrov pre GP (ani nemusí dokončiť volebné obdobie WTF) , nejaky štátny tajomník má 10 superbov , akurát som zachytila , že PPA schválila prachy na výstavbu penzióna a tí prospechari sa tam proste nasťahovali a žijú si a xyz veci .včera bola reportáž z KE detskej onkológie ,kde nemajú poriadne prístroje ,jeden či dva musia prestriedavat , a teraz si opätovne idú zvyšovať platy , nám stále zvyšujú odvody,DPH ,kedy bude už dosť ?????? Kebyže mám za to super služby,rýchle Vlaky atď tak som OK , pomer superhrubej mzdy ku netto je Žalostný, kde Kua sú všetky odvody ,dane. Ja neviem ako niekto môže byť s tým ok, asi len fakt dáky prospechar smerohlasacik

mircalla
31. mar 2025

@gemerka17 A ty si si to niekde vyskusala? Ci tvojim highlightom bola dovolenka v Turecku a volit Fica? Len sa pytam. Ja som dost svetobeznik a mozem ti zodpovedne povedat, ze tu je na hovno a bude este horsie. Ale keby si chcela, tak ani nemusis cestovat, a uz vobec nie ist niekam zit..... staci trosku dat, trosku statistik....kam sa posunulo Cesko, Polsko, Rumunsko....a kam sme sa "posunuli" my. Ale to je narocna uloha, lepsie je byt zaslepeny, ze?

martin96321
31. mar 2025

@jednoduchomaria89 EU nam schvalila eurofondy na zeleznice,dialnice,nemocnice,skolstvo aby sme to vybudovali,odkladali a investovali svoje peniaze aby sme ich dobehli.......na kazdej jednej dialnici,moste verejnej budove ktora je opravena je cedula ze to islo z eurofondov...... kde su miliardy co slovaci zarobili? Ficiva vlada zrusila vojenske nemocnice co boli spicka,lebo ich netreba a zrazu sa idu stavat nove za pol miliardy. Cesty rozbite,mosty zhnite,urady nefunkcne,policia ,zdravotnictvo a skolstvo kolabuje,justicia a prokuratura prehnita zhora nadol...........god bless socialnu demokraciu. ( přes den lhal a v noci krad- socialni demokrat. Ludia si nezvolili za prezidenta zenateho cloveka s detmi,lebo sa zastaval mensin aj homosexualov. Tak si zvolili homosexuala,ktory sa to hanbi priznat.........Pekne po slovensky.....tradicne odborne a hrdo.......

gemerka17
31. mar 2025

@mircalla presne tak som svetobežnik a dostala som sa na miesta o ktorých sa ti ani nesnívalo. Treba si otvoriť oči cestovaním. Všade sú problémy a nespokojní ľudia. Len by si doma nemusela sedieť na zadku. Tu to nemá zmysel písať, kto nezažil, nepochopí.

viestta
31. mar 2025

@gemerka17 tak ked si taka scestovana iste si si vsimla, ze LePenovu dnes odsudili za spreneveru eurofondov. Ma zakazane kandidovat v prezidentskych volbach, nesmie byt politicky cinna 7 rokov a dosala 4 roky nepodmienecne. Mozes mi vymenovat jedneho jedineho slovenskeho politka, ktory by bol pre speneveru eurofondov stihany? Vies mi vymenovat jedneho jedineho slovenskeho politika, ktory by odstupil z politiky pre podozrenie z korupcneho spravania? Toto je tiez obraz toho, ze u nas to nefunguje a dovod preco sme nespokojni. Poznas aspon jedneho predsedu vlady, ktory si odsuhlasil dozivotnu rentu? Nemusi clovek cestovat do Tramtarie aby vedel, ze "cosi zhnite je v state..."
A spytam sa ta, ty si spokojna s tym ako to tu vyzera? Netreba nic menit, staci ak to pobezi tak ako je, pretoze 99,9% ludi sa ziadne buduce ekonomicke problemy vobec nedotknu a ani si ich nevsimnu?

mircalla
31. mar 2025

@gemerka17 Si ma pobavila. Myslim, ze klames a vacsinou sa motas v rodnej dedine. Nemusis mi tu pisat o cestovani, cestujem cely zivot. Davno pred tebou som to napisala, naco sa tu akoze hras? Ty ani cestovat nechces, si spokojnucka a nevedoma.
Tvoje klasicke klise odpovede - vsade su nespokojni, ak sa Vam nepaci, chodte prec, Cisty Smer ci Danko troll

sonula
31. mar 2025

@veklipo obavam sa, ze ta nova vlada tu tak skoro nebude. Nechcem posobit pesimisticky, ale tato vlada ma prilis velku podporu, stale. A veru na predcasne volby to nevidim, proste oni to budu stale nejako latat. Bohuzial vsak z tych skod sa budeme dlho spametavat.

mircalla
31. mar 2025

@sonula Veru tak. V tejto krajine sa ma najhorsie stredna trieda....
Vkuse makas....financujes bud nejake socky alebo zlodejov vo vlade a ich kamosov
Teraz ideme dat dalsiu miliardu na 13. dochodok, na ktory sme nemali uz minuly rok
Na buducnost sa vobec nemysli, mladi chcu prec
Najhorsia je vsak ta nalada v spolocnosti a ze sa z nas cely svet smeje.

beronsche
31. mar 2025

@sonula ja toto v živote nepochopím..
Ako, AKO môže mať táto banda nepodarena stále podporu?
To čo sú za ľudia, že nevidia, čo sa v tejto krajine deje??
.. to len taký zúfalý povzdych...
Je mi jasné, že ti, čo to tiež nechápu, odpoveď nemajú..
A tí, ktorých sa to týka, ti zas nemajú argumenty, len svoju zaslepenost a hlúposť.. 😢

mircalla
31. mar 2025

@beronsche Opytaj sa @gemerka17 ta ti vysvetli🙂

mircalla
31. mar 2025

@beronsche Akoze nemaju augumenty, napise ti, ze vsade su nespokojni ludia, co to nie je argument?🙂 Este nemas buchat pastickami, a ak sa ti tu nepaci, mas sa odstahovat alebo drzat hubu, ved dobre tu je, to len ty si nespokojna

beronsche
31. mar 2025

@mircalla nie, whataboutizmus neberiem... 😉
...keby sa objavil jeden jediný človek, ktorý podporuje našu vládu a ktorý by dokázal bez útokov argumentovať, prečo ich podporuje, z fleku odpadnem..
To skôr asi jednorožca stretneš..
Ale možno mi tu niekto dokáže, že sa mýlim...

viestta
31. mar 2025

@beronsche ja tiez uz dlho cakam na jednorozca...

beronsche
31. mar 2025

@viestta ja začínam byť zúfalá z toľkej ľudskej hlúposti..

mircalla
31. mar 2025

@beronsche Alebo bieleho nosorozca....ja som im dala par krat otazku, ze nech daju 3 pozitiva aspon, nevedeli ani to. V zivote som od volicov koalicie nepocula jediny argument na nic, maximalne este zapru, ze ich volili, to je tiez bezne. Tak necakaj ani teraz....

gemerka17
31. mar 2025

@mircalla ja nepíšem, že netreba búchať pestickami. Môžeš kričať koľko chceš. Nech sa páči. Keď to avšak nedokážeš a fakt tu nevieš žiť, tak áno treba si ísť vyskúšať inde. Hádam ťa tu nebudeme držať, keď tu nevieš prežiť. A pri cestovaní nebuď obmedzená len na Európu, treba ísť ďalej.

mircalla
31. mar 2025

@gemerka17 Opakujes sa ako pokazena platna. To si uz napisala. Co keby si dala par argumentov, preco tu zit? Vsak rada si precitam, staci bullet points....

natalka13
31. mar 2025

@veklipo ale bude, len budu pre vyvolenych.
Ako aj radovych miest, Huliak ide prijat na ministerstvo nove uderky.
A ano zahranicne firmy nas nechcu. Realna aj nasa skusenost.