Vysoké odvody a transakčná daň
Castejsie som sa vyjadrovala, ake rizika prinasaju Trumpove cla a proruske smerovanie nasej vlady: ohrozenych je 20tisich pracovnych miest v priemysle a zbrojarske firmy u nas nebudu budovat zavody, lebo sme ako krajina bezpecnostnym rizikom. Mozno si bezny clovek povie, ved dako prezijeme.
Co ma ale samotnu prekvapilo, je ako vnima zahranicie nase nove odvody a transakcnu dan. Pracujem na managerskej pozicii pre zahranicnu firmu. Ked niekoho firme odporucim, som 100% presvedcena, ze je to top clovek - 20r skusenosti, aspon 3 jazyky, ludsky, empaticky, priatelsky, mudry clovek. Taky, aky sa na trhu objavi raz za 5 rokov a po ktorom v zahranici donedavna isli ako supy. Tak taky jeden moj znamy mi volal, ci pre neho nieco nemame. Odpoved sefa ma fakt sokovala: Na Slovensku uz neplanujeme prijat nikoho. Krajina ma velmi vysoke odvody + transakcna dan. NOvych ludi prijimame v Spanielsku, Portugalsku.
Tak ak si niekto mysli, ze prezijeme, tak ja uz sa zacinam bat. Byt dnes top clovekom nestaci. Treba realne odist z krajiny :(
Je to nefer voci tym, ktori dnes maju za sebou 10r prace a dufali, ze po 20r praxe budu velmi vysoko. Takych miest na Slovensku uz proste bude malo. A ked nebude takych, nebudu ani kucharky v business centrach, upratovacky, recepcne, nebudu instalateri atd.
Ja verim, ze coskoro pride nova vlada a toto vsetko opravi.
Drzme si palce!
@gemerka17 alebo dám ti jednoduchšiu otázku, keďže o tom je táto debata. Si spokojná s tým, že od polnoci ti transakcana daň zvýši cenu na každom nákupe, na každej faktúre, ktorú zaplatíš? Pretože tranzakcnu daň zaplatíme my, zákazníci. Síce sudruh povedal, že nás sa to nedotkne, ale ak si taka rozhľadena a scestovana, máš prehľad o fungovaní sveta veľmi dobre vieš, že v cene mlieka bude aj transakcana daň za krmivo pre kravy, za naftu do kamióna, ktorý ho do obchodu odvezie, za elektriku pre chladničku v obchode a za platbu na pokladni, aj za prevod výplat krmicom, dojickam, šoférom, mliekarom a predavačkam (nevymenovala som všetky). Takže si spokojná s tým, že nás táto vláda zarazila ďalšou danou, ktoré reálne zníži naše príjmy? Si spokojná s tým, že touto danou zavdala ďalší dôvod aby investori presúvali výrobu mimo Slovenska a dôsledok bude nižšia HDP a v konečnom dôsledku znížená životná úroveň obyvateľstva?
@mircalla nazor zvonka je dolezity. Niekedy si totiz nevidime ani po koniec nosa a potrebujeme spatnu vazbu od niekoho z odstupu,napr.od tych zo zahranicia. Ale niektori su taki lokalpatrioti,ze budu hrdi aj na to co neexistuje. Napr.vyjadrenia ako sme krajina hradov a zamkov,to mam fakt rada😀pritom staci ist cez hranice do ČR a tam su hrady a zamky,u nas par zrucanin bez nicoho.alebo nasa slovenska pohostinnost😀pritom susedia sa idu pozrat,sme vo vseobecnosti zavistlivy a malomysleny narod. Alebo aki sme my vrucni krestania. Pritom kazdy druhy moj krestansky kamarat je uz konspirator..v zahranici ked je niekto praktizujuci krestan, tak aspon viem,ze je transparentny a bez pretvarky,tu clovek ozaj nevie...a este jedna oblubena o odkaze Cyrila a Metoda a o dedicstve tychto otcov... Ja som si na 250% ista,ze Cyril a Metod su z nasho naroda totalne nestastni a ze ich odkaz sa uplne minul ucinku. A dalsie podobne frazy o nasom narode. Ja som aktualne hrda,ze moj dedo bol Poliak a ze mam nejake geny toho naroda, lebo tu clovek uz ozaj nema byt na co velmi hrdy.
Malé firmy a živnostníci už odchádzajú ! Je to jednoduché zrušiť Slovensku živnosť otvoriť Česku !! 80 percent paušálne výdavky žiadna tranzakcna daň ! Pracujem v Nemecku kde uz polovica živnostníkov platí odvody do Čiech lebo Slovensko im nevie vytvoriť vhodné podmienky na malé podnikanie ,ináč povedané menší príjem do štátnej kasy a do budúcna to bude ešte horšie
@judas8 my sme vcera obehali asi 5-6 maloobchodnikov ,zhanali sme nejake veci do domu. Mna skoro prekotilo z tych cien. To iste co som v sobotu v Polsku kupovala za polovicu ceny!!ako,lutujem tych,ktori budu na toto odkazani najblizsiu dobu, ja pojdem cez hranice🙂
@mircalla tym som chcela povedat,ze sa necudujem ani tvojmu priatelovi ani kolegom zo zahranicia,vsak maju pravdu🙂 a je to postupny vyvoj za dekady, nie nahla zmena. Neviem si predstavit ktory iny narod by opakovane volil takych magorov ako my tu na SK. Vsak,dva krat do tej istej mlaky nevstupis. Ale pre nas to akosi neplati.
@zuzinabila Vzdy sa da utesovat tym, ze niekde v Afrike je to horsie.
Ono zial v ramci Europy sme na tom skoro najhorsie
Su na to data, statistiky, trendy, grafy....
K tomu si dame ako bonus, ze sme krajina, ktora ma najblizsie k Rusku a ludia tu najviac veria konspiracnym teoriam....na to su data tiez
@gemerka17
Je viac než jasné že sa tu rozprúdila diskusia kde si každý háji svoj názor a podpisuje ho svojou politickou orientáciou na tú ktorú politickú stranu. A v tom je problém. Skúsme sa pozrieť na situáciu ako takú. To že má Slovensko dlhy a že pomerne dosť vzrástli za vlády Igora Matoviča je pravda. To že tieto dlhy musíme splácať je samozrejmosť. To že terajšia vláda nastavila spôsob splácania tak ako ho nastavila musíme len rešpektovať. Pretože táto vláda vzišla z demokratických volieb. Či je to nastavené dobre budeme vidieť až časom. Potom budeme môcť vyrieknuť verdikt či sa im to darí alebo nie. To že firmy nechcú zamestnávať je vecou ekonomiky, ale nie ani tak Slovenska ako ekonomiky celého sveta. Nemyslím si že zlé to je len na Slovensku. Ak je Nemecko označované za motor ekonomiky EU, tak problém je omnoho väčší ako sa môže niekomu zdať. Priemysel v Nemecku prudko klesá, firmy sa sťahujú do USA. Za tým niečo musí byť. Ja by som povedal že sme svedkami začínajúceho sa krachu celosvetovej ekonomiky. Tí najväčší a najzasvätenejší o tom už vedia a aj konajú v rámci svojej záchrany. To čo prichádza k nám sú len zatiaľ také prvé lastovičky. Ak sa pozriete na dianie vo svete bez politických okuliarov, zistíte že sa niečo deje, a nie je to len na Slovensku. Slovensko je len také malé pieskovisko ktoré je súčasťou omnoho väčšieho pieskoviska, a tam sa rozdávajú povolenia ako môžeme hrabkať na tom našom. Azda si nenamýšľate že naša vláda si môže robiť čo chce, určite je prísne kontrolovaná z toho väčšieho pieskoviska. Bohužiaľ či sa nám to páči alebo nie sme veľmi maličký na to aby sme diktovali veľkým, a preto vždy budeme musieť len nejako kľučkovať a prizerať sa na všetky strany kde nám to bude momentálne vyhovovať najviac. Koniec koncov, úradnícka vláda po Igorovi navrhovala omnoho drastickejšie šetrenie, takže hovoriť že za takých alebo takých politikov by nám bolo lepšie je diskutabilné.
@mircalla tak ale je úbohé, že si ani za svojím rozhodnutím nevedia stáť..
Obhajovať budú tú bandu vsivavu do bezvedomia, lebo zo západu a z EU na nás číha zlo a tak radšej budú chudobní ako kostolné myši, mnohé rodiny len o chlebe a vode, trasuc sa o strechu nad hlavou.. nechajú si sr@t na hlavu od tých pri koryte, ale západ je fuj..
Keby mi aspoň niekto vysvetlil PRECO..
Čo môže byť horšie ako kolaps statu, ktorý nám hrozí..
@82peter82 ani som nedocitala, zarazilo ma, ze mame respektovat to ako hospodari tato vlada. Ano, mame respektovat vysledky demokratickych volieb, ale o vobec nie je dovod na o aby sme respektovali to ako tato vlada vladne, ako (ne)hospodari s nasimi peniazmi, ako (ne)spravuje tento stat ako taky. Pocnuc rezortom vnutra a konciac ministerstvom sportu je to jeden preslap za druhym, amaterizmus, klientelizmus, nedostatok odbornosti, absencia vizii a koncepcii. A to vsetko je pricina, preco firmy odchadzaju a budu odchadzat za vyhodnejsimi podnikatelskymi podmienkami. Tato vlada a jej kroky ich vyhanaju a ekonomiku tohto statu roztacaju na spirale klesajuceho HDP. Pretoze kym nebude HDP, kym tu nebude prodkcia, tym padom aj spotreba tak budu klesat prijmy statu. A nepomoze ani ked Kamenicky zavedie dan hoc aj na fazulu, lebo potom ludia generuju metanove prdy. Pri ekonomike statu vsetko zacina aj konci. A podmienky pre ekonomicky rast ma z 90% v rukach vlada, ten zvysok je vis major, ktory ovplyvnit nevie ale ma vediet ako s nim pracovat.
@82peter82 v podstate s mnohým súhlasím.
Avsak rešpektovať rozhadzovanie štátnych peňazí, vlastne obohacovanie sa, počas toho ako prudko sa úroveň v krajine znižuje? Zmena orientácie krajiny? Diskreditovanie? Vytváranie nepriaznivého podnikateľského prostredia? TOTO máme RESPEKTOVAT, pretože vláda bola demokratický zvolená?
Nie, nemáme to rešpektovať, dávno sme mali byť v uliciach.. nie tie hŕstky, ktoré tam každé 2 t sú, ale davy ľudí..
Len to by sme si museli vidieť ďalej od nosa. A používať to, či máme v hlave.
Áno, sme maly, pomerne bezvýznamný štát..
Ale prečo stále zaujmeme postoj - keď celosvetovo upadame, my krachneme rýchlejšie! A keď všade zle, u nás ešte horšie!
@82peter82 este mi tak napadlo, Odorov plan konsolidacie. Bolo v nom aj vytvaranie novych ministerstiev? Bolo tam aj vytvaranie miest statnych tajomnikov aby sa zapchala rebelantom huba? Bola tam aj dozivotna renta pre premiera a generalneho prokuratora? Boli tam aj milioniky na vilu pre predsedu parlamentu? Bola tam polozka o zvyseni pausalnych nahrad pre clenov vlady? Bola tak kolonka o zvysovani platov ustavnych cinitelov? Ci mas pocit, ze takto ma vyzerat konsolidacia verejnych financii?
@viestta Neviem či je namieste povedať že som ani nedočítala ale svoj pohľad máš potrebu napísať. A čo mali povedať alebo urobiť ľudia počas vládnutia Igora Matoviča ? Čakali a všetko mu zrátali vo voľbách. Tak nechajme aj teraz vládu konať a zrátame im to vo voľbách na základe výsledkov ktoré dosiahnu.
@beronsche Vyjadruješ svoje želanie a nie stav ktorý na Slovensku je. Máš pohľad ako tie hŕstky na námestiach, a prečo tam nie sú davy ? Lebo nemajú taký názor ako ty. To je celé. Odhoď svoju politickú orientáciu a pozeraj sa na aktuálny stav nestranne. Tvoj úsudok je stále ovplyvňovaný tvojou politikou.
@82peter82 whataboutizmus je taká paráda, že?
No čo mali povedať ľudia za Matoviča?
A čo mali povedať za Mečiara? Tisu? Marie Terézie?
My by sme nemali čakať, pretoze zo sraciek, do akých nás títo dostanú, sa nevyhrabu ani naše vnúčence...
to, čo sa tu robí nemôžeme tolerovať. Lebo ak áno, pilime si konár pod vlastným zadkom.
Inak toto je krásne..
My sme taky spokojny národ...
Jedna je zo všetkým, čo sa u nás deje, ok, lebo v niektorých častiach sveta sa ľudia majú omnoho horšie.. ďalší si mysli, že by sme ich mali nechať a potom, na ruinách krajiny zhodnotíme, čo všetko posr@li...
Nás je radosť ovládať...
A tak sa to robí, do psej matere.
@viestta Chytáš sa blbostí ktoré ti vadia pre tvoju politickú orientáciu. Ak by som mal odpovedať, vyjadri to v číslach tie tvoje pripomienky, koľko to bude stáť štát. A vyjadri koľko by stálo keby sa zvýšila DPH na 23% na všetko. Pozeraj sa na stav nestranne, a mysli na to čo sa deje vo svete. Vytváraj si mozajku a nezameriavaj svoju pozornosť na jeden bod. Vnímaj ich všetky súčasne.
@82peter82 neboj sa, nakonec som dociala. Len som sa pozastavila hned na zaciatku a nedalo mi hned nereagovat. K tomu zvysku mas druhy koment. A nie, nenecham vladu konat. Jej povestnych 100 dni uplynulo, uz ukazala co dokaze. A ze to nie je dobre, vidi kazdy sudny clovek, bez ohladu na pohlavie, vek, naboenske vyznanie, vdelanie, socialne posavenie a aj politicku orienaciu. Nie, nenecham vladu konat, je uplne jedno aka je. Poukazovat na preslapy mojich zamestnancov je moja povinnost, nebudem sa pozerat ako robia mizernu robotu a cakat kym im skonci zmluva. Su to moji zamestnanci a maju robit tak aby som bola spokojna s ich pracou. Su to aj tvoji zamestnanci a ty ich bez mihntia oka nechas robit? Keby to boli murari na tvojom dome a videl by si, ze muruju krivy mur nechas ich ho dokoncit a lebo hned po zisteni chyby budes na nu poukazovat, ziadat napravu a ked naprava nepride, tak ich vyhodis a vyberies lepsich? Alebo ich nechas dokoncit cely dom a povies si zratame im to az ked dokoncia?
@82peter82 ja som asi rovnako stara ako ty, usudzujem podla nicku, ale konsolidacia financii sa da robi aj inac. napriklad Miklosovou metodou. Ta bola uspesna a dosiahlo sa zvysenie hDP a aj vyber dani. pozri si statistiky a cisla. To aky bude mat dopad transakcna dan a 23% DPH na ekonomiku su este len odhady. Odhady, ktore neratali s tym, ze automobilovy priemysel pojde do kolien a s nim pojde do kolien aj spotreba obyvatelstva, takze uvidime takto o rok co to donieslo. Trumpova dan na auta je ten vis major, ktory vlada ovplyvnit nevie. Co vie ovplyvnit je vymozitelnost prava a zaruka stabilneho podnikatelskeho prostredia. Tym sa udrziava vyroba a spotreba a tvorba HDP.
@viestta Píšeš : A ze to nie je dobre, vidi kazdy sudny clovek, bez ohladu na pohlavie, vek, naboenske vyznanie, vdelanie, socialne posavenie a aj politicku orienaciu. Tomuto zodpovedajú tie "masy" na námestiach. Pozeráš sa na jed bod a aj to veľmi z blízka. Poodstúp ďalej a pozri sa na celok. Teraz chce zvrhnúť vládu jedna skupina, a povedzme že by sa jej to podarilo. Po ďalších voľbách by sa k moci dostala druhá skupina. Takže logicky by nasledovalo že podporovatelia prvej vlády by mali zvrhnúť tú druhú vládu ? Kde by sme sa takto dostali ?
@82peter82 aka skupinka chce zvrhnut vladu? To ´, ze sa protestuje este neznamena, ze zacina statny prevrat. Ustava nam zarucuje pravo protestovat, tak ho vyuzivame. Protestujeme proti konaniu tejto vlady ale nikto nelezie na plot Uradu vlady ani na plot Prezidentskeho palaca a nechysta sa na defenestraciu tych neschopakov. To je ten zasadny rozdiel medzi terajsimi protestami a protestami za Matovica. Nikto nepodnecuje k nasiliu, nikto neporusuje zakony. Su to slusne protesty slusnych ludi, ktori slusne vyjadria svoj nazor.
@82peter82 ešte raz - tým, že niekto kritizuje súčasnú vládu, ešte neschvaluje chybné kroky predchádzajúcich, chápeš?
Takže argument "ale za Matoviča toto a za Matoviča tamto.." je nezmysel a krásny trefny príklad whataboutizmu.
K žiadnemu násiliu nepodnecujem. Keď už, som za to, že ludia by mali vyjadriť svoj nesúhlas pokojným zhromaždením na protestoch. Bez výtržnosti a útokov.
Tými gumovými projektilmi a vodnými delami môžu rozháňať ľudí len ozbrojené vládne zložky.
Máš reálnu obavu, že by to mohli NEvyprovokovane urobiť, keďže hovoríš o násilí?
Ktoré kroky našej súčasnej vlády schvaľujes?
Dokážeš o súčasnej situácii diskutovať bez odvolávania sa na Matovicivu vládu?

@gemerka17 takže si spokojná so stavom Slovenská? Je všetko tu v poriadku, pretoze v Mali sa majú horšie. Je všetko v poriadku aj keď Rumunsko, ktore začínalo v oveľa horšej pozícii nás už predbehlo? Si spokojná s tým, že Fico vyhral a zrejme zas vyhraje? Si spokojná, že sme na smiech celému civilizovanemu svetu. Si spokojná, že sme sa stali outsiderom EÚ? Jedine co ti kazí tu tvoju spokojnosť sú ľudia, ktorí sú nespokojní a obťažujú ta otázkami. Si ako sudruh preceda. Ani nevieš ako, ale ste si podobni