icon

Vysoké odvody a transakčná daň

veklipo
30. mar 2025

Castejsie som sa vyjadrovala, ake rizika prinasaju Trumpove cla a proruske smerovanie nasej vlady: ohrozenych je 20tisich pracovnych miest v priemysle a zbrojarske firmy u nas nebudu budovat zavody, lebo sme ako krajina bezpecnostnym rizikom. Mozno si bezny clovek povie, ved dako prezijeme.
Co ma ale samotnu prekvapilo, je ako vnima zahranicie nase nove odvody a transakcnu dan. Pracujem na managerskej pozicii pre zahranicnu firmu. Ked niekoho firme odporucim, som 100% presvedcena, ze je to top clovek - 20r skusenosti, aspon 3 jazyky, ludsky, empaticky, priatelsky, mudry clovek. Taky, aky sa na trhu objavi raz za 5 rokov a po ktorom v zahranici donedavna isli ako supy. Tak taky jeden moj znamy mi volal, ci pre neho nieco nemame. Odpoved sefa ma fakt sokovala: Na Slovensku uz neplanujeme prijat nikoho. Krajina ma velmi vysoke odvody + transakcna dan. NOvych ludi prijimame v Spanielsku, Portugalsku.
Tak ak si niekto mysli, ze prezijeme, tak ja uz sa zacinam bat. Byt dnes top clovekom nestaci. Treba realne odist z krajiny :(
Je to nefer voci tym, ktori dnes maju za sebou 10r prace a dufali, ze po 20r praxe budu velmi vysoko. Takych miest na Slovensku uz proste bude malo. A ked nebude takych, nebudu ani kucharky v business centrach, upratovacky, recepcne, nebudu instalateri atd.
Ja verim, ze coskoro pride nova vlada a toto vsetko opravi.
Drzme si palce!

Strana
z9
beronsche
11. apr 2025

@viestta heej, nemáš spomínať klišé, že nebol toaletak, nečítala si?
A sudruzky, šťastne budúc svetlé zajtrajšky, si poradili aj bez vložiek - šupli gucu vaty a hotovo (true story). Čo na tom, za ženy na skazenom západe už mali aj vložky s lepiacimi pásikmi?

To nemá zmysel...
Keď niekto nechce vidieť realitu, neuvidí ju, ani keby mu udrela do hlavy...

mircalla
11. apr 2025

@evansova Treba si uvedomit, ze ti isti, co si hrabkali pre seba, ti isti sli do privatizacie v 90 rokoch. Vacsina z nich su byvale KSC kadre v style urvat si pre seba co najviac.
Tak kazdy vzhliadame k niecomu inemu. Cely problem tejto spolocnosti je ten, ze sme sa nikdy nenaucili mysliet inak ako mame v sebe zakorenene - klamat, kradnut, podvadzat, uplacat, hladat diery v zakone, ulievat sa, taha sa to s nami, a vzdy sa bude. Cest vyninkam
Mozno by si mala otvorit oci a prestat byt naivna. Sme takato spolocnost a vzdy sme boli.

Keby sme neboli Ceskoslovensko, kde nas tahali najma cesi (priznajme si to, vzdy boli ti lepsi, sikovnejsi, pracovitejsi, mudrejsi), tak aj v tom Ceskoslovensku by to bolo este horsie. Prakticky im mozeme dakovat, musia byt radi, ze sa nas zbavili.

beronsche
11. apr 2025

@evansova len taký detail - že museli byť všetci zamestnaný aj tak pred vyriešilo v rómskej otázke..
Plus čo prezamestnanosť ? Myslíš, ze by toto bolo udržateľné v dobe technologického pokroku?
"Vnimas ten rozdiel? Nie natahovat ruku a sťažovať sa na male platy rodičov, ale pouzit aj vlastne sily. "
Vies čo, nevnímam. Tak ako kedysi boli tí, čo "naťahovali ruky", tak sú aj dnes.. toto je taká neuveriteľná fabulacia..

carolynka
11. apr 2025

doprcic ja nerozumiem ako niekto moze tuzit po komunizme/socializme. a vacsinou su to ludia co ako prvi spominaju slobodu slova. Ved za totalitneho rezimu povedat nieco proti rezimu malo aj fatalne nasledky. Tisice ludi zmizlo z ulic do gulagov a uz ich nikto nikdy nevidel.
Severna Korea su komunisti a ako sa im tam zije? Staci si precitat Suostrovie gulag alebo knihy Yeonmi Park, pozriet sa ako sa zije domacim na Kube.

Strana
z9