icon

Vyúčtovanie za vodu a teplo

14. máj 2025

Ahojte, mali ste už vyúčtovanie za vodu a teplo? Mám 1 izbový byt ale minulý rok prišiel 300€ nedoplatok kvôli rozpočítavaniu. Tento rok sa vraj menila vyhláška aby to bolo spravodlivejšie. Tie čo bývate v menších bytoch máte preplatky či nedoplatky?

zic
14. máj 2025

Ale to zalezi na inych parametroch... od vysky zaloh a spotreby. Nie od metrov stvorcovych...

tamtamka26
14. máj 2025

my máme síce väčší byt (91m2) a máme preplatok, ale neviem o tom, že sa menila vyhláška.... resp. vyúčtovanie je za min. rok a teda asi platil ten zákon o rozpočítavaní.

autor
14. máj 2025
@tamtamka26

my máme síce väčší byt (91m2) a máme preplatok, ale neviem o tom, že sa menila vyhláška.... resp. vyúčtovanie je za min. rok a teda asi platil ten zákon o rozpočítavaní.

@tamtamka26 platí to aj za minulý rok

autor
14. máj 2025
@zic

Ale to zalezi na inych parametroch... od vysky zaloh a spotreby. Nie od metrov stvorcovych...

@zic tak minulý rok som platila celkom vysoké zálohy spotreba ako každý rok a prišiel teda vysoký nedoplatok

sara07
14. máj 2025

tá spravodlivejšia vyhlaška sa neupravovala ked si mala nedoplatok, ostava to ako predtým, aspon ja som to tak zachytila
my sme mali tiež nedoplatok prvy raz, pretože si prikurujeme aj inak

autor
14. máj 2025
@sara07

tá spravodlivejšia vyhlaška sa neupravovala ked si mala nedoplatok, ostava to ako predtým, aspon ja som to tak zachytila
my sme mali tiež nedoplatok prvy raz, pretože si prikurujeme aj inak

tamtamka26
14. máj 2025

mne bolo povedané, že sa to ešte robilo rozpočítavaním a ľudia majú obrovské nedoplatky na kúrení pre to.... my v podstate tiež tam, kde takmer nekúrime, sme mali najvyššiu spotrebu.

autor
14. máj 2025
autor
14. máj 2025
@tamtamka26

mne bolo povedané, že sa to ešte robilo rozpočítavaním a ľudia majú obrovské nedoplatky na kúrení pre to.... my v podstate tiež tam, kde takmer nekúrime, sme mali najvyššiu spotrebu.

@tamtamka26 toto som mala aj ja ale vraj by to tak už nemalo byť

sara07
14. máj 2025

však uvidíme aké budu nedoplatky , mali ste schôdzu na odsuhlasenie zmeny rozdelenia, lebo my nie

autor
14. máj 2025
@sara07

však uvidíme aké budu nedoplatky , mali ste schôdzu na odsuhlasenie zmeny rozdelenia, lebo my nie

@sara07 vôbec nie

majamat
14. máj 2025

zalezi od mnohych faktorov. za teplo sa plati pomerne dost, zavisi od ceny a zalohy.
za vodu, ak si ju nenahrievas sama, tak tepla byva neskutocne draha.
ked som kedysi davno zila s rodicmi, tak nam prisiel nedoplatok a vychadzalo to, ze iminieme denne 700l vody. bolis me sice 5-ti, ale brachot ravil cas inde, doma byval mlo, cize sa tam aj malo sprchoval, malo na wc a pod. otec sa sprchoval v praci, cize na sprchu sme boli 3.

tamtamka26
14. máj 2025
@sara07

@sara07 no ak vláda už nebude dotovať cenu plynu, tak to ešte len budú ceny....

sara07
14. máj 2025
@tamtamka26

@sara07 no ak vláda už nebude dotovať cenu plynu, tak to ešte len budú ceny....

@tamtamka26 prečo by mala dotovat cenu plynu ked nedotuje cenu vody alebo tepla ? každy predsa mal dostatok času zmenit typ kurenia alebo varenia
eleltrarne , plynarne vieme kto čast vlastni, to je také tiež prelievanie prachov ... zdvihneme ceny a potom sa dotujeme navzajom
však plynový kotol sa dá nahradit ...
za mna by sa nemala dotovat ani elektrina ani plyn ani hypoteky .. prikryjem sa perinou na aku mám ,
na jednej strane zobrali db čo považujem za nefér + uvidíme čo vlastne okrešu detom dalej , vyzerá to že asi všetko čo sa len dá ....na druhej strane aby mali na dotacie
tak nedajme žiadne dotacie na nič férovo a je to ... lebo to je také prelievanie presuvanie prachov

sowhat
14. máj 2025

minuly rok sa este pouzival aj nejaky koeficient, ktory zvyhodnoval krajne a rohove byty, podla logiky ze tam su uniky tepla a nekompenzuje sa to teplom od susedov ako pri bytoch, ktore su v "strede bytovky". Neviem ci toto sa medzicasom zmenilo, alebo to tak ponechali - mne to urobilo vyssi preplatok ako mam zvycajne, kedze nezvyknem prekurovat byt.

sara07
14. máj 2025
@sowhat

minuly rok sa este pouzival aj nejaky koeficient, ktory zvyhodnoval krajne a rohove byty, podla logiky ze tam su uniky tepla a nekompenzuje sa to teplom od susedov ako pri bytoch, ktore su v "strede bytovky". Neviem ci toto sa medzicasom zmenilo, alebo to tak ponechali - mne to urobilo vyssi preplatok ako mam zvycajne, kedze nezvyknem prekurovat byt.

@sowhat sme rohovy byt a nám to urobilo nedpolatok riadny , neviem kto čo zvyhodnoval

sowhat
14. máj 2025
@sara07

@sowhat sme rohovy byt a nám to urobilo nedpolatok riadny , neviem kto čo zvyhodnoval

@sara07 tak tomu nerozumiem - ja som pri porovnatelnej spotrebe ako rok pred tym mal dvojnasobne vysoky preplatok

sara07
14. máj 2025
@sowhat

@sara07 tak tomu nerozumiem - ja som pri porovnatelnej spotrebe ako rok pred tym mal dvojnasobne vysoky preplatok

@sowhat my sme mali približne rovnaku spotrebu ohladne vody, kurenie sme mali nižšie, pretože ked vytiahnem žaluzie v zime mi to krásne cez obed vyhreje ,stačí len temperovat, novostavba nie je panelák v tomto , boli slabšie zimy menej sme kurili , u nás na noc prestavaju kurit čiže my si zapiname temperovat el, radiator.. napriek nezmeneným zvyklostiam sme na kureni platili o 256 € viac ako minule zimy
platby boli nastavené dobre , preplatok byval od 20-50 € cca vždy za tie roky

monsm
3. jún 2025
@sara07

@sowhat my sme mali približne rovnaku spotrebu ohladne vody, kurenie sme mali nižšie, pretože ked vytiahnem žaluzie v zime mi to krásne cez obed vyhreje ,stačí len temperovat, novostavba nie je panelák v tomto , boli slabšie zimy menej sme kurili , u nás na noc prestavaju kurit čiže my si zapiname temperovat el, radiator.. napriek nezmeneným zvyklostiam sme na kureni platili o 256 € viac ako minule zimy
platby boli nastavené dobre , preplatok byval od 20-50 € cca vždy za tie roky

@sara07 my sme vrchny byt, spotrebu na kurenie sme mali o nieco nizsiu ako v r.2023. A vo vyuctovani sme mali naklady za kurenie o 400 eur viac ako za r. 2023 🤦‍♀️

sara07
3. jún 2025
@monsm

@sara07 my sme vrchny byt, spotrebu na kurenie sme mali o nieco nizsiu ako v r.2023. A vo vyuctovani sme mali naklady za kurenie o 400 eur viac ako za r. 2023 🤦‍♀️

@monsm ano , spotreba nižšia ale calovalo sa viac a udajne spravodlivé . 😂