Vývoj cien nehnuteľností na Slovensku po konsolidácii
Ahojte, s mužom sme mali takú úvahu, či pôjde na Slovensku cena nehnuteľnosti a pozemkov ešte hore, nakoľko po týchto konsolidačných balíkoch bude finančná situácia ľudí ešte horšia ako doteraz, ľudia nekupujú tak vo veľkom pozemky a nehnuteľnosti. Chceli by sme kúpiť pozemok, tak uvažujeme, či kúpiť teraz alebo ešte počkať. Muž tvrdí, že ceny už hore nepôjdu. Ja som taká skeptická, že čo ak zaváhame a nebudeme si to vedieť neskôr dovoliť.
Jasne ze pojde. Ja fakt nechapem tieto uvahy, ak si niekto SERIOZNE mysli, ze ceny nehnutelnosti budu niekedy klesat.
Ak sa nebavime o absolutne neatraktivnych dalekych odlahlych samotach a hladovych dolinach, mozno sa najde nejaka chalupka co na cene nestupne, ale inak urcite nie.
Ceny by klesli ak by sme odisli z EU a nastal odliv ludi (ale miesta by obsadili asi Ukrajinci, Rusi, Turci, atd., takze ani to nie) alebo by bola na nasom uzemi vojna ci nejaka prirodna katastrofa. Pokial sa udrziava normalny stav, v ktorom sa da existovat, tak ceny pojdu len hore ako kdekolvek inde na svete.
nepôjdu, lebo to skupujú firmy na ďalší predaj alebo prenájom, ako investíciu, možno sa udržia na pôvodnej úrovni niekde v malom meste, ale pochybujem
aby išli ceny pozemkov dole - to by musela prísť vojna.
@binarypete áno a preto v mojom okolí veľa nehnuteľností skúpili práve firmy 😉
niekde som citala že najlepsi cas investovat do bytu/domu/pozemku je prave teraz
niekde som citala že najlepsi cas investovat do bytu/domu/pozemku je prave teraz
@katkaseiner podla mna bol najlepsi cas investovat paradoxne tesne pred covidom, odvtedy nehnutelnosti rapidne isli hore, napr moj byt za tie roky bol ohodnoteny znalcom o 20 000€ vyssie, ako ked som ho kupila
@katkaseiner podla mna bol najlepsi cas investovat paradoxne tesne pred covidom, odvtedy nehnutelnosti rapidne isli hore, napr moj byt za tie roky bol ohodnoteny znalcom o 20 000€ vyssie, ako ked som ho kupila
@natalusiiik ja ta chapem a suhlasim, tiez sme kupili byt zaciatkom kovidu, tiez sa tesime z narastu ceny. Ale ak uvazujes ci investovat teraz alebo o 5 rokov, tak je to teraz
@natalusiiik ja ta chapem a suhlasim, tiez sme kupili byt zaciatkom kovidu, tiez sa tesime z narastu ceny. Ale ak uvazujes ci investovat teraz alebo o 5 rokov, tak je to teraz
@katkaseiner ano to urcite suhlasim, cim driv tim lip 🙂
Povedzme si pravdu.
Keďže prenajímatelia sú čím ďalej tým viac nenažranejší,tak nie nepôjdu, už budú len stúpať
@anonym_autor ceny nehnutelnosti pôjdu len hore.
Pôjde to do cien, ktoré nebudú už pre bežných obyvateľov. Teda záleží kde.
Hm ja momentálne predávam pozemok (resp 2) v lokalite, kde to pred tým išlo na dračku, a ani si nemyslím, že v porovnaní s okolím je to vysoká cena, a práveže je akosi hlucho. Sama som zvedavá, ako to pôjde ďalej.
Ako komsolidacia,tak aj mnohym stale pojdu hore aj platy a na to netreba zabudat.Stale je dost firiem,co kazdym rokom zvysuju platy.Tym ludom aj ta konsolidacia moc neurobi,zostanu prakt.na tom istom.Ale mnohi pridu o pracu,uz dostanu menej z podpori.Pracu si tak rychlo nenajdu dalsiu,no budu doslova zivorit.Tak ono min.by to rast cien zastavit na chvilu.Kym sa neukaze priami dopad celej konsolidacie na ekonomiku,ako to budu ludia zvladat.A rokmi to bude horsie a horsie.Ako vravim treba sa pripravit na vsetky varianty dopredu.
@anonym_autor ano pojdu. pretoze stale je byt/ nehnutelnost nedostatkovy tovar, a uroky v bankach klesli...minule v radiu tusim spominali ze ''chyba'' 400 000 bytov/nehnutelnosti.
no casom, podla mna pri klesajucej demografickej krivke , kupyschopnost bude klesat. tak padnu ceny
Hm ja momentálne predávam pozemok (resp 2) v lokalite, kde to pred tým išlo na dračku, a ani si nemyslím, že v porovnaní s okolím je to vysoká cena, a práveže je akosi hlucho. Sama som zvedavá, ako to pôjde ďalej.
@anonym_163022 mozem sa spytat kde, velkost a cenu? len zo zaujimavosti. My uvazujeme kupit ale ceny idu dost vysoko v okoli
@natalusiiik suhlasim s Tebou. My s manzelom (este pred svadbou, samostatne na hypo) sme kupovali obaja byt - tesne pred covidom - a teraz sme byty predali po 5 rokoch presne od ich kupy. Oba byty sme predali takmer o 100% viac ako sme ich vtedy kupili. Oba sa nachadzaju v centrach z najvacsich krajskych miest. To bolo vtedy skvele rozhodnutie kupit. A este boli aj vyborne % hypotek...
Povedzme si pravdu.
Keďže prenajímatelia sú čím ďalej tým viac nenažranejší,tak nie nepôjdu, už budú len stúpať
@anonym_a5e846 Zoberte si kalkulacku a ratajte:
- lacnejsi 2 izbovy novostavba cca 220 000€( 80% da banka cca 3.3% urok t.j 176 000€, 44 000€ zo svojich.
Splatka hypo 770€ mesancne.
Ak nemam svoje zoberiem spotrebak na tych 44 000€ t.j cca 7% urok na 8 rokov cca 600€.
Spolu JA budem platit 1370€ mesacne!!!
Byt nieje zariadeny takze aspon dalsich 10 000€ VRAZIT DON.
Prenajom ide cca 850€ mesacne. Tak mi teraz povedzte kto je nenazrany???
Cca 150€ su naklady na byt ( najom+ elektrika)
Vysledok 700€ mate mesacne.
1370€ - 700= 670€ doplacam kazdy mesiac!!!
Za predpokladu ze byt je obsadeny cely rok/roky.
Toto je investicia ratana na 30 rokov
Problem nieje vyska najomneho ale nizke platy na SR a to vdaka volicom tejto sebranky!!! Lebo vsetko ide automaticky hore. Je xy inevstici ( Bezproblemovych) kam dat aktualne €, ale kupit nehnutelnost teraz za ucelom prenajmu je blbost jak mraky.
@natalusiiik suhlasim s Tebou. My s manzelom (este pred svadbou, samostatne na hypo) sme kupovali obaja byt - tesne pred covidom - a teraz sme byty predali po 5 rokoch presne od ich kupy. Oba byty sme predali takmer o 100% viac ako sme ich vtedy kupili. Oba sa nachadzaju v centrach z najvacsich krajskych miest. To bolo vtedy skvele rozhodnutie kupit. A este boli aj vyborne % hypotek...
@anonym_6f824c ano to sme trafili terno vsetci co sme pokupili nehnutelnosti v tom case🙏 naposledy tak rapidne sli hore daaavno ked bola ta velka hospodarska kriza a podla mna takyto narast zase dlho nebude 🙂
@anonym_6f824c v ktorom meste sli byty o 100% hore?
- lacnejsi 2 izbovy novostavba cca 220 000€( 80% da banka cca 3.3% urok t.j 176 000€, 44 000€ zo svojich.
Ak nemam svoje zoberiem spotrebak na tych 44 000€ t.j cca 7% urok na 8 rokov cca 600€.
Problem nieje vyska najomneho ale nizke platy na SR a to vdaka volicom tejto sebranky!!! Lebo vsetko ide automaticky hore. Je xy inevstici ( Bezproblemovych) kam dat aktualne €, ale kupit nehnutelnost teraz za ucelom prenajmu je blbost jak mraky.
@alkoholik presne tak. vsetko sa dviha , len nie platy.
@alkoholik kopec ludi sa tych 30rokov ani nedozije !!!!!
@anonym_autor veľmi zle položená otázka, jasne ze pôjdu ceny hore. To ani neuvažujte ze ceny pôjdu dole, veľmi naivne.
Správna otázka je ci ceny nehnuteľností pôjdu hore o 3% alebo o 8%.
Povedal by som ze aktuálne konsolidačne opatrenia majú minimálny vplyv na ceny nehnuteľností oproti výrazne dôležitejším dôvodom.
Úroky na hypotékach klesajú, výstavba/kolaudácia bytov je na historických minimach. Prichádzajú nám sem tisíce Ukrajincov ktorý bud budú kupovať nehnuteľnosti čím sa zvýši dopyt, alebo to budú riešiť podnajmami.
Podnajmy pomaly ale isto stúpajú a veľa ľudí ktorí si môžu dovoliť kúpiť nehnuteľnosť ju kupujú ako investičnú na prenájom čiže opäť zvyšuje dopyt.
@anonym_autor skôr by som to videl tak ze do 10-20 rokov si ani pár ktori zarába priemerný plat poprípade mierne nadpriemerný nebude môcť dovoliť bývanie, a tí čo si nestihnú kúpiť svoju nehnuteľnosť budú žiť v podnajmoch alebo spoliehať na dedičstvo
@anonym_6f824c v ktorom meste sli byty o 100% hore?
@natalka13 pisem takmer o 100%, ak citas pozorne.
Jeden byt manzel kupil za 110 a predal za 200. (Kosice)
Druhy byt som kupovala za 90 a predal sa za 175. (Trnava)
Oba byty v centre, tehlovy byt nie panelak, dobra lokalita.

No keďže úroky zas klesajú, myslím si že stúpnuť to môže.. ale bodaj by nie.