Vývoj cien nehnuteľností na Slovensku po konsolidácii
Ahojte, s mužom sme mali takú úvahu, či pôjde na Slovensku cena nehnuteľnosti a pozemkov ešte hore, nakoľko po týchto konsolidačných balíkoch bude finančná situácia ľudí ešte horšia ako doteraz, ľudia nekupujú tak vo veľkom pozemky a nehnuteľnosti. Chceli by sme kúpiť pozemok, tak uvažujeme, či kúpiť teraz alebo ešte počkať. Muž tvrdí, že ceny už hore nepôjdu. Ja som taká skeptická, že čo ak zaváhame a nebudeme si to vedieť neskôr dovoliť.
@anonym_autor este som nezazil take zeby ceny isli dole, ale ani nestagnuju. Minimalne s inflaciou vsetko ide hore
@anonym_autor posledná príležitosť kedy ste mali možnosť si kúpiť nehnuteľnosť ktorej klesla na cene bola počas korony.
Vtedy klesli nehnuteľnosti v najnižšom bode o 11%. Trvalo im menej ako 3 roky kým stúpli ešte viac.
Na druhú stranu zobrať si vtedy hypotéku znamenalo aj napriek poklesu cien platiť kľudne aj o 30-40% väčšiu splátku z dôvodu vyšších úrokov.
Váš muž asi nebude príliš znalý v matematike, odporúčam ho dotiahnuť k akému finančnému poradcovia nech mu to vysvetli co to pre vás bude znamenať keď budete čakať.
My sme čakali s kúpou nehnuteľnosti od roku 2019 do 2022.
Keby sme nečakali boli by sme dnes o 50-60 tisíc bohatší.
Pozemky a tým pádom aj domy novostavby išli strašne hore a výrazný pád cien sa neočakáva, naopak, ceny by mali rásť.
Hm ja momentálne predávam pozemok (resp 2) v lokalite, kde to pred tým išlo na dračku, a ani si nemyslím, že v porovnaní s okolím je to vysoká cena, a práveže je akosi hlucho. Sama som zvedavá, ako to pôjde ďalej.
@anonym_163022 kde? Ja zháňam pozemok a nič nie je.
Inak, ľudia už sú leniví, alebo nemajú čas stavať. Radšej kupia hotový dom. Ja sa im nečudujem, lebo pri cenách, pozemkov a materiálov, čo sú dnes, plus práca išla hore, plus čas nervy, sa to vôbec neoplatí.
@anonym_autor skôr by som to videl tak ze do 10-20 rokov si ani pár ktori zarába priemerný plat poprípade mierne nadpriemerný nebude môcť dovoliť bývanie, a tí čo si nestihnú kúpiť svoju nehnuteľnosť budú žiť v podnajmoch alebo spoliehať na dedičstvo
@misanthropicdann tak to vidím aj ja
@anonym_autor este som nezazil take zeby ceny isli dole, ale ani nestagnuju. Minimalne s inflaciou vsetko ide hore
@alexanderkovacs tak to si mladsi potom. Po 2008 isli ceny dole, par rokov boli nizsie ako keby kupujes v 2008
Byty aj domy išli dole aj hore, ale pozemky neviem o tom a to ani u nás v okresoch východne od Košíc dokonca ani pri UA hranici. Pričom za pár rokov v dedinách klesol počet obyvateľov úmrtnosťou, vysťahovaním a min.
rodením detí aj o viac, ako tretinu. Platy aj tu stúpli a hodnota 100 000 Sk pred príchodom Eura a dnes 3 332€ je veľký rozdiel. Ale môže sa stať všetko. Pytastsa, ale nepíšeš kde. Rozdiel je BA, BB, KE a oproti tomu Rožňava, Snina, Trebišov.....
@alexanderkovacs tak to si mladsi potom. Po 2008 isli ceny dole, par rokov boli nizsie ako keby kupujes v 2008
@romino vtedybsom mal 21. Neriesil som byvanie , este sim chodil na VS. Vynimky musia byt.
@romino vtedybsom mal 21. Neriesil som byvanie , este sim chodil na VS. Vynimky musia byt.
@alexanderkovacs Ano. A ono potom su vynimky aj rozne europske krajiny. Pokial viem v niektorych krajinach ceny aj isli dole, su nizsie ako pred rokmi. Tusim Taliansko. Samozrejme tiez nie vsade plosne.
My Slovensko sme v tych rastoch na cele posledne roky. Sa zvykne uvadzat, ze to my Slovaci mame zauzite : investovat = kupit byt.

@anonym_6f824c v ktorom meste sli byty o 100% hore?
@natalka13 napríklad Trnava. Pred ôsmimi rokmi necelých 80000 eur, dnes ho predáš za 150000 a keď ta čas netlačí, ako nás, tak aj za 160000.