Začal niekto od nuly?
Ahojte, je to len otázka na zamyslenie, nechcem aby ste ma brali za nezodpovednú budúcu mamičku. Chcem sa opýtať či tu je niekto kto začínal s bábätkom od 0, minimálna pomoc od rodiny a ako taká pomoc od priateľa. Ako ste to finančne zvládali ? Privádzam dieťa do veľmi ťažkej doby s tým že budem odkázaná iba na rodičovský príspevok. Mam pocit že aj keď sa človek uskromní úplne sa ťažko dá prežiť. Som zúfalá, mám pocit že sa za luxus v dnešnej dobe považuje prežiť z mesiaca na mesiac bez dlžôb. Ako to máte vy?
Nové veci som si nekúpila už ani nepamätám a už mi to ani nechýba oblečenie nakupujem v sekáči už roky, potraviny v najväčších zľavách, oblečenie pre bábatko som z väčšej časti podostávala a s výbavičkou mi z časti pomohol priateľ a z časti som kúpila všetko z ušetrených peňazí,ktoré sa už ale minuli, veci do pôrodnice a tak isto aj na prvý mesiac potreby pre bábätko plienky atd... No bojím sa ako to bude ďalej som z toho úplne vystresovaná. Odložené mám niečo okolo 100€.
budes mat narok na matersku? tych prvych 8mesiacov to bolo fajn
a ak sa nebude dat inak financne utiahnut, po skonceni materskej by som v tvojom pripade asi dala dieta do jasli (platit to mozes z rodicovskeho prispevku, co budes dostavat do 3rokov veku dietata) a vyplatu budes mat navyse
pripadne zacat hladat nejaku pracu z domu, nevieme, aku mas kvalifikaciu
a dobre nato ides, tiez by som vybavicku na tvojom mieste kupovala z bazara .....mozno teraz, ak dostavas to tehotenske, tak tie peniaze pouzit na nevyhnutne potreby
potom este po narodeni babatka, dostanete ten prispevok okolo 800eur to bolo (tzv.kocikovne, tak to pripadne odlozit ako zeleznu rezervu, ked bude treba na vydavky)
drzim palce🍀
@sense mám kde bývať chválabohu som u rodičov a tí odomňa peniažky za bývanie neberú, no pomáham im starám sa o nich som im kedykoľvek k dispozícii. No čo sa týka financií mimo inkasa za bývanie od nich nechcem žiadať, majú toho svojeho dosť čo im treba platiť, takze som im vďačná za strechu nad hlavou .
@marci77 nedostávam ani tehotenský príspevok, nebudem mať ani materskú, a pokial viem nárok mám na rodičovský, ten dostanem 280€ + jednorazový príspevok pri narodení dieťatka 830€.
@marlenka1889 výživné na dieťa máš? Materskú prečo nemáš, ale iba rodičák?
@marlenka1889 Pises, ze mas pomoc od rodiny minimalnu a o chvilu pises, ze byvas zdarma u rodicov, takze to je z mojho pohladu velka pomoc. Otec dietata pracuje?
@marlenka1889 máš 21rokov. Pomoc máš obrovskú-bývanie u rodičov zadarmo. Zahynúť hladom ťa tiež nenechajú. Zvládneš to,ale ukáž,že si dospelá. Až dieťa podrastie, ty šup do roboty a osamostatniť sa. Zobrať tú zodpovednosť na seba.
@marlenka1889 tak ak bude otec dieťaťa v rodnom liste treba žiadať o výživné a takisto byt 3 roky doma nie je povinnosť. A veľké plus je ze máš kde bývať, tým pádom máš podstatnu časť výdavkov usetrenu
pracovat pri babatku je narocne ale nie nemozne. keby si si nasla pol hodinku - hodinku denne, mohla by si nieco rozbehnut. co ta bavi?
@belllinka pretože som nebola nemocensky poistená 270 dni ale len nejakých 100 niečo. Ťažko sa hľadala práca na tpp, pracovala som len na dohody, brigády počas korony.
Byvas u rodicov a priatel ti pomoze. Ved to mas este dobre. Pisu sem aj zeny, ktore su vyslovene v dlzobach, bez domova a s tretim dietatom na ceste.
Akurat je velka chyba, ze ste si urobili dieta len tak bez zazemia a bez prace. Treba ist co najskor do roboty jednoznacne.
@marlenka1889 pracovala si? budes mat narok na zvyseny rodicovsky prispevok?
Inak kocik ti mozem podarovat, celu trojkombinaciu. Je sice uz po dvoch detoch, lebo ho vyuzival aj bratranec pre ich maleho, ale nie je v zlom stave. A pridaj sa do darovacich skupin na fb, tam sa castokrat daruju veci pre babatko, od oblecenia, cez vybavicku - stolicky na papanie, postielky, hracky, vozitka...
Co sa tyka byvania, nemate nahodou zahradku? To by velmi pomohlo, usetrila by si minimalne na zelenine, ak ovocne stromky, tak aj na ovoci. V lete cerstve, v zime aj zavarane. A potom ak si sikovna, mozes sa naucit napriklad piect a obcas si tak trosku prilepsit, alebo vyrabat doma nieco ine, podla toho, na co mas talent a zrucnosti.
No a stale je tu aj moznost nechat dieta doma na starosti rodicom a ist do prace. Zarabat a pomoct tak sebe, i rodicom (vacsim nakupom napriklad). Nie je to idealne, ale niekedy sa inak neda... alebo priatel este okrem prace brigadu, fusky, vikendovky.. zial, vsetci zijeme z penazi
@vikusjk ďakujem pekne vážim si to ,no určite niekomu pomôže no ja takúto pomoc prijať nemôžem lebo už chvalabohu výbavičku mám aj kočik s postielkou plienky na prvý mesiac kozmetiku pre babo aj všetko čo bolo potrebné kúpiť som si zaobstarala.!🙂 priateľ prácu má,viem že sú na tom ľudia horšie, lepšie. Starám sa o chorých rodičov, zabudla som dopísať a nedajbože sa im niečo stane čo dúfam že nie keďže mám len ich. Chcela som začať po polroku chodiť do prace a dat dieta do jaslí a platiť to z rodičovského ako to tu už bolo spomenuté, len taktiež budem musieť zaobstarať opatrovateľku pre nich. Keďže sú už viac menej odkázaný na starostlivosť.
@emma_932 to by bola úplne super možnosť ja dúfam že sa mi niečo take prihodí a nájdem si prácu ktorú budem môcť vykonávať z domu.
@marlenka1889 ahoj ak by si niečo chcela potrebovala napíš mi podarujem ti aj plienky na ďalšie mesiace aj oblecko aj kozmetiku...napíš 😉😍
Ale ďakujem vám veľmi pekne za možnosti a rady veľmi si to od vas vážim! 🙂 nechcela som aby to vyznelo ako veľké sťažovanie. Len som chcela podporu ,povzbudenie a že je tu niekto kto to mal podobné a zvládol to na jedničku. ❤️
@marlenka1889 ak rodicia potrebuju uz opateru, neskusala si si vybavit na nich opatrovatelsky prispevok ty? Moj brat takto pobera na babku
Velmi ti drzim palce, je skvele, ze mas podporu v rodicoch, aj priatelovi, uskromnite sa, nastaveni ste dobre, hlavne sa nezadlzovat a ked dietatko podrastie a budes mat pracu postupne sa to zlepsi. Pevne zdravie vam prajem a bude dobre 🍀
@marlenka1889 niektore urafy v mieste trvaleho bydliska poskytuju prispevok pri narodeninoveho obcana.. Niekde je to 20€ niekde 100 skusna spytat... Nie je to boh vie co ale potesi.. Neviem odlial si, cim vacsie mesto tymviac.
@marlenka1889 keď sú rodičia odkázaní na pomoc zistite si možnosti opatrovateľskeho príspevku na nich
Ďakujem za rady budem sa ohľadom toho informovať
Prepac, ale zacinat od nuly vyzera trochu inac.
Dietatko je asi neplanovane, ale ty mas to stastie, ze mas kde byvat. Ake mate prijmy a vydaje ako cela domacnost?
Bude otec dietata platit vyzivne alebo mate vztahy dobre a bude s vami byvat a podielat sa na domacnosti?
@marlenka1889 ahoj,chod sa poinfornovat na upsvar o moznosti opatrovania vlastnych rodicov. Teraz este davaju pre opatrovatelov nejakych 100€ inflacny bonus ci co.
Nevyznam sav tom, ale opytat by som sa sla.
@marlenka1889 nenajdes. tu si musis vytvorit sama. porozmyslaj co by ta bavilo, potom mi napis.
A nemohla by si počas materskej si vybaviť opatrovateľske pre rodiča.Opýtaj sa možno sa to dá.
@marlenka1889 Ja som typický príklad človeka, ktorý začínal od nuly, síce bez detí. 😊 Prišla som o manžela, bývanie a prácu. Skončila na opačnej strane republiky, v nájme - izba rozmerov ako špajza ... Jediné,čo mi ostalo bolo pár stovák vo vrecku a vysokoškolský diplom. Našla som si nových priateľov, dobrú prácu a čoskoro aj vlastné bývanie.. a to mám 27 rokov 😃... Chcem ti len napísať,že ani nevieš, aká si silná, pokiaľ sa nedostaneš do situácie, kedy nebudeš mať na výber, iba zvládnuť, čo ti život prinesie. Hlavne my ženy máme v sebe neuveriteľnú silu ... 😊 Držím ti palce 💪 všetko zvládneš ❤️
@marlenka1889 myslím,že opatrovateľský príspevok by si mohla vybaviť,máš naň nárok. Je to tuším okolo 500€. Držím palce.

@marlenka1889 keďže zrejme už nemás možnosť voľby tak to budeš musieť nejako zvládnuť... Človek keď musí zvládne takmer všetko. Dôležité je ako sa stavia k tomu otec dieťaťa, ci máš kde bývať a plus k tomu rodičak alebo z toho rodičaku platiť komplet život a takisto je aj rozdiel ci vyšší alebo nižší rodicak