Začiatok pracovného života v 19. rokoch - 2. a 3. pilier
Ahojte mám 19 rokov a od septembra by som chcela začať pracovať na TPP ...kamarátka mi spomenula 2 a 3 pilier jedine viem že 1 pilier je sociálna poisťovňa ...ale o ostatných neviem vôbec nič bola by som rada za akúkoľvek radu ďakujem 🙂
Túto tému teraz riešim často s ľuďmi, ktorí sú po škole, alebo na brigáde a prichádza im informácia zo sociálnej poisťovne ohľadom II. piliera.
Od 1.5.2023 druhý pilier pre ľudí, ktorí vstupujú na trh práce automatický.
Sporiteľ si môže do 180 dní vybrať správcovskú spoločnosť sám. Ak tak neurobí, vyberie za neho Sociálna poisťovňa. Následne sa môžeš do dvoch rokov rozhodnúť či v druhom pilieri ostaneš, alebo nie.
Je dobré tam ostať a vytvárať si dodatočný príjem v dôchodku. To či si v druhom pilieri, alebo niesy, vplyv na výšku odvodov, čiže na tvoju čistú mzdu vplyv nemá.
Ak ide o tretí pilier. Je dobré ho mať, ak to tak prispieva zamestnávateľ. Ak neprispieva, sú aj iné možnosti ako zhodnotiť svoje peniaze.
Vysvetliť celé fungovanie 2 a 3 piliera je na dlhšie. Napísal som to aspoň takto v skratke.
O chvíľu čakaj koment od jednej pani, ktorá ti povie že jej máš napísať a pozriete sa na to 😂😂😂
@doriiis z druhého piliera vyberať môžeš po dosiahnutí dôchodkového veku. Z tretieho najskôr po 10 rokoch, tak ako píšeš.
@martinp288 ....myslela som skôr ako dosiahnes dôchodkový vek
3. Pilier....po 10 rokoch je možné výber, ale iba vlastné príspevky, ak tam šli aj od zamestnávateľa, tiež až na dôchodku, starobnom alebo predčasnom. Je možnosť aj jednorazový výber, pri plnej invalidite nad 70%... vtedy všetky príspevky.
@martinp288 vidim, ze rypnut si musis.. ja ti do tvojej roboty tiez nekafrem.. :*
@martinp288 a prosím ťa kde si je najlepšie založiť 2 a 3 pilier ? Takže chápem správne že 2 pilier mi tam bude davat automaticky zamestnávateľ a 3 pilier si mám ísť ja založiť a tam si budem posielať každý mesiac ja sama ľubovoľnú čiastku ?
nnko.. ale nech ti pan poradi lepsie ;)
A ako zistím že mi zamestnávateľ posiela na 2.pilier ? Či sa ho musím ísť opýtať ?
myslis na 3. pilier... mozes sa ho to spytat alebo to pise aj na vyplatnej paske
2 pilier ti ide z odvodov, to neriesis a na 3 ti posiela zamestnavatel a zaroven aj ty sama
Zisti si najprv, či tvoj zamestnávateľ prispieva aj do 3. piliera - mnohí to majú medzi benefitmi. Ak áno, vtedy sa ti oplatí založiť si ho, ak nie, tak ho nerieš.
@sweet20 ja si rada nechám poradiť len bohužiaľ nemám peniaze na finančného poradcu keďže pracujem presne 18 dní čiže ešte som nedostala ani svoju prvú výplatu v robote :D
financny agent je zadarmo
ja robim klientom nnko co sa tyka druheho piliera.. 🙂
@sweet20 práca sa mi naskytla v gastre takú mám aj školu hotelovú čiže budem za kasou pracovať pri vydávaní obedov v samoobluznej reštike ..pri zmluve mi nebol uvedeny žiadny benefit v podobe 3 piliera ..a sama si ho môžem teda založiť ? Predsa len k dôchodku je dobré hocičo aj ten 2 a 3 pilier
ked si budes sama prispievat sa to neoplati.. takze ak ti to zamestnavatel neponukol tak si otvor len 2 pilier alebo cez poradcu.. ako uznas za vhodne
Druhý pilier si uzatvoriš a časť odvodov ti automaticky prevedenie sociálna poisťovňa na tvoj účet v správcovskej spoločnosti. Tretí pilier si over u zamestnávateľa či má podpísanú zmluvu s niektorou zo správcovských spoločnosti.
Ktorá je najlepšia? Tá kde pracujem 😉
Momentálne asi trojica Uniqua, NN, VÚB. Hľadaj, ktorá ti dá aj niečo navyše, okrem správy tvojho účtu.
Zo zákona je že iba zamestnancom prác ktoré su ťažké (3.stupeň) je povinný zamestnávateľ prispievať. A možno niektorí aj pre imidž firmy prispievajú ale pokial to nebolo spomenuté tak asi nie. Nevadí. Treba mat správne nastavený 2. Pilier a pripadne investovať mimo pilieroch. Lacnejšie výhodnejšie a prístup hocikedy k peniazom. A Finacny agent je zadarmo. Pokial sa tomu nerozumiete určite to riešiť s nejakým na odporúčanie od niekoho. Aby vás agent neoklamal a konal vo vás prospech v budúcnosti a nie na jeho ,,províziu,, Jedného takého poznam dám zaňho ruku do ohňa aj mne riešil veci. A čím viac som sa o financiách dozvedela tým viac som s jeho krokmi spokojná. 🙂

2 pilier funguje tak,že z tej sumy,čo sa ti bude odvádzať ako dôchodkové sporenie sa 5 % ( či tak nejak to je teraz) presunie na účet 2.piliera.Z 2.piliera sa nedá vyberať,nedá sa do neho prispievať osobitne,nedá sa vyplatiť.Da sa jedine zdediť.
3 pilier je ďalší účet,na ktorý si ale prispievas sama.Ale už aj mnohi zamestnávatelia.Da sa do neho prispievať dobrovoľne kedy a koľko chces.Po 10 rokoch si ho môžeš nechať vyplatiť ( neoplati sa to a neviem,či to ešte takto funguje)