icon

Začínajúca domácnosť - financovanie

21. mar 2022

Ahojte sme mlady pár, obaja uz pracujeme... S priateľom po roku vztahu ideme spolu bývať do prenájmu.. Tu nastáva otázka financovania... Byt nájom 600e na polovičku klasika... Ostatne by ste riešili ako stravu atd? Napr on sporotec zje toho 3x tolko ako ja 50kilova,

Strana
z2
veltraud
22. mar 2022

my sme mali na zaciatku "kasicku". najom bol 500, skladali sme sa kazdy po 400, zaplatil sa najom a zo zbytku sme kupovali potraviny, drogeriu, drobnosti...ked sa minulo, kupil, kto bol v obchode...nikdy sme sa nedelili presne, nekontrolovali...ale nikdy sme nemali pocit, ze je to nefer voci druhemu.

marsmykkok
22. mar 2022

@andrejkap123 Preto si myslím, že najlepšie je daň dokopy výdavky na bývanie, jedlo, drogériu do domácnosti a nech každý prispieva sumou aby im ostalo rovnaké "vreckové". Nie že on viac zje a jemu ostane 300 eur a jej 10 eur. Ona zase ak menej zarobí tak sa postará o domácnosť, navarí, čo je lacnejšie ako stravovanie v reštikách a tak a nech je to tak, že každému ostane napríklad 200 eur vreckové a čo urobia s tými peniazmi je na nich, či ušetria, či dajú na koníčky a podobne.
Žena väčšinou zarába menej, ale zase sa podieľa viac na starostlivosti o domácnosť, deliť na polovicu nie je fér a ešte horšie ked budú deti, ona bude jesť suché rožky lebo sa bude musieť starať o deti, mať prácu aby deti vyzdvihla zo školy/škôlky a pán si bude zarábať tisíce eur a žiť ako kráľ.

ukulela
22. mar 2022

Baby, je to prve byvanie, po roku randenia, mladi, predpokladam 20 rokov. Ak ma 150kg a ona 50 a on zje 3x viac, je to rozdiel. Moj clap sam navrhol koli nepomeru platit stravu 1:2, ked sme zacinali. Po par mesiacoch sme presli na spolocnu penazenku. Z vyplat sme si nechali dohodnute vreckove a zvysok siel na spolocny ucet. To uz bolo v case, ked sme kupovali pozemok. Ked som bola na rodicaku, na spol ucet posielal len on a ja som minala... aj financie vo vztahu sa vyvijaju. Ja zakladatelke radim sa pozhovarat a dohodnut sa. Ak chlap odmietne dat na strqvu viac, hoco voac zje, bol by to pre mna zly signal.

simca06022011
22. mar 2022

Dohodnite sa spolu, kolko dáte do rozpoctu spolocneho a z toho nakupujte slolocne veci, pomerne mu vieš aj zvysit podiel podla stravy. Ak rozpocet nebude stacit, tak budete musiet setrit a nie sa prejedat napr. Ak bude suma vyssia a neminiete, vytvorite si rezervu na nečakane výdavky...
A potom zvysne peniaze ktore vam ostanú si pouzijete kazdy podla svojich predstav.

Strana
z2