icon

Zálohové platby na elektrinu - bungalov cca 170 m2

hanka_se
16. mar 2023

Ahojte, prosim vedeli by ste mi trosku poradit?
Ake asi zvolit zalohy na elektrinu (u ZSE) na novostavbu RD typ bungalov, uzitkova plocha necelych 170m2. Radsej nech je preplatok, ako nedoplatok. Sme 3 clenna rodina.
Kurenie podlahove vodne + ohrev vody je rieseny tepelnym cerpadlom vzduch-voda.
Plyn mat nebudeme.
Spotrebice - indukcna varna doska, elektricka rura, digestor, mikrovlnka, varna konvica, pracka, TV, PC, osvetlenie... proste klasika spotrebice v domacnosti 🙂
(umyvacku, susicku, elektricke zaluzie nebudeme mat, rekuperaciu nemame)
Momentalne byvame v 2izb. byte, takze to neviem presne posudit.
Myslite, ze 100€ mesacne bude stacit?
Dakujem

Strana
z2
vulka
16. mar 2023

@hanka_se Dnes som tu videla diskusiu: https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/vyska-preddavku-za-elektriku-v-dome-2/
Autorka tam popisuje, že v rodinnom dome majú polročne platbu za elektrinu 84€. A značne tam všetkých zdrbáva za vyššiem platby. Neviem, kde je pes zakopaný.

hanka_se
autor
16. mar 2023

@jelenka84 dakujem velmi pekne, tak my este len vsetko uvidime - teplota atd. Neda sa porovnavat byt a dom 🙂 Ale aspon viem, ze ked tam budem volat a davali by mi pod 100€ tak v ziadnom pripade. Ja ked som chcela hned pri prihlaske nastavit zalohove platby mesacne, tak ma odbili, ze kym nebyvame, je to zbytocne a bude velky preplatok. Elektrinu tam mame od novembra, tak som pani nahlasila, ze chcem prvu platbu 60€ a predpis prisiel 30€. Ked som tam znovu volala, ze preco, tak mi bolo povedane, ze na 2 mesiace, si nemozem dat taku vysoku zalohu, lebo to beru do konca roka, ale hlavne ze vyuctovanie bude v aprili 🙂 Cize kocurkovo ako vysite

hanka_se
autor
16. mar 2023

@vulka hej hej, presne toto som citala a kukala jak puk 😨 My mame v byte vsetko na elektrinu, plyn nemame. Mame velke morske akva, kde idu nonstop cerpadla, osvetlenie, filtre, dcera ma korytnacku, ktorej denne tiez svietime, ja sijem takze spotreba vyssia ako ine domacnosti a mame zalohy 62€/mesiac a mali sme preplatok cca 57€. Na kw sme rocne spalili 3450 kWh a skutocna suma bola 625,31€/rok. Na dome uz akva nebude. Cize na dome isto bude viac ako v byte, to je jasne jak facka 🙂

hanka_se
autor
16. mar 2023

@vulka a hlavne, chceme zit ako normalny ludia, nie ze budem zakazovat dcere zohriat si jedlo, uvarit kavu/caj, pozriet telku, lebo je to zrut elektriny 🙂 Alebo nebudeme kurit. Proste chceme fungovat normalne v ramci zdravej normy, ved nezijeme v dobe kamennej.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
hanka_se
autor
16. mar 2023

@mamula20 wau to je super. Ja na dome tiez ratam ovela viac 🙂 lebo v byte zase platime najom v ktorom je vlastne kurenie, ohrev TUV, SV, poplatky. Cize ja to beriem tak, ze co platime najom + elektrina, tak by sme sa do toho mohli zmestit. Na byte platime 130€ najom (mame vlastny) a 62€ elektrina. Za najom nam rocne cca 400-500€ vracaju preplatok. Takze tych 200€ ratam urcite ze na dome zalohy budu (el.+voda). Dufam, ze TC nastavime dobre, aby nezralo vela elektriny 🙂

vulka
16. mar 2023

@hanka_se Ja tú našu spotrebu spamäti neviem. Ale rozhodne sa pozriem. Tiež máme doma veľké akvárium v ktorom kúrime.

hanka_se
autor
16. mar 2023

@vulka ja som pozrela vyuctovaciu fa co prisla vo februari, inak by som to nevedela 😅

luteam
16. mar 2023

@hanka_se ahoj my to mame velmi podobne tiez tepelne cerpadlo a kurime podlahovkou vodou plyn nemame akurat my mame aj umyvacku a susicku a mame teda mensi dom iba okolo 80m a platime tusim 87 na mesiac a vychadza to tak akurat.

luteam
16. mar 2023

@luteam nie 87 ale 74

doriiis
16. mar 2023

@hanka_se ....ak máte také nové,samoodcitacie hodiny tak si nastavte platbu na faktúru podľa spotreby a nemusíš sa trápiť nad výškou zalohovej platby a nebudeš mať nedoplatok

hanka_se
autor
16. mar 2023

@doriiis to ani neviem ze sa da, neviem ci su samoodcitacie, to ako zistím?

vikiki29
17. mar 2023

@hanka_se máme to takmer identické ako vy. úžitkovú plochu o kúsok menšiu, 2 ročná novostavba, bez plynu - tepelné čerpadlo vzduch-voda, tiež sme traja a platíme 110 EUR mesačne. Máme službu ElektroZoom, takže nám chodia každý mesiac výpisy koľko sme mali reálnu spotrebu predošlý mesiac aj so sumou. Platby sa dajú nastaviť vyššie/nižšie aj počas roka.

hanka_se
autor
17. mar 2023

@vikiki29 Dakujem ❤

mira0611
18. mar 2023

@hanka_se ahoj, ja mam 150euro na 100m2 dom, sme iba dvaja, kurenie a tuv mam ako ty s tepelnym cerpadlom (TČ)
Vtedy mi pan, ktory montoval povedal, ze max.kwh za mesiac na TČ je 600kwh.
Ja mam 7kwh cerpadlo panasonic aquarea.
A povedal, ze mesacne naklady budem mat so vsetkym okolo 70 euro.
V oktobri som sa stahovala, vtedy som zvysila aj zalohove platby z 10 euro na tych 150 euro.
V decembri som sa pozrela a sedelo mi to co povedal, odvtedy to sledujem pravidelne a sedi to.
Mesacne mi vychadza 500kwh na TČ, v decembri som mala najviac 670 kwh, ale to asi kvoli tomu, ze skorsie zapada slnko. TČ mam nastavene na 23 stupnov, ked je slnecno cez velke okna sa dom zohreje aj na 25 stupnov.
Spytaj sa pana, ktory ti montoval TČ, ze mesacne ti to kolko zerie.

hanka_se
autor
18. mar 2023

@mira0611 dakujem velmi pekne. Nam to montovali priamo z Viessmannu, ale nejako vyrecni neboli :-/ Zatial nemame dom zatepleny, to az v priebehu leta. Pri rozbehu a "vyhriati' stavby zralo TC riadne, ale teraz tak 12-20 kw za den s tym, ze teda je nezatepleny dom, takze uniky su este znacne. Mame tusim 6kw cerpadlo, teplotu na 20 stupnov, cez den sa tiez vyhreje aj od slnka. Navyse, kedze este vysusame anhydrit, mame aj okna na mikroventilacky a cez den sa snazime viac vetrat ked sme tam. Tak uvidime 🙂

som_realistka
18. mar 2023

@hanka_se ahoj, výmeru mame podobnú, aj spotrebiče, máme sušičku naviac😀a beží často, predmínuly rok som platila zálohu 160 a mala som preplatok 290, keď sa zdvihli ceny zdvihla som si zálohy na 200, lebo zúčtovanie mam v apríli.

mira0611
19. mar 2023

@hanka_se, na zaciatku sa to tazko ohrieva a cely system cca.po 2 tyzdnoch fungeje tak spolahlivo. Ani ja som nemala zatepleny dom, až koncom novembra som zacala zateplovat.
V nastaveniach si vies pozriet graf spotreby TČ, aj mne sa to zdalo, ze to žerie poriadne, vsak to ide stale, ale prekvapivo nie.
Ked uz teraz použivate TČ na vysusenie anhydritu, tak by som uz teraz zvysila mes.zalohovu platbu.
Tych 600kwh žerie pocas vykurovacej sezony, mimonej este neviem kolko, ale vtedy to budem mat az vyrovnane, ak do zuc.obdobia mi budu pripadat aj letne mesiace kedy sa nekuri, lebo aj vtedy budem platit 150 euro, ale spotrebu budem mat len 50 euro. Teraz mam spotrebu mozno 200 euro.
Rozumies ako to myslim? Ak mam 6 mesiacov vykurovacie obdobie a spotrebu 200 euro a 5 mesiacov mam letne obdobie so spotrebou 50 euro, len vtedy dostanem naspat, na 12. mesiac 200 euro.

hanka_se
autor
19. mar 2023

@mira0611 ano ano, presne o to mi ide, ze priemer tych platieb za rok. V zime to moze byt viac ako ta zaloha, ale v lete napriklad ovela menej, cize sa to ako tak vyrovna. Len mame tam moznost chladenia, tak uvidime aj ako to pojde. Musime sa najprv naucit, pocitam 1-2 roky budu take "skusobne" a uz potom bude clovek vediet co a ako. Aj aku teplotu spravne zvolit. Nam odporucili na zaciatok 20 stupnov. Anhydrit bol robeny este v decembri, cize uz sme mohli nabehnut na vyssiu teplotu. Ale uz sme museli znizit, lebo ked tam pracujeme, tak aj v kratkom tricku je tam moc horko 🙂 Platby chcem nastavit hned ako pride vyuctovanie, nech im to tam nedopletiem, ked ani na zaciatku mi ich nedovolili ☹

mira0611
19. mar 2023

@hanka_se uvidis, kazdy je iny, ale ja to chladenie nemusim. Vo firme sa to takto riesi chladenie budovy a nie je to dobre.
Mas v izbe 30 stupnov a na nohy je ti zima.
U nas vacsina zien to bolo tak, ze sme sedeli v letnych satach s ponozkami na nohach 😅

hanka_se
autor
19. mar 2023

@mira0611 my sme to skor tak, pustit napr. kym prideme z prace cez apku, ale uz ked budeme doma, tak vypnut

drobcek100
10. sep 2024

@hanka_se Ja by som odporučila takú zálohu ako odporúčajú tie dámy, ktoré majú cca taký dom ako vy a nastavila platby podľa nich. každý mesiac posledný deň zapísala stav elektromery cca 3-4 mesiace, približne cenu za Kwh si zistím a podľa toho si upravím potom zálohové platby,aby ma nezaškodilo vyúčtovanie.Alebo popýtať susedov ktorí sú v okolí.Dolezita je spotreba.

hanka_se
autor
10. sep 2024

@drobcek100 Dakujem, byvame uz od 12/2023. Kurili sme tam normalne od 11/2023. Zalohu za elektrinu mame 100€. Kw si zapisujem kazdy mesiac. Kedze je to uplne nova lokalita, sme jedni z prvych, co tam byvame. Co su tu tri domy mensie od nasho maju kurenie cisto elektricke, cize tam je spotreba uplne inde. Ale zatial ked to pocitam, vyzera, ze by mohol byt aj preplatok. Ale nejdem dopredu nic vraviet. Vyuctovacie obdobie je ku koncu aprila. Tak az vtedy budeme presne vediet, aj podla zimy, kedze ta posledna nebola ziadna 🙂 a hlavne, podla toho co spravia ceny

nataly246
12. okt 2025
@hanka_se

@drobcek100 Dakujem, byvame uz od 12/2023. Kurili sme tam normalne od 11/2023. Zalohu za elektrinu mame 100€. Kw si zapisujem kazdy mesiac. Kedze je to uplne nova lokalita, sme jedni z prvych, co tam byvame. Co su tu tri domy mensie od nasho maju kurenie cisto elektricke, cize tam je spotreba uplne inde. Ale zatial ked to pocitam, vyzera, ze by mohol byt aj preplatok. Ale nejdem dopredu nic vraviet. Vyuctovacie obdobie je ku koncu aprila. Tak az vtedy budeme presne vediet, aj podla zimy, kedze ta posledna nebola ziadna 🙂 a hlavne, podla toho co spravia ceny

@hanka_se
Ahoj, ak sa môžem spýtať, po koľko € platíte teda za tu elektrinu mesačne? My dokončujeme dom, chceme sa za mesiac sťahovať, a dala som zatiaľ po 100€ platby. Uvidím po roku po vyúčtovaní, neviem to vôbec odhadnúť kedze v dome v ktorom ešte bývame mame aj plyn. 😅

hanka_se
autor
12. okt 2025

@nataly246 Ahoj, tak my mame zalohu 100e stale. Neviem ake mate vykurovanie a vsetko okolo toho. Vo vyuctovani sme mali spotrebu necelych 3500kw za rok. Cize vyse 400e nam vracali. Napisem tolko - mame tepelne cerpadlo, kurenie voda-vzduch, kurili sme na 22 stupnov, jesen a jar kym bolo take prechodne obdobie krbom. Klimu sme v lete vobec nepouzivali. Umyvacku riadu a susicku na pradlo nemame, sme 3-clenna rodina a ja som bola 3 mesiace (oktober-december) doma po operacii. Inak v praci a dcera v skole cez den. To len tak pre priblizenie situacie 😀

nataly246
12. okt 2025
@hanka_se

@nataly246 Ahoj, tak my mame zalohu 100e stale. Neviem ake mate vykurovanie a vsetko okolo toho. Vo vyuctovani sme mali spotrebu necelych 3500kw za rok. Cize vyse 400e nam vracali. Napisem tolko - mame tepelne cerpadlo, kurenie voda-vzduch, kurili sme na 22 stupnov, jesen a jar kym bolo take prechodne obdobie krbom. Klimu sme v lete vobec nepouzivali. Umyvacku riadu a susicku na pradlo nemame, sme 3-clenna rodina a ja som bola 3 mesiace (oktober-december) doma po operacii. Inak v praci a dcera v skole cez den. To len tak pre priblizenie situacie 😀

@hanka_se veľmi pekne ďakujem za info. Tak nechám 100€ to by malo stačiť. Mame na ten istý spôsob tepelne, klímu sme zatial ešte nedali, tiež sme 3 člena rodina a mame aj menšiu úžitkovú plochu od vás 120m2 na vykurovanie. Uvidíme po roku, ale aspon za orientačne info dakujeeeeem 😁

nataly246
12. okt 2025
@hanka_se

@hanka_se ale keď vidím iných ceny tak sa obavám 😆

hanka_se
autor
13. okt 2025
@nataly246

@hanka_se ale keď vidím iných ceny tak sa obavám 😆

@nataly246 tiez som sa obavala, ale vravim, mesacne som si poctivo odpisovala elektromer a tak som vedela, ze to nebude zle 😅

Strana
z2