icon

Zastavili výplatu príspevku na splátku úveru?

kubo180
31. júl 2024

Dobrý deň dňa 24.07.2024 som bol konaktovaný z Chvem sa spýtať či niekto nemáte skúsenosť s tým že ma konatkoval ÚPSVaR, že mám zastavenú výplatu príspevku na zvýšenú splátku úveru od 01.06 2024 pričom príspevok som poberal od 01.01.2024 a bol riadne schválený, bol som prvotne o tejto skutočnosti informovaný telefonicky, kde bolo uvedené, že nevedia uviesť presne dôvod zrušenia, no údajne banka VÚB zaslala chybné dokumenty a nie len mne aj viacerým klientom VÚB banky bol tento príspevok zastavený. Kontaktoval som aj svoju banku kde uviedli, že Úver na bývanie nebol uvedený v informáciách zasielaných bankou po 1.6. 2024 a to na základe
novely Zákona 526/2023 účinnej od 1.6. 2024 z dôvodu, že na úvere neprebehla refixácia úrokovej
sadzby (t.j. prehodnotenie úrokovej sadzby pri výročí fixácie) v danom období. Čize mám tomu rozumiem, že zas niečo vymysleli aby ľudom pozastavili prospevky ? Ďakujem za odpoveď ak máte niekto podobnú skúsenosť.

Strana
z2
kristiii
11. aug 2024

@sigma510 na to naozaj netreba vešteckú guľu. Ak si niekto pri braní úveru myslel, že úroky pod 1% vydržia 30 rokov, tak ho nikdy ani nemal dostať. By som zaviedla nejaký test základnej finančnej gramotnosti pred ich schválením.

pieksamaki
11. aug 2024

@kubo180. Treba si najať právnika a riešiť tak.....je to úplne bežná záležitosť, že niekto urobil chybu ( treba ju najst) alebo narok asi zaniká ak sa zvýšil o "10 "eur plat

To ze sa tu ľudia hnevajú na tieto príspevky je práve preto, žeby súkromné vlastníctvo, ktoré bude z toho po splatení vyplývať,je podporované daňovým zaťažením štátu, pričom stat ma potom z toho max 20% z prenájmu kde cenotvorbu si rieši sám majiteľ. Je to niečo podobné akoby prispieval stat zubarovi na prístroje. ...pričom potom podniká a cenotvorbu mu stat neurčuje.......chápem všetky strany....no fér je sa posnažít...vyrátať si splatenie v produktívnom veku svojpomocne.....alebo sa brániť pravnicky voci banke a statu......právnik si rad zarobí.

slniecko66
11. aug 2024

@kristiii zacni pracovat v banke a daj tam tento navrh.
Kazdy ziadatel pri brani hypoteky bude otestovany 😀😀😀 budes zamestnanec roka. Lebo toto je uzasny napad 😂😂😍🫢🫢🫢🫢 budu aj banky spokojne, menej uverov daju a aj zamestnanci, paca navyse 🙂

kristiii
11. aug 2024

@slniecko66 vidíš, naozaj dobrý nápad, možno to skúsim. A aká práca navyše? Veď tí zamestnanci, ktorí nebudú mať komu dávať úvery, budú predsa posudzovať tú finančnú gramotnosť 😉.
Pozri, aj ja som sama s dieťaťom, mám hypo, makám, aby som sa jej čím skôr zbavila...a nie, nie som žiadny finančný expert, preto som si pri žiadosti oň našla finančného poradcu, aj keď som mala z domu celkom dobré základy, čo sa financií týka, keďže aj mama s nami bola sama a musela sa obracať. Ale chápem, že nie každý to tak má a práve preto by sa mal v takýchto situáciách poradiť s niekým skúsenejším a nenabrat si úvery halabala nad hlavu a svoje možnosti (nielen tie aktuálne). A áno, zaviedla by som aj predmet o finančnej gramotnosti na školách. Lebo keď mi niekto napíše, že mu mám požičať vešteckú guľu, že ako mal vedieť, že raz sa mu dvihnú úroky, ak sa jej dvihli o 4%, tak mala zrejme úrok pod 1 a naozaj verila tomu, že ho bude mať rovnaký 20-30, tak ako prepáč, ale ako čo sa dá na toto napísať?

slniecko66
11. aug 2024

@kristiii ano to mas pravdu. Mozno by sa aj prepustalo 🙂
Ja som brala uver okolo 20ky a mala som financnu poradkynu. Vedela som co je fix.. vedela som, ze sa to bude menit za tych 5 rokov ale kto mal vediet o kolko?
Ja chapem, ze to niekoho zatazi.. preto som pisala ak pride rad na mna a dvihnu mi to o niekolko 100 eur no nebude mi to jedno. A tiez nebudem nadavat na niekoho komu stat pomohol tymto sposobom. Kazda osoba sa moze nachadzat v nejakej tiesni. Zajtra to mozem byt aj ja.
Ja ju chapem, je nahnevana. Kto by nebol? Ty by si s usmevom povedala no nevadi ved som to vedela. Nikto nevie co nas este caka.. ved aka je teraz situacia vo svete.

kristiii
11. aug 2024

@slniecko66 kde by sa prepúšťalo? V bankách? Z banky mi každú chvíľu volá nejaká nová banková poradkyňa, očividne je to veľmi lukratívny flek, ktorého sa ľudia držia.
Ja ľudí chápem, že sú nahnevaní, že sa im to nepáči, ani mne by sa, ale práve preto sa snažím zbaviť hypo čím skôr, makám preto ako taký somár a ešte sa mám popri tom aj poskladať ďalším, z ktorých mnohí ani žiadny finančný problém nemajú, zarobia oveľa viac než ja, keďže sú na to dvaja. A skladajú sa na to aj ľudia, ktorí na hypo ani len nedosiahnu. Často sa aj tu chváli týpek, ktorý si chcel hypo vyplatiť, ale že veď by bol sprostý, keby tak spravil, keď to zaňho spraví štát a on môže miesto toho investovať. Lenže ten "štát" sme my. Dotyčná, na ktorú som tu reagovala sa sťažovala na rodičovské príspevky, že aj na tie sa skladáme. Prečo spomenula práve ten? To je príspevok, ktorý napríklad mne vadí asi najmenej zo všetkých, aj keď tiež nemám rada, ak ho niekto hodnotí ako almužnu, lebo je podľa mňa vo veľmi slušnej výške a aj dĺžke. Sú tu iné, oveľa nezmyselnejsie príspevky. S tými by som už keď tak tento "nápad" porovnávala.

andrejko2019
25. nov 2024

@bosorkabb ano je to presne tak ako ste napisali,ja som to tiez tak počula a je to tak,je vela ludi,čo má na to nárok,ale im to pozastavili bez uvedenia dôvodu,tomu sa hovorí pravny štát🙈.

Strana
z2