icon

Zdravotné poistenie, formulár E106 a jeho zrušenie

hankaop
4. nov 2015

Mamicky, prosim, mate niektora skusenost s podobnou situaciou? Dnes mi rakuska zdravotna poistovna napisala,ze mi Dovera so spatnou platnostu od 29.1.2014 rusi formular e106, ktory som mala vydany na zaklade trvaleho pobytu v rakusku, v dobe ziadania o formular som pracovala na Slovensku. Zrusili mi to k datumu porodu dcery, resp. ku dnu jeho predchadzajucemu, kedze vtedy som nastupila na rodicovku dovolenku a tak som prestala byt ekonomicky aktivna. A teraz mi pani na infolinke oznamila, ze formular je iba pre ekonomicky aktivne osoby. Vsimli si to az teraz, lebo som dceru chcela pripisat na e106, lebo kedze som znova tehotna, je pre mna tazke dochadzat s nou k lekarovi do BA.
Nemam nervy uz volat na infolinku ani im pisat, lebo mi zakazdym povedali nieco ine, naposledy,ze mi e106 stale plati a mam poziadat rakusku ZP o dopisanie dcery na formular. Az ta ma informovala,ze dceru nie je mozne pripisat na moj formuar,lebo Dovera ho spatne zrusila, vcera. Mate niekto podobnu skusenost? Neviem,co teraz cakat,ci mi vyuctuju porod a vsetky odvtedy vysetrenia,co som absolvovala (nastastie iba dve) v Rakusku,ci co

Strana
z2
zuna89
2. feb 2016

@paskolinka ahoj, ja som to riešila minulý rok - do 33tt som žila na svk, trvalý pracovný pomer mám poteraz, trvalý pobyt a zdravotné poistenie tiež, malý má svk štátne občianstvo a trvalý pobyt a zdravotné postenie na svk a napriek tomu mi príspevok pri narodení dieťaťa zamietli. Vraj sa to viaže na "centrum záujmu rodiny" čo je trvalý pobyt, zdravotné poistenie a pediater. My sme nesplnili práve toho pediatra. ono by sa to určite dalo obísť, mať napr. slovenského pediatra len kým podpíše ten papier a vyplatia ten príspevok (viem, že niektoré baby žijúce v čr to tak robia), lenže nám sa nedalo cestovať 1000km na každú poradňu s novorodencom.
A ešte ma pani na úrade pobavila, že k vyplácaniu príspevkov je potrebné aby som sa s dieťaťom zdržiavala na svk minimálne 185dní v roku. Ale ako si to chcú odkontrolovať to netuším.

paskolinka
2. feb 2016

@zuna89 no ved toho sa obavam, ze budu hladat dovod, preco to nevyplatit. nas ma zp aj pediatra na slovensku, trvaly pobyt este nie, ten len ideme vybavovat. ale nie je to fer... predpokladam, ze od nemcov si nic nedostala, na slovensku ti to zamietli, to uz ako toto?

zuna89
2. feb 2016

@paskolinka nemci nemajú nič také ako príspevok pri narodení. dostala som rodičovský a prídavok na dieťa. Ale rodičovský je tu len do roka dieťaťa, takže už4mesiace som doma bez "príjmu". Keď som bola na svk aj s papiermi, že od nemcov dostávam len prídavok na dieťa, ale nie rodičovský, tak mi teta na úrade povedala, že všetky príspevky si mám riešiť s nemeckou stranou, keďže tam žijeme. Malého som odmietla dať do jaslí, keďže to mi bolo poradené v de.

marienka1703
2. feb 2016

@zuna89 v de je rodicovsky prispevok do 15 mesiacov, takze niekto vam asi zle poradil.

hankaop
autor
3. feb 2016

@paskolinka v rakusku som rdila. Je to rozdielovy doplatok,ktory vyplacju rakuske urady. Poberas urcitu davku na slovrnsku a na zaklade splnenia kriterii ti rakusko vyplati rozdiel do vysky davky,ktora sa vyplaca v rakusku. Napr. Familienbeihilfe idem tak riesit

paskolinka
3. feb 2016

@hankaop ano, to som pocula ze si ludia vybavuju na pridavky na deti, len som nevedela, ze sa to tak vola... my sme konecne malemu vybavili rodny list a zdravotne poistenie. este musim vyriesit trvaly pobyt a ten prispevok pri na rodeni a pridavky na dieta...

paskolinka
3. feb 2016

@zuna89 tieto veci v ramci EU su take nejasne, ze potom staci, ze teta na urade nieco povie a mozes sa aj na hlavu postavit...

paskolinka
9. jan 2017

ahoj, trochu neskor sa zase ozyvam, ale potvrdzujem, ze aj mne dovera zrusila formular, ked som presla na rodicovsku dovolenku. ty si to nejako potom riesila? mne to ani nevadi nakoniec, lekarov mam vsetkych na slovensku, aj maleho sme dali k pediatricke do BA. ale ine sa chcem opytat, my sme uplne zanedbali anmeldebescheinigung pre maleho. my obaja s manzelom mame, maly ma meldezettel v obci, ale na policii sme ho nenahlasili. nepamatas si, co je k tomu potrebne, ak sa dieta narodilo v AT?

paskolinka
9. jan 2017

@hankaop pre teba vyssie

hankaop
autor
9. jan 2017

@paskolinka myslím, že sme tam sli s rakúskym rodným listom. neplatilo sa nic, zrusili ten správny poplatok

no, mala by som to riesit, chcem sa dat pripisat k manzelovi. pisala som mail do poistovne, neodpisali mi, tak ked sa rozhybem, budem to riesit :D ale najma kvoli detom, lebo aj tie boli na mna. Teraz sme na SVK na zimu, takze to nemusim urgentne riesit (nastastie)

paskolinka
9. jan 2017

@hankaop vdaka. no tak uvidis, co poriesis. manzel pracuje v at? inak tie pridavky na deti vam vyrovnavaju bez problemov? my sme este neziadali, ale vraj tam treba prehlasit (a asi aj nejako zdokladovat), ze centrum zaujmov mame v AT, tak to asi ani nema cenu riesit u nas, kedze v AT akurat byvame a tot vsjo.

hankaop
autor
10. jan 2017

@paskolinka iba byvame. CCa bez problemov, ale trva to veky, maly bude mat rok a teraz mi dosli nejake peniazky, len list este neprisiel. Teda to mohlo trvat cca pol roka (podavala som pred ukocnenim materskej na SVK). Robia s tym mensie problemy, ked byvate a pracujete na SVK (a byvaju tu aj deti), ako ked zena sice byva a pracuje v AT, ale deti byvaju na SVK. Ale v oboch pripadoch narok je. Poziadajte si, ved to sluzi na to, aby ste lahsie zvladli nakladnu starostlivost o deti, platite dane aj poplatky, miniete peniaze zas len zvacsa v AT 🙂 proces je rovnaky, ako pri formularoch na SVK, aj tam davate cestne vyhlasenie, kde byvate.

Strana
z2