icon

Zdravotné poistenie nezaopatrených členov rodiny - Švajčiarsko

evita_g
4. sep 2016

Ahoj žienky. Mohla by sa mi prosím ozvať nejaká žena, ktorej manžel pracuje vo Švajčiarsku? Mám problém so zdravotným poistením nezaopatrených členov rodiny a potrebujem sa poradiť. Ďakujem.

Strana
z3
bubelko
5. sep 2016

@charlie1980 v tom linku vyssie pisu, ze sa tie sumy za prämien prisposobuju podla wohnsitzu. bola tam aj tabulka, ale tu som uz nestudovala 😉

charlie1980
5. sep 2016

@evita_g Mno, takze Bubelko tu vsetko vyriesila. Sadla som si nad to aj ja detailne. V tom linku, Co pridala (bod 7.), sa pise o tom, ze ste povinni byt poisteni vo Svajciarsku (aj clenovia rodiny) na zaklade tabulky pre konkretne staty :

http://www.helsana.ch/docs/praemienuebersicht-e...

Je to po abecede, najnizsie je Slowekei a tam mas nalavo rozpisane vsetky poistovne, +26r, +19r +0 a sumy jednotlivych poistovni. Tie sumy su upravene podla statu, kde sa zdrzujete. Ake naroky na zdrav. ukony, kde a Co, to som uz necitala.
Vynimkami, ktore staty mozu zostat poisteni v povodnej krajine su : Nemecko, Finsko, Fracuzsko, Rakusko a Taliansko.

Slovicko Versicherungspflicht = povinne poistenie.

salsa82
5. sep 2016

@evita_g Ak môžem vedieť, ty momentalne poberas rodičiak v SR? Alebo kto za teba v SR platil zdr.poistenie?
Ja konkrétne švajčiarsky systém poistenia nepoznám, no CH má podpísané dohody o spoločnom prístupe so všetkými štátmi EU. Tieto nariadenia sú nadriadené zákonom daných krajín. Keďže SR nema rodinný typ poistenia, museli sa určiť podmienky, kto bude spadať pod nositeľa poistenia ako NRP. Ak si považovaná za nezaopatrenú, asi sa naozaj budeš musieť v CH registrovať. Naviac ak si im tie doklady sama doniesla, bude veľmi ťažké a toho vycúvať.

cicimon
5. sep 2016

@evita_g to poistenie na SK nemozes len tak zrusit... je to tak, ze ako nezaopatrena kedze ta "zaopatruje" muz, musis mat ZP podla krajiny kde ma on zmluvu

6mia6
5. sep 2016

@cicimon mne na vszp povedala ze nemusim ked zijem tu tak ja som z toho uz blazon.

salsa82
5. sep 2016

@evita_g @cicimon Práveže poistenie v SR je zrušené. V tomto prípade bude slovenska poisťovňa fungovať len ako sprostredkovateľská medzi lekármi v SR a švajčiarskou inštitúciou. V podstate slovenskí lekári vyfakturuju za zdr.starostlivost VsZP, tá im to preplatí a následne si to bude refundovat od švajčiarskej poisťovne.
@6mia6 Má tvoj manžel tiež formulár E106? Ak nie, jeho len odhlásili a rodinných príslušníkov neriešili.

bubelko
5. sep 2016

@evita_g ty nemozes urobit nic, jediny, kto moze urobit nieco, je tvoj manzel - musi on poziadat o vynimku, kedze zijete na svk. ale pravdepodobne mu ju neuznaju, kedze slovensko nespada pod vypisane krajiny, ktore maju vynimku.

6mia6
5. sep 2016

@salsa82 no mal by ho keby ho chcel. My sme to mali potom sme ho zrusili lebo. Som bola zamestana teraz sme opat nezaopatreni a pani povedala ze to vobec nemame meniť ze netreba.
Ale tu pisete ze to musi byt tak ja neviem

salsa82
5. sep 2016

@6mia6 Hlavnou úlohou formulára je plná zdr.starostlivost v štáte bydliska. Ak ju manžel nepotrebuje, nevybavujte ho. Vyhnete sa tak doregistrovaniu NRP a stým súvisiacich problémov. Po pravde mnohí ľudia napriek tomu, že majú NRP vypísali nepravdivé čestné vyhlásenie, len aby mali pokoj.

evita_g
autor
5. sep 2016

Dievčatá, tak som sa práve vrátila zo VšZP. Pani mi povedala, že za mňa aj deti naďalej platí zdrav. poistenie štát (SR), takže netreba, aby môj manžel niečo platil vo Švajčiarsku. Pravdepodobne došlo k nedorozumeniu, buďto tu na poisťovni vyplnili niečo zle alebo to vo Švajčiarsku zle pochopili. Každopádne odľahlo mi, ešte to musím doriešiť. Napíšem mail do manželovej firmy, na pers. oddelení pracujú milí a ochotní ľudia, tak mi s tým hádam pomôžu. Možno bude treba poslať potvrdenie o tom, že ja a deti sme poistencami štátu.

charlie1980
5. sep 2016

@evita_g Tak potom uz aj ja z toho zacinam mat gulas 😀

evita_g
autor
5. sep 2016

Ďakujem Vám všetkým veľmi pekne za Vaše rady a ochotu pomôcť zúfalej mamičke potácajúcej sa medzi paragrafmi a zákonmi. Keď budem niečo potrebovať, viem, na koho sa obrátiť 🙂

evita_g
autor
5. sep 2016

@charlie1980 Pozerám, že kto sa považuje v tomto prípade za nezaopatrenú osobu. Píše sa:

"Za nezaopatreného rodinného príslušníka sa považuje nezaopatrené dieťa a nezaopatrená manžel/ka. Sú to teda rod. príslušníci, ktorí nevykonávajú v SR zárobkovú činnosť a súčasne spĺňajú podmienku, že sa jedná o:
a) nezaopatrené dieťa, pokiaľ sa druhý rodič považuje v SR za nezaopatreného
b) manžel/ka, na ktorú sa vzťahuje §... = osoba, ktorá poberá rodičovský príspevok a rodičovský príspevok z iného ČŠ EU, AK TAM NIE JE ZDRAVOTNE POISTENÁ.

Ak tomu správne rozumiem, pokiaľ poberám RP v SR a som tu zdravotne poistená, nepovažujem sa pre tieto účely za nezaopatreného rod. príslušníka, ani naše deti. V tom prípade tam vznikol celý tento chaos, pretože nás nahlásili ako nezaopatrených, hoci my zaopatrení sme. Či? 🙂

jankastruharova
24. júl 2017

ahoj prosím ta riešim uplne rovnaku situáciu akú si riešila ty.... Bola by som ti veľmi vďačná keby si mi poslala na seba kontakt potrebovala by som poradiť ako argumentovať zdravotnej poisťovni na SK lebo mne tiez aj malému dali modrú kartičku poistenca a Švajčiari chcú od nas 160€ mesačne... Manžel robí tiez na lodi pre Švajčiarsko a ja som na rodičovskom na SK.... Moj mail je jana.plesova@gmail.com prosím napis cislo a ja ti zavolam .... Dakujem veľmi pekne. Jana Struharova

martinhorvath
Odpoveď bola odstránená
martinhorvath
Odpoveď bola odstránená
martinhorvath
Odpoveď bola odstránená
lucinda1989
14. júl 2020

@evita_g ahoj, chcela by som sa ta opytat s odstupom casu ako sa situacia riesila..sme totiz vo velmi podobnej, len s tym,ze podla toho co som zistovala je momentalne zdr.poistenie o hodne drahsie a udajne existuje dohoda medzi Svk a svajciarmi,ze si poistenie musime platit a dokonca ho mozu vymahat aj dozadu..budem ti velmi vdacna za odpoved

evita_g
autor
14. júl 2020

@lucinda1989 Ahoj. Ak si dobre spomínam, bolo to v podstate nedorozumenie. Ja aj deti sme boli poistencami štátu (SR), keďže ja som bola na rodičáku a s deťmi máme tu trvalý pobyt. Takže nakoniec sme nič nemuseli platiť ani manželovi nič nestrhli z platu. Ako to funguje teraz, to neviem, manžel tam už dávno nepracuje.
Nie som si úplne istá, ale asi niečo zle vyplnili v tlačivách a uviedli mňa a deti ako DOBROVOĽNE pripoistených pri manželovi a tam vznikol celý ten chaos.

lucinda1989
14. júl 2020

@evita_g dakujem pekne za odpoved..ja mam to iste,tiez som na RD, ale na vszp mi povedali,ze som v ociach statu nezaopatrena, nakolko hoci som stale zamestnana, neodvadzam nic do statnej kasy a mali by sme aj s detmi patrit pod manzela..tak budem zistovat dalej..som rada,ze sa to u Vas poriesilo, hadam aj my budeme mat take stastie a nebudeme musiet doplacat.. este raz dakujem

martina1342
29. aug 2022

@lucinda1989 prosím vás a ako ste to doriešili? Ja to momentálne tiež riešim som na rodicovskom do decembra b AT kde manžel pracuje mu nevznikol nárok preto mi ponechali slovenský ..na zdravotné mi tvrdia ze zatiaľ nič nemám riešiť lebo manžel nema ešte ten formulár E.daco vystavený...ja chcem.zostat s dermi na SK poistena

katrinka823
10. okt 2023

@martina1342 prosim info vyriesili ste to?

janus1
6. dec 2023

@evita_g a vy ste na Slovensku zamestnana alebo poberate rodicovsky prispevok,alebo nepoberate nic? Dakujem za odpoved

martina1342
17. dec 2023

@katrinka823 dobrý deň ja na sk poberam predlzeny rodicak na syna kvôli zdravotnému stavu, nie som zamestnaná a sme poistení na.zaklade manzelovho e formulára čiže mame iné kartičky ale.fungujeme na sk normálne všetko mame.preplatene len musíme mať kópie karticiek

janus1
17. dec 2023

@martina1342 dakujem za odpoved,tak ak tomu dobre rozumiem tak ste poisteni vo svajciarsku,na zaklade eformulara ktory vam prisiel.

slecnazkosic
17. dec 2023

@evita_g áno je to tak. 9 rokov som vo Švajčiarsku žila a veľmi veľakrát som to čítala v diskusii. Vo Švajčiarsku mnoho veci inak je.

Strana
z3