icon

Žijem v Írsku, ale chcem rodiť na Slovensku

anomalka
6. okt 2016

Žijem v Irsku, ale chcela by som prist porodiť na Slovensko. Ako by sa dalo zariadiť, aby som si pôrod, celu pred a poporodnu starostlivosť nemusela hradiť ako samoplatca? Čítala som niečo o formulári E 112. Neviete mi niekto poradiť,prosim? Ďakujem 🙂

Strana
z2
pele
7. okt 2016

Nemas za co a nech ti to dobre vyjde.

mihula
7. okt 2016

@anomalka presne tak,konecne sme sa pochopili a nemusis nic riesiit ako samoplatca

mihula
8. okt 2016

@evittam ty sa vyprdni na moj komentar o daniach.Ma narok na daleko vačší konfort,ked bude rodit na sk a bude to platit iní štat

evittam
8. okt 2016

@mihula Aká inteligentná konverzácia s tebou. Ja stále neviem čo teba trápi niekto iný a kto mu čo zaplatí.....Platí si odvody-platí, platí si dane-platí, tak má nárok na to na čo má nárok - bodka. Žiješ niekde inde - ale typická slovenská nátura a vlastnosť ti bohužiaľ zostala.

eliskaevicka
8. okt 2016

Ja dom tiež prišla rodiť zo zahraničia na SVK a trosku to aj ľutujem , o starostlivosti radšej pomlčím ale bol tam väčší problém ktorý sme museli riešiť s právnikom , kvôli zdravotnej , ale ak chcete rodiť na Slovensku , tak si poriadne pozistujte a popytajte sa viac ľudí na zdravotnej a neverte len jednému ako ja .

anomalka
autor
8. okt 2016

@eliskaevicka bol nejaky problem potom s preplatenim nakladov? A v akom meste na SK si nakoniec rodila?

eliskaevicka
8. okt 2016

@anomalka rodila som v Ba akútne , ale v mojom kraji ma nevedeli informovať aj keď som tam bola asi 9 krát sa pýtať .preto si treba dať nato obrovský pozor

bestmate
8. okt 2016

Citujem : "Ako pridu slovenske matky k to,mu,že oni si svoje odvody platili a maju to zaplatit aj za teba?".
Akoze Mihula, fakt daj si facku.
Ale spat k teme, roky som zila v Irsku, aj sa mi tam dieta narodilo, a rodila som aj na SK, ak to mam porovnat IRL vysoko vedie, je pravda ze system maju uplne iny, ale tu starostlivost ktoru dostanes tam, nedostanes tu ani keby si si priplatila. Mozem vediet v ktorom meste si?

evittam
8. okt 2016

@bestmate Viem, že je to mimo tému, ale môžeš len tak pre zaujímavosť popísať tú strarostlivosť v IRL?

stardust
8. okt 2016

trochu mimo temy, ale irska zdravotna poistovna sa bude len tesit, ked bude musiet zaplatit menej za porod. Predpokladam, ze naklady na porod v IRL su vyssie ako v SR.

@anomalka pytala si sa vo svojej poistovni, ci ti preplatia naklady za porod v SR? Pred porodom sa chces prestahovat do SR? Alebo len prist rodit do SR? Ja som nebola ochotna merat cestu dlhsiu ako 15 km do porodnice 😀

bestmate
8. okt 2016

Vo vela veciach, uz ked som bola prijata do nemocnice, doslova som bola ubytovana na izbe, kde hralo radio s oldies hudbou, taku som chcela, tak setricka naladila, nebol problem, moznost vyuzit fit loptu, nevyuzila som lebo ni to nepomahalo, tak sim sa prechadzala, alevo som si dala horucu sprchu, mohla som si robit ci sa mi zachcelo uplna volnost, ta izba bola iba pre mna a v nej som aj porodila, nikde ma nepremiestnovali, nikto mi nic nehovoril. Na Kramaroch nic take nebolo, kazdy to berie prilis profesionalane, ziadny blizsi kontakt medzi setrickou / doktorom a pacientkou, uplne chladne. Na Kramaroch som si dokonca priplatila, prijata som bola prijata di spolocnej izby kde sa za ten cas vystriadalo asi 7 mamiciek, ako inak rodiace cisarakom, tie isli ako na pase sup sup. A uz ked sa u mna schylovalo k porodu tak som sa musela presunut do inej miestnosti. A to som mala akoze nadstandard. No dakujem pekne. Takze radsej Irsko ako SK.

mihula
9. okt 2016

@bestmate facku si daj ty,ja vravím o celkovom zdravotníctve.
Ludia ktorí pracuju v zahraničí platia si tam odvody,žiju tam 10-15 rokov nadobudnu si tam kadejake choroby z povolania atd,pridu sa na slovensko dat do poriadku.Nevies si predsatvit kolko je to penazí vytiahnutých zo slovenskeho systemu.Mam zato,aby som sa liecila a využila starostilost tam,kde som odvadzala svoje dane a socialne poistenia.
Potom sa tu človek dočita/ked sa narodi chore,postihnute dieta/že zdravotna poistovna nič nepreplaca,treba so prosit o všetko a hlavne robit zbierku,na invalidný vozik,na rehabilitacie,na operacie atd.
A to sa týka aj porodu a starostlivosti o dieta a matku.Jasne može rodit na slovensku,je predsa slovenka a urcite nie prva a nie posledna.Ja len tak,aby ta to nedobehlo a zachvilku si sa tu nerozculovala nad nasim zdravotníctvom.Prajem ti aby si nikdy nemusela riesit,starobu a chorobu svojich rodicov
Idem sa pozriet do zrkadla,ci si ozaj tu facku nemam dat

bestmate
9. okt 2016

Iba budem reagovat na to co si napisala, no ja si naozaj neviem predstavit kolko penazi moze zo systemu vyriahnut radivy obcan SR, mas vedomosti o tom ze je to viac ako vytiahne napr. R.F., R.K, alebo odideny J.P. asi tazko. Aj keby som sa na hlavu postavila a vyuzivala vsetki co sa da a zneuzivala, vzdy to bude len omrvinka popri tom co ini beru. A ako mas pravdu rozculujem sa nad tymto zdravostnictvom, lebo tu zijem, pracujem a nakolko odvadzam do statnej kasy, a nie malo, tak mam snad pravo si narokovat, a nie len ja ale aj ty, a vsetky co tu prispievaju. Vsetky su matky ktore porodili dalsiu generaciu danovych poplatnikov. A uz sa tolko netras za peniazmi. Su typy ludi, ktori by si aj za euro dali do kolena vrtat. 🙂

silaviat
9. okt 2016

@mihula ano mas.. lebo melies uplne ale uplne z cesty ....

evittam
9. okt 2016

@bestmate No, tak ja som mala pri pôrode takú istú pôrodnú miestnosť-izbu k dispozícii, hudbu, sprchu, WC, fitloptu. Perfektný profesionálny prístup či už lekárov alebo PA, sestričiek, muž bol celý čas so mnou, malého mi hneď priložili. Jediné čo bolo iné - tak to, že ma po pôrode previezli na moju izbu - kde som bola sama s mužom a hneď aj s malým a tiež ostatné dni perfektná starostlivosť. A bolo to v štátnej pôrodnici - áno zaplatila som si nadštandard - ale nie nejaké veľké peniaze. Takže aj na SVK je to možné - a nie ako si písala.....A to bolo pred 8.rokmi a pred skoro 3 tiež. 😉

saphira83
9. okt 2016

@mihula ale ved ked Pride rodit na SVK tak im do kasicky este prida kedze to Irska poistovna preplati. Ved logicky nie. A verim ze si este zauctuju aj nieco navyse 😄 Neboj sa keby to nebolo vyhodne pre jednu aj druhu stranu tak taku moznost by ludia nemali 😉 Ale facku si davat nemusis. Mylit sa je ludske

mihula
9. okt 2016

@saphira83 a ty si mzslis,že ja hovorím o niecom inom?si precitaj co som napisala,že je pre nu výhodne,refundacia zo zahranicia a ma daleko vačsí konfort.Ak sa chces zapojit tak čitaj vsetko

bestmate
9. okt 2016

@evittam a v ktorej porodnici? Este upresjim ten nadstandard som mala na Kramaroch a v IRL som si nic nezaplatila ani lekara nezazmluvnila, a predsa to bolo lepsie ako tu za peniaze.

evittam
9. okt 2016

@bestmate Ja som si zaplatila len nadštandard - izbu. To je všetko. A mala som podmienky a pôrod ako som písala. Bolo to v ZA.

mihula
9. okt 2016

@bestmate fakt si to ako radový obcan nevies predstavit?ja ako clovek pracujuci v zahranici,pridem na sk na dva mesiace,pojdem na urad prace,ten za mna zaplatí odvody do zdravotnej poistovne a ja si napriklad dam doma urobit odborne hematologicke vysetrenie,ktore stoji 1200e 3x za dva mesiace,ozaj si nevies predsatvit kolko to stoji a to nespominam,ženske vysetrenie a preventívku na sk.Nic viac a nič menej som tým nechcela povedat,ale ak si každí odstipne len taku omrvinku,to potom už budec selý krajec.
A ono to potom suvisí,všetko so všetkým,si viem predstavit ako sa dnes vytesujes,že pojdes do dochodku v 70ke,ak sa samozrejme dožijes a ja tiež.
Toto vsetko je o nas o ludoch a vraví sa že každý narod ma taku vladu akú si zasluži

cmulinko
9. okt 2016

@stardust naklady na porod su v IRL absolutne zadarmo a zahrnaju sluzby,ktore na SK klasifikuju ako nadstandard.Ziadna Irska poistovna nepreplati plánovaný porod mimo IRL jedine akutny porod v statnej nemocnici.To,ze sa na EU karticku niekomu podari vybavit porod doma je len vdaka tomu,ze v Irsku nebudu pátrať po tom ci to bolo planovane,alebo dana osoba bola nahodou doma na dovolenke a jednoducho to na nu prislo.Ja nechapem preco sa stale dookola omiela ta dezinformacia,ze jej porod Irska poistovna preplati ked to tak nie je.Moze ist rodit kludne ako samoplatca v ktorejkolvek nemocnici na SK.

eliskaevicka
9. okt 2016

@mihula keby bola poisťovňa nezisková , a peniaze by išli tam kde majú a nie medu pár tupých hláv tak by bolo aj na takéto veci . Toto by som sem vôbec neťahala

Strana
z2