Žili ste od výplaty k výplate a vyhrabali ste sa z toho?
Prosím, píšte len tie, ktoré máte rodinu-muža a deti, nie bezdetné. Potrebujem sa trochu povzbudiť, aj keď riešenie poznám-znížiť výdavky a zvýšiť príjmy, to je jasné. Nejaké príbehy na inšpiráciu, nič iné. Neprosím si žiadne koníkovské mudrovačky. My sme sa ocitli po dlhšom čase v takejto situácii a je to obrovská záťaž na psychiku aj pre vzťahy v rodine. čo Vás držalo/drží nad vodou? čo Vás naštartovalo?
ano my sme tak mali. Mali sme 4 deti v dvojrocnych odstupoch stavba domu, hypoteka, jeden prijem plus moj rodicak.. Hocikedy sme mali na ucte den dva pred vyplatou doslova drobne. Oblecenie na deti sme mali z 90 percent z druhej ruky, kupovala som len topanky. Bolo to par rokov dozadu a boli vtedy ine prijmy i ceny, ale asi treti rok sme zili 6 ludi z tisic eur , plus z toho isla ta stavba prevazne svojpomocne muzovymi rukami a hypo splatka 260 eur.
A to sme este mali stastie v nestasti, ze muz este pred stavbou domu zarobil v zahranici a mali sme na zaciatok svoju hotovost na projekt, pozemok a zaklady domu. Az ten zvysok sme mali uver.
Preslo par rokov, deti podrastli a mame s nimi vyssie vydavky ale ja som medzitym vystriedala 2 prace a nakoniec skoncila na zivnosti - uz treti rok. Muz tiez zmenil 2x pracu , vzdy so zvysenim platu. Hypo sme aj s mimor. splatkami splatili 2 roky dozadu.
Takze teraz je financne lepsie, dom dostavany uz 9 rokov, hypo splatena, ja zamentnana a muz lepsi plat. 🙂
Mozno to pride take banalne klise, ale v niektorych veciach mi tie chudobne roky s malickymi detmi pridu s odstupom ako tie najmilsie a najlepsie. Boli sme mladsi, zdravsi a aj milsi k sebe. Asi clovek selektuje pamat.
Si na rodičovskej ? Tam satci počkať prípadne ísť skôr do práce.
Ale dám ti príbeh rodičov mojich, mali tri deti , kúpili byt na hypotéku a keď bola mamina na rodičovskej ,ledva prežívali. Ale aj keď mamina začala pracovať,tiež to nebola žiadna výhra vraj. Jedlo sa skromne (omáčky s mäsom napr,prívarky,pečené zemiaky), veci z druhej ruky. Ale ocino mal fusky popri robote (robí s Pc, ale na Orave toľko nedávajú a ani v tej dobe, reálne mal malú výplatu) a miesto pn,marodky si bral radšej dovolenku,ak bol moc chorí,lebo zvyšok je menej platení. A mali nejakého známeho čo robil s financiami, a poradil im ako správne využívať peniaze. porušili všetky positky a somariny, my deti sme mali poistky to zrušili a iba ocino sa poistil ( lebo je živiteľ rodiny) . Naša dovolenka bola vždy len u babky,tety. Málokedy sme niekde chodili (na výlety sme šli z očí novej firmy aj ďalej,ale s rodičmi viacmenej po okolí na túru,na bicykle). A investovali do maminho vzdelania,urobila si externé vysokú školu a nsala.lepsie platenú prácu, a nasterili si j nejaké peniažky. A po čase sa presťahovali do domu v mestskej časti,prerobili ho, ocino zmenil tiež prácu na lepšie platenú. Teraz sa majú parádne,ocino konečne ako informatik zarobí 1200 eur, čo je na informatika nič moc,ale stále lepšie ako predtým 700 eur, kúpili si auto a asplatili hypotéku aj na dom. (Inak hypotéka na dom im vyšla len chybou bankovnicky, lebo majú mňa a dvojičky a tá pani si myslela že dva pôrody,tak len dve deti a nie tri,aspoň ocino tak vravel). Proste systematickú pravou sa vyšvihli a teraz keď nemajú deti doma si žijú parádne.
My,muz robil v nabytku,zarabal okolo 1000e a ja 400, jedno dieta. Ked sme poplatili vsetko,odtalo nam malo,velmi malo. Sem tam sme nieco nasetrili,no len potom sa ako naschval nieco pokazilo a ostali sme bez penazi. Muz sa potom rozhodol zalozit zivnost,lebo v praci sa mu toho kopilo a plat ostal stat. Teraz zaraba aj 4-5x viac. Nieco nasetrime,ale vacsina ide do domu a dvora. No je to omnoho lepsie
@evica17 dakujem, dufam, ze je to len obdobie. ja pracu mam, manzel mal vypadok prijmu:(
Tak keď manžel začne robiť, opäť to bude lepsie. Bol na podpore ?
Inak pre takéto situácie,treba si fakt odkladať ,aby si aspoň mala 0polrocnu rezervu na účte
@petulda333 dakujem. u nas sa to strieda ako na husenkovej drahe, preto je to psycho..boli sme na tom uz fajn, myslela som, ze v tomto veku uz snad musime byt za vodou ako tak. ale mylila som sa.manzelov vypadok prijmu, do toho suhra nedobrych okolnosti a museli sme siahnut aj na uspory.
@evica17 no, nechcem to velmi rozoberat, konik je prehladny az to boli🙂poviem to tak, ze ano, vyuzil vsetky moznosti, ale nestacilo nam to pokryt naklady na zivot..
preto sme isli do minusu:(
Aj my sme tak mali,ked som bola tehotna,tak hned pn. Muz sa potom zranil a ostal tiez pn. A zrazu z 1400 sme padli na nejakych 600e,to stacilo na seky. Po narodeni syna sa to tiez zhorsilo. Mal abkm,takze kupovat speci mlieko a potom aj strava. A rodicak bol 200e cca. 2r to bolo uplne zle. Nastastie sa to zmenilo,vdaka muzovi
Manžel si nájde prácu a zlepší sa to,. Držím palce
My, keď sme mali vážne chorého syna, ja som musela prestať pracovať, muž síce pracoval, ale často musel s nami do nemocnice, musel prestať robiť nočné služby, plus nám extrémne narástli výdavky. Už nikdy viac! Pamätám si, ako som s malou dušou so 100Sk v ruke kupovala len to najnutnejšie v potravinách. Všetko išlo na benzín, lieky, plienky.
Keď príde vážna choroba či úraz do rodiny, všetko je hore nohami a často i financie. My sme boli mladučkí.
Aj u nás bolo zle, potom trošku lepšie a teraz je to úplne iné. Z RD som odišla po 1,5 roku, mužovi padla práca, potom projekty. Starý dom, HÚ, chcelo to veľa skromnosti a ani ďalšie dieťa do 3 rokov😊.Vyhrabali sme sa, mužovi prišli konečne príležitosti, mohol prísť aj surodenec a potom zas Covid, tam padli všetky rezervy aj plány na rekonštrukciu domu. A teraz som na RD s tretím, dom sa kompletne prerába a my zatiaľ v prenájme a všetko zvládame. Ale neľutujem, aj keď boli fakt zlé časy a manželstvo to muselo ustáť. Vážim si peniaze, veci. Stále kupujem v bazároch, nepotrebujem ja ani deti kopec zbytočnosti...Ja s nikdy neverila, že raz to možno bude ako u ostatných a vidíš😊
Hej, mali sme take obdobie. Bol mesiac, ked som si od bratranca musela pozicat stovku, aby som mohla kupit Nutrilon. A to som nikdy nebola na materskej/rodicovskej, resp. oficialne ano, ale pracovala som. Nastastie to preslo. Zmenila som pracu za lepsie platenu a postupne sme sa z toho vyhrabkali.
Drzim palce, je to len obdobie, treba hlavne drzat spolu a nehadat sa kvoli peniazom a vsetko zvladnete 😉
@som_realistka dakujem❤
@abbey1 ach, to mi je luto.to su náročné situácie, ozaj.
@lentak1223 velmi podobne to mame aj my, ako tak citam tvoje slova...
Áno, do toho sa pracka pokazila a nemala som ako prat,tak ručne. Život a ten čas keď sme naozaj nemali 10dni do výplaty ani euro nás naučil si vážiť to,že máme zdravé ruky,nohy, môžeme ísť zarobiť, zmenili sme prácu, naučili sme sa šetriť a hlavne nepchat peniaze tam kde netreba. Mame nasetrene a aj 5e je mi veľa dat len tak niekomu aby som spravila radosť pretože keď sme mali finančné problémy nikto o nás nezakopol
Teraz pred Vianoxami to asi vnímaš horšie, ale vieš co je dôležité? Ze sadnete k stedrovecernemu stolu zdraví a hlavne spolu, pozri nick mamičku anjelicek a druhy Baldina....
@henta dakujem za povzbudenie. presne ako pises, clovek si potom omnoho viac vazi kazdu malickost. mne ked teraz cinkla vyplata a nakupila som, tak som ozaj bola vdacna ako uz davno nie.ze to proste nie je samozrejme mat co jest atd.
Áno žili sme tak cca 11r. dozadu .Cca 8 mesiacov . Hrozné to bolo, ale prežili sme. Z 800€ sme žili 3ja s úverom na krku. Mať vtedy viac ako jedno dieťa, tak neviem ako by to dopadlo.
Keď sme boli podnájme 7 mesiacov potom sme sa vyhrabali išli sme do svojho,,, potom chvíľku zas lebo sa kúpilo auto na lizing boli sme prinútený manžel cestoval 50 km do roboty hore dole každý deň,, to trvalo 3 mesiace,lebo som zmenila prácu fakt to bolo o šťastí, zatial mame pokoj už skoro 6 rokov
myslím, že sa to stane buď na začiatku manželstva, kým mladí nemajú ešte všetko potrebné pokúpené alebo keď je žena na RD, či MD, aj my sme to mali,,,ja som bola na RD, manžel minimálna mzda, síce som kojila, plienky látkové, čiže sme ušetrili, na dieťa mi kámoška dávala veci, ale jedlo a hypotéka je drahá a hypotéka a byt zaplatiť bolo prvoradé,,, ako bolo písané, niekedy v špajzke máme viac ako si myslíme, stačí ju otvoriť a porozmýšľať, nevyhadzovať, čo sa nezje, radšej dať do mrazáka a časom vybrať, alebo nekupovať oblečko nám dospelým len preto, lebo sa nám to páči, máme dosť v skriniach, len keď nám "odídu" topánky napr. a veci pre dieťa si otáčať medzi sebou, skôr vyrastú, ako poškodia, ale zas na topánky pre dieťa nešetrím, kupujem nové... keď som šla ja do práce a manžel na RD, polepšilo sa to 🙂 hlavu hore, prejde to
Ďakujem dievčatá za všetky povzbudenia.clovek tak aspon vidi ze nie je jediny vo vesmire co ma take problemy .lebo mam okolo seba ludi ktori toto neriesia,ci uz v rodine,v praci alebo medzi kamoskami.vsetci si ziju svoje pokojne zivoty,len nam dojde z casu na cas takato smola.vravim,je to opakovane.raz sa dari,nasetrime,potom sa nieco zomelie s pracou jednou,druhou...akoby sme vzdy boli pozadu v tomto a nestihame dobehnut potom zameskane
Never tomu ze väčšina ľudí žije v pohode a ma úspory. Veľa ľudí žije na hrane a máš malo domácnosti ktoré majú rezervu na 6 mesiacov. Ved iba pozri na priemerne platy, výšku najmov, hypoték a energií, zadlženosť domácnosti....myslím ze to co okolo seba vidíme je len pozlatko žiaľ 😒 ja osobne som nikdy nemala problém s financiami ale teraz v tejto dobe 2 krát rozmýšľam ci niečo kúpim a tiež na konci mesiaca pred výplatou by som si najradšej hlavu niekam otrepala ..... a o rezerve ani nehovorím stačilo že mi klaklo auto, veterinár, zubar-väčší zákrok, 3 krát OCR, väčšie množstvo liekov/vitamínov od MUDr., pokazena práčka a rezerva bola fuč.....🤗

Je to len obdobie. Prešlo to keď som začala pracovať po materskej.
Je to strašne psychicky náročné. Pomohlo mi byť len vďačná zato, čo mám. Potom som sa snažila čo najviac robiť jedlo doma a čo najmenej kupovať. Dá sa tým pár eur ušetriť. Pozerať akcie a jedalniček upravovať podľa toho.
Držím prsty. Nech to obdobie, čo najskôr prejde.