icon

Zisťovanie majiteľa účtu podľa IBAN

solida1
13. máj 2025

Dobrý deň. Je možné zistiť majiteľa účtu, ak viem IBAN? Ďakujem.

Strana
z2
vanilkovazmrzka
13. máj 2025

Jedine v banke a banka ti to len tak nepovie

patka06
13. máj 2025

Záleží na tom, akého účtu.
Ak je to firemný - zverejnený na nete - nájdeš cez Google
súkromný, firemný, ktorý nie je zverejnený na nete - nezistíš - nepovedia ani v banke

rooskoliv
13. máj 2025

Skús tam poslať 1 cent. Možno uvidíš čo výpise

maranco
13. máj 2025

@solida1 skús dať do googlu s medzerami v úvodzovkách aj bez medzier
banky budú povinne umožňovať overiť majiteľa účtu pred platbou až od 9.10.2025

ak si poslala peniaze a nedostala si tovar/službu za poplatok banka osloví príjemcu aby vrátil peniaze ak nevráti do týždňa banka ti vydá údaje majiteľa účtu

bezplatne to vie zistiť polícia

ak je to firma tu si vieš stiahnuť 330 000 bankových účtov a mená majiteľov a adresy a v tom vyhľadať https://report.financnasprava.sk/ds_dph_iban.zip

espeo
13. máj 2025
@maranco

@solida1 skús dať do googlu s medzerami v úvodzovkách aj bez medzier
banky budú povinne umožňovať overiť majiteľa účtu pred platbou až od 9.10.2025

ak si poslala peniaze a nedostala si tovar/službu za poplatok banka osloví príjemcu aby vrátil peniaze ak nevráti do týždňa banka ti vydá údaje majiteľa účtu

bezplatne to vie zistiť polícia

ak je to firma tu si vieš stiahnuť 330 000 bankových účtov a mená majiteľov a adresy a v tom vyhľadať https://report.financnasprava.sk/ds_dph_iban.zip

@maranco ak si obetou podvodu, musíš reklamovať transakciu v banke. Banka požiada majiteľa účtu o vrátenie. Ak do 30 dní majiteľ účtu peniaze nevráti, máš možnosť požiadať banku o odtajnenie majiteľa účtu. S jeho menom.mozes ísť na políciu a dat trestné oznámenie.

maranco
13. máj 2025
@espeo

@maranco ak si obetou podvodu, musíš reklamovať transakciu v banke. Banka požiada majiteľa účtu o vrátenie. Ak do 30 dní majiteľ účtu peniaze nevráti, máš možnosť požiadať banku o odtajnenie majiteľa účtu. S jeho menom.mozes ísť na políciu a dat trestné oznámenie.

@espeo majiteľ účtu má 7 kalendárnych dní na vrátenie platby

Banka a pobočka zahraničnej banky údaje podľa odseku 1 nevydajú, ak na ich písomné upozornenie o predloženej žiadosti tento klient vydá banke alebo pobočke zahraničnej banky príkaz na spätný prevod pripísaných peňažných prostriedkov, a to do siedmich kalendárnych dní po dni doručenia písomnej žiadosti o poskytnutie identifikačných údajov o klientovi banke alebo pobočke zahraničnej banky.

https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

muchotrafka298
14. máj 2025

Momentalne to mozne nie je, za par mesiacov bude. Pri zadavani platby a napisani IBANu budes vidiet automaticky majitela uctu.

maranco
14. máj 2025
@muchotrafka298

Momentalne to mozne nie je, za par mesiacov bude. Pri zadavani platby a napisani IBANu budes vidiet automaticky majitela uctu.

@muchotrafka298 bude to inak

pri zadávaní platby na účet organizácie, firmy uvidíš rovno majiteľa účtu

pri zadávaní platby súkromnej osobe ty napíšeš majiteľa účtu a od banky dostaneš 3 možné hlášky niečo v tomto zmysle
- meno majiteľa je rovnaké s tým čo si napísala
- meno majiteľa vôbec nesedí s tým čo si napísala
- meno majiteľa je trochu iné a napíše ti správne (drobné preklepy, diakritika, koncovka ová a podobne)

takže keď budeš na inzerát komunikovať s niekým zadáš jeho meno a banka ti povie či sedí

muchotrafka298
14. máj 2025
@maranco

@muchotrafka298 bude to inak

pri zadávaní platby na účet organizácie, firmy uvidíš rovno majiteľa účtu

pri zadávaní platby súkromnej osobe ty napíšeš majiteľa účtu a od banky dostaneš 3 možné hlášky niečo v tomto zmysle
- meno majiteľa je rovnaké s tým čo si napísala
- meno majiteľa vôbec nesedí s tým čo si napísala
- meno majiteľa je trochu iné a napíše ti správne (drobné preklepy, diakritika, koncovka ová a podobne)

takže keď budeš na inzerát komunikovať s niekým zadáš jeho meno a banka ti povie či sedí

@maranco mne je to jedno, ja som zachytila tuto informaciu v mediach. Tam nebolo blizsie nic specifikovane. Ale tak, kto chce podvadzat, tak si najde sposoby vsak ano.

maranco
14. máj 2025
@muchotrafka298

@maranco mne je to jedno, ja som zachytila tuto informaciu v mediach. Tam nebolo blizsie nic specifikovane. Ale tak, kto chce podvadzat, tak si najde sposoby vsak ano.

@muchotrafka298 tak bazárový podvodníci to budú mať trošku ťažšie, teraz si účty založia za pár minút z mobilu koľko chcú ale meno im ostane tak skôr vygoogliš že je to podvod

a keď komunikuješ na inzerát s Ankou Peknou a banka ti povie že to nie je jej účet a predávajúca že pošli na účet Ferka Lakatoša tak vieš že niečo nesedí, prípadne si Ferka vygoogliš.

muchotrafka298
14. máj 2025
@maranco

@muchotrafka298 tak bazárový podvodníci to budú mať trošku ťažšie, teraz si účty založia za pár minút z mobilu koľko chcú ale meno im ostane tak skôr vygoogliš že je to podvod

a keď komunikuješ na inzerát s Ankou Peknou a banka ti povie že to nie je jej účet a predávajúca že pošli na účet Ferka Lakatoša tak vieš že niečo nesedí, prípadne si Ferka vygoogliš.

@maranco no toto spravime ale my, co sme dostatocne mentalne vyspeli 😂 Ze najprv gugl prekutreme a nasledne potom niekomu prachy posleme.

maranco
14. máj 2025
@muchotrafka298

@maranco no toto spravime ale my, co sme dostatocne mentalne vyspeli 😂 Ze najprv gugl prekutreme a nasledne potom niekomu prachy posleme.

@muchotrafka298 no ostatní si zaplatia "poplatok" za školenie že najprv sa googli až potom sa platí, rovnako aj pri eshope najprv sa pozrú recenzie/hodnotenie až tak nakupuje
pekný príklad staré známe mancini

zic
14. máj 2025
@maranco

@muchotrafka298 no ostatní si zaplatia "poplatok" za školenie že najprv sa googli až potom sa platí, rovnako aj pri eshope najprv sa pozrú recenzie/hodnotenie až tak nakupuje
pekný príklad staré známe mancini

@maranco @muchotrafka298 ano, tomu sa hovori skolne absolventa skoly zivota 🙂 🙂

solida1
autor
14. máj 2025
@muchotrafka298

@muchotrafka298 gugl prekutraný, recenzie prečítané, platobné údaje načítané cez QR , pán predajca tvrdí, že € odoslané na nesprávny účet 🤷. Žiaľ, stalo sa. Prvýkrát a verím, že posledný. Preto sa hľadám, či sa s tým niečo dá urobiť.

maranco
14. máj 2025
@solida1

@muchotrafka298 gugl prekutraný, recenzie prečítané, platobné údaje načítané cez QR , pán predajca tvrdí, že € odoslané na nesprávny účet 🤷. Žiaľ, stalo sa. Prvýkrát a verím, že posledný. Preto sa hľadám, či sa s tým niečo dá urobiť.

@solida1 porovnaj číslo účtu na faktúre a QR kóde, to je potom jeho chyba ak uviedol nesprávne číslo účtu na faktúre.
Náhodou len nemenil účet za transakčný a prišlo mu to na súkromný?
Napíš aké je to číslo účtu kde si poslala peniaze.

solida1
autor
14. máj 2025
@maranco

@solida1 porovnaj číslo účtu na faktúre a QR kóde, to je potom jeho chyba ak uviedol nesprávne číslo účtu na faktúre.
Náhodou len nemenil účet za transakčný a prišlo mu to na súkromný?
Napíš aké je to číslo účtu kde si poslala peniaze.

@maranco poslala som ss

maranco
14. máj 2025
@solida1

@maranco poslala som ss

@solida1 nenašiel som to číslo účtu, predajca nebude platcom DPH
na objednávke/faktúre od predajcu je uvedené to isté číslo účtu ktoré bolo v QR kóde?

Môžeš napísať na podnety@soi.sk priložiť komunikáciu s predajcom, objednávku, potvrdenie o platbe

Tiež môžeš banku písomne požiadať že v dôsledku chyby si utrpela majetkovú ujmu aby ti pomohli vymáhať bezdôvodné obohatenie podľa §92

solida1
autor
14. máj 2025
@maranco

na objednávke/faktúre od predajcu je uvedené to isté číslo účtu ktoré bolo v QR kóde?

Môžeš napísať na podnety@soi.sk priložiť komunikáciu s predajcom, objednávku, potvrdenie o platbe

Tiež môžeš banku písomne požiadať že v dôsledku chyby si utrpela majetkovú ujmu aby ti pomohli vymáhať bezdôvodné obohatenie podľa §92

@maranco ďakujem za ochotu pomôcť

solida1
autor
14. máj 2025
@maranco

@maranco na objednávke je iné číslo účtu. Po načítaní QR kódu mi doplnilo presnú sumu (za tovar + poštovné), do správy pre prijímateľa doplnilo názov stránky, z ktorej sa objednávalo. Preto mi to vôbec neprišlo ako chybný účet.

maranco
14. máj 2025

Takže číslo účtu v QR kóde je iné ako zobrazené číslo účtu v objednávke kam máš zaplatiť?
Rieš to cez SOI lebo to je chyba obchodu.

Alebo sa mu niekto nabúral do eshopu a zmenil číslo účtu.

solida1
autor
14. máj 2025
@maranco

Takže číslo účtu v QR kóde je iné ako zobrazené číslo účtu v objednávke kam máš zaplatiť?
Rieš to cez SOI lebo to je chyba obchodu.

Alebo sa mu niekto nabúral do eshopu a zmenil číslo účtu.

@maranco Áno. Čísla sú odlišné. Platba prebehla v poriadku, až keď došiel mail, že objednávku rušia z dôvodu neuhradenia faktúry, mm tam telefonoval, odoslali sme printscreen odoslanej platby. Firma tvrdí, že u nich sa nedá platiť skrz QR, iba na uvedené čísla účtov na faktúre.

maranco
14. máj 2025
@solida1

@maranco Áno. Čísla sú odlišné. Platba prebehla v poriadku, až keď došiel mail, že objednávku rušia z dôvodu neuhradenia faktúry, mm tam telefonoval, odoslali sme printscreen odoslanej platby. Firma tvrdí, že u nich sa nedá platiť skrz QR, iba na uvedené čísla účtov na faktúre.

@solida1 napíš web stránku toho eshopu že skúsim niečo objednať aký príde QR kód, to sú nejaký pat a mat
QR kód si kde videla, na ich webe alebo prišlo do mailu?

muchotrafka298
14. máj 2025

Nemoze sa jednat o fake stranku? Ze vyzera ako original a pritom to tak nie je? Ze si si objednala nieco zo stranky, ktora vyzerala ako ta, ktoru si chcela a niekto tymto sposobom okrada zakaznikov? Mozes podat v banke reklamaciu, byva to ale spoplatnene.
Odkial si zobrala ten QR kod na zaplatenie? Bol sucastou faktury?

solida1
autor
14. máj 2025
@muchotrafka298

Nemoze sa jednat o fake stranku? Ze vyzera ako original a pritom to tak nie je? Ze si si objednala nieco zo stranky, ktora vyzerala ako ta, ktoru si chcela a niekto tymto sposobom okrada zakaznikov? Mozes podat v banke reklamaciu, byva to ale spoplatnene.

@muchotrafka298 neviem, kde je zádrhel. No nezdá sa mi, že by som objednala z fake stránky, nakoľko prišiel email, že rušia objednávku z dôvodu neuhradenia faktúry, mm tam aj telefonoval aj odoslal printscreen platby, že to odišlo z účtu. Odpoveďou firmy bolo, že účet na ktorý € odišli, nie je ich 🤷. Po načítaní QR ale vypísalo presnú sumu (cena+poštovné), dokonca do správy pre prijímateľa názov stránky, z ktorej sa objednávalo. Takže fakt neviem

solida1
autor
14. máj 2025
@muchotrafka298

@muchotrafka298 QR bol na stránke po potvrdení objednávky

maranco
14. máj 2025
@solida1

@muchotrafka298 QR bol na stránke po potvrdení objednávky

@solida1 Zvolila si spôsob platby bankový prevod?
Objednal som ale na stránke nezobrazilo žiaden QR kód ani do mailu neprišiel, iba súhrn objednávky.
Na heureke majú dobré hodnotenie, aj obchod funguje viac rokov.

solida1
autor
14. máj 2025
@maranco

@solida1 Zvolila si spôsob platby bankový prevod?
Objednal som ale na stránke nezobrazilo žiaden QR kód ani do mailu neprišiel, iba súhrn objednávky.
Na heureke majú dobré hodnotenie, aj obchod funguje viac rokov.

@maranco Veď to, recenzie aj hodnotenia som pozerala už pred objednávkou. A skutočne nechcem ublížiť firme, pretože aj po dotazoch sú seriózni. Len sa chcem dopátrať, kam išli moje peniaze. Pozrela som potvrdenie objednávky v maily, spôsob dopravy kuriér, spôsob platby Platba kartou (GP webpay).

muchotrafka298
14. máj 2025
@solida1

@maranco Veď to, recenzie aj hodnotenia som pozerala už pred objednávkou. A skutočne nechcem ublížiť firme, pretože aj po dotazoch sú seriózni. Len sa chcem dopátrať, kam išli moje peniaze. Pozrela som potvrdenie objednávky v maily, spôsob dopravy kuriér, spôsob platby Platba kartou (GP webpay).

@solida1 ja teraz uplne nerozumiem, uvadzas raz ze platba kartou, potom ze bankovy prevod. Ja mam skusenosti aj s platbou kartou aj bankovym prevodom. A vacsinou pri tom bankovom prevode Ti pride bud nejaky dalsi pokyn alebo po zakliknuti sa Ti tam objavia rozne banky (kde maju oni ucty alebo ucet) a ty si vies vybrat, ze ktora banka je tvoja a cez to zaplatis. Alebo mas na fakture QR kod, nie na objednavke.
Lebo toto su rozdielne veci. A kam isli tvoje peniaze, nevie nikto.Ja som napriklad omylom zaplatila poistku v inej sume, nedalo as to uz stornovat. Neposlali mi nejakou ich chybou nove udaje. Tak som zaplatila aj to nove a poistovna Allianz sa nemala k vrateniu. Vyzvala som ich listom, nic. Tak som zaplatila v banke 10 EUR, aby som z nich tych 200 vytrieskala.BankaSLSP ich vyzvala na vratenie do urciteho terminu a ked peniaze nevratia, postupuju mi ich udaje kvoli dalsiemu postupu.

maranco
14. máj 2025

Od GP webpay ti prišiel nejaký mail?
Lebo si potom dala platbu kartou otvorilo ti bránu GP webpay a tam si mala viac možností, a nedala kartu ale zmenila prevodom?
Skús napísať aj na gpwebpay@gpe.cz

solida1
autor
14. máj 2025
@maranco

Od GP webpay ti prišiel nejaký mail?
Lebo si potom dala platbu kartou otvorilo ti bránu GP webpay a tam si mala viac možností, a nedala kartu ale zmenila prevodom?
Skús napísať aj na gpwebpay@gpe.cz

@maranco idem poriadne pozrieť maily, išlo to na mm

Strana
z2