icon

Život bez internet bankingu

5. júl 2025

Je tu niekto taky, kto je v poduktivnom veku 20-65 a nema internet banking, vsetko plati v hotovosti, cez seky na poste? Nekomplikuje to zivot?

hopatko
5. júl 2025

Tak ale teraz si upresnil, ze chces vlastne anketu na konretnu temu pre velmi specificku vzorku ludi. Aspon vidis, ake je dolezite spravne polozit otazku s jasnymi parametrami, aby si zistil co potrebujes.

simca06022011
5. júl 2025

nepoznam takych ludi a ked ich mas v okoli, spytaj sa ich na to a povedia ti. A uvidis ci to nebude z temy scifi, konspiracii a bludov :DDD takymto veciam nemusia verit len socialne pripady a iq/eq ludi na to tiez nema vplyv. Aj VS vzdelani ludia uveria kadecomu.. a niekddy proste maju veci, len tak z presvedcenia, bez objektivnych dovodov.

autor
5. júl 2025
@hopatko

Tak ale teraz si upresnil, ze chces vlastne anketu na konretnu temu pre velmi specificku vzorku ludi. Aspon vidis, ake je dolezite spravne polozit otazku s jasnymi parametrami, aby si zistil co potrebujes.

@hopatko myslim, ze otazka bola polozena jasne: Je tu niekto taky, kto je v poduktivnom veku 20-65 a nema internet banking, vsetko plati v hotovosti, cez seky na poste? Nekomplikuje to zivot? - Nepytala som sa, aky je vas nazor na to, ked clovek v produktivnom veku nevyuziva IB? Ani -- vyuzivate vy IB?

hopatko
5. júl 2025

Kludne mozes ten text opakovat, citat viem, a ako vidis nie som jedina, ktora ti odpovedala inak ako si ty predstavujes. Ja som si vybrala cast "nekomplikuje to zivot?". Chvalabohu, stale mozeme slobodne reagovat na verejnom fore nejakemu anonymu aj na divnu otazku, bez toho, aby som odpovedala podla tvojich predstav. Drzim palce s anketou, nech mas odpovede ake si zelaz.

autor
5. júl 2025
@hopatko

Kludne mozes ten text opakovat, citat viem, a ako vidis nie som jedina, ktora ti odpovedala inak ako si ty predstavujes. Ja som si vybrala cast "nekomplikuje to zivot?". Chvalabohu, stale mozeme slobodne reagovat na verejnom fore nejakemu anonymu aj na divnu otazku, bez toho, aby som odpovedala podla tvojich predstav. Drzim palce s anketou, nech mas odpovede ake si zelaz.

@hopatko si ty, ta ktora vyuziva tento sposob? Len sa pytam. Zase ja nemam potrebu sa vyjadrovat ku kazdej teme. Ty ano?

hopatko
5. júl 2025

Kazdy mame ine potreby, a po tvojich reakciach ti urcite nebudem vesat na nos co a ako vyuzivam. Mne sa zdaju tvoje potreby viac ako divne....

autor
5. júl 2025
@hopatko

Kazdy mame ine potreby, a po tvojich reakciach ti urcite nebudem vesat na nos co a ako vyuzivam. Mne sa zdaju tvoje potreby viac ako divne....

@hopatko to je v poriadku. Potom preskoc rychlo na iny prispevok. Ahoj.

nevenka
5. júl 2025
@anonym_autor

@tenerifka Dnes naskenujes QR kod a platis. Cize uz nie je velka sanca, ze sa pomylis v IBANe. Ani v sume.

@autorka inak s tym qr kodom si ma pobavila, lebo minule som mala platit, mala som fakturu a na qr kod a reku nejdem sa s tym hrat, naskenujem. Bolo uz tesne pred polnocou a aha ho...faktura bola v ceskych korunach a mne to nasnimalo len proste sumu a keby som si nevsimla, tak namiesto 488 ceskych korun mi z uctu odide 488 eur 😅. Moze sa taketo stat napriklad. Ale inak ano, pouzivam IB veeeelmi a som rada, ze nemusim seky riesit a behat za kazdu prkotinu na postu. Aj tak je tu otvorena fakt sprosto. Mam dost, ked 1000x v appke lidla zadavam IBAN a oni mi aj tak poslu sek a este na povodnu adresu, aj ked som ju uz davno zmenila, to idem do vyvrtky.

muchotrafka298
5. júl 2025

To co opisujes je pripad aj tohoto cloveka, co ja poznam. Ma 54 rokov, najradsej by mal vyplatu v hotovosti, on neveri bankam, neplati kartou, lebo ze by ho okradli a neviem co. A dost je vytoceny naprilad zo samoobsluznych pokladni, kde sa neda platit hotovostou. Lebo mu ukradnu peniaze z uctu, keby platil nahodou kartou, vystopuju ho a neviem este co. Tieto rozumy ma z infovojny a podobnych webov. Inac je normalny, pracujuci, ziadna socka s IQ 2.

marsmykkok
5. júl 2025

A prečo ťa to zaujíma? Podľa mňa ak vylúčime konšpirátorov čo tak robia kvôli tomu, aby ich nesledovali tak je za tým zvyk. Proste za mlada sa tak naučili a robia tak stále. Majú napríklad obálkový systém a majú väčší prehľad takto o financiách. Proste ako ty si sa nejako naučila zaviazať si šňúrky na teniskách. Ak príde nový spôsob čo bude vraj rýchlejší, možno nebudeš mať záujem sa ho naučiť a budeš stále viazať svojim naučeným spôsobom. A takisto aj takíto ľudia hospodária spôsobom akým sa naučili za mlada, nechcú niečo nové sa učiť, hoci vraj pohodlnejšie a rýchlejšie. Proste časť ľudí čo nemá rada zmeny a nerada skúša nové veci.

maranco
5. júl 2025
@simca06022011

inak v ibane ani nie je velka sanca sa pomylit, tam ak niekto pretukne jedno cislo, tak zvacsa nesedi ten kontrolny mechanizmus a iban ani neprijme a vypisuje ze je chybny

@muchotrafka298 môže si nastaviť trvalé príkazy na nájomné na pobočke banky, nemusí používať IB

@simca06022011 na pomýlenie sa v IBAN aby to mohlo padnúť na možný existujúci účet sa musíš pomýliť v 3 čísliciach naraz (prvé 2 číslice za SK a posledná číslica sú kontrolné)

poznám takého človeka, má účet v banke tam mu príde príjem, ale vyberie v hotovosti na pobočke, kartu pravdepodobne nemá
len posledne spomínal že už veľa platí na pobočke keď rieši nejakú platbu, na poštu so šekmi nechodí za bývanie, TV, internet, mobil má nastavené trvalé príkazy

IB nemá a nechce, kartu v obchode nepoužíva aby ho štát nesledoval, z netu objednáva len na dobierku, pravidelne číta ruské správy a diskusie

muchotrafka298
5. júl 2025
@maranco

@muchotrafka298 môže si nastaviť trvalé príkazy na nájomné na pobočke banky, nemusí používať IB

@simca06022011 na pomýlenie sa v IBAN aby to mohlo padnúť na možný existujúci účet sa musíš pomýliť v 3 čísliciach naraz (prvé 2 číslice za SK a posledná číslica sú kontrolné)

poznám takého človeka, má účet v banke tam mu príde príjem, ale vyberie v hotovosti na pobočke, kartu pravdepodobne nemá
len posledne spomínal že už veľa platí na pobočke keď rieši nejakú platbu, na poštu so šekmi nechodí za bývanie, TV, internet, mobil má nastavené trvalé príkazy

IB nemá a nechce, kartu v obchode nepoužíva aby ho štát nesledoval, z netu objednáva len na dobierku, pravidelne číta ruské správy a diskusie

@maranco tento moj znamy? V zivote NIKDY. On neveri bankam, on vsetko sekom plati, ziadne trvale prikazy nema.

maranco
5. júl 2025
@muchotrafka298

@maranco tento moj znamy? V zivote NIKDY. On neveri bankam, on vsetko sekom plati, ziadne trvale prikazy nema.

@muchotrafka298 Ak nemá dôveru v banky, načo vôbec využíva bankový účet? Môže ho pokojne zrušiť a požiadať zamestnávateľa o vyplácanie mzdy v hotovosti. Výplatu mu môžu odovzdať priamo na pracovisku, alebo mu ju pošlú poštovým poukazom. Dôležité je, že takúto možnosť zákon umožňuje – stačí to oznámiť zamestnávateľovi.

muchotrafka298
5. júl 2025
@maranco

@muchotrafka298 Ak nemá dôveru v banky, načo vôbec využíva bankový účet? Môže ho pokojne zrušiť a požiadať zamestnávateľa o vyplácanie mzdy v hotovosti. Výplatu mu môžu odovzdať priamo na pracovisku, alebo mu ju pošlú poštovým poukazom. Dôležité je, že takúto možnosť zákon umožňuje – stačí to oznámiť zamestnávateľovi.

@maranco keby to bolo mozne, tak davno to ma. Ale to je jedno. Proste ano, poznam cloveka, co nevyuziva ziadne sluzby banky okrem toho, ze tam ma ucet lebo musi. Kartu ma len na vyber vyplaty 1 x mesacne.

ahhola
5. júl 2025
@muchotrafka298

To co opisujes je pripad aj tohoto cloveka, co ja poznam. Ma 54 rokov, najradsej by mal vyplatu v hotovosti, on neveri bankam, neplati kartou, lebo ze by ho okradli a neviem co. A dost je vytoceny naprilad zo samoobsluznych pokladni, kde sa neda platit hotovostou. Lebo mu ukradnu peniaze z uctu, keby platil nahodou kartou, vystopuju ho a neviem este co. Tieto rozumy ma z infovojny a podobnych webov. Inac je normalny, pracujuci, ziadna socka s IQ 2.

@muchotrafka298

u. Lebo mu ukradnu peniaze z uctu, keby platil nahodou kartou, vystopuju ho a neviem este co. Tieto rozumy ma z infovojny a podobnych webov. Inac je normalny, pracujuci, ziadna socka s IQ 2.

Prosim ta, co by mala infovojna z toho, ze neplati kartou... Pokial viem, tocia o moznom konci hotovosti a to fakt problem je, ak to nastane. 🍄

balerina2025
5. júl 2025
@ahhola

@muchotrafka298

u. Lebo mu ukradnu peniaze z uctu, keby platil nahodou kartou, vystopuju ho a neviem este co. Tieto rozumy ma z infovojny a podobnych webov. Inac je normalny, pracujuci, ziadna socka s IQ 2.

Prosim ta, co by mala infovojna z toho, ze neplati kartou... Pokial viem, tocia o moznom konci hotovosti a to fakt problem je, ak to nastane. 🍄

@ahhola dufam ze nie tak coskoro.

marca12
5. júl 2025

Moja kamoska tak funguje. Pre mna nepochopitelne,ale tak,ked sa jej chce vystat radu na poste,to ju obdivujem.

luba98
5. júl 2025

Ja nemám ani účet v banke a žije sa mi skvele,bez obáv,že mi ho niekto vybieli.

maranco
5. júl 2025
@marca12

Moja kamoska tak funguje. Pre mna nepochopitelne,ale tak,ked sa jej chce vystat radu na poste,to ju obdivujem.

@marca12 kamoška si myslí, že státím v rade na pošte (ktoré aj postupne rušia) ovplyvní rozhodnutie o zrušení či zachovaní hotovosti?

ktorý politik odhlasuje zrušenie hotovosti? ako bude prijímať úplatky?
ako budú politici/podnikatelia a ostatný ľudia kradnúť keď všetko bude bezhotovostné a vystopovateľné?

najbližšie k tomu má komunistická Čína, tam už aj bezdomovci žobrú bezhotovostne a použitie hotovosti skôr vzbudí podozrenie

maranco
5. júl 2025
@luba98

Ja nemám ani účet v banke a žije sa mi skvele,bez obáv,že mi ho niekto vybieli.

@luba98 ako bežne platíš veci, roznášaš hotovosť na pobočky firiem (elektrina, voda, telefón, TV, internet) alebo platíš to na pošte cez SIPO?

Ako riešiš stravné v škole, poistku za auto platíš šekom na pošte?

Ako riešiť ak by si chcela niečo objednať zo zahraničného eshopu?

Ako riešiš dovolenku? Chcela by si objednať ubytovanie cez booking, letenku.

Ako kupuješ lístok na vlak? Na železničnej stanici s príplatkom 1€?

marca12
5. júl 2025
@maranco

@marca12 kamoška si myslí, že státím v rade na pošte (ktoré aj postupne rušia) ovplyvní rozhodnutie o zrušení či zachovaní hotovosti?

ktorý politik odhlasuje zrušenie hotovosti? ako bude prijímať úplatky?
ako budú politici/podnikatelia a ostatný ľudia kradnúť keď všetko bude bezhotovostné a vystopovateľné?

najbližšie k tomu má komunistická Čína, tam už aj bezdomovci žobrú bezhotovostne a použitie hotovosti skôr vzbudí podozrenie

@maranco kamoska je paranoidna a nechce sa ucit novym veciam

mandarinka555
5. júl 2025
@janulka182

moja mama takto zije. ja to nechapem. ale ona to robi preto, lebo zije v predstave, ze ked nieco zaplati cez IB, tak jej vybielia ucet.

@janulka182 Lebo sa to deje...

martin96321
6. júl 2025
@simca06022011

nepoznam takych ludi a ked ich mas v okoli, spytaj sa ich na to a povedia ti. A uvidis ci to nebude z temy scifi, konspiracii a bludov :DDD takymto veciam nemusia verit len socialne pripady a iq/eq ludi na to tiez nema vplyv. Aj VS vzdelani ludia uveria kadecomu.. a niekddy proste maju veci, len tak z presvedcenia, bez objektivnych dovodov.

@simca06022011 Nemusia automaticky verit bludom a konspiraciam. Mozno staci,ze maju radi svoje sukromie a slobodu. Moderne technologoe su sice super,ale vsetko ma svoje pre a proti.

muchotrafka298
6. júl 2025

Tento moj znamy si nekupuje nic cez internet, na dovolenky nechodi, cize si nemusi nic zabezpecovat. Ale keby isiel, tak si kupi zajazd proste v CK za hotovost. Funguje iba na hotovosti, v obchodoch si kupuje vsetko co potrebuje. Ked ide niekam vlakom alebo autobusom, kupi listok na stanici alebo v autobuse rovno (ked ide do prace). Ak velmi nieco chce z internetu, tak mu to objednam, da mi v hotovosti peniaze a pride mu to domov, tak to dam, aby som s tym nemala ja dalsie starosti. To je ale mozno 1 x rocne. Ja to beriem tak, ze je taky, OK, nepresviedcam, nech si zije ako chce.

simca06022011
6. júl 2025
@martin96321

@simca06022011 Nemusia automaticky verit bludom a konspiraciam. Mozno staci,ze maju radi svoje sukromie a slobodu. Moderne technologoe su sice super,ale vsetko ma svoje pre a proti.

@martin96321 môžu max XY dôvodov, určite... ale popravde... aká je to sloboda behat kvolinucrom kade tade a platit v hotovosti? Nemusi človek všetko držať na účtoch a všetko.platit z tade atď... da sa nájsť pohodlný kompromis 😊

martin96321
6. júl 2025
@simca06022011

@martin96321 môžu max XY dôvodov, určite... ale popravde... aká je to sloboda behat kvolinucrom kade tade a platit v hotovosti? Nemusi človek všetko držať na účtoch a všetko.platit z tade atď... da sa nájsť pohodlný kompromis 😊

@simca06022011 Prave preto som napisal,ze vsetko svoje pre a proti😉 Kolega napriklad nepouziva ani pltobnu kartu. Nechve aby ktokolvek vedel kde tankoval,kolko piv vypil,co a kde si kupoval.......nemieno sa delit o svoje sukromie

andrea2667
6. júl 2025

Účet a trvalé príkazy mám dávno, takže otravné platby na pošte nie. IB som si nastavila nedávno (cca 2 roky) a využívam ho len kvôli nedospelým deťom. Poznám niekoľko ľudí v strednom a staršom veku, ktorí síce majú účty a trvalé platby, ale vyberajú si väčšiu hotovosť kvôli ochrane súkromia. Jednoducho nechcú mať pocit, že ich veľký brat sleduje pri každej platbe kartou.

tilly
6. júl 2025

Poznám pár takých, čo majú peniaze doma v suflicku a všetko platia v hotovosti, alebo cez účty ich detí...
A, nie je to preto, že veria konspiraciam, ani kvôli exekuciam...

alexanderkovacs
6. júl 2025

Moji rodicia maju, ale nepouzivaju. Ja im vyplatim vsetko co nie je na inkaso.

zazka666
6. júl 2025

Teda, ak chce človek žiť jednoduchšie cestovať a posúvať sa s technológiami a inováciami v tejto doby tak eh bez internet bankingu samo riadne skomplikuje život . Da sa, ale je to o hubu. Ja som raz zostala na krakovskom letisku o polnoci nechal ma tam transfer a nebyť internet bankingu aby som si zaplatila dopredu lístok na spoj smer Slovensko tak neviem , hádam by som tam trčala doteraz.