icon

Život bez internet bankingu

5. júl 2025

Je tu niekto taky, kto je v poduktivnom veku 20-65 a nema internet banking, vsetko plati v hotovosti, cez seky na poste? Nekomplikuje to zivot?

Strana
z3
matusformanek
6. júl 2025

Myslím ze sa tak dá existovať len veľmi ťažko. A draho. Nehovorím ani o tom že takto sa nedá ani investovať (cez brokera, nie cez banku)

romino
6. júl 2025

Ja poznam takych len po 50tke.
Rozne vyhovorky, hoci realne bude za tym strach z novych technologii , nieco ako "cez internet sa robia predsa podvody". .ultrakonzervativizmus, nieco v zmysle "cely zivot som tak platil, uz to nebudem menit" ...v mojom ponimani nieco hraniciace s masochizmom, musiet mat na pamati co treba pravidelne platit, ist na tu postu a Platit na poplatkoch.
Ale predsa zostane papier v ruke, tak "je to skutocne zaplatene, mam dokaz, nepride exekutor"
(Uz aj tento argument som pocul 😁 )

romino
6. júl 2025
@maranco

@muchotrafka298 môže si nastaviť trvalé príkazy na nájomné na pobočke banky, nemusí používať IB

@simca06022011 na pomýlenie sa v IBAN aby to mohlo padnúť na možný existujúci účet sa musíš pomýliť v 3 čísliciach naraz (prvé 2 číslice za SK a posledná číslica sú kontrolné)

poznám takého človeka, má účet v banke tam mu príde príjem, ale vyberie v hotovosti na pobočke, kartu pravdepodobne nemá
len posledne spomínal že už veľa platí na pobočke keď rieši nejakú platbu, na poštu so šekmi nechodí za bývanie, TV, internet, mobil má nastavené trvalé príkazy

IB nemá a nechce, kartu v obchode nepoužíva aby ho štát nesledoval, z netu objednáva len na dobierku, pravidelne číta ruské správy a diskusie

@maranco "pravidelne cita ruske spravy...."..fenomenalne, ako to ti ludia maju spolocne. Ako ich tie rozne dezinfoweby vedeli spracovat

procrastique
6. júl 2025

Môj ocino nemá. Príde mu výplata a tú si vyberie z bankomatu a celý mesiac míňa tie eurá.
Mobil má na kredit, ten si dobíja tuším cez ten bankomat alebo v coop jednote a "šeky" majú nastavené, že elektrika atd chodí raz za polrok-rok, zaplatia to naraz.

misienka123
6. júl 2025

Moja 45 ročná švagriná.. platí všetko šekami lebo ona je starý komunista, že čo zaplatí chce mať potvrdenie v ruke.😀a teraz keď listok na vlak sa dá lacnejší kúpiť online tak mňa pýta kúpiť lebo nevie s IB pracovať.. Niektorým ľuďom keď poviem že mi chodi inkaso mailom tak sú zhrození že či aj tak sa dá 🙆

zazka666
7. júl 2025
@misienka123

Moja 45 ročná švagriná.. platí všetko šekami lebo ona je starý komunista, že čo zaplatí chce mať potvrdenie v ruke.😀a teraz keď listok na vlak sa dá lacnejší kúpiť online tak mňa pýta kúpiť lebo nevie s IB pracovať.. Niektorým ľuďom keď poviem že mi chodi inkaso mailom tak sú zhrození že či aj tak sa dá 🙆

@misienka123 45 ročná je mladá žena, ktorá mala cca 25, ked sa začalo platiť internetbakingom. Najprv chodilipapiere s číslami, ktoré som na účet písala. Mala som rešpekt, ale jednoznačne jeto to progres.

lenocka137
Autor odpoveď zmazal
lenocka137
10. júl 2025

@anonym_autor radím všetkým, ak vám nevadí platiť šeky na pošte nedávajte si internet banking...ja som pred pár dňami vďaka IB prišla o všetky peniaze...nikto mi nepomohol ani v banke ani na polícii...vraj sa to stáva, bola to moja chýba( naletela som na bankový internetový podvod).. našťastie som ja prišla o 1 výplatu ale viac ľudí prišlo o oveľa, oveľa viac peňazí...takže moja rada...načo mať peniaze v banke, keď potom sa náhodou niečo s vašimi peniazmi stane a banka za to nemôže, negarantuje...a bla bla bla, takto ich môžete mať doma v matraci a nikto vám ich nevezme...a ak aj áno, bude to krádež a polícia sa s tým bude zaoberať...keď vám ich niekto vezme online... bohužiaľ...oni ich iba slušne požiadajú o vrátenie 😅😅😅

lenocka137
10. júl 2025
@procrastique

Môj ocino nemá. Príde mu výplata a tú si vyberie z bankomatu a celý mesiac míňa tie eurá.
Mobil má na kredit, ten si dobíja tuším cez ten bankomat alebo v coop jednote a "šeky" majú nastavené, že elektrika atd chodí raz za polrok-rok, zaplatia to naraz.

@procrastique rozumný to muž 🙂

ahhola
10. júl 2025
@lenocka137

@anonym_autor radím všetkým, ak vám nevadí platiť šeky na pošte nedávajte si internet banking...ja som pred pár dňami vďaka IB prišla o všetky peniaze...nikto mi nepomohol ani v banke ani na polícii...vraj sa to stáva, bola to moja chýba( naletela som na bankový internetový podvod).. našťastie som ja prišla o 1 výplatu ale viac ľudí prišlo o oveľa, oveľa viac peňazí...takže moja rada...načo mať peniaze v banke, keď potom sa náhodou niečo s vašimi peniazmi stane a banka za to nemôže, negarantuje...a bla bla bla, takto ich môžete mať doma v matraci a nikto vám ich nevezme...a ak aj áno, bude to krádež a polícia sa s tým bude zaoberať...keď vám ich niekto vezme online... bohužiaľ...oni ich iba slušne požiadajú o vrátenie 😅😅😅

@lenocka137 mozes popisat ten mechanizmus, pre poucenie inych? Dik🥀

maminkadeticiek
10. júl 2025

Preco by som to robila preboha?

maminkadeticiek
10. júl 2025
@lenocka137

@lenocka137 Jaj tak my si zato,ze ty si naletela na podvod a nechala sa okradnut nemame zriadovat internet banking.Tak to uz hej,to je argument hodny zamyslenia.Normalne sa mi rozum zastavil.Vies o tom ze aj na online podvodnika mozes podat trestne oznamenie?Fakt nemam slov.

maranco
10. júl 2025
@ahhola

lenocka137
10. júl 2025
@maminkadeticiek

@lenocka137 Jaj tak my si zato,ze ty si naletela na podvod a nechala sa okradnut nemame zriadovat internet banking.Tak to uz hej,to je argument hodny zamyslenia.Normalne sa mi rozum zastavil.Vies o tom ze aj na online podvodnika mozes podat trestne oznamenie?Fakt nemam slov.

@maminkadeticiek ja nikoho nepresviedčam , ja len radím z vlastnej skúsenosti... nemusí sa ti pozastavovať rozum, kľudne ďalej existuj s internetbankingom, máš proste iný názor a to je v poriadku, pekný dník 🙂

lenocka137
10. júl 2025
@ahhola

@ahhola myslím, že pán to pekne vysvetlil v príspevku nižšie...ja už si to v podstate ani nepamätám...ako som naletela , ja ani neviem úplne presne, že čo som klikla...viem, len, že som sa prihlásila do bankingu aj sms-ka mi prišla z čísla z ktorého mi chodia transakcie z banky...opísala som to do nejakého polička a peniaze boli fuč...

lenocka137
10. júl 2025
@maminkadeticiek

@maminkadeticiek a mimochodom, trestné oznámenie som podala a odpoveď bola, hmmm, my s tým ale nevieme nič robiť, pre mňa je toto výsmech ľuďom do očí , ale ťažko je to vysvetliť človeku, ktorý to nezažil...tá bezmocnosť, nikto ti neporadí, nepomôže, zostava ti len zmieriť sa s tým, že už sú tie peniaze niekde na opačnom konci sveta....tak to teda ďakujem a prajem ti, aby si sa NIKDY v podobnej situácii neocitla...

maminkadeticiek
10. júl 2025
@lenocka137

@maminkadeticiek a mimochodom, trestné oznámenie som podala a odpoveď bola, hmmm, my s tým ale nevieme nič robiť, pre mňa je toto výsmech ľuďom do očí , ale ťažko je to vysvetliť človeku, ktorý to nezažil...tá bezmocnosť, nikto ti neporadí, nepomôže, zostava ti len zmieriť sa s tým, že už sú tie peniaze niekde na opačnom konci sveta....tak to teda ďakujem a prajem ti, aby si sa NIKDY v podobnej situácii neocitla...

@lenocka137 No tak reakcia policie to je uz iny pribeh.

lenocka137
10. júl 2025
@maminkadeticiek

@maminkadeticiek hej myslím si, že asi nikdy nikomu nepomohli získať peniaze späť...proste to ma štve na tom, že sa to berie ako samozrejmosť...a takíto zlodeji nepracujú a obohacujú sa na cudzí účet...doslova 😐hrozne ma to štve...

hiro
10. júl 2025

Inak nejako nerozumiem tomu ze chcu chranit svoje sukromie a ti ludia maju telefon vo vrecku... Vsak aj keby nie je to smart s GPS a WiFi (tak ze rovno google ci FB vedia presne kde si a kolko si tam bol) tak operatori (a na ziadost statu) to vedia skoro tak isto presne cez mobilne vysielace ktore telefon vkuse kontaktuje a zistuje si ktora sa kde nachadza a ako je daleko takze vedia ze si prave v ktorom obchode, na plavarni a kolko si sa tam zdrzal... nakoniec aj keby nemali ten telefon tak je XYZ kamier ktore ich sleduju na kazdom kroku jedine nie ze by boli niekde v lese.

hiro
10. júl 2025
@maminkadeticiek

@maminkadeticiek "No tak reakcia policie to je uz iny pribeh." - no a co maju robit? Vysetrovat to budu mesiace, zistia ze peniaze isli niekde do Burundi a poslu spis aby to tam lokalni policajti doriesili a nasli pachatelov. "a odpoveď bola, hmmm, my s tým ale nevieme nič robiť" Vysledok bude taky isty ci to bude X policajtov vysetrovat a nakoniec aj tak s tym nic nebudu moct spravit alebo to zavru hned... Pokial to nie su miliony tak do tej krajiny neposlu ziadny tim ktory by pohanal lokalnych ze nech to vysetruju.

lenocka137
10. júl 2025
@hiro

@maminkadeticiek "No tak reakcia policie to je uz iny pribeh." - no a co maju robit? Vysetrovat to budu mesiace, zistia ze peniaze isli niekde do Burundi a poslu spis aby to tam lokalni policajti doriesili a nasli pachatelov. "a odpoveď bola, hmmm, my s tým ale nevieme nič robiť" Vysledok bude taky isty ci to bude X policajtov vysetrovat a nakoniec aj tak s tym nic nebudu moct spravit alebo to zavru hned... Pokial to nie su miliony tak do tej krajiny neposlu ziadny tim ktory by pohanal lokalnych ze nech to vysetruju.

@hiro hmmm jednej dievčine pri tomto podvode zobrali 17000€ aj to je málo?

hiro
10. júl 2025
@lenocka137

@hiro hmmm jednej dievčine pri tomto podvode zobrali 17000€ aj to je málo?

@lenocka137 Výlet policajtov by stál možno 50 tisíc a na 90% by to aj tak k ničomu neviedlo. Možno by našli doupe kde pracujú tí nemajetní "zamestnanci" a ich zamestnávatelia by sa rehotali zase z ďalšej inej krajiny... Ako títo astronauti čo potrebovali peniaze aby sa mohli vrátiť z obežnej dráhy. No čo už od nich vymôžu?

hiro
10. júl 2025

Niekedy sa podaria aj väčšie úlovky. Títo pracovali ako otroci... Bolo ich viac ako 600 ktorí pracovali na týchto "love" scamoch... Aj to len preto že sa jednému podarilo uisť. Mučili ich aby dobre odvádzali prácu. V inom prípade ich našli - oslobodili od tejto "práce" viac ako tisíc...
https://www.bbc.com/news/world-asia-68562643

luba98
13. júl 2025
@maranco

@luba98 ako bežne platíš veci, roznášaš hotovosť na pobočky firiem (elektrina, voda, telefón, TV, internet) alebo platíš to na pošte cez SIPO?

Ako riešiš stravné v škole, poistku za auto platíš šekom na pošte?

Ako riešiť ak by si chcela niečo objednať zo zahraničného eshopu?

Ako riešiš dovolenku? Chcela by si objednať ubytovanie cez booking, letenku.

Ako kupuješ lístok na vlak? Na železničnej stanici s príplatkom 1€?

@maranco Sipo má nastavené muž,deti sú už pracujúce,auto rieši muž,e-shop na dobierku,nelietam na žiadnu dovolenku ,fóbia z výšok , stačí mi Slovensko,listok na vlak päťkrát za rok,som zťp.Učet mi je úplne žbytočný.

luba98
13. júl 2025
@maranco

@luba98 ako bežne platíš veci, roznášaš hotovosť na pobočky firiem (elektrina, voda, telefón, TV, internet) alebo platíš to na pošte cez SIPO?

@maranco Sipo má nastavené muž,deti sú už pracujúce,auto rieši muž,e-shop na dobierku,nelietam na žiadnu dovolenku ,fóbia z výšok , stačí mi Slovensko,listok na vlak päťkrát za rok,som zťp.Učet mi je úplne žbytočný.

luba98
13. júl 2025
@maranco

Strana
z3