Život rodiny s deťmi vo Švajčiarsku a náklady na život
Som zdravotná sestra a chcela by som s manželom a deťmi odísť do Švajčiarska. Deti sú 13r. a7r. Môj plat by mal byť 5000 chf. Vôbec si to neviem predstaviť ako to ale skutočne bude vyzerať čo sa života, financií a možností pre deti týka. Motivácia pre nás je lepšia ekonomická situácia, ale keď tak čítam o tom ako je vo Švajčiarsku draho rozmýšľam, či sa tam budeme môcť dôstojne žiť. Zaujíma ma s akou sumou výdavkov mám rátať na mesiac, čo sa platí v škole , krúžky, aktivity pre deti popri škole (hrajú na hud. nástroje, šport). Manžel by pravdepod. pracoval ako zdr. asistent (plat cca 4000chf), príp. by si našiel niečo iné. Zaujíma ma aj názor ako hodnotíte, že ste odišli zo SVK a ako ste si zvykli. Budem vďačná za každú informáciu.
Ahojky
Prosim bol niekto vlacikom na jungfraujoch?
Pozerala som listky a teda lacne nie su, tak sa pytam ci to stoji za zo😊Vdaka
@nelina1 probezeit ak nie je v zmluve uvedene inak trva mesiac, vypovedna lehota 7 dni.http://www.weka.ch/themen/personal/personal...
@nelina1 probezeit ak nie je v zmluve uvedene inak trva mesiac, vypovedna lehota 7 dni. http://www.weka.ch/themen/personal/personalfueh...
Dobrý deň chcem sa spýtať robím vo švajčiarsku 4 mesiace mam narok na dovolenku ak áno koľko dni ďakujeme
🙄 fuuu ha parada
Ďakujem
Ja tu žijem skoro 4 roky, budem mať 15 rokov, prišla som sem s mamou, našla si tu priateľa, švajčiara, ktorého som mala rada a chcela som tu prísť. Neboli sme tu šťastné. Ja kvôli rodinnému stresu a mama si proste nezvykla. Po roku dostala depresie, po dvoch skončila na psychoatrii a po troch rokoch sa zabila. Ja som sa tiež pokúšala už pred tým si vziať život, ale nikto si to nevšimol. Až 3 mesiace po maminej smrti si to všimol ten môj nevlastný otec, mamin muž, a skončila som 4 mesiace na psychiatrii. Ten nevlastný otec ma už nechcel tak som skončila v inštitúcii a som tu 4 mesiace teraz. To je len moja situácia a môžem povedať, poznám pár slovákov a čechov tuna, ale nepoznám nikoho kto by tu bol šťastný. Ja som si zo začiatku myslela že švajc je fajn, ale posledný pol roka som si uvedomila jak mi chýba slovensko, aj keď na ňho chkdím pravidelne cez prázdniny. Nechcem vás vystrašiť, ale len aby ste vedeli. Majte vždy nejaké zadné dvere otvorené a majte vždy možnť vrátiť sa, lebo švajčiarsko neni podľa mňa nič pre nás... Čo sa týka financí, je to tu síce všetko takmer dva krat tak drahe, ale zarába sa tu aj tri styri krat viacej.. medzitým čo sa na slovensku šetrí lacným toaletným papirom a lacními cukríkami občas, môžeš si tu kazdý deň cestou do roboty nejaký sandwich kúpiť na vlakovej stanici. Aj dostaneš tuna lepšie pomoc keď hĺadáš robotu, alebo keď nemáš peniaze. Čo mi na švajcu ešte vadí, je dopravný systém. Tuna niesu sjoro žiadne normálne mestá, to su všetko len dediny, tak sa tu chodí vždy normálne s vlakom do iného mesta. Vlak sa tu viac používa ako autobus. Autobisy tu ani poriadne niesu. Školský systém som tiež mala oveeeľa radšej na slovensku. Neviem vysvetliť prečo, ale bolo to proste lepšie a jednoduchejšie ale zároveň sme sa tam aj učili viac. Čo mi tu ešte vadí, je menej slobody, tiež tažko vysvetliť a tiež sú niektorý trochu nepriateľský ku cudzincom, hlavne keď nerozumieš jazyku. Na druhú stranu sa tu žije veľmi jednoduchý život, čo je podľa mňa to čo k nám slovákom nepasuje, aj keď je to positívna vec, -a deti majú lepšiu budúcnosť. Keď tu prídu a nebudú vedieť jazyk, budú mimochodom pravdepodobne opakovať ročník, ale nemčinu sa strašne rýchlo naučia a od 6. Ročníka, závisí od kantonu sú 2-3 stupne školy. Niečo ako učňovka a stredná. Do jendého idú taký pomalší, do druhého priemerný a do tretieho múdrejší. Ale v tom nebude problém sa tam dostať. Ja som v tom treťom stupni a nemusela som sa veľmi namáhať. Lre 13r. to môže byť ťahžie, pretože bude mať menej času. Ale dá sa to. Berte do úvahy že niesom zrovna optimista, síce ani nie pessimista, skôr realista a nechcem vás odradiť, je to na vás. Prajem zo srdca všetko dobré a že si všetci rýchlo zvyknete a že tu budete sťastný. 🙂)
Ahoj,napisem ti za seba-bola som v DE 8rokov a teraz som druhy rok CH.Je sice pravda,ze tu zarobim ovela viac ako v DE,ale aj vydavky su omnoho vyssie,takze zas taka vyhra to nie je.Hlavny rozdiel je v socialnom a v zdravotnom systeme .V tomto u mna vedie na plnej ciare DE,nakolko som este starsia ako ty a uz sa zacinaju objavovat aj nejake zdr.problemy a aj pri strate zamestnania je DE urcite vyhodnejsie.Co sa tyka svajciarov tak popravde ti napisem,ze nepoznam asi ani jedineho origos-susedia,kolegovia co aj maju svajc.obcianstvo su vsetko pristahovalci,alebo deti pristahovalcov-albanci,macedonci,madari,turci,iranci,slovaci,cesi,juhoslovania,cernosi,atd.-co sa tu narodili.Zvacsa vsetci pise,ze je tu poriadok,system atd-mam aj opane skusenosti-vsetko zaplatene vcas a stale upomienky a najst si cas riesit .Nebyvam vo velkom meste,mame 2izb,byt najom 1150-sice o 10km dalej by mohol byt za900-ale to by som zas minula na naftu do auta,teraz chodim peso.Zdr.poistenie240-u doktora som tu po skusenostiach mojich znamych ani nebola-radsej na Sk po znamosti idem k lekarovi a zubarovi a zaplatim to.Ucim sa stale po nemecky,ale ak sa chces tu integrovat tak najlepsie svajc nemcinou a aj ta je rozdielna podla kantonov.V neposlednom rade zalezi aj ake prac.povolenie dostanes-poznam ludi co su tu aj 6roko,zmluva na dobu neurcitu aj tak maju len L,ale su aj taky,ktori hned dostanu B-zalezi od zmluvy a gemaidu,co ti v DE odpada.Ja velmi rozmyslam,ze sa vratim do DE,tu si nejak neviem zvyknut.Na tvojom mieste by som to asi skor skusila DE,ale hladat si pracu priamo nie cez sk agenturu a muz by mohol robit potom hocico,v DE pri ,,robotnickych,,profesiach nevyzaduju tolko co v CH,niekedy fakt staci,ze rozumie nemecky a da sa najst fajn praca.Neviem ci som ti pomohla,ale to su moje skusenosti a mimochodom bola som v DE v Bavorsku a na pocudovanie som oela viac rozpravala rusky-kolegyne,doktor,u zubara sestricka ruska 😀 takze prajem vela stastia,nech sa ti dari,ahoj
Je pravda, ze Svajciarsko nie je pre kazdeho.
Je len pre tych, ktori su ochotni sa prisposobit svajciarskym pravidlam. Zijeme tu druhy rok, chodime normalne k lekarom, do obchodov, deti do skoly a do skolky, rodila som tu tretie dieta. 99% ludi, ktorych som stretla alebo stretavam pravidelne, su velmi mili, ochotni, usmiati a napomocni. Mozno je to aj tym, ze sa obaja s manzelom snazime rozpravat a rozumiet po nemecky. To 1% ktore bolo menej prijemne, boli konkretne dvaja ludia - jedenkrat predavacka v obchode a jedenkrat robotnik pri vymene okien. Neboli neprijemni, ale bolo citit, ze sa citia, ze ich hov*o smrdi menej, asi preto, lebo rozpravali len svajciarskou nemcinou. A ako povedala jedna znama na margo tohto, idioti su vsade. Na Slovensku, mojej rodnej krajine, som zazivala neprijemnych, nadurdenych, nafuknutych ludi kazdy den.
Ale ak niekto napise, ze mu na Svajciarsku vadi dopravny system, tak naozaj neviem, aky system by mu vyhovoval 😀
Ako pisem, Svajciarsko nie je pre vsetkych, je pre ludi, ktori dodrziavaju pravidla, prisposobia sa im a zarabaju.
Ahojte...som tu nová a veľmi ma zaujala táto diskusia nakoľko tiež uvažujem, že sa presťahujem so synom za manželom, ktorý pracuje vo švajčiarsku. Chcela by som sa opýtať či neviete ako to funguje, s nejakou jazykovou školou pre dospelých? Začala som sa už tu na Sk učiť nemčinu individuálne s lektorkou len nemyslím že mi to postačí aby som plynulo komunikovala.
@ksilviak Je tu kopec kurzov nemciny, mozno si vybrat ci intenzivny alebo menej intenzivny, vacsinou byvaju rozdelene podla urovne. Ale je pravda, ze to dost stoji. Akurat sa rychlejsie naucis, ked si donutena v tej krajine zit a komunikovat, zo vsetkych stran sa na teba valia nemecke nazvy, pokyny, listy, letaky atd. takze sa skutocne ucis nielen na hodinach kurzu. A deti sa ucia turbo-rychlo.
Vela stastia. 🙂
Ahojte, neviete mi poradiť, s akým starým dátumom môžem poslať formulár na prídavky? Ja tam mám už asi tri mesiace starý dátum. Počula som, že sa znižuje Quellensteuer, keď sa zažiada o prídavky. Neviete či sa dá spätne požiadať o vrátenie Quellensteuer, keď som ho mala doteraz vyšší, pretože som nežiadala o prídavky na deti?
jeeej dakujeeem,a kde byvas priamo,mozem ti cinknut?neviem,kde hladat tu skupinu,dakujeeem krasne

Mám ešte jednu otázku, ako dlho trvá Probezeit, keď nie je uvedený v prac. zmluve?