Život rodiny s deťmi vo Švajčiarsku a náklady na život
Som zdravotná sestra a chcela by som s manželom a deťmi odísť do Švajčiarska. Deti sú 13r. a7r. Môj plat by mal byť 5000 chf. Vôbec si to neviem predstaviť ako to ale skutočne bude vyzerať čo sa života, financií a možností pre deti týka. Motivácia pre nás je lepšia ekonomická situácia, ale keď tak čítam o tom ako je vo Švajčiarsku draho rozmýšľam, či sa tam budeme môcť dôstojne žiť. Zaujíma ma s akou sumou výdavkov mám rátať na mesiac, čo sa platí v škole , krúžky, aktivity pre deti popri škole (hrajú na hud. nástroje, šport). Manžel by pravdepod. pracoval ako zdr. asistent (plat cca 4000chf), príp. by si našiel niečo iné. Zaujíma ma aj názor ako hodnotíte, že ste odišli zo SVK a ako ste si zvykli. Budem vďačná za každú informáciu.
@svetluska131 pokial je to na vsetkych skolach v ZH rovnako, tak 22.8. a nevadi ak pojde neskor, proste nastupi. Aj ked ja by som asi odporucila z psychologickych dovodov prist na zaciatku roka. 🙂
@bosoriak ja by som najradšej, ale od začiatku to nestíhame☹
@svetluska131 Tak ked sa neda, tak sa neda. Ale idete do lepsieho, takze to bude prijemna zmena (syn to bude najprv pravdepodobne vidiet inak, ale ono to pride) 🙂
@bosoriak dík za povzbudenie, veľmi to potrebujem🙂Je to také všelijaké zmiešané taká zmena...ale financie nepustia.Syn tam tiež chce ísť, lebo sa teší že budeme kade tade cestovať a dostane nový pc a tak, keďže sa budeme mať fin. hádam lepšie...ale pripravujem ho aj nato že jazykové začiatky v škole nebudeú najjednoduchšie...on ej rozumný tak sa zatiaľ dá...ale uvidíme na mieste🙂Vy ste tam už dlho? Kde presne?
@svetluska131 My sme pri Zurichu, cosi vyse roka. Ale uz po dvoch tyzdnoch mi bolo jasne, ze nikam inam sa nejde 🙂 Starsia dcera nastupila do skolky a po cca 6 mesiacoch sa vedela dorozumiet. Teraz po roku mi robi prekladatelku, lebo ja tomu ich dialektu proste stale moc nerozumiem 🙂
Akoze isto to bude tazke, ale som presvedcena, ze po par mesiacoch si poviete, ze to stalo za to.
@bosoriak Fuu super, tak to si ma potešila. my tiež ideme do Zurrichu...aj keď každý vraví že je tam strašne draho...je to pravda?☹
@svetluska131 Ano, to teda je. Ale ak si rozumne nastavis rozpocet a nebudete minat na blbosti, tak sa to da v pohode zvladnut. Vela to zavisi od toho, aky komfort cakas a kolko si zan ochotna zaplatit, to plati vo vsetkych oblastiach, od byvania, cez lekarov, potraviny a ostatne sluzby.
Ale mozem povedat po skusenostiach ze aj ta najnizsia uroven vo Svajci je niekde uplne inde, nez Slovensko. Ved uvidis sama. 🙂
Tak ja som zvyknutá celý život sa pohybovať v nízkych číslach, tak toho sa nebojím, nikdy som veľa neutrácala, na blbosti už vôbec, ja by som len chcela okrem solídneho žitia aj čo to ušetriť na "horšie časy"...a ozaj ako je to s bývaním?? Zložité a drahé takisto?? Ja som pozerala nejaké ich stránky(Comparis, tutti) s bytmi, tak dúfam, že niečo prijateľné nájdem...ale ešte tam nie som, definitívne to budem naisto vedieť koncom júla, a tak potom začnem seriózne a vážne hľadať...
Ako dlho ste tam vy?
@bosoriak .
@svetluska131 My sme tu nieco vyse roka. No byvanie ti odporucim zacat hladat uz teraz. Neviem, ako to mas poriesene so zamestnavatelom, ci uz mas zmluvu, to je zaklad. Priprav sa na to, ze je to beh na dlhu trat - vyhodne byty mavaju hrozne vela zaujemcov. A samozrejme, ze prvonajomcovia tahaju vzdy za kratsi koniec. Majitel vzdy radsej uprednostni Svajciara alebo niekoho, kto uz vo svajci zije dlho. Sklada sa kaucia vo vyske max. 3 najmov, dava sa na ucet a po skonceni najmu sa vracia (existuje tu ale napr. Swisskaution, to je firma ktora riesi rocny poplatok za to, ze akoby poskytla tu kauciu za teba). Na ubytovanie odporucam stranku homegate.ch, je tam najviac ponuk.
Rozhodne to nefunguje tak, ze uvidis pekny izerat a zavolas tam a je to vybavene. Bohuzial ☹
A zalezi na tom, aky mas plat, ale myslim si, ze z kazdeho platu sa tu da co-to usetrit.
@bosoriak Ďakuejm ti za cenné info, fuu, no tak asi začnem hľadať už teraz...len som z poverčivosti ešte chcela počkať do konca mesiaca, kým by som mala nabetón isté, že ma berú, a zmluva bude podpísaná, ale začnem obhliadať asi fakt už teraz...malo by to s prácou hádam vyjsť, dúfam, sestry sú vo Švajci potrebné a zmluva sa dáva rovno na 5r...tak snáď aj toto by mohla byť pre prenajímateľa výhoda...uvidím.Dík ešte raz🙂
@svetluska131 Niet zaco. Keby si sa chcela nieco opytat, tak kludne, este to mam v zivej pamati 🙂
Vela zdaru!
ahojte, od 15 augusta idem pracovať do Švajčiarska ako nanny, keďže budem pracovať len od pondelka do štvrtka a budem mať kopec voľného času rada by som si našla ešte nejaké detičky na stráženie na veku nezáleží lebo mám kopec skúseností zo Slovenska (vykonávala som dobrovoľnícku činnosť počas štúdia na bc. v krízovom centre v stredisku osamelých rodičov, venovala sa mentoringu pri deťoch v pestúnskej starostlivosti. počas leta 2014, 2015 som robila au pair v Španielsku. Posledné dva roky opatrujem deti v Trnave, kde som vyštudovala VS. Som komunikatívna, flexibilná a zodpovedná. (ak sem tento inzerát nepatrí, vymažem ho) . teším sa na spoluprácu
Dobrý deň vie mi niekto poradiť ci sa da vratit daň zo svajciarska.Povolenie mam typu L a dá sa to vratit aj spetne?
@bosoriak No tak veru potrebujem opäť radu... 😒 Našla som celkom dosť inzerátov, odpovedala na nich a oni odpovedali mne-a síce všetci tak, že sú stanovené Beschichtungstermíny, kedy treba osobne byt pozrieť a to ešte vôbec nie je isté, či ho človek dostane!!! Preboha to neexistuje jednoduchší spôsob?? nedá s aproste všetko dohovoriť cez fotky, e mail a fertig???Ja preboha nemám kedy tam opakovane behať, nie je to za plotom, som stále na SK, a len ohľadne roboty tam idem na 2 dni na otočku...finanne ani nehovorím, koľko by ma stáli tie ich osobné Beschichtungy..! ☹ ☹ ☹
Preboha, nevieš mi niečo poradiť???Resp. ktokoľvek kočky? Ako ste si vy hľadali/nšli bývanie?
@svetluska131 za Besichtigung neplatíš vôbec nič, oni dajú termíny, kedy tam príde možno aj x-ľudí naraz a toť vsjo...ja som tak bola kuknúť byt kde ešte bývala pôvodná nájomníčka, takže mi musela ukázať vlastne celé jej súkromie, čo zas mne po vôli nebolo a tu sa vraví (Baselland), že rýchlejší vyhráva...ale určite berú v úvahu aj iné veci.
@svetluska131 Moja, to ma fakt mrzi, ale ono to tak fakt funguje. Nevybavis nic cez fotky a mailom, lebo tu na prenajom overuju v podstate tak ako na Slovensku ked davaju hypoteku.
Moj muz to robil tak, ze si objednal zariadeny byt cez http://www.cityappartements.ch/ - je to jednoduche (a drahe, vid moju poznamku o komforte) a rychle. Ak uz tu budes byvat, mozes hladat odtialto. Proste tie prvotne naklady budu vysoke, s tym treba ratat. Neviem, kolko mas uspor, ale najma ta kaucia a zariadovanie bytu su dost vysoke polozky. (Tip: existuje stranka tutti.ch, kde ludia predavaju a darovavaju nabytok a ine veci. Velmi vyhodne sa tam da najst v podstate novy nabytok a zariadenie.)
@vilma7 Ja viem že za Beschichtigung s aneplatí, ja som vravela o výdavkoch na cesty so Slov. a naspäť kvôli tomu, a nedajbože viackrát... 😒
@bosoriak joj, ešte že ťa tu mám na tie rady🙂Tj. ten zariadený byt prenajmú zatiaľ bez problémov?Tj. bez týchto cavykov, typu Beschichtigungové "výberové konania"?? 😠
A za to tutti tiež dík, ja viem že teiž prenájmy sú tam, ale o nábytku som nevedela, dík🙂
@svetluska131 podľa mňa sa byt ozaj nedá hľadať z Sk, ani na diaľku...mne našiel ubytovanie zamestnávateľ a ako to riešili iní, netuším 🙂
@svetluska131 Ano, ten zariadeny sa da prenajat tusim dokonca len s 2-tyzdnovou vypovednou lehotou a myslim ze ani ist tam nemusis, "staci" zaplatit a podpisat zmluvu a oni kluce nechaju vnutri v byte. Je to Svajciarsko, tu sa nekradne 🙂
@bosoriak nekradne? A od kedy? mne kradli pravidelne puberťáčky z práčovne oblečenie a ešte aj rohožka spred dverí mi zmizla...myslím že zlaté dobré časy kedy sa nekradlo sú už dávno preč ☹ žiaľ. Bývala som na ubytovni pre zamestnancov, a ľudia boli schopný aj cez medzierku v skrini pobrať čo sa dalo, zmizol mi príbor a najviac som sa pobavila, keď mi na krabici s čínskymi keksíkami šťastia vytrhali dieru a všetky jedno po druhom povyberali 😀 😀.
@bosoriak Už som si aj pozrela tú stránku http://www.cityappartements.ch/ .Takže to funguje tak, že bez problémov si tam objednáš ubytko ako hotel aj z domu???
@vilma7 Fu, kiežby aj mne našiel zamestnávateľ...ty pracuješ ako čo? Ja sm sestrička a najväčší problém ja mám asi ten že idem aj so synom, ten asi podľa ich zákonov nemäže byť ani dočasne so mnou na ubytovni...či? neviete??
@svetluska131 aj ja som sestrička, pracujem ale v domove s osobami s postihnutím, a všetko mi zariadil riaditeľ. Došla som sem roku 2007, pekne mi ukázali kde budem bývať, aj všetko vysvetlili, čo kde vybaviť, a tuším niekde sa so mnou aj riaditeľ trepal, len netuším už kam- buď banka, alebo poisťovňa. To či by si tam mohla mať syna by asi záležalo od ubytovni, na tej mojej to zo začiatku bolo až moc prísne, ale teraz ku koncu tam so mnou 3 mes.býval mažel, kým sme si nenašli konečne byt. Zisti si, či insštitúcia má nejaké ubytovanie pre personál, popíš im situáciu a hlavne vysvetli, že ide len o dočasné ubytovanie, snáď pochopia a povolia 🙂 držím palce

Dievčatá, ktoré ste v Zürrichu, kedy presne začína šk. rok 2016-17 ??Ak už tentoraz všetko konečne vyjde, tak s božou pomocou tam už ideme v septembri a od októbra by som mala nastúpiť do práce(zdr. sestrička) neviete mi poradiť čím začať pri vybavovaní školy pre syna? Ide do 7. ročníka, tj. má 12r...bude vadiť ak nastúpi trochu neskôr ako začne šk. rok??Ďakujem za odpovede dúfam že nejaké budú...🙂