Život v zahraničí so slovenským zdravotným poistením

rybca
28. júl 2010

Ahojte, viete mi niekto poradit, ako je to s preventivkami - gynekolog, zubar - v pripade, ze dlhodobo zijem v Holandsku, ale ZP mam na SK, kedze poberam rodicovsky prispevok? Mozem ist na preventivku tu a slovenska ZP to preplati? Alebo musim kvoli tomu cestovat na SK?

latvia
28. júl 2010

pokial viem, tak v zahranici ti slovenska zdrav.poistovna preplati jedine akutne veci, preventivky nie

yanni
28. júl 2010

@rybca vybav si ten modry europsky zdravotny preukaz a na mozes kludne chodit k lekarovi. A nie len v akutnom pripade. Nemusis nic platit ani doplacat, len to, co by si musela doplacat aj keby si mala poistenie holandske. Ja zijem v nemecku, mna sa to sice netyka, mam nemecku poistku, ale poznam tu baby slovenky co normalne uz roky ziju tu a frcia na slovenskom poisteni. Dokonca tu aj rodili, chodia stale na vsetky zdravotne prehliadky, ci uz so sebou alebo detmi. A normalne bez problemov to funguje.

Holandsky lekar posle fakturu normalne na statnu holandsku poistovnu a ta si to uz sama vybavi so slovenskou. Teba nemusi zaujimat ako.

Moj brasko bol tu raz na navsteve a vypadla mu plomba. Isli sme k zubosovi, ten tiez nevedel ako to funguje. zavolal na nemecku poistovnu a tetus mu popvedala ze ho moze osetrit normalne ako pacienta s nemeckou poistkou. A aj tak bolo. bez problemov.

rybca
autor
28. júl 2010

@yanni dakujem moc, hlavne potrebujem preventivku na gynde, kedze sa snazime o druhe, tak chcem vedet ci je vsetko ok, ten modry preukaz mam

yanni
28. júl 2010

tak normalka chod na gyndu. Ale hned na recepcii vysvetli sestricke ze co a ako. Aby si nahodou nebola prekvapena ked ti poslu domov fakturu. Ty s tym nic nema, doktor zo posle na poistovnu.

Este by som ti odporucila, ked pojdes na SK, chod si do svojej poistovni vybavit formular 106. Ale nech ti ho ide niekto z rodiny vyzdvihnut a posle. Je to tiez nieco medzinarodne. JEdna babenka tu v DE to spominala ze si teiz vsetko vybavovala. Frcali roky na SK poisteni. Maju dve male deti a nikdy nebol problem s doktormi. A podobne by to malo fungovat aj v Holandsku.

rybca
autor
28. júl 2010

@yanni formular E 106 nemozem mat kedze som na rodicovskom, na to sa uz maminka pytala,

yanni
28. júl 2010

@rybca jaaaaaj no ja sa v tom az tak nevyznam. ja to nepotrebujem. len viem ze ona take volaco spominala.

njonja
1. aug 2010

@rybca aj ja som tak dlho zila - preplati ti len akutne a neplanovane zakroky. okrem toho su najradsej, ked im pred kazdou navstevou lekara zavolas a skonzultujes, ci ano ci nie. Ak sa da, radsej sa poisti v holandsku. Ja som sa az po svadbe cez muza mohla poistit.
Nema to vplyv na poberanie rodicovskeho prispevku, na ten mas narok koli tomu, ze si pracovala na sk a odvadzala platby, nie preto, ze si na sk zdravotne poistena. Aspon tak mi to bolo povedane. Stratis na neho narok, akonahle das tvojmu zamestnavatelovi vypoved na sk a nebudes tam uz vedena ako na materskej, rodicovskej dovolenke....
Myslim, ze mam rovnaky pripad, ako ty - na materskej v cudzine🙂

rybca
autor
1. aug 2010

@njonja moja mama tento tyzden volala na poistovnu a povedali jej, ze si mozem dat aj tu spravit preventivky, ale preplatia mi len tolko, kolko to stoji na SK, co je urcite menej ako zaplatime tu, este nad tym pouvazujem, ZP tu v NL by nas stalo 100 E mesacne, tak je to na povazenie