icon

Zlá finančná situácia

anonym_ka
25. júl 2021

Ahojte.
V prvom rade - nečakám žiadne ľutovanie ani nič podobné, len sa tu potrebujem vyrozprávať a zdôveriť sa. Viem, že na tomto svete sú väčšie problémy a utrpenia, no každý si prechádzame našou vlastnou cestou.
Pracovala som v jednej firme na dohodu. Zamestnávateľ mi prisľúbil, že mi bude dávať o pár € menšiu výplatu a bude mi mesačne posielať peniaze na zdravotku. S týmto nápadom som súhlasila, veď aspoň nebudem mať žiadne starosti, bola som mladá a hlúpa. Samozrejme, že som si to nikde nevypýtala na papier a slepo som niekomu verila, že splní čo prisľúbil.
Nečakane (aspoň pre mňa) mi došla výzva od firmy, ktorá má za úlohu vymáhať peniaze kvôli dlžnému poistnému. V tom čase som už mala riadne zamestnanie na TPP. Veľmi som sa zľakla, že prídem o prácu a že ma budú naháňať exekútori, tak som šla do banky a požičala si peniaze, nebola to malá čiastka, to mi verte....
Manžel si kvôli rodinnej tragédií a následným opletačkám (nechcem tu rozoberať akým, ale boli naozaj vážne) taktiež bral úvery na pokrytie istých výdavkov, ktoré mu spôsobil rodinný príslušník. Taktiež nemalá suma.
Teraz tá najväčšia sranda - otehotnela som. Čakáme bábätko, ale veľmi sa desím. Materská dovolenka je platená super, keďže som nebola na žiadnej PN ani OČR za posledných 5 rokov čo pracujem a hrubý základ mzdy a vymeriavací denný základ mám slušný na túto dobu na môj vek, ale rodičovský príspevok je veľká bieda. Dokopy máme výdavky 1 000€ a to je len nájom, pôžičky a platenie telefónov. Rodičovský príspevok je 378€ a manžel zarobí 800€ v čistom. To nám vychádza, že budeme mať 100 eur na mesiac. Strašne sa bojím, že nebudeme vedieť dať malému čo jesť, oblečenie, atď. Pre mňa za mňa, ja budem na prezlách, ale chcem, aby môj syn mal všetko, čo potrebuje. Aby vyrastal normálne. Bojím sa toho veľmi.

Je tu niekto, kto zažil/zažíva podobnú situáciu a zvládol to? Kto by mi vedel poradiť prácu na doma? Nie som lenivá, robiť viem a peniaze si sama na seba zarábam už od 16 rokov. Budem robiť hocičo, naozaj hocičo len aby sa môj manžel nezodrel (predsalen aj on potrebuje byť s malým a nemôžem dovoliť, aby sa uštval v práci a na brigáde, my ho potrebujeme) a aby sme mali čo dať do úst.
Toto je možno také upozornenie pre vás ostatné ženy. Vždy si všetko kontrolujte, dajte podpísať a užívajte si to, čo máte.
Ďakujem, že ste si to aspoň prečítali. Rátam s tým, že mi tu naložíte ako decku, nič iné si ani nezaslúžim, no ľutovať sa nemienim, mienim bojovať. 👍

Strana
z2
anonym_ka
autor
26. júl 2021

@katulkagajdos áno, rozmýšľali sme aj nad tým, ale manžel stále hovorí, že sa malého bude báť aj dotknúť sa keďže bude taky krehký. :D ja verím, že ho to prejde a bude sám chcieť s nim stráviť ten čas na materskej ☺️

vanda323
26. júl 2021

@anonym_ka Ahoj, nezávidím ti, no máš ty alebo tvoj manžel nejaký majetok? Alebo bývate v podnájme?Máš na seba niečo napísané?Auto, alebo niečo iné?

anonym_ka
autor
26. júl 2021

@vanda323 nie. Nemám žiaden majetok. Manžel má na seba písané auto. Bývame v podnájme.
Rozmýšľala som tým pádom nad osobnym bankrotom keďže je väčší úver pisany na mňa, ale nerada by som to nechala zájsť až na exekúciu miesto nevzdát to a bojovať ☺️

vanda323
26. júl 2021

@anonym_ka Presne som chcela spomenúť OS. Bankrot, vybavovala som ho už x krát, ak není iba možnosť, a stať taký možnosť ponúka, tak prečo sa trápiť 🤔

nafka0483
26. júl 2021

@anonym_ka Co dosiahnes osobnym bankrotom? Len si poskodis, to nesluzi na lahke zbavenie sa zavazkov. Ze schvalne prestanes platit nech nabehne exekucia a mat z toho problemy...

andy03
26. júl 2021

@anonym_ka Ale pokial zvolis cestu OB tak nečakaj nejakú pôžičku, hypotéku v priebehu pár rokov.. s pokial píšeš že chcete ísť do svojeho, tak neviem či by som volila tuto cestu.
Je ta suma až taká nesplatitelna? Poriadne by som si to rozmyslela, lebo neviem či ti ho aj uznajú keď budeš mat príjem- PN, tehotenskú dávku, materskú, rodicak … a toto sa s tebou bude vliezť už cely život

marca12
26. júl 2021

@anonym_ka v prvom rade znizit vsetky platby. Naco su vam vysoke poplatky za telefony? Ako dlho este budete splacat uvery? Nebolo by vyhodnejsie mat jeden a tym vyplatit dlhy a splacat ten jeden? Pozor,ale aby ste na tom neprerobili,na tomto vedia makleri dobre okradnut ludi

1katus1
26. júl 2021

@anonym_ka zvládnete to neboj skús finančného poradcu ale overeného. Prípadne do banky. Ak máte hypo skúsiť refinancovať a zobrať navyše s tým že by si vyplatila ostatné

nikyball
26. júl 2021

@anonym_ka ja by som bola v tvojej situácii na infarkt ale dá sa bojovať. Manžel viac nadčasov, ďalšiu prácu, lacnejší podnájom. Koľko máte ešte splatiť a na koľko rokov?

liljana
27. júl 2021

Prestahujte sa na cas k rodicom, pomozu vam s dietatom a usetrite peniaze za komercny podnajom.
Ste dvaja, pises, ze robis 5 rokov. Ak ste obaja zarobili po 800 eur aspon poslednych 5 rokov a napriek tomu byvate v podnajme, mate iba stare auto a vysoke pozicky .... Do toho dieta. Kde mate nejake uspory, bezpecnostnu rezervu, niekolko rokov splatenu hypo, ked ste zarabali dobre? Mate nad cim rozmyslat. Na skolach ocividne chyba predmet ako zaklady ekonomiky v beznom zivote.

zuzap33
27. júl 2021

@liljana wau to je napad..... A rodičom akože nič neplatiť a obrať ich o sukromie, na ktoré sú zvyknutí? Nie, vopchat sa k s novorodencon plus dvaja dospelí. A podporujte ma!!! Majú dôchodok, plat??? Rada za všetky drobné... Manžel nech robí, môj maká v 50. od rána do večera, mladý sa neziderie, tiež ho netreba toľko ofukova. A ona, po roku do práce. Keď doteraz nemysleli, nech teraz robia

anonym_ka
autor
27. júl 2021

@nafka0483 ale ved ja som povedala iba ze som to zvažovala, ale nechcem ísť touto cestou bez boja 🙂 nie ze si ho už idem vybavovať ;)

anonym_ka
autor
27. júl 2021

Kočky, naozaj ďakujem za každý jeden tip a názor. Neskutočne si to vážim a aj vďaka vašej pomoci mame spísané body, na ktorých začneme pracovať. Schôdzu s finančným poradcom mame budúci týždeň ☺️
Ďakujem.

Strana
z2