icon

Zle odoslané daňové priznanie: Ako postupovať?

vemoa
31. jan 2025

Ahojte. Dnes som si ako živnostníčka podala daňové priznanie. Overovala som to aj v histórii komunikácie a s hrôzou som zistila, že za posledné tri roky som ho asi odoslala zle... Nie je tam podané . Tak som ich rýchlo podala. Nemám daň a ani povinnosť platiť sociálne poistenie. Môj príjem je nízky. Neviem, nechystám sa daňový úrad na to upozorňovať, keď na to ani neprišli. Celkom sa aj hnevám , keby ma hneď informovali , nemusela som daňové priznanie nepodať ďalšie dva roky. Tiež nechápem ako je to možné , že ho neodolalo. Šla som cez finančnú správu , dokonca aj potvrdenie mi vidalo, len reálne sa asi neodolalo keď v histórii nič nebolo. Teraz sa bojím, že mi dajú nejakých 16 000 pokuty. V kútiku duše dúfam, že to bude minimum 30€ x 3 teda 90€ Ach jaj, keby to bolo papierové mám pokoj...

leni1977
31. jan 2025

A nastavila si si dátum ? Lebo keď ideš do histórie sú tam zobrazené len posledné tri mesiace.

janettdamian
31. jan 2025

Ak máš potvrdenia ako píšeš, treba si nastaviť poriadne dátum, kedy si priznanie podávala a ukáže ti ich. Resp. aj na tom potvrdení to máš uvedené, kedy to bolo podané.

dzulli1980
31. jan 2025

Joj, mne sa strašne páči táto naivita živnostníkov ... robím na daňovom úrade ... pokiaľ si mala nízky príjem, zrejme si nemala povinnosť podať daňové priznanie ... keby si tú povinnosť mala, dávno by sme Ťa vyzvali na podanie DP ... a ak si ich teraz dodatočne podala, žiadnu pokutu nedostaneš, lebo si, vzhľadom k výške príjmov povinnosť podať DP nemala.

riyadh
31. jan 2025

@vemoa a stym socialnym poistenim, nemas povinnost neodvadzas neakaj PN OCR Dochodok minimum.. Co chces, ked nic neodvadzas.. Vsetko si plat v pripade potreby spekulantka

vemoa
autor
1. feb 2025

@leni1977 áno nastavila som si tam dátum , staršie som našla tie tri roky nie. @riyadh áno viem že nič nedostanem a ani nechcem , mám to zariadené inak, vlastníme veľa pozemkov teda moji rodičia. V tisícoch m2 Nikomu ani neklamem môj príjem je skutočne nízky za minulý rok cca 5000. @dzully niekto mi tvrdil že SZČO má povinnosť podať daňové aj pri nulovom prijme .

subartic
1. feb 2025

@dzulli1980 toto ma zaujíma, lebo ja síce nerobím na daňovom úrade, ale veľmi často sa tam vyskytujem ale na druhej strane ( daňových subjektov) .

Keby si tú povinnosť mala, dávno by sme Ťa vyzvali na podanie DP ?

Ako by ste zistili jej výšku príjmov alebo prípadnú stratu zo živnosti ?

vemoa
autor
1. feb 2025

@subartic a neviete mi povedať akú výšku pokuty mám čakať ? Ja dúfam, že to bude do 100€... Však to nebolo zamlčanie daňovej povinnosti . Ja priznávam každý cent , ešte aj za prieskum trhu ,keď mi zaplatili za odpovede na otázky tak som všetko priznala. Teraz to bol šok ... Ako introvert nechcem chodiť na daňový úrad, snáď na to prídu a nech už pošlú pokutu aby som na to myslieť nemusela, lebo sa strašne bojím, že mi naparia nad moje možnosti. Mozog mi hovorí , že len reálnu škodu , mi môžu pokutovať - škoda žiadna len nesplnenie povinnosti , tak snáď nás doma nezruinuje moja hlúposť , že odrazu neviem podať daňové priznanie... 🫣😂 Inak ďakujem za rady každému , kto si našiel čas 🌷

salome123
1. feb 2025

@dzulli1980 aj mňa zaujíma toto: Keby si tú povinnosť mala, dávno by sme Ťa vyzvali na podanie DP ? Ako by dú vedel, že mala povinnost podať do?

martul
1. feb 2025

@vemoa dostaneš Max. 30 eur za každý nepodany rok. Kľud. Ale platí neviem ako sa to odborne volá, skrátka ak to bol prvý prešlap tak dostaneš len list z DÚ a pokutu ti odpustia

martul
1. feb 2025

@vemoa inštitút druhej šance sa to volá

kvetinqa
1. feb 2025

@vemoa uz ti tu odpovedala kompetentna osoba, ze pokutu nedostanes, kedze si zrejme nemala povinnost podat DP. Pozri si hranicu prijmov, ktoru treba presiahnut na podanie DP za ten ktory rok.

vsicka036
1. feb 2025

@vemoa vysoke pokuty sa nedavaju. Plus sa dava jedna uhrnna za vsetky 3 DP naraz, za minuly rok je institut druhej sance. Takze pri mojom skromnom odhade to moze byt do 50€, ak vobec, kedze tvrdis, ze si mala prijmy nizke

eeffka
1. feb 2025

Danovy urad je topka, sestre som roky podavala odklad DP zije v zahranici, min rok mi pani zavolala ze naco to robim ved nema povinnost. Ok super, nepodala som. Prisla mi pokuta 30e ze som nepodala, lebo uz som musela lebo som dala ziadost na odklad.🙄