Zmena odpočtu DPH pre OMV
Ahojte kto sa vyznate prosím poraďte. Teraz od 1.1.2026 prišla zmena, že budeme odpisovať 100% a auto používať iba na podnikateľský účel a tu prichádza moja otázka, chcú evidenciu v elektronickej podobe. Co to znamená? Čítala som aj zákon, aj tu zmenu ale všade je len písané elektronicky a žiadna špecifikácia. Totiž to, účtovníčka trocha stresujúce, že zrejme bude treba používať GPS appku alebo GPS dat zabudovať do auta. Lenže ja som sa absolútne nikde o tomto nedocitala, v zákone to vôbec nieje. Keby to trebalo tak by to hádam v zákone bolo, či sa mýlim? Ja som z toho pochopila, že treba viesť evidenciu jazd v exceli napríklad, aby bola preukazatelna pre finančnú správu v elektronickej forme. Ak máte nejaké info prosím napíšte. Dakujem
@anonym_autor finančná správa má na svojej stránke rozpísané, že sa to týka nových vozidiel nakúpených po 01.01.2026.
@anonym_autor z toho co ja viem tak je to tak, ze ak si chcete uplatnovat 100% nakladov tak treba viest elektronicku knihu jazd. Nemusite mat gps na aute ale ta kniha musi byt velmi podrobna. Nemoze to byt excel lebo po novom vraj vyzaduju automaticke cislovanie dokladov, ktore sa neda zmenit, co teda excel nesplna. Musi to byt nejaky online softver.
Alebo druha moznost je uctovanie 50% nakladov a nemusite robit podrobnu knihu jazd
@anonym_73818f uz som volala aj na DU, takže áno, môže to byť Excel ale musi to byť cestovný príkaz riadny v exceli cize nie len nejaká tabuľka a vypĺňať vsetko ako je uvedené v zákone.
@anonym_autor finančná správa má na svojej stránke rozpísané, že sa to týka nových vozidiel nakúpených po 01.01.2026.
@hugigugin pokiaľ viem týka sa to všetkých vozidiel ktoré si budu uplatňovať 100% odpočet DPH v nákladoch.
Aj ja som bola informovaná, že všetky vozidlá, ktoré chcú uplatniť 100%, musia mať elektronickú knihu jázd (aj excel) + ak kúpi firma auto po 1.1.2026 a chce 100% uplatniť, tak ho musí nahlásiť na daň. úrad. o cest. príkaze v exceli som nevedela
@anonym_autor tak toto si vie uctovnicka zistit uz ... ale teda podla skoleni to inak ako s gps nedate, nie je to extra narocne financne, ak tie auta sa vyuzivaju riadne.. elektornicka evidnecia je velmi podrobna kvoli DPH = da sa aj v exceli ale musi byt dobre urobena, predpokladame, ze aj uctovne programy to trochu vylepsia. V podsate co jazda = to dovod, a treba dat pozor na to "co je to jazda", cize to je aj to ze ides z firmy na obchodne stretnutie a zastavis cestou v obchode, alebo cestou na spat sukromne zastanes v dmke... atd atd.. jazdy podju zaradom, budu cislovane, a treba to riesit rychlo, a nie dodatocne po roku, ako bolo vo zvyku doteraz.. nakolko ti mozu dat vyzvu hocikedy a musis knihu jazd poslat (neviem ci tam nie je 8dnova lehota= nepamatam si uz presne). Nam to osobne za to nestoji :DD auta sme vyradili, budu sa na odpisane auta robit cestaky ak sa pouziju pre firmu a zvysne idu na 100% len Nka uz. A viac ani M nekupime, kym sa neupravia podmienky, obchodak dostal "pickup", Nkove vozidla sa daju zohnat aj ine ako dodavky
Inak uz su k tomu aj pokyny na FS, asi aj link je tu k tomu, tak byva vsetko podrobne vypisane.
Inak ano uctovnici stresuju, lebo podnikatelom sa to nechce a tazko sa z nich doluju taketo veci, velakrat sme knihy jazd dorabali doslova my na kolene k danovemu.. "len aby bolo" a teraz zaviedli toto a uz nie je ina cesta, len nedoda mi papiere = nezauctujem to.
Podľa mňa účtovníčka nestresuje, lebo jedno je písať knihu jázd a druhé aj tie km preukázať že skutočne bolo to len na podnikanie. Dôkazné bremeno v danom prípade je na daňovom subjekte.
@anonym_autor tak toto si vie uctovnicka zistit uz ... ale teda podla skoleni to inak ako s gps nedate, nie je to extra narocne financne, ak tie auta sa vyuzivaju riadne.. elektornicka evidnecia je velmi podrobna kvoli DPH = da sa aj v exceli ale musi byt dobre urobena, predpokladame, ze aj uctovne programy to trochu vylepsia. V podsate co jazda = to dovod, a treba dat pozor na to "co je to jazda", cize to je aj to ze ides z firmy na obchodne stretnutie a zastavis cestou v obchode, alebo cestou na spat sukromne zastanes v dmke... atd atd.. jazdy podju zaradom, budu cislovane, a treba to riesit rychlo, a nie dodatocne po roku, ako bolo vo zvyku doteraz.. nakolko ti mozu dat vyzvu hocikedy a musis knihu jazd poslat (neviem ci tam nie je 8dnova lehota= nepamatam si uz presne). Nam to osobne za to nestoji :DD auta sme vyradili, budu sa na odpisane auta robit cestaky ak sa pouziju pre firmu a zvysne idu na 100% len Nka uz. A viac ani M nekupime, kym sa neupravia podmienky, obchodak dostal "pickup", Nkove vozidla sa daju zohnat aj ine ako dodavky
Inak uz su k tomu aj pokyny na FS, asi aj link je tu k tomu, tak byva vsetko podrobne vypisane.
Inak ano uctovnici stresuju, lebo podnikatelom sa to nechce a tazko sa z nich doluju taketo veci, velakrat sme knihy jazd dorabali doslova my na kolene k danovemu.. "len aby bolo" a teraz zaviedli toto a uz nie je ina cesta, len nedoda mi papiere = nezauctujem to.
@simca06022011 súhlasím s tebou, lenže keď nebudeš mať GPS co zatiaľ nieje povinnost, nikto ti nedokaze, že si išla súkromné do obchodu alebo hocikam inam ak samozrejme vies preukázať, že máš napriklad v danom mieste alebo okoli klienta. Co u nás nieje problém.
@simca06022011 súhlasím s tebou, lenže keď nebudeš mať GPS co zatiaľ nieje povinnost, nikto ti nedokaze, že si išla súkromné do obchodu alebo hocikam inam ak samozrejme vies preukázať, že máš napriklad v danom mieste alebo okoli klienta. Co u nás nieje problém.
@anonym_autor samozrejme, nevie.. je to na vas, ci budete mat dostatocne presvedcive argumenty. Mozes si to viest aj v tabulke, je to cisto na vas, ak si to bude vediet podnikatel obhajit. Jedna skolitelka, ktora sice rada prehana, ja ju sama beriem s "rezervou", vola takychto ludi kaskaderi. Mala aj za vlasy pritiahnuty priklad, ze FS si dronom pofoti parkovisko pri obchodnom, firemne auta budu preukazovat co tam robili.. ;) to by ma zaujimalo ako, ak by neslo o cas napr. pracovny den, doobeda a tak a najma, ked to nevies, ze ta tam videli = nevies preukazat tu cestu, cas (lbeo aj presny cas sa tam pise), stav tachomterov a vsetko.. a aj to musis riesit, ako doverihodne preukazat stav tachometra v urcitych momentoch. DOteraz sme neriesli, zaciatok roka sme si odfotili, nech mame, cez rok sme dali pozor aby to pocas servisov sedelo s tym co pisu do dokladov... Treba skusit a uvidite, moznost mate robit to aj takto. Co sa tyka kontrol, je to aj tak aj o stasti, ci pridu, ci budu prave toto riesit...
@anonym_autor a len tak mimochodom: pozor na to"okole", asi tazko vysvetlis uz ze si parkovala pred DMkom, ale bola si u klienta o ulicu dalej, kde si vedela pred prevadzkou zaparkovat. Toto na mna skusal raz obchodak jeden, ktory si to robil sam - tie popisy, my sme mali gps :D nestaci ze v danom mieste mam kllienta, ja checm aj vidiet ,ze tam realne bol a nie ze viezol deti vedla na ihrisko, pobudol tam dve hodiny a isiel domov. Cize vystup z jednania, objednavka/tovar prevzatie atd atd. Inak by sme mali klientov vsade ak predavame autodiely :D naozaj treba si to potom dokladne vypisovat, aby neboli nervy pri kontrole, habkanie a tak, lebo vela ludi si po roku nepamata co a ako.. a kontrola ti pride aj kludne aj o 5rokov..
@anonym_autor a len tak mimochodom: pozor na to"okole", asi tazko vysvetlis uz ze si parkovala pred DMkom, ale bola si u klienta o ulicu dalej, kde si vedela pred prevadzkou zaparkovat. Toto na mna skusal raz obchodak jeden, ktory si to robil sam - tie popisy, my sme mali gps :D nestaci ze v danom mieste mam kllienta, ja checm aj vidiet ,ze tam realne bol a nie ze viezol deti vedla na ihrisko, pobudol tam dve hodiny a isiel domov. Cize vystup z jednania, objednavka/tovar prevzatie atd atd. Inak by sme mali klientov vsade ak predavame autodiely :D naozaj treba si to potom dokladne vypisovat, aby neboli nervy pri kontrole, habkanie a tak, lebo vela ludi si po roku nepamata co a ako.. a kontrola ti pride aj kludne aj o 5rokov..
@simca06022011 hej máš pravdu..inak je to ťažko tu podnikať.. stále prísnejšie a prísnejšie všetko.. a myslíš, že pri daňových kontrolách riešia napríklad že túto ste mali stretnutie s klientov vtedy a vtedy podľa knihy jázd a ze oslovia toho klienta ci to aj u neho sedí, že vtedy a vtedy mal stretnutie somnou?
Akože ja aj uvažujem o tých 50% lenže to sa tak neoplatí.. keďže tých zvyšných 50% sa bude počítať do daňového priznania takže clovek v konečnom dôsledku zaplatí viac..
@simca06022011 hej máš pravdu..inak je to ťažko tu podnikať.. stále prísnejšie a prísnejšie všetko.. a myslíš, že pri daňových kontrolách riešia napríklad že túto ste mali stretnutie s klientov vtedy a vtedy podľa knihy jázd a ze oslovia toho klienta ci to aj u neho sedí, že vtedy a vtedy mal stretnutie somnou?
Akože ja aj uvažujem o tých 50% lenže to sa tak neoplatí.. keďže tých zvyšných 50% sa bude počítať do daňového priznania takže clovek v konečnom dôsledku zaplatí viac..
@anonym_autor tak potrestani su vsetci za sukromne auta na firmy.. je to proste fakt. keby sa neklamalo, nebolo by to take prisne... vsetci vieme co robime dane, kolko aut je naozaj firmenych, kolko tak na oko, a kolko neurobilo ani kilometer firmenych jazd. ten co nema problem s preukazanim si da GPSko a neriesi, to je par desiatok eur mesacne a svaty pokoj, skontroluje sa, doplni, a ide 100%. Oplati neoplati.. ak niekto robi sukromne jazdy, tak to nie je firemne auto. kopa obcanov si financuje vlastne auto, phm a vsteko, a firma im to neplati ziadna. Cize ak je vo firme auto so sukromnym pouzivanim = 50% je stale dost. AJ ked je to napr. svinstvo v tom pripade, ze niekto fakt rano ide do roboty, hodi deti k skole, ide na firmu atd. Tak takteo talafakty riesit mi pride uplne nezmyselne.
no neviem ci krizove kontroly sa niekedy taketo robili, co ak si klient nepamata? a ako by si mohol? ze pockajte vytiahne diar z roku 2022 kde som bol. Nezazila som take, tak neviem.. ak by som bola kontrolor a bolo by to casto u niekeoho, ze napr s panom mrkvickom po podnikoch v roku 2026 bude klient xkrat mesacne, vedela by som to podla ich knih jazd porovnat, ved pan Mrkvicka tam tiez musel nejak dojst :D ale ... to si fakt vymyslam...

@anonym_autor z toho co ja viem tak je to tak, ze ak si chcete uplatnovat 100% nakladov tak treba viest elektronicku knihu jazd. Nemusite mat gps na aute ale ta kniha musi byt velmi podrobna. Nemoze to byt excel lebo po novom vraj vyzaduju automaticke cislovanie dokladov, ktore sa neda zmenit, co teda excel nesplna. Musi to byt nejaky online softver.
Alebo druha moznost je uctovanie 50% nakladov a nemusite robit podrobnu knihu jazd