icon

Zmeny dobrovoľného nemocenského poistenia od 1.1. 2013

jankaferancova
18. nov 2012

Maminky viete niečo ohľadom nových zmien v DNP?Má pribudnúť nejaký nový balíček DNP.Čo to pre nás znamená?Je výhodnejší??? Ďakujeeeeeem 😉

emrazik
6. jún 2013

Ty si perfektná 🙂)) - ďakujem !!! Vôbec som nevedela že sa za jeden mesiac môžu takto započítať 2 druhy poistenia, ale po tvojom vysvetlení mi je všetko jasné, jupííí 🙂)), veeeeeeľmi pekne ti ďakujem 🙂)) !!!

zalka
6. jún 2013

@emrazik rado sa stalo ... len nezabudni, že DNP treba platiť ... a pred PN treba mať tú dohodu skončenú ...

emrazik
6. jún 2013

@zalka Jasné, za celé obdobie do začiatku PN - treba uhradiť DNP, keď budem mať potrebný počet dní, dohodu ukončím ( nemusí byť z nej nič vyplatené )...ešte raz veľká vďaka 🙂 !

zalka
6. jún 2013

@emrazik oj oj pozor .. pár eur z dohody pravidelný príjem ako výplatu mať musíš ... odvody zaplatené tiež ... neže budeš prihlásená a výplata 0 eur to tak nebude fungovať ...

emrazik
6. jún 2013

@zalka Už by to aj tak dopadlo 🙂, takže vyplatiť 🙂 rozumiem, ďakujem 🙂 !

zalka
6. jún 2013

@emrazik držím palec.

luludo
15. jún 2013

Zalka, vidím že máš prehlad. Vedela by si mi poradiť... Ja som bola minulý rok od januára do konca septembra pripoistená (DNP). Od októbra som to prestala platiť. V januári som zostala tehotná. Myslela som si že mi to DNP zaniklo keď som to už potom neplatila. Termín pôrodu mám 28.9.2013. V máji. 9. som sa znovu pripoistila z minima a 13. mája som išla marodovať ... Myslíš že by som mohla mať nárok na tú najvyššiu materskú?

zalka
15. jún 2013

@luludo nie .. budeš mať z DNP minimálnu materskú, lebo si sa nestihla prihlásiť do 6-8 týždna tehu ... a nestihneš splniť podmienku 26t poistenia .. až potom sa ráta MD alebo PN zo skutočného VZ na aký bol človek prihlásený.

luludo
16. jún 2013

@zalka Ja som sa bola pýtať v máji na sociálke čo a ako a ona mi za okienkom povedala (tak nepriamo, vyzeralo to tak ako keby mali zakázané ľudom čokoľvek poradiť), že vraj mi bude na začiatku augusta stačiť zaplatiť 60 eur, a potom budem mať nárok na tu najvyššiu materskú ... A od 17 augusta idem už na materskú ... A včera som tu čítala na fóre všeličo o tom a tiež som to tak pochopila že keď nestihnem splniť podmienku 26t poistenia tak nič z toho nebude ... Tak necháme prečo mi tá pani za okienkom hento povedala ... A ja jej ešte hovorím, že keby pôjdem na PN, a ona tak to ešte pred tou PN začnite platiť. Tak potom si aj zbytočne teraz platím nejaké to pripoistenie, že ?

zalka
16. jún 2013

@luludo tak si na PN tak nie je problém s tým že si poistená ... vždy lepšie je ísť na MD z aktívneho DNP ako z ochrannej lehoty...
paradne ťa oklamali ... len čo je pravda ... takže bohužial len minimálna MD bude ...

luludo
17. jún 2013

No to je nenormálne fakt, čo by mali človeku poradiť tak oni ho ešte ... No na Slovensku je to tak, bohužial ... Každopádne ďakujem za tvoje rady a ochotu ...

luludo
17. jún 2013

@zalka No to je nenormálne fakt, čo by mali človeku poradiť tak oni ho ešte ... No na Slovensku je to tak, bohužial ... Každopádne ďakujem za tvoje rady a ochotu ...

zalka
17. jún 2013

@luludo no tak oni majú zakázané poradiť ... tak to vzali tak, že majú zavádzať ... a klamať zdá sa ...

lisian
17. jún 2013

ahojte 🙂 prosim mohli by ste mi poradit? konci mi 25.6.2013 materska. bola som uz na socialnej poistovni odovzdat tu vyplnenu ziadost, ci co to bolo a teraz som si uvedomila, ze som nieco k materskej mala prilepsene aj z DNP, mala som tam teda dat alebo povedat este nieco kvoli tomu? alebo to nebolo treba? vobec ma to vtedy netrklo, lebo mi z DNP platia nejake 3 centy na den a to sa naozaj nevryva do pamate :D

figurka1985
18. júl 2013

@zalka Ahoj Zalka 🙂 pred nedavnom si mi vsetko krasne vysvetlila, tak sa na teba obraciam zas... dufam, ze velmi neotravujem... 🙂
Som zamestnana, DNP som si platila po starom do konca dec. 2011. potom sa odhlasila, a naspat prihlasila- platila do okt.2012.
Momentalne som tehotna, v 12.tyzdni tehu. Ako si mi radila, prihlasila som sa (v 6.tt) na par dni opat na dnp- z minima (tak ako predtym)- 10 dni. odhlasila som sa, zaplatila ciastku cca 47 eur. Mala by sa mi teraz platit 8.mes. ochranna lehota pre tehotne, ze?
Ako mam teraz soc. poistovni oznamit, ze som tehotna? zatial chodim do prace, nemarodim.... ale predpokladam, ze sa pn v tehotenstve nevyhnem. termin mi vych. na 4.2.2014. Treba nejake tlacivo pre soc. poistovnu, alebo staci tehotensky preukaz?
Ako mam teraz postupovat, aby v pripade pn, mi bola vyplacana aj zo soc.pistovne, a aby som neskor dostala aj matersku z DNP?
dakujem krasne 😉

zalka
18. júl 2013

@figurka1985 áno si v OL .. ked pôjdeš na PN tak si dáš PN vypísať aj z DNP ... aj zo zamestnania ... a lekár ti dá potvrdenie že si bola tehu ked ti zaniklo DNP .. ale nezabudni ak budeš dlhodobo na PN sa prihlás na DNP .. . aby ti šli dni poistenia ... zatial nemusíš ...

figurka1985
19. júl 2013

@zalka netreba teraz zaniest na soc. poist., aby to vedeli? ci staci az ked pojdem na pn?
PN treba vypisat dva krat- pre zamestnavatela, aj pre soc. poistovnu, a zaniest tam od 1. dna, alebo tak ako predtym- od 10.dna?
lekar mi to potvrdenie da na vlastnu ziadost? ma to mat nejaky vzor? alebo staci napisat, v kt.som tyzdni, resp. mesiaci, a tam si to vyrataju?
Dakujem za trpezlivost so mnou 🙂 😉

zalka
19. júl 2013

@figurka1985 no zamestnávateľovi dáš, na SP z DNP dáš samozrejme od 1 dna vždy tak bolo ... a bud ti lekár dá potvrdenie alebo dáš spolu s PN z DNP kopiu tehotenskej knižky ...

andy03
19. júl 2013

@zalka a mozem sa ta opytat aj ja nieco? som dobrovolne poistna, vychadza mi max. materska..len by som sa chcela opytat ako to bude pri druhej materskej.budu sa mi zapoctavat dni z DNP?

zalka
19. júl 2013

@andy03 ako to myslíš? ... teraz si tehu, čakáš dieťa a si poistená ... ak ti skončí poistenie po MD ... tak máš 15 mesiacov na to aby vzniklo nové poistenie , z ktorého bude nárok na platenú PN a MD ... takže zrejme ak chceš mať dalšie dieťa tak treba uvažovať skôr ...

andy03
19. júl 2013

trosku ti to rozpisem :D
PP - 5,9,2011 bol ukoceny 5,9,2012 /1 rok , nepredlzili mi zmluvu lebo som bola tehotna na pn / od 10,8,2012 som nastupila na PN /tehotna/ 10,12,2012 nastup naspat do prace /prisli sme o babo/ PP na dobu urcitu 10,12,2012-10,12,2013 nasup na PN 23,1,2013 doteraz
DPN som platila od 10,12,2011-5,9,2012 /270 dni / a teraz som DPN poistena a na PN od 21,1,2013 takze 2 dni pred nastupon na PN /poistila som sa v 6tt/ 24,7,2012 to bude 26tt platenia DPN tak ze mi vychadza max materska
sucastne mi bezi aj dalsi PP na dobu neurcitu zacaty 20,1,2013 /zamestnana som u rodicov koli tomu aby som pocas rodicovskej nebola nezamestana./
dufam ze som to zrozumitelne napisala..dalsie babo planujeme tak po roku a s tym ze by som nastupila do prace na mesiac a potom sa pripoistila a zasa sla na PN.. chcela by som sa opytat ci by som mala narok na PN ked som pred nastupom na matersku bola na PN 10 mesiacov..
to su len take moje uvahy, len neviem ci su sprave...prepac ze otravujem ale ked vidim ze sa v tom vyznas tak som si povedala ze ta trosku zneuzijem:D

andy03
19. júl 2013
zalka
19. júl 2013

@andy03 no hovorím ... pôjdeš na MD cca o týžden nie? ... čiže niekedy do konca februára budeš na MD ...
ak po skončení MD zrušíš DNP ... tak nové DNP Ti musí vzniknúť cca do konca mája 2015
a otehotnieš cca o rok od zrušenia DNP čiže niekedy 2/2015 .. tak založíš DNP, zase ako teraz z maxima a môžeš ísť na PN ... a bude MD zo zamestnaania aj z DNP ...

andy03
19. júl 2013

ahaaaaaaaa dakujem ..mna by to nenapadlo zrusit ☹ na matersku idem presne za tyzden. 20.4. 2014 mi konci materska a mam zaroven aj zrusit DPN . tak dakujem velmi pekne za info.
a tak teda mam narok na na vyplacanie PN aj po materskej?? lebo som mala info take ze na pn mozem byt max 12 mesiacov /spocitany cas / a aby som mala zasa narok na vyplacanie dalsej PN mala by som odrobbit nejaky cas- mam dojem ze pol roka..a potom mam zasa narok na vyplacanie PN..ked som tento cas vycerpala pred materskou, tak materska je akoze ten "odrobeny" cas??

andy03
19. júl 2013
zalka
19. júl 2013

@andy03 čas na MD sa berie ako keby si platila, takže po MD zase máš nárok na platenú PN ... ako samozrejme nemusíš zrušiť .. ale to bude drahé potom ...
najlepšie je zase založiť ked otehu ... no a ked zrušíš napr. 30.4.14 DNP .. tak máš 15 mesiacov na to aby si ho mohla využiť teda cca do takého 27.7.2015 ...

andy03
19. júl 2013

no to teda vyuzijeme urcite 😀 😀 😀 😀 ..dakujem velmi pekne za info...lebo som si nebola ista ci ta materska je ako to keby som si platila poistenie.. 😀 😀 😀 😀 😀 tak si mi zlepsila naladicku.dakujeeeeeeeeeeeeeeeem a pekny den prajem

andy03
19. júl 2013
zalka
19. júl 2013

@andy03 rado sa stalo .

mimiky26
4. aug 2013

Ahojte,
aj ja by som potrebovala poradit. S manzelom planujeme druhe dieta a chcela by som poberat vyssiu matersku....momentalne som na rodičovskej dovolenke s 15 mesacnym synom. DNP som si platila od aprila 2011 do januara 2012, pricom pri synovi som poberala tu najvyssiu matersku. Ak chces zacat platit odznova kolko by to malo byt mesacne,aby som mala opat narok na najvyssiu matersku (cca 700eur)?A ak by som neplatila,tak z coho by mi vyratali matersku?Mne totiz PP stale trva....velmi pekne dakujem za radu.