Zmeny dobrovoľného nemocenského poistenia od 1.1. 2013
Maminky viete niečo ohľadom nových zmien v DNP?Má pribudnúť nejaký nový balíček DNP.Čo to pre nás znamená?Je výhodnejší??? Ďakujeeeeeem 😉
Dakujem zalka, tak to sa mi asi neoplati...chcem sa este opytat,da sa pocas rodicovskej dovolenky marodovat??
@zalka Ahoj zalka, radila si mi na str. 14 a 15 - bolo to pre moju kamošku, prešli týždne, urobili sme ako si poradila a včera jej prišli papiere zo sociálky a všetko vyšlo ako si poradila, ďakujem pekne ešte raz a klobúk dolu že sa takto venuješ a pomáhaš cudzím, posielam ti srdiečko a prajem všetko dobré 🙂 !
@zalka,,,,mozem poprosit o radu, manzel je na PN po prepusteni s prace sa dal DNP a maroduje uz 5mes,teda 20 tyzdnov, a chcem sa spytat, ci tych 26tyzdnou treba mat platene to DNP a ake su s toho vyhody,,,ci je to uz zbytocne??? teraz cez marodku to zan plati stat,,,,no co s tym dalej, zrusit , ci platit dalej,,,,neviem to tu najst,,,,uz vopred vdaka za odpoved 🙂 🙂 🙂
&zalka,,,,no to ja viem, no ved prave uz ho chce doktorka vypisat a neviem, ked pojde znova do prece zrusit to DNP, ci nie,,,platit dalej,,,a ako dlho a ake vyhody,,,ci nevyhody s toho plynu,,,citam clanky na nete, no cim viac citam tym menej viem,,,,poprosim o radu,,,alebo link kde sa to docitam,,,,vdaka uz teraz,,, 🙂
Prosím o radu, poberám max. podporu v nezamestnanosti, mám sa dať dobrovoľne nemocensky poistiť aby som mohla poberať po skončení podpory prípadné nemocenské dávky, koľko by som mala platiť a ako dlho, a koľko by som dostávala? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď
@majuska9 no kedže idú po PN za DNP ... myslm zo SP , tak ja by som sa nepoisťovala, len potom ak by mi trebalo tak den pred PN z minimálneho VZ ... lebo sa môže stať že zaplatíš 6 mesiacov vysoké odvody .. a PN lekár vyhodnotí , že ti ju netreba a ti ju posudkár zruší .. po dvoch týždnoch a nevrátia sa ti späť prachy čo by si do toho investovala.
Ak sa dám poistiť deň pred PN z min VZ vznikne mi nárok na nem. dávky a po skončení PN môžem DNP kedykoľvek zružiť ? Chcela by som byť nejako zabezpečená kým si nenájdem prácu, človek nikdy nevie kedy bude PN, tehotenstvo.... Ďakujem za pomoc Dobrej víle
@majuska9 Momentálne veľmi prísne preverujú PN-ky z DNP, takže aj lekári majú toho plné zuby. Inak ja som sa poistila v deň začatia PN a ukončila DNP v deň ukončenia PN, takže som nemusela zaplatiť ani jeden deň poistného, ale dávka bola samozrejme z minima. Je tam len podmienka poistenia min.270 dní za posledné 2 roky. Ak sa mýlim, opravte ma.
S DNP to ide dolu vodou a onedlho sa to nebude dať využiť.
@zalka ahoj zalka, davnejsie som sa s tebou radila ohladne dnp, bavili sme sa o tom ci ostanem na pn do md a dosiahnem max md z dnp alebo len nazbieram 270 dni do limitu a bude aspon z minima.rozhodla som sa pre druhu moznost.
teraz by som ti opisala moju situaciu a chcela si overit ci budem dobre postupovat. dnp som platila od 1.1.2012 do 26.10..2012 teraz som treti tyzden na pn, bola som sa prihlasit na dnp dnom nastupu na pn , budem mat novych +21 dni poistenia, otazka c.1 staci ak pojdem piatok na sp a odhlasim sa ku dnu ku ktoremu mi konci pn, t.j. nedela? otazka c.2 co mam zaskrtnut na registracnom liste v piatok - Prerusenie, Odhlaska, alebo Zrusenie prihlasenia ? nechcem nieco dobabrat. a otazka c. 3 pocitala som s najhorsim moznym scenarom a chyba mi tak 20 dni poistenia este, plati pri nastupe na md to co na pn, ze ked sa prihlasim den vopred, alebo k tomu dnu aj na dnp tak sa mi rataju dni ale nemusim platit? tam by som do porodu nazbierala este tych 20dni... dakujem za rady a uistenie 🙂
Dobrý večer, pred poberaním dávky v nezamestnanosti som bola na rodičovskej dovolenke, spĺňam tak podmienku poistenia min.270 dní za posledné 2 roky? A čo keď nastúpim do zamestnania, tiež nebudem mať nárok na PN ani na nezamestnanecké alebo sa počas rodičovskej dov. platia tieto odvody čiže mi vypadne len ten polrok na nezamestnaneckom, som z toho jeleň a ďakujem za rady...

@mimiky26 no na to aby si mala nárok na MD z DNP tak musíš DNP platiť 270 dní ... to predošlé ti je už na nič ...
a platí sa 33,15% resp. 35,15% z VZ aký si určíš .
Ak nebudeš mať DNP tak dalšiu MD dostaneš zo zamestnania ... 65% z predpokladaného príjmu