Zmeny dobrovoľného nemocenského poistenia od 1.1. 2013
Maminky viete niečo ohľadom nových zmien v DNP?Má pribudnúť nejaký nový balíček DNP.Čo to pre nás znamená?Je výhodnejší??? Ďakujeeeeeem 😉
Áno po RD som čerpala 1 deň dovolenky,, ostatné preplatili a potom výpoveď a vyšla mi max podpora ale ako je to po skončení podpory? Teraz si zháňam prácu ale malá je častejšie chorá doma ako v škôlke, ženy s malými deťmi by mali zvýhodňovať ako napr. invalidov a nie naopak...
Ak nastúpim na prácu na dohodu, budem evidovaná na UPSVR, neprídem o zvyšok podpory v nezamestnanosti?
Ani by sa mi tá podpora neznižovala o tých 75% ? alebo o zarobený príspevok, počula som už všeličo a bojím sa aby som na tom nakoniec neprerobila...
prepáč že toľko píšem, nie je stránka, kde je všetko napísané, vysvetlené aj pre takmer analfabetov ako som ja? nechápem ako si niektorí občania vedia vybaviť na úradoch toľké príspevky... ráta sa podpora v nezam. za príjem?, tento rok som poberala rodičovské, vyplatené dovolenky, nezamestnanecké, na daňovom treba priznávať len tie dovolenky?, teda zatiaľ?.... naozaj ďakujem veľmi pekne ....
@zalka ahoj mozes mi poradit, ako by som mala postupovat aby som si zvysila matersku? tehotna zatial nie som, pracujem, hruby prijem mam 550 Eur, a mam odpracovane dva roky. ako si to mam naplanovat, kedy treba zacat platit dobrovolne poistenie aby potom ked budem tehotna som mala max. matersku?
@terus00 no dobrovolné poistenie je dosť drahé ... z minimálneho VZ 393 eur treba platiť mesačne 130,27 eur .. a treba platiť 270 dní ... čiže ak poistiť tak pred tehotenstvom, ak už budeš tehotná tak bude neskoro.
Alebo môžeš získať 270 dní poistenia ak sa zamestnáš u niekoho na dohodu s pravidelným príjmom, odtial sa tiež platia odvody nemocenské. A po 270 dnoch, môžeš dohodu skončiť a ak sa potom prihlásiš na DNP tak bude nárok na PN z DNP a aj na MD z DNP z minima napr.
@zalka Ahooooj Zalka 🙂 Uz som ta dlllho neotravovala 🙂
Prosim Ta o radu.
Bola som na PN do 25.12.2014. Od 26.12.14 som nastupila na MD (sice mi este ziaden papier neprisiel, ale vraj to trva). Mala som PN zo zamestnania, aj z DNP. Vsetky papiere aj o ukonceni marodky som zaniesla na SP este v decembri- teda z DNP som papier na MD a ukocenie marodky odovzdala osobne na pobocke SP. a Dalsi papier na ukoncenie Pn zo zamestnania a nastup na MD som poslala sefke do Banskej vystrice doporucene. Ta to mala potvrdit, a odovzdat na pobocke SP.
Dnes mi prisla PN za december- a ostala som v miernom soku- lebo som cakala okolo 400 eur, a doslo mi len 180- za takmer cely mesiac PN v decembri? Nechapem.... Doteraz mi za cely mesiac chodilo okolo 450 eur....
Je mozne, ze zamestnavatel este neodovzdal ukoncenie PN na SP? Preto mi neprisla cela davka? Kedy mi to pride, ak to vobec este pride? :-/
Dakujem vopred za odpoved :-*
@zalka skusala som, neberie tlf. tak som pisala ekonomke. cakam na odpoved.
V pripade, ze nepodali vcas na SP- doplatia mi tie peniazky este tento mesiac, alebo az buduci? a potom aj matersku mi budu vyplacat na dva krat? lebo tu v presove mi vyplatia z DNP a z BB zo zamestnania? alebo to nejak skompletizuju? Co ak mi pride vymer materskej len z dnp, a potom vymer zo zamestnania? nemalo by to byt spolu?
@figurka1985 no malo by to byť spolu, SP musia komunikovať ... a doplatia len neviem či tento mesiac .. skús zavolať aj na SP že čo sa stalo ...
ahoj Zalka...
prosím o radu... s manželom plánujeme bábätko... chcela by som využiť DNP. uz som si ho v minulosti platila od roku 03/2010 - 12/2012.
teraz som zamestnaná a môj hrubý príjem je cca 850 eur mesačne.
vieš mi prosím poradiť? kedy a ako sa pripoistiť, aby som dostávala najvyššiu materskú?
ďakujem... ;)
@zalka
ak si dám z minima tak budem dostávať maximálnu materskú? ako dlho to musím platiť? a cca koľko to vychádza na mesiac ak chcem maximum?
ďakujem ;)
@michaela101 ak máš hrubú mzdu 850 eur ....
a PN a MD vyplácajú maximálne zo sumy 1207,50 eur
a minimálny VZ je 402,50 eur ...
tak v súčte .. tvoja hrubá mzda 850 a min. VZ 402,50 eur dajú viac ako je maximum ... čiže tebe treba platiť len z minima ... a platí sa 33,15% z VZ za dvojbalík,
a 35,15% z VZ za trojbalík poistenia
@zalka ahoj zalka potrebujem poradit, bola som poistena dobrov.od 31.1.12, poslednu marodku som s dobrovolneho poistenia ukoncila vo februari 2013...chcem vediet ked chcem vyuzit to stare poistenie tak to zn.ze mi plati do maja 2O14?samozrejme sa musim znova pripoistit ked nahodou otehotním do toho maja..je to tak?potom by som dostala matersku normalne z maxima..inak tohto casu som zamestnana, to zn. ze po prip.Pn by som mala od zamestnavatela aj doplatok s dobrov.? dakujem za ochotu
dakujem a este jedna otazka ked nevyuzijem dobrov.poist.to stare do toho maja 2014 to zn.ze je to uz pase ze..?
@zalka ahoj Zalka, mohla by si mi prosim poradit? Teraz som na materskej dovolenke (syn bude mat 5 mesiacov), ktoru cerpam zo zamestnania aj z dobrovolneho poistenia. Teraz som vsak bez zamestnania (mala som zmluvu na dobu urcitu).
Otazka c. 1: Je pravda, ze DNP mam ukoncit dnom konca materskej?
Otazka c. 2: Planujeme dalsie dieta. Co mam urobit, aby som mala narok na materske? Oplati sa mi este platit DNP? Mam sa zamestnat?
Dakujem pekne. Tieto zakony su pre mna spanielska dedina.

@majuska9 odpracovala si aspon 1 den po RD? čerpala dovolenku alebo nie?