icon

Zmeny dobrovoľného nemocenského poistenia od 1.1. 2013

jankaferancova
18. nov 2012

Maminky viete niečo ohľadom nových zmien v DNP?Má pribudnúť nejaký nový balíček DNP.Čo to pre nás znamená?Je výhodnejší??? Ďakujeeeeeem 😉

zalka
18. feb 2014

@zuzmil v 6-8t tehu ... poistenie musí trvať pred nástupom na MD 26t ... až tak bude maximálne.

zuzmil
18. feb 2014

@zalka Dakujem velmi pekne 🙂

zalka
18. feb 2014

@zuzmil rado sa stalo

peha81
29. apr 2014

@zalka ahoj, už si mi raz poradila, tak sa chcem spýtať. pár mesiacov dozadu si mi poradila, že sa da zvyšit materska, tak ze si najdem druhe zamestnanie, resp. staci z toho druheho zamestnania platit len odvody, minimalne,,ze staci aj ak budem zarabat trebars 20e, len nech sa mi platia odvody. som normalne zamestnaná a aj toto som si vybavila, tam som to platila cca 10mesiacov (ukoncila som to teraz v marci ). a teraz sa blizi cas ze idem nastupit na materskú. otázka...od dr. si mam pýtat dva papiere na materskú, jeden klasicky odniest môjmu zamestnávatelovi a ten druhý ( z tohto druheho ukonceneho zamestnania) na socialku? tak ako ked som si kedysi dozadu platila DNP? ten zrušený zamestnavatel uz s tým asi nic nemá, či sa mýlim? dakujem za radu 😖

zalka
29. apr 2014

@peha81 tak sa den pred nástupom na MD prihlásiš na DNP v SP z VZ 402,50 eur,
1 MD si vypíšeš zo zamestnania
a druhú MD si vypíšeš z DNP ... a vybavené ... ak by si sa na DNP neprihlásila tak by ti vznikol nárok na MD z tej dohody .. čiže na 65% z 20 eur čo asi nechceš ... 🙂

peha81
30. apr 2014

@zalka aha, no jasne ze to nechcem 😉 este ze sa ta pýtam, na to by som uplne zabudla. takze oficialne na materskú nastupujem 13.5. , takze stací aby som sa 12.5 (to je v pondelok) prihlásila na DNP? je tam nejaky termin dokedy to treba aj vyplatit? ci to uz je potom jedno, ze uz budem na materskej a az potom to vyplatim? viem ze do 30dni alebo tak nejako,,ale ide mi o to ze vlastne platit to mozno budem 13-teho alebo ked mi poslu nejaky sek, a to uz budem na materskej, ale to je asi jedno vsak. a mozno sa to bude dat vyplatit priamo u nich, nevies? ale to uz iba uvazujem, pôjdem sa tam spýtat 😅
tých 402,50e je vlastne minimalny VZ, co som sa dočítala, takze mala by som dostavat 65% z tohto VZ potom???
dakujeeeeem 😉

zalka
30. apr 2014

@peha81 vypláca sa do 8.meno nasledujúceho mesiaca najneskôr ... čiže za máj treba najneskôr do 8.6. zaplatiť ..
a áno tak to môžeš urobiť ako si napísala .. a áno MD z DNP bude cca 260e

babatko77
30. máj 2014

ahojte baby ak by sa tu nasiel niekto kto poradi bolo by super tak somSZCO prihlasila som sa na DNP a hned na to isla na PN. Uz som pn skoro 10 mesiac dostavala som minimum ako szco a minimum ako DNP.
teraz neviem co dalej cakam na vysledky z NURCH ci idem na invalidny alebo nie.
1 otazka : ze ci teraz ten 10 mes budem mat vyplateny z maxima kedze podmienka 270dni je splnena bo to za
mna platil stat?
2 otazka: teraz idem podat danove priznanie k 30.6 a nemala som ziadny prijem kedze som PN takze od 1.7 som uz szco / nepoisteny takze ak budem pokracovat PN este dva mesiace co mozem tak bude mi vyplacana z maxima z DNP, alebo iba cast z DNP a tym padom z szco minimum mi zanikne?
Dakujem za kazdu radu
som zvedava ak mi ten invalidny daju ze ci vobec budem mat nejaky narok na korunky.

akinorev30
16. jún 2014

Ahojte baby, nemáte náhodou nové informácie ohľadom DNP? Že vraj sa má úplne zrušiť?Ďakujem za info.

obcansr
16. jún 2014

@akinorev30 uplne sa neruší, len je tam zmena že už povinne poistený sa nemožu dobrovolne pripoistit, to znamená ak si zamestnaná tak sa nemožeš už dobrovolne pripoistit, tak isto aj szčo , jedine len na dochodok

akinorev30
16. jún 2014

@obcansr ja mám len úchytkové info, včera to medzi rečou spomenula kamarátka a keďže som si plánovala začať platiť, tak ma to zaujíma. Som zamestnaná a chcela som sa pripoistiť v záujme vyššej materskej. A už je to isté že sa táto možnosť ruší, alebo sa čaká na schválenie? Na nete som nič nenašla.

obcansr
16. jún 2014

@akinorev30 no subeh poistenia povinného a dobrovolného sa od 1.7 ruší ale da sa ešte teraz sa mi zdá poistit do 30.6 kým nezískaš tých 270 a potom ti to zanikne sa mi zdá

akinorev30
16. jún 2014

@obcansr ach jo, ďakujem pekne za odpoveď.

akinorev30
18. jún 2014

@obcansr zalka ahojte baby, dnes som sa pýtala na sociálnej poisťovni ohľadom zmien DNP.............pýtala som sa, či pre mňa má význam sa prihlásiť na DNP do 30.6.14 ( som zamestnaná). Povedali, že áno, by mi to platilo do decembra a potom keby som do decembra otehotnela tak sa na mňa vzťahuje 8 mesačná ochranná lehota. Takže keby odídem na materskú v septembri by mi vyšla materská aj z DNP. Ste vy ako odborníčky toho istého názoru? Nechcem si to platiť zbytočne a rada by som otehotnela až budúci rok. Dá sa to teda vôbec?Ďakujem za akúkoľvek odpoveď.

zalka
18. jún 2014

@akinorev30 no nejako mi tá info nesedí... lebo príklad ak si si nikdy neplatila DNP tak do decembra by si získala len 26t poistenia ale nie 270 dní a tým pádom by ti nárok nevznikol ....
tuším ani oni ešte nevedia ako to je ...
skús napísať cez formulár SP ... a opýtať sa na centrále.

danculik
18. jún 2014

ahojte chcem sa opytat len tak nestranne...som rok zamestnana...este budem asi dlho...len by ma zaujimalo...kolko sa plati DNP mesacne? ked chcem z maxima?

A taktiez sa chcem spytat, ci to patri aj tu do tejto skupiny...ale existuje nejake poistenie v nezamestnanosti v pripade straty zamesnania aby som dostala podporu?

Dakujem vopred za odpovede

akinorev30
18. jún 2014

@zalka No presne to s tým decembrom sa mi nezdalo. Lebo ako počítam tak počítam mi to nesedí.Ďakujem za odpoveď.

zalka
18. jún 2014

@akinorev30 lebo síce sa píše že 26t nepretržitého poistenia ale to sa asi týka tých čo už DNP mali ..
alebo max 270 dní poistenia čo sa zrejme týka tých čo poistenie nemali

obcansr
18. jún 2014

@danculik no ale to by si sa musela už teraz poistit do 30.6 lebo pre zamestnaných a szčo dobrovolné od 1.7 končí

zalka
18. jún 2014

@akinorev30 práve sa mi dostalo do uší , že OL nebude ak skončí DNP ... ako nechápem teraz chcú od ludí len vytiahnuť peniaze či čo? a ani to DNP nebudú môcť využiť ... strašné

akinorev30
19. jún 2014

@zalka no napísala som na sociálnu poisťovňu ale veru neviem, či budú ochotní mi odpovedať. Celé mi to príde ako veľké svinstvo, ale hlavne kolujú dezinformácie a mám pocit, že ani oni nevedia ako to presne bude. otras.

akinorev30
19. jún 2014

@zalka takže odpoveď zo SP bola:
Ak sa prihlásite na DNP do 30.6.2014 a nezískate najmenej 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia, vtedy Vám DNP plynie aj po 30. júni 2014, najdlhšie do dňa, v ktorom získate najmenej 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia a najmenej 26 týždňov nepretržitého dobrovoľného nemocenského poistenia.

Zároveň je potrebné dodať, že po zániku dobrovoľného nemocenského poistenia začne plynúť ochranná lehota na účely nároku na nemocenské dávky, ktorá je 7 dní, resp. 8 mesiacov - ak Vám toto poistenie zanikne v období tehotenstva. Plynutie ochrannej lehoty sa však skončí vznikom nového nemocenského poistenia.

Ak splníte zákonom stanovené podmienky nároku na materské z obidvoch nemocenských poistení, materské sa vyráta z obidvoch.

To by teda znamenalo: prihlásenie 30.6.2014, + 270 dní, takže do marca 2015 ak otehotniem tak sa na mňa vzťahuje ochranná lehota 8 mesiacov.

obcansr
19. jún 2014

@akinorev30 ano ,ale pred skončením platenia dnp už musíš byt tehu

zalka
20. jún 2014

@akinorev30 takže SP napísala, že OL vzniká. Lebo som čítala mihálové vyjadrenie, že OL nevzniká. Tak preto mám z toho chaos ....

akinorev30
20. jún 2014

@zalka no presne, mihála som dnes čítala aj ja. a teraz mám z toho chaos, že kto má pravdu. nie že do toho vrazím cez 1000 eur a potom mi niekto povie, že mi to zle napísali ☹

zalka
20. jún 2014

@akinorev30 ved práve, človek nevie čo robiť

lolah
1. júl 2014

Babulky, idem pre info k vam. Zaujima ma, aku pnku by som dostala, kedsom bola DNP do 14.6. , vtedy mi skoncila materska a som na rodicovskom. Dnp z maxima som mala, teda aj matersku som mala maximalnu sumu. Dakujem.

soffi
10. júl 2014

ahojte chcem sa opytat ako dlho si musim platit DNP ak chcem aqby mi z neho bola vypocitana MD? 270dni mam splnenych , len mi ide o VZ, citam tu ze je to 26 tyzdnov, len by ma zaujimalo co v pripade ak ich bude napr. len 12? ako sa to pocita potom?

zalka
10. júl 2014

@soffi pri poistení kratšom ako 26t je MD , PN, OCR rátaná z minima bezohľadu aký vysoký VZ je zvolený

zalka
10. júl 2014

@lolah minimálnu ak si zrušila DNP a založíš nové