Zmeny dobrovoľného nemocenského poistenia od 1.1. 2013
Maminky viete niečo ohľadom nových zmien v DNP?Má pribudnúť nejaký nový balíček DNP.Čo to pre nás znamená?Je výhodnejší??? Ďakujeeeeeem 😉
@zalka toto mi odpisala jedna kocka este minuly rok... teraz je odvod 405,45 eur mesačne z max. VZ 1153,50 (od budúceho roka ale bude o niečo vyšší a teda aj odvod bude vyšší). Ak si si už DNP niekedy platila, presnejšie, ak máš za posledné 2 roky splnených 270 dní dobrovoľného poistenia, tak podľa teraz platných zákonov stačí zaplatiť z max. VZ 1 deň a materské po PN bude maximálne. Ak túto podmienku splnenú nemáš, tak samozrejme, najskôr musíš platiť 270 dní, aby Ti vznikol nárok na akúkoľvek dávku z dobrovoľného poistenia (či už PN, OČR alebo materské) a až potom ich môžeš čerpať.
Ano ved ja som to aj tak vyspekulovat, zaplatit par mesiacov maximalne DNP a potom sa hodit na PN...ta bude ratana ako minimalna,ale materska maximalna.Tak je to?
@lesik áno je to tak, ak sa stihneš prihlásiť po otehotnení najneskôr v 6 až 8tt , a prihlásiš sa z maxima, a ideš na PN.
Tak PN je minimálna, a MD maximálna. VZ je 1179 platný pre rok 2013, a teraz ani nie je povinnosť platiť poistenie v nezamestnanosti, takže výška platby bez toho poistenia je 33,15% z VZ.
Ale tiež treba brať do úvahy aj 52 týždnovú lehotu platenej PN.
Lebo príklad , ak si na PN od 1.5.2012 do 1.1.2013 tj. 8 mesiacov, a zistíš že si tehotná, tak ukončíš PN, 2.1.2013 a 3.1.2013 sa prihlásiš na DNP z maxima a 4.1.2013 ideš na PN ... tak budeš mať zaplatenú PN len 4 mesiace a zvyšné do MD platené nebudú .
@zalka Dakujem za uzitocne rady a informacie 🙂 🙂 🙂 .Zalka,ak to bude aktualne,tak sa ti urcite ozvem.Este raz na pochopenie pre menej chapavych, ako som ja 🙂 .Ja som mala PN od 10.3. 2012 do 31.5.2012. A teraz cisto teoreticky.Ak otehotniem napr. v aprili 2013 a zaroven sa stihnem prihlasit na platbu maximalneho DNP,ktore si budem platit cca dva mesiace do juna 2013 a v mesiaci jun sa dam vypisat na PN.Tak PN mi bude vyplatena a nasledne aj maxim.materska?Viem,ze rozmyslam cisto hypoteticky a najlepsie je to riesit ak tato situacia nastane.
@lesik áno je maximálny 3930 eur. Ale PN a MD a OCR vyplácajú len z maxima 1179 eur, lebo je to obmedzené . Tak ako nikto nemal podporu v nezamestnanosti 1500 e ale maximálna bola 1100 e a teraz je len kolo 770e maximálna podpora v nezamestnanosti.
A pozrela si si aj tie drobnučké písmenká pod tabulkou s VZ? 😀
Baby poradte, dám svoju situáciu :
DNP som platila od 09.03.2011 do 31.01.2012, potom som to zrušila,resp. zaniklo mi zo zákona.
Teraz som v 4.mesiaci tehotenstva a od 23.01.2013 sa chystám na PN a potom na MD. Chcem sa ist prihlásiť na DNP, neviem však z akého vymeriavacieho základu ?! a ako je to s tým platením, ked zajtra sa pôjdem prihlásiť a o týžden pojdem na PN ? ...bolo tu vyššie písané, že za tie dni čo som ešte nebola PN treba zaplatiť !..vyrátaju mi to na SP,alebo si to musím vyrátať sama, a ak,tak ako ????
@zalka Pekny vecer, citam tu prispevky a vidim ze sa vyznate 🙂 potrebovala by som poradit momentalne som na rodic.prispevku od konca novembra 2012 17.1.2013 nastupujem na opakovanu matersku dovolenku.
Prvu matersku som mala vdaka DNP maximalnu....teraz som znova DNP ale nie z max.VZ ale z minimalneho a este ktomu som aj v pracovnom pomere alle na minimalnu mzdu...neviete mi prosim poradit ze z coho sa mi vyrata druha materska.....
@fantagiro29 takže máš aktívne DNP? Kedy si si ho založila? V decembri alebo v januári? O tom mi napíš viac.
Mala si v roku 2012 nejaký príjem? lebo si nebola celý rok na MD
@zalka este v septembri som ho zalozila ale z minima po novom platim tych 138...€ na materskej som bola od 8.3.2012 do tedy som bola zamestnana na min.mzdu. staci taketo info???
@fantagiro29 kokso ... no MD sa ti bude rátať zo zamestnania aj z DNP ... akurát keby si sa skôr opýtala.
Lebo VZ sa bude brať min. rok a vtedy bol min. VZ 339,89 eur a MD z toho je 220 e ... tento rok je VZ 393 e .. a MD z toho je 255 e ... + z roboty bajočko 220e ...
ak by si zajtra zrušila DNP, a opäť sa prihlásila vo štvrtok .. ale štvrtok je 17teho a kua 1 den by trebalo mať zaplatený, a na MD si nastúpila 18.1. keby Ti lekár posunul o jeden den predpokladaný termín pôrodu .. tak by si mala MD vyššiu o 35e
@zalka Ak teda dobre tomu rozumiem tak by to malo byt netto 220 + 220 ??? nevadi ak by tato suma sedela aj tak dobre!!! lepsie ako 200€ rodicovsky.....a si si ista ze by to takto malo byt???? dakujem ana
@fantagiro29 áno samozrejme že máš nárok, to sa neboj daj si vypísať 2x MD ako pri prvom bábu . 🙂
@zalka som si dala...a uz to mam aj podane.....bo som pri prvej mala okolo toho vazne problemi mi lekar nechcel dodatocne vypisat dalsie tlacivo PN....ze by nesedel ciselny rad a on by mohol mat z toho problemi!!!! si poklad dakujem za radu aspon budem vediet konecne ze nacom som!!!! este raz dakujem 🙂
@zalka hmmmm vazne som nevedela a nemal mi ani kto poradit!!!! nevadi co uz....uz som si asi svoje precerpala....vydavky zredukovane tym padom moze to byt aj o nico menej....a este pomimo nejaka roboticka bude takze to nebude take strasne ale vazne diky za radu 🙂
@fantagiro29 nie je začo, a z DNP sa nezabudni odhlásiť po skončení MD. Lebo počas RD sa platia odvody.
@fantagiro29 kedže ty si už platíš balík tak nie nezaniká automaticky. Takže po skončení MD pred nástupom na RD si to chod do SP zrušiť. A ak by si niekedy počas RD potrebovala ísť na PN a bolo by to do 15m od zrušenia DNP , tak sa stačí den pred prihlásiť na balík a môžeš ísť na PN.
@zalka dakujem za dobre rady!!!! velmi si mi pomohla a ver mi ze konecne sa mi bude aj lepsie zaspavat este raz dakujem pekny zvysok vecera ana

@zalka Lenze ja si uz DNP neplatim vobec,resp.som skoncila s platenim oktobri 2012.Tehotna zatial nie som, ale ak by sa postastilo, tak preto sa pytam...Tak teraz mam z toho gulas...Mala som si aj nadalej platit v roku 2013 DNP,aby v pripade tehotenstva som mala maximalnu matersku?Ja som to pochopila tak,ze obdobie platby DNP za rok 2012 sa mi zapocitava a staci mi zaplatit napr.dva mesiace DNP z maxima a mam vypocitanu maximalnu matersku.Ci som to nespravne pochopila?