Zmeny dobrovoľného nemocenského poistenia od 1.1. 2013
Maminky viete niečo ohľadom nových zmien v DNP?Má pribudnúť nejaký nový balíček DNP.Čo to pre nás znamená?Je výhodnejší??? Ďakujeeeeeem 😉
@tara26 ved som ti písala. Ak sa prihlásiš z DNP musíš platiť 9 mesiacov tj. 270 dní ... a za mesiac sa platí 138,13 eur x 9 mesiacov = 1243,17 eur musíš zaplatiť, aby si mala po 7,5 mesiaca materskú vyššiu o 255 eur. tj. vráti sa ti späť cca 1912,50 eur ... takže zarobíš len necelých 700 eur ...
Nájdi si aj dohodu, na pár hodín mesačne. ... dohoda musí byť s pravidenlým príjmom aby boli platené nemocenské odvody ... a platí to čo som písala v príspevku predtým.
@zalka Ahoj zalka, zdá sa, že sa veľmi dobre vyznáš v tejto problematike 😉 poradila by si prosím aj mne? Som na RD, v 5. tyz teh, momentálne nezamestnaná a bez DNP. Zamestnaná som bola na dobu určitú do 31.8.2012, predchádzajúce DNP mi skončilo 15.4.2012. Takže pri nástupe na MD (v auguste 2013) by som mala mať splnenú podmienku 270 dní. CHela by som DNP a zvažujem z ak´ho VZ. Čítala som Tvoju radu (pre lesik, myslím) prihlásiť sa na DNP z maxima a na druhý deň ísť na PN. Dalo by sa to takto spraviť aj v mojej situácii? Môžem ísť na PN aj ako nezamestnaná? A dôvod PN by bol rizik. teh.? Alebo Ti pre moju situáciu napadá iné riešenie?
@mirijamka áno platí to aj pre teba, a áno aj počas evidencie na UP môžeš byť na PN. Len kopiu PN daj svojej sprostredkovateľke a do SP daj oba papiere i čierny i červený . A no bud rizikové, alebo nechať sa vypísať prv od obvodného ... nejaké problémy bolesti chrbta alebo tak .. potom ukončiť PN .. pár dní zaplatiť .. a potom ísť na rizikové , lebo od 5 tt ťa ťažko asi gyndoš vypíše na rizikové. A samozrejme dá sa prerušovať PN, ale s tým že tú druhú vypíše iný lekár. A netreba zabudnúť zaplatiť za dni kedy si na PN poistné.
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď! Ešte si však potrebujem ujasniť dve veci, môžem? Keď nie som zamestnaná a som na RD môžem (alebo dokonca musím?) byť evidovaná na UP? Alebo som sa zle vyjadrila? Nie som totiž v evidencii na UP ako nezamestnaná, som len na RD a nemám zamestnanie.
A aké poistné sa platí za dni keď by som bola PN?
@mirijamka no počas poberania RP ťa nezaevidujú na UP. A nikto nijaké nemocenské poistenie za teba neplatí počas RP ked si nezamestnaná.
Takže sa prihlás na DNP balík, sumu uváž sama, a môžeš ísť na PN, nikam nikde nijaké tlačivo nosiť nemusíš len do SP tú marodku z DNP.
A počas PN nikto poistné neplatí, netreba. Vtedy si poistenec štátu.
@zalka ahojko, pozeram ze si tu poradila aj inym babam .. prosim ta teda aj ja o radu ak mas chvilocku 😉 ja som normalne zamestnana na dobu neurcitu, s hrubym prijmom 631€ ... teraz som na RP so syncekom a planujeme druhe dietatko. Chcela by som z materskej vytazit co najviac a tak zvazujem ze sa prihlasim na DNP .. prosim ta vies mi povedat kolko by som musela mesacne platit a aka max. materska by mi vychadzala? dakujem ti velmi pekne
@zalka je mozne brat RP aj byt evidovana na UP - môj pripad - maju na uradoch prace uz aj smernice o tom 😉 pretoze ak môzeme pracovat popri RP - mozeme si teda aj popri RP hladat pracu 🙂
@lubkasungirl no tak to som netušila že môžeš byť v evidencii UP a poberať RP. Podľa mňa to možné nie je, ale mohlo sa to zmeniť.
@zalka ja som uz o tom pocula kdesi - no najprv sa pani na evidencii dost na mna oborila,ze co to splietam a nesedim si doma pri dietati 😀 no potom sla sa opytat ku kolegyni, nasla smernicu a ospravedlnila sa mi 🙂
@zalka no ano, no je to logicke,nie? akurat nemôzes brat podporu a rodicak sucasne, no môzes byt pn z dnp, donesies im marodku a nechodis sa podpisovat... ja si teraz ziadam o prispevok na podnikanie 😉
@zalka ano platila som si pri prvom tehotenstve... ale potom som to po uplynut materskej zrusila
@nataliasarron kedy Ti skončilo DNP .... dátumy holka.. dátumy píš ak chceš správne info .
@lubkasungirl no tak to je potom úplne jedno , ak sa prepíše RP na mng. tak sa zaeviduje babenka ako normálna nezamestnaná :D
@zalka ano, v podstate ano, len sa staras o dieta do troch rokov veku a beries podporu a rodicak na manzela, teraz momentalne rodicak je na mna, no som aj evidovana, takze nie som az tak "klasicky" nezamestnana 😀
@nataliasarron Takže DNP ti skončilo 9/2011 to je neskoro .. škoda ... kedže máš hrubú mzdu 631 eur .. tak sa môžeš prihlásiť na rozdiel maxima 1179 a tovjej hrubej mzdy .. takže DNP by si mala mať vo výške 548 eur .. mesačne sa platí 192,62 eur ... čo je veľmi veľa lebo ty by si musela platiť 9 mesiacov, a aj počas PN kedže je už neskoro . Takže zaplatila by si na DNP 1733,59 eur ... a MD by si dostala z DNP 2671,50 eur ... čo nie je moc výhra .
Máš ešte možnosť prihlásiť sa na DNP z minima ... 393 eur .. platí sa mesačne 139,13 eur ... ak by si počas tých mesiacov ako by si platila toto DNP otehotnela. Hned ho zruš , a prihlás sa na DNP v tej výške 548 eu r ... po platení 270 dní môžeš ísť na PN ... a ak DNP z 548 eur bude trvať 26 týždňov .. tak MD budeš mať maximálnu.
Tento spôsob je trošku lacnejší ako ten prvý kedy by si komplet 9 mesiacov musela platiť takú vysokú sumu. Takto ak by si sa teraz prihlásila a otehotnieš o 5 mesiacov, tak ti stačí platiť to vyššie už len 4 mesiace a potom by si mohla ísť na PN ... a neplatiť to vyššie poistenie.
Dúfam že si pochopila čo som písala. 😀
@zalka myslim ze som to pochopila 😉 a prosim ta ... pokial zacnem platit DNP po akom case mam narok na nemocenske pokial by som bola na rizikovom tehu? aka je vyska max. MD?
@nataliasarron na PN aj MD ti vznikne nárok po 270 dnoch poistenia tj. po 9 mesiacoch. Takže ak otehotnieš hned tak PN mať ani nebudeš, a budeš musieť platiť.
A max. výška MD aj zo zamestnaním aj z DNP je 65% z 1179 eur tj. bajočko 750 eur.
@zalka na PN mi nevznikne narok ani z tej sumy, ktoru mam teraz ako hrubu mzdu? od zamestnavatela?
na socialku sa potom dava papier od zamestnavatela s predpokladanym prijmom?
@nataliasarron nie lebo počas RD máš prerušené poistenie, takže Ti zo zamestnania nemôže vzniknúť PN .
A áno pri dalšej MD sa dáva na SP papier s predpokladaným príjmom od zamestnávateľa.
Alebo si ešte prečítaj príspevky vyššie, čo som písala Tara26 .. ohľadom práce na dohodu, tak výjde MD lacnejšie.
@zalka v pripade ze by mi zamestnavatel bol ochotny potvrdit vyssi prijem ... vypocitava sa MD z tohto predpokladaneho prijmu? len teoreticky uvazujem ze by mi dal prijem vyssi na papier ...
@nataliasarron áno , lebo mzda mohla ísť hore za tie roky čo si doma na MD a RD, a tiež ak dáva nejaké ročné odmeny, to tiež môže tam zohľadniť, že ak by si pracovala tak každým rokom sa ti mzda zvýši o 10% .. a každoročné odmeny tiež zvyšia príjem .. takže môže dať predpokladaný príjem vyšší ako je hrubá mzda v zmluve... len zase to netreba preháňať do krajností .

@zalka Veľmi pekne Ti ďakujem za odpoveď, ja som zamestnaná na zmluvu, ale k tomu by som ešte chcela DNP. Je to vôbec možné ? Na zmluve mam min. mzdu, ako by sa to vyrátalo v tomto pripade?