icon

Zmeny dobrovoľného nemocenského poistenia od 1.1. 2013

jankaferancova
18. nov 2012

Maminky viete niečo ohľadom nových zmien v DNP?Má pribudnúť nejaký nový balíček DNP.Čo to pre nás znamená?Je výhodnejší??? Ďakujeeeeeem 😉

nataliasarron
23. jan 2013

@zalka uhm, ved jasne ... prosim ta a malo by to nejaky efekt? lebo rozmyslam ze keby mi dali o nieco vyssiu mzdu tak pokial sa to pocita z toho tak ani by sa mi neoplatilo pustat sa do DNP

zalka
23. jan 2013

@nataliasarron no efekt si musíš sama prepočítať či sa oplatí ... 🙂

nataliasarron
23. jan 2013

@zalka ja som myslela to ze ci sa mi MD bude pocitat z toho co mi daju na papier pre socialku 😎

ivetka8787
29. jan 2013

@zalka no povinné odvody, z minima platím od roku 2011. DNP som si začala platiť od 12.9.2012. Cca o mesiac na to som otehotnela. Stále si platím aj povinné odvody ako SZČO z minima a od toho 12. 9 aj DNP. To platím 285,-Eur mesačne (DNP). Ďakujem

zalka
29. jan 2013

@ivetka8787 ak by si šla teraz na PN, tak dostaneš PN z povinných odvodov cca 180 eur mesačne, ale DNP si musíš platiť nadalej pretože nemáš splnenú podmienku 270 dní platenia DNP, a tým pádom nemáš nárok zatial na PN z DNP .. Takže tých 285 eur by si platila stále .

veronikalaura
30. jan 2013

som na predlženom rodičovskom prispevku do 6.roku veku dietata,zaujimalo by ma,či môžem pracovat na dohodu a za akych podmienok a tiež,či môžem dieta umiestnit na 4 hodiny do mš-kolektivu....chcela by som poradit,ako to je v oboch pripadoch,ked sa jedna o neplateny RP alebo plateny RP,dakujem

mirka0044
1. feb 2013

@zalka ahoj, mohla by som sa aj ja spytat: dakujem 🙂
takze momentalne poberam RP, syn ma 2 roky, popri tom pracujem od januara 2013 na polovicny uvazok. Ak by sme planovali druhe dieta tak niekedy od maja, mam si zacat platit to DNP aby som mala metersku co najvyssiu (ak ano, kedy a kolko), alebo co by si mi poradila? DNP som si este neplatila nikdy. dakujem.

zalka
1. feb 2013

@mirka0044 hm... myslíš že sa ti oplatí platiť minimálne 130,27 eur čo sú minimálne odvody z DNP zo sumy 393 eur .. pričom MD z toho je 255 eur? Moc sa to nevyplatí. Výhodnejšie by bolo nájsť si dáku dohodu na pravidelný príjem ... a otehotnieť no bajočko tak až po pár mesiacoch ....

mirka0044
2. feb 2013

@zalka Dakujem. No, to, ze pracujem na polovicny uvazok sa do toho nerata?

mirka0044
2. feb 2013

@zalka cize, ak tomu spravne rozumiem, teraz po novom sa to DNP uz velmi neoplati platit. Tak je vyhodnejsie pred nastupom na MD pracovat. Cize je lepsie pracovat na plny uvazok, aby sa MD vypocitavala z vacsieho VZ?

zalka
2. feb 2013

@mirka0044 no z polovičného úväzku získaš nárok na MD, ak by si pracovala aj na dohodu .. tak by si mohla získať dalšie dni poistenia .. a po skončení tej dohody by si sa mohla prihlásiť na DNP a mala by si vyššiu MD .. neviem či chápeš ako to myslím

mirka0044
3. feb 2013

@zalka prepac, nerozumiem tomu. Myslis to tak, ze by som mala pracovat na polovicny uvazok aj na dohodu sucasne? To sa potom nejako scitava? Ale to DNP by som si musela platit aj tak tych 270 dni, nie?

zalka
3. feb 2013

@mirka0044 no napríklad ... zajtra 4.2.13 si nájdeš prácu na dohodu pravidelný príjem, kde zarobíš každý mesiac napr. 50 eur .. táto dohoda Ti napríkla skončí 31.10.2013 tj. z dohody budeš mať 270 dní poistenia.
Ak napr. 1.11. sa nahlásiš na DNP .. tak tá skončená dohoda .. tých 270 dní sa ti pripočíta k DNP a budeš mať PN vyššiu o 216e a MD o 255 e ... tak som to myslela. Čím viac máš poistení , tým viac môžeš variovať .. ale z každého musí byť splnená podmienka 270 dní aby vznikol nárok na MD:

mirka0044
4. feb 2013

aha, rozumiem, cize z prace na polovicny uvazok mi plynie jeden narok, z dohody by mi plynul druhy a ak by som sa k tomu pripoistila tak by sa to scitalo k tomu. Ale z kazdeho druhu to musi byt min. tych 270 dni.

zalka
4. feb 2013

@mirka0044 áno z každého poistenia musí byť 270 dní .. takže dohodu po 270 dnoch vieš zrušiť .. a dni z dohody by sa ti prirátali k DNP napr.

nikolino
6. feb 2013

Ahoj dievčatá budem vďačná ak mi poradíte : zamestnaná som cca 7 rokov a stále trvá, dnp som si doplácala zo zamestnania od 17.5.11 všetky platby som robila vždy do 8.dňa v mesiaci z tohoto DNP som sa odhlásila a znova prihlásila 5.1.12 materská mi vyšla maxi. pôrod bol 15.11.12 DNP mi skončilo 4.10.12. Moje otázky: chceme druhé bábo kedy by som mala znova otehotnieť a prihlásiť sa na dnp aby som mala znova max materskú ak je to možné? koľko by som mesačne platila?

zalka
6. feb 2013

@nikolino ešte si na MD, ak sa prihlásiš na DNP .. tak minimálne do konca MD platiť nebudeš nič. A potom záleží na vás ako rýchlo chcete dalšie dieťa ... ale týmto prihlásením si posunieš čas na otehotnenie.

nikolino
6. feb 2013

@zalka áno ešte na MD som nastúpila 12.9.12 a ak dobre rátam mala by mi skončiť 8.5.13? nevadí ak som bola na PN cca 3-týždne pred nástupom na MD ktorá bola tiež maxi.

zalka
6. feb 2013

@nikolino nie nevadí to že si bola na PN.

nikolino
6. feb 2013

ako to myslíš že si posuniem čas na otehotnenie? počas MD dnp neplatím tak je lepšie ak sa prihlásim čo najskôr nie? ak teda znova musím byť prihlásená 26 týždňov aby bola max materská? budem sa prihlasovať tak ako pri prvom dnp súbežne zo zamestnaním a a z akého VZ sa mám prihlásiť aby mi vychádzala max materská?

nikolino
6. feb 2013

@zalka ako to myslíš že si posuniem čas na otehotnenie? počas MD dnp neplatím tak je lepšie ak sa prihlásim čo najskôr nie? ak teda znova musím byť prihlásená 26 týždňov aby bola max materská? budem sa prihlasovať tak ako pri prvom dnp súbežne zo zamestnaním a a z akého VZ sa mám prihlásiť aby mi vychádzala max materská?

zalka
6. feb 2013

@nikolino teraz sa nemusíš prihlasovať z maxima .. ide o dni poistenia ... a po skončení MD budeš mať rok čas na to aby si otehotnela, zase a prihlásila .

nikolino
6. feb 2013

takže ako by som sa mala prihlásiť z minima napr.15.2.12 (čím skôr tým lepšie nie) a keď mi MD skončí tak v ten istí deň sa odhlásim či ako.....

mojong
6. feb 2013

a moj pripad ako naj poriesit? som na RD a pracovny pomer trva, od 31.1. 2012 som si platila DNP podla stareho do 29.10.2012. Keby som chcela babo niekedy teraz kedy naj otehotniet resp. ako sa mi to bude ratat a kolko budem potrebovat doplacat mesacne a po aky dlhy cas? dik za odpoved.

zalka
6. feb 2013

@nikolino áno tak .. a prihlás sa zajtra .. každý den k dobru je dobrý .. nečakaj ešte týžden abo dva či koľko to vychádza.

zalka
6. feb 2013

@mojong máš čas otehotnieť tak cca do decembra 2013 potom sa treba nahlásiť do 6-8t tehotenstva na DNP z rozdielu maxima 1179 a hrubej mzdy ... a ísť na PN.

mojong
6. feb 2013

@zalka hmm velmi tomu nerozumiem ale aj tak dik za odpoved, a ak by si mi to mohla obsirnejsie opisat budem rada. Bola som sa na to pytat aj na socialke ale tam mi teta povedala ze by som mala otehotniet cim skor a prihlasit sa len trebars na par mesiacov a potom by som dostala matersku vypocitanu z mzdy a plus nejakych 300 e..... tak sa pytam lebo mi to pride divne a nerozumiem tomu moc.

nikolino
6. feb 2013

prihlásim sa zajtra (nič do konca MD nebudem platiť?to ozaj) a ak zostanem tehu napr.v marci čo potom aky by mal byť postup?

zalka
6. feb 2013

@nikolino ak otehotnieš v marci, tak sa odhlásiš z DNP z minima, a prihlásiš sa na maximum .. a necháš si ho až do konca dalšej MD .. po skončení prvej MD pár dni zaplatíš odvody a pôjdeš na PN :.. a potom na MD ..

zalka
6. feb 2013

@mojong ako obšírnejšie?
To sa nedá ... máš celý rok na otehotnenie ... a potom sa budú riešiť dalšie veci .. prihláška na DNP , nástup na PN , nástup na MD ...