Zníženie nájomného kvôli aktuálnej situácii.

mamka34
20. mar 2020

Dobrý deň, dnes sa na mňa obrátil pár, ktorý si prenajima môj byt. Ten mám kúpený na hypotéku. Mojim podnájomníkom sa dramaticky zhoršila situácia v práci a poklesol im príjem.Boli by ste ochotní ísť dole s cenou za podnájom, alebo skôr napríklad polovicu teraz a polovicu neskôr? Za byt mám v zmluve 300 eur so všetkým, (malé mesto-primeraná cena ), náklady ako fond opráv, voda, plyn, elektrika cca 120 eur, hypo je môj problém aj moja investícia, som registrovaná na daňovom úrade a budem platiť aj daň z prenájmu.

evittam
20. mar 2020

@mamka34 Ak ti to tvoja finančna situácia dovolí tak ano s tym ze potom to doplatia-samozrejme vsetko na papier.

veronikaszabova
20. mar 2020

@mamka34 sla by som na polovicu napr. 3 mesiace, ale dala by som to pisomne a aj s datumom,dokedy musia dlh na najomnom uhradit.

korunka1
20. mar 2020

Suhlasim s babami nado mnou...len by ma zaujimalo, nechcem nikoho urazit a spochybnovat. Necelý tyzden je takmer vsetko zavrete. To uz dnes vedia o dramatickom zhorseni? Vies,kde robia? Nenatahuju ta len?

mamka34
autor
20. mar 2020

@korunka1 áno, viem, slečna je laborantka u zubára a mladý muž pracuje v stavebnej firme. Predtým som mala podnájomníkov s batolatom a miminkom, ktorí stihli za dva mesiace zničiť susedom nervy, vytopit ich a rozbiť sprchový kút. Toto sú normálni slušní ľudia som rada, že platia na čas a žiadne sťažnosti.

kikaaa444
20. mar 2020

Ja by som im to dala platiť polovicu teraz a polovicu potom . Tebe to môže byt ľúto že sa im zhoršila situácia ale musia si uvedomiť že ani ty nemôžeš za to čo sa momentálne deje . Vsetcia sme v tom spolu rovnako , preto zo solidarity by som navrhla že polovicu teraz a polovicu potom . To je úplne postačujúce . Netreba aby si znižovala nájom veď to už čo je, sami mohli navrhnúť či môžu platiť po častiach a nie že rovno znížiť nájom . Musia si uvedomiť že problem mame teraz všetci . Samozrejme všetko písomne .

tomikejt
20. mar 2020

Aj my sme nájomníkom znížili nájomné na 3 mesiace. Treba si pomáhať v takejto situácii.

bluka2
20. mar 2020

A ja by som trochu znizila na tie 3 mesiace. Aj ceny airbnb bytov klesli... myslim, ze sa ti mozno odvdacia este.

zuzanka.zuzu
20. mar 2020

@mamka34 v stavebnej firme? nám normálne stavajú dom. kupujeme od developera, takže sme sa boli informovať. ešte sa mi čudovali prečo nie. včera sme boli pozrieť, všetko fičalo ako keby nič.

maminuska
20. mar 2020

@mamka34 zníž to na úroveň vlastných nákladov počas troch mesiacov. Tak aby si aspoň tie zaplatila . A áno , aj som znížila . Buďme ľudia v týchto časoch .

alexandraalexandrova
20. mar 2020

@zuzanka.zuzu to ze jedna firma fici, neznamena ze ficia vsetky. Hlavne male firmy co nemaju teraz zakazky maju problem platit svojich ludi. Netreba zovseobecnovat...
@mamka34 ak ti to tvoja financna situacia dovoli a su to slusni ludia co inak platia vzdy poctivo, znizila by som im najomne...

marca12
20. mar 2020

Znizila by som tak,aby mi suma pokryla moje naklady hypo,fond oprav a dan. Asi by som sa dohodla,ze postupne aspon cast doplatia. Budme ludia a ked mne nechyba,nemam problem pomoct inemu. Zvlast v takomto case.

sara07
20. mar 2020

@zuzanka.zuzu ale to by nemali,nám napr mali opravovať strechu, všetko dohodnuté v pondelok mali prist, v piatok si nanosili materiál, ale neprišli vycapeny je papier že sa to odklada atd

maciatkolulu
20. mar 2020

@tomikejt
@maminuska 👏👍,
@zuzanka.zuzu vaša mohla robiť a iná nie, nemám pocit, že autorka povedala, že nerobí, ale, že sa im zhoršila situácia,poklesil príjem, stačí, že dotyčnej slečne...

marca12
20. mar 2020

@zuzanka.zuzu mozno u vas ano,takych je par. Velke firmy museli zatvarat. Preco musi kazdy vsetko spochybnovat? Nikto uz nikomu neveri fakt je tento svet zly

zuzanka.zuzu
20. mar 2020

@alexandraalexandrova
@maciatkolulu
@marca12
ja som skôr chcela povedať, že to tak nemusí byť, že normálne stavajú. a zháňajú ľudí lebo developer peňazí má aj na súbežné stavanie celej ulice (teraz sa stavia po 2 domoch, ktoré sa dokončia a začnú ďalšie 2 atď lebo nie sú ľudia, nemá kto robiť). ľahšie je fňukať (aj veeeeľa živnostníkov bude) no napr. náš sused robil (stále "robí") predavača v elektre, teraz rozváža brigádne pizzu (inak tam stále hľadajú a majú problém - kapacitne by zobrali ešte 2 brigádnikov) - bavila som sa s ním, že čo robia ostatní kolegovia, keď je obchod zavretý - a on mi úplne úprimne odpovedal, že sú doma a fňukajú, že budú mať 55% či 60% či koľko percentný príjem... akože mne je to uprdele, my máme na účte úsporu na rok (splátky hypo, ele, voda, nájom, strava, dokonca aj na dovolenku) ale ľudia sú leniví... v tejto debate končím, ja by som nájom neznížila.

sasanka605
20. mar 2020

Js by som este neznizila teraz, pockala by som ako sa to bude vyvijat. Len teraz zat orili všetko a nejaku rezervu mat musia a najom je to prve co zaplatis lebo strechu nad hlavou mat musis a uskromnit sa da inde. Ak to bude trvat dlhsie potom sa to da prehodnotit.

haaadanka
20. mar 2020

@mamka34 treba si pomahat.. jasne, ze vsetko daj na papier, ale je pekne, ze to zvazujes.. ja by som urobila to iste 🙂

lianka123
20. mar 2020

@mamka34 stavbari robia

jankalukasova
20. mar 2020

@mamka34 mame super najomnicku... fakt zlata baba, plati na cas, byt je tip-top. Nechcela by som o nu prist. Ked pride s podobnou poziadavkou, urcite pre mna bude lepsie ak zaplati znizeny najom ako keby mala ist prec, nezaplatit nic a vsetko by tym padom zostalo na nas. Takto zaplati povedzme naklady na byt... zbytok si dohodneme potom.
Momentalne by som noveho najomnika hladat nechcela.

juliet86
20. mar 2020

ja by som to riesila napr. ze teda 150 eur na 3mesiace a nasledne 330 eur kym to aspon ciastocne spatne nesplatia. ja som sama zvedava kedy sa ozvu so ziadostou o znizenie nasi podnajomnici... ale uprimne v byte maju bordel robia si zurky... neviem na kolko sa s nimi budeme chciet dohodnut

mamka34
autor
20. mar 2020

@marca12 tak som znížila na 5 mesiacov. Boli vďační a ja mám dobrý pocit. A dobrých nájomníkov. Dobrú noc všetkým a ďakujem za užitočné rady a postrehy.

modrykoniicek
21. mar 2020

@korunka1 My napríklad už nerobíme 2 týždne.Takže nemusia ju naťahovať.

marca12
21. mar 2020

@sasanka605 v podstate mas pravdu,ale ked si predstavim nas pred par rokmi,ked sme po skole prisli do prveho podnajmu. Ziadne uspory,vyplata biedna,ledva pokryla najom a stravu. Priatel zacal podnikat,ziadne peniaze do domacnosti nenosil. Viem,co je to zacat od nuly a aj co je to padnut na nulu,uz len preto sa snazim pomahat inym. Svet je zly a skazeny. Nevravim,ze sa mame rozdat pre lenivych ludi,ale nie kazdy je lenivy. A ked to mne neublizi,preco nepomoct. Kazdy si hladi len svoje eura a zato je taka obrovska priepast medzi chudobou a vyssou vrstvou. Bohatsi nikdy nepochopi chudobneho cloveka.

sasanka605
21. mar 2020

@marca12 ano tak som zacinala a platili sme najom 280 pred desiatimi rokmi a tie nase platy boli uplne inde ako dnesne. Bola kriza vsetko mozne, tu nejde ze bohatsi nepochopi chudobnejsieho ale byvanie je prvorade a ani nas vtedy nenapadlo ist sa opytat ci nam neznizia najomne. Nemas drahe najomne a nepresli ani dva tyzdne od tej dramaticky zhorsenej situácie. Ono na strave sa vies uskromnit, nemusis mat auto, nemusis si kupit oblecenie ale byvat musis. Prenajimala som tiez a spatne sa tazko pytaju peniaze.

marca12
21. mar 2020

@sasanka605 lenze vtedy nebola takato situacia. Porovnavas neporovnatelne.

sasanka605
21. mar 2020

@marca12 ani nie u nas vo firme nam chceli davat vypovede a znizovali platy, pre mna je to porovnatelne. plus platy isli hore za 10 dokov a profesie co si napisala nepatria k tym najslabsie platenym

sasanka605
21. mar 2020

@marca12 ja ta nepresviedcam, odpovedala som len na tvoj komentar ze viem ake to je začínat a bez akejkolvek podpory. Nemusis so mnou suhlasit

zltasova
15. apr 2020

Mali by sme si všetci v tejto ťažkej situácii pomáhať,takže je to normálne ľudské,keď niekto zníži nájomné.Ja žijem s maminou a mojím dieťatkom.Maminu prepustili z práce,pretože firma nemá peniaze na toľkých zamestnancov a tak žijeme iba z mojej materskej a nedá sa ísť robiť ani brigádne,pretože všetko pozatvárali a tak sme sa ocitli aj my v ťažkej finančnej situácii,ale nám nechce nikto znížiť nájomné.Platíme 350€ a je pochopiteľné,že nato teraz nemáme a namiesto dohody,aby sme platili aspoň toto obdobie menej,nás chce s bábätkom vyhodiť na ulicu