Zníženie nezdaniteľnej časti dane na manželku - podmienky a skúsenosti
Dobrý deň,
do marca 2023 som bola na materskej dovolenke, odvtedy som doma s dieťaťom ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov veku". Nemám žiadny príjem, dieťa zatiaľ nechodí do škôlky. Zdravotný stav dieťaťa v poriadku. Môže si v takomto prípade manžel (živnostník) uplatniť na mňa pri podávaní daňového priznania nezdaniteľnú časť základu dane na manželku (za obdobie marec - december)? Podľa toho, čo som našla v zákone, tak mám pocit, že skôr nie. Má niekto skúsenosti s týmto?
Vopred vďaka za odpoveď.
prečo si sa neevidovala na úp? manžel si môže uplatniť NZDČ na teba len za mesiace kedy si poberala rodičovský príspevok
Teraz som našla toto https://podpora.financnasprava.sk/424715-Nezdan... nižšie v príkladoch hneď prvý príklad.
mám pocit, že to je pred deti, ktoré neboli prijaté do MŠ a matka poberá RP
@janulienka1414 v marci ti skončila rodičovská? Dieťa dovŕšilo 3roky? Ak malo 3roky v marci, môže si manžel uplatniť za mesiace 1-3 a potom 6-12. Menilo sa to od 30.5.2023 a takže ty keď sa staráš o dieťa do 6 rokov veku a nemáš žiaden vlastný príjem, manžel si môže uplatniť za týchto 10 mesiacov.
@slavkadi ďakujem, z toho textu je to jasné 😀

@janulienka1414 nie ( marec/december)