icon

Ako riešiť škodu spôsobenú dieťaťom?

kristinka92
16. apr 2024

Ahojte, zaujimali by ma Vaše reakcie, názory a ako to robite Vy? Nám sa zatiaľ nestalo, že by naše dieta spravilo niekomu väčšiu škodu, ale do buducna by som chcela vedieť ako najlepšie zareagovať, ak k tomu dôjde. Uvediem príklad, pri ktorom ma to napadlo.
Mali sme vacsiu rodinnú oslavu, kde boli aj malé deti samozrejme. Jedna starsia teta si zobrala neterku na ruky, že sa s ňou chce hrať. Dieta ma približne 1 a 3/4 roka. Cize nie ešte veľmi rozumne dieta, ktoré by vedelo predvídať. Teta jej dala do ruky svoje dioptricke okuliare, lebo sa malej páčili, keďže boli farebne. Matka dieťaťa si to všimla a tetu slovne upozornila, aby jej ich nedávala, aby sa nerozbili. Samozrejme začali sa jašiť a stalo sa. Jedno sklíčko rozbité a jedna bocnica ohnutá, že sa to nedá dať asi do normálu.
No a teraz by ma zaujimalo, ako by sa to malo riešiť. Veľmi nepríjemná situácia, pretože teta je dôchodkyňa, nemá na zvys. Ale ona bola ta dospela osoba, ktorá mal dať pozor nie? Matka dieťaťa je na rodičovskom, tiež nemajú nazvyš financií. A vopred ju na to upozornila.
Aky je Vás názor??
Tusim to dopadlo tak, že jej ich nakoniec preplatili, ale čo viem, tak babicka toho vnucata financne pomohla zas tým rodicom, lebo aj pre nich to bolo veľa a neočakávaný vydaj.

syslik81
16. apr 2024

v tomto pripade chyba tetky - nemala jej ich davat .. ak je dieta bez kontroly a rodicia nan doslova prdia a daco spravi-je zodpovednost na rodicoch ale ak je pod dozorom niekoho ineho ci uz pri hre v skolke na navsteve -zodpoveda dospela osoba pokial to dieta neurobi narocky a nieje vo veku kedy si to uz uvedomuje alebo je upozornovane

klip0
16. apr 2024

V tomto prípade to mala zaplatiť tá teta. Dobrovoľne dala drahú krehkú vec batoľaťu, mama upozornila, aj tak okuliare nevzala naspäť. Je to naozaj len a len jej chyba.
Avšak ak majú dobré vzťahy, bolo by mi to ľúto nechať len na ňu.
Ale ak by sme nemali ani my nazvyš, pozerala by som skôr na svoju rodinu a to že to nebola chyba nikoho z nás

saxana000
16. apr 2024

Pre toto mame v nehnytelnosti aj poistenie zodpovednosti clenov domacnosti ak by deti cokolvek vyparatili na cudzom majetku odreli s bicyklom susedovi auto alebo napriklad obliali niekomu telefon ci na exkurzii zo skoly rozbili vitrinu v muzeu ide to okamzite na poistovnu...
Tuto jednoznacne pochybila tetula.dospela.osoba by mala mat viac rozumu ako 2 rocne dieta.

kristinka92
autor
16. apr 2024

@klip0 @syslik81 matka bola prítomná v miestnosti, očkom určite davala pozor kde ma dieta keďže si všimla tie okuliare. ale nechcela im stat za chrbtom keď sa hrali, ako helikoptéra.
mne to tiež príde, že teta si za to môže v podstate sama. veď ona je ta dospelá a keď sa na to raz necítim, tak si cudzie dieta neberiem na ruky.
no lenze samozrejme, manzel tety zacal obzerať tie okuliare, že to sa už nebude dať opraviť. teta do toho začala bedákať nad okuliarmi a ake boli drahé, nahlas pred všetkými 🤦🏽‍♀️
s mužom sme sa doma o tom bavili a tiež sme sa tak zhodli, že by sme to asi zaplatili, nám by to ubralo z rodinného rozpočtu, ale cítili by sme to asi ako neferovost. no lenze keby na to nemame tak by to bola o dost ťažšia situácia.

bolarazjedna
16. apr 2024

Určite by som to nepreplatila, nebola to chyba rodiča, ale tety... Aj keby rodič vopred tetu neupozornil, teta je hádam príčetná, mohlo jej to napadnúť, že drahé okuliare nie sú hračka

andrejka1974
16. apr 2024

@kristinka92 tu urobila chybu teta nemala jej ich dávať moja dcéra vie že keď sa hra s mladšou sestrou okuliare si musí dať dole takže toto si musí teta uhradiť ale v iných situáciách keď dieťa je už väčšie tak spôsobenú škodu čiastočne si musí uhradiť buď z vreckového alebo s peňazí čo dostane na narodeniny

nikpa
16. apr 2024

@kristinka92 poistenie zodpovednosti za škodu. Ale toto je ukážkova situácia kedy si za to mohla dotyčná pani ale bohužiaľ na jej hlúposť doplatili rodičia, keďže jej okuliare uhradili.

nivea777
16. apr 2024

Nepreplatila by som nič a to aj napriek tomu,že nežijeme od výplaty k vyplate takže by nás táto situácia nijak finančne výrazne nezasiahla. Ešte by som podotkla,že som ich na to upozornila a nemala jej to dávať. Teta je dospelá osoba,nemôže sa spoliehať, že rodičia jej to preplatia keby nieco

ptvw
16. apr 2024

Tak okuliare mobil peniaze sklenené veci krehké ostré veci ...etc etc veci tak to snáď netreba aby nikto nikoho upozorňoval, to hádam každý normálny duchapritomny človek vie ze take veci nedá dieťaťu do ruky, chyba tetky, co čakala však to nie je 4 rocne dieta, jasne ze to to dieťa smari o zem alebo roztiahne, roztrha, ozuzle....ach jaj....🤦‍♀️🤦‍♀️
Tiz by som nič nepreplatila...

januska12323
16. apr 2024

Teta si za to môže sama. Vrámci zachovania rodinných vzťahov by som maximálne niečo prispela, určite nie celú sumu. Ešte môže byť rada, že sa dieťa o tie pokazené okuliare nezranilo.

tamitamitami
16. apr 2024

V tomto prípade spravila chybu teta, nemala dávať svoje okuliare malému dieťaťu (spravila to aj napriek upozorneniu matky). Tu by som škodu nebola ochotná uhradiť....

Ak by moje dieťa zobralo okuliare zo stola a zlomilo ich v chvíli mojej nepozornosti tak by som určite škodu zaplatila.

cookie29
16. apr 2024

ono je rozdiel skoda a skoda ze ano? V Tvojom pripade 100% zodpovednost tety, o to viac, ze rodic upozornil. Ja by som asi bola dieta zobrala, minimalne zasiahla, skoro 2 roky uz nie je babatko a rozumie. Nosim okuliare a viem, ze deti po nich idu, je to leskle, je tam odraz... proste pre nich zaujimave... ale nikdy mi okuliare nerozbili a vedia, ze potrebujem.

Je nieco ine, ak napriklad sme na navsteve, nedame pozor a dieta zhodi notebook alebo rozleje nieco na gauc...

Tiez si myslim, ze v zaujme zachovania dobrych rodinnych vztahov by som asi prispela, ale urcite by som si kladla otazku, co keby sa bolo dieta zranilo nezodpovednostou tety?

babulkomale
16. apr 2024

@kristinka92 v tomto konkretnom pripade si za to moze sama teta, lebo nepredvida a ani nereagovala na upozornenie. Dieta ozaj malicke, to je z obliga.
Keby som mala chodiace dieta, ktore berie a ramuje vsetko a nieco by schmatlo a pokazilo, samozrejme to zaplatim.
Ja som mala chmatakov neskutocnych, vyliezacov, vsetko dociahli, este boli aj vysoki.
Ale vsetko co malo byt z dosahu, u nas doma aj bolo.
A nemam ziadne zazitky so Sudocremom ani zjedenymi baterkami. Proste vsetko islo hore, prec , z dosahu. Ked som niekam prisla s detmi, hned som odkladala krehke veci mimo dosahu.
Tak sa nam podarilo zabranit skodam.

lulliky1
16. apr 2024

Ja by som odporučila každému poistenie občianskej zodpovednosti. Je to pár eur na celú rodinu a poisťovňa preplatí všetko. Či spôsoby škodu dieťa alebo dospelý.

matullienka
16. apr 2024

Za mňa je to chyba danej tety a škodu by som určite neplatila, iba by som podotkla, že som ich slušne upozornila, že jej ich nemajú dávať. Nabudúce nech jej dajú do ruky najnovší iphone a keď ho dieťa švihne o zem majú to rodičia preplatiť? Nie škodu znáša ten kto to dal dieťaťu do ruky. Samozrejme keď si vezme dieťa samo v nestráženej chvíli a zničí škodu uhradené inak nie

cimage
16. apr 2024

Nepreplatila by som jej to. Ma menej rozumu ako to dieta. Ja ani svojim detom nedovolim chytat moje okuliare. V dnesnej dobe to su stovky eur. Darmo bedakala, bola to jednoznacne jej chyba a nikoho ineho, ani dietata, ani rodicov. Bola dokonca upozornena, tak niet o com. Ak by to dieta zhodilo nahodne, napr zo stola, tak ok, ale ona to dala sama do ruk dietatu a nepocuvla rodicov.