Zvýšenie odvodov pre živnostníkov. Prišli vám už nové sumy?
Ahoj živnostníci už vám prišiel list zo SP z ZP kde je nová suma poistného za január? Už sa blíži 8 február ( deň splatnosti) a stále mi nič neprišlo
Ahoj. Zo stránky poistovne: Sociálna poisťovňa už nebude informáciu o novom poistnom posielať SZČO listom, dotknuté subjekty ju nájdu na jej webstránke: Nové vymeriavacie základy pre platenie poistného od 1. januára 2025 sú známe. SZČO, ktoré majú aktivovanú e-schránku na doručovanie, dostanú všetky dôležité informácie o tejto zmene v elektronickej podobe priamo do e-schránky.
@tinuskaaaa e-schranka je co prosím vás?
keď nevieš, tak ju zrejme nemáš aktivovanú.
@zmrzlinka8 nie to je ako slovensko.sk ? Alebo E schránka zo sociálnej poisťovne? Lebo keď som.bola na sociálne v januári musela som si vytvoriť nejaký účet poistenca
@zmrzlinka8 a prosím vás čo keď chcú poslať list ale nemá schránku? Tak sa k tomu listu už nedostanem?
Ak si SZČO všetko máš komunikovať cez e-slovensko elektronický. Choď si to pozrieť, prihlas sa. Správy so sumou poistného tam posielali približne 2 týždne spätne.
List ako SZČO nedostaneš. Chodí to už len elektronicky.
@lenkakravcova to už každý szoc musí mať Slovensko.sk ? Ja to veru nemám ani moja mama. To je povinné?
ani ja to ešte nemám
Pozri si https://schranka.slovensko.sk či ti neposlali tam
@zmrzlinka8 a není to tak ze keď si dana osoba nepozriem správu v daňovej schránke až vtedy dana institucia posiela list ? Véd pochybujem ze každý ma e schránku a Slovensko.sk .. ci ?
@zmrzlinka8 a co je to ta eschranka?
https://www.socpoist.sk/nastroje-sluzby/elektro...
tam je to vysvetlené
@zmrzlinka8 pozerám na to ešte raz a teda nie je povinnosť pre SZČO ešte v platnosti. Ale sociálna poisťovňa to posiela len tam. Takže inak si pre to musia ísť asi osobné ostatní alebo žiadať nejako samostatne?
Neviem.
Ale najjednoduchšie je si zriadiť tu e-schránku a človek nemusí riešiť papierovačky, obehavat veci osobne.
Aj daňové priznanie sa cez to ľahko podáva (je tam formulár ktorý to počíta viac menej samé po nahodení súm príjmu a zaplateného poisteného..).
Určite doporučujem si to zriadiť.
@zmrzlinka8 elektricky účet positenca mam
Elektronicky.. to mi v januári pani na sociálne zalozila že to sa už musí mi vtedy hovorila... ale slovensko.sk nemám
A vzsp list mi tiež nepošle list ?
@lenkakravcova sociálna poisťovňa posiela už len tam ako pisete ale čo vszp .. ta mi tiež nepošle list ?
Ja mam union a na stranke vsetko pise.. staci si len precitat.. vsade v mediach na to upozornovali po novom roku
@sweet20 ja na VŠZP nič také nevidím
@lenkakravcova daňové podávam už roky cez web finančnej správy, kde mám elektronický účet. ako SZČO bolo zriadenie povinné
VšZP mi už posielala list
@zmrzlinka8 list normálne domov do schránky? Lebo mne ešte nie a to už je 3tieho
@zmrzlinka8 a kedy prosím vas
neviem to teraz dohľadať. ale mám aplikáciu VšZP v mobile a tam je napísané tiež, aká je nová výška preddavku
Z VSZP som žiadala cez ich aplikáciu - tam vypísalo aj výšku upraveného preddavku aj mi tam prišlo rocne zúčtovanie k daňovému priznaniu za rok 2024
a čo tak zájsť na najbližšiu pobočku SP a vyžiadať si list ak ti zvýšenie zaslali, lebo nie je problém že ti to tam vytlačia.....prípadne ti len povedia novú sumu a zmeníš si TP....
Nám Dôvera poslala list, už si muž aj bol zmeniť odvody, lebo platí každý mesiac šiesteho.
Už všetko chodí iba elektronicky. Ten kto Vám robí účtovníctvo vás má informovať, alebo sa informujte u svojich účtovníkov- na to ich máme 🙂

Či listy chodia len tym co platili minimálne odvody ?