Hypotéka - slobodná matka

11. máj 2022

Ahojte, potrebujem si riešiť hypotéku na bývanie v BA, ale jeden plat mi na to nestačí zrejme, chcem si založiť živnosť, budú mi k príjmu akceptovať aj príjem zo živnosti? Zrejme až po nejakom čase? Sama viem, že podnikanie na živnosť, jeden rok môže byť úspešný, druhý nie... Rada by som dosiahla aspoň nejakú stabilnú čiastku z toho, už som v minulosti podnikala, takže isté skúsenosti mám.

melanta
11. máj 2022

Ak si už podnikala, tak vieš, že väčšina živnostníkov pri daňovom optimalizuje a teda využíva paušálne výdavky. Mnohí majú kvôli tomu pre banku nízky príjem. Ak by ho chceli mať vyšší, musia použiť reálne náklady, ale v takom prípade platia vyššiu daň a potom celý rok vyššie odvody. Čiže ak chceš do toho ísť iba kvôli hypotéke, treba si to prepočítať.

lujziana44
11. máj 2022

Do živnosti by som kvôli hypo nešla. Aj tak sa ti bude príjem počítať až po roku, takže neviem, či je aj to pre teba akceptovateľné, že kvôli nej, budeš musieť na hypo počkať

autor
11. máj 2022

@lujziana44 áno je to akceptovateľné. Keďže v zamestnaní budem rovnako malo zarábať stále

biancarv
11. máj 2022

Banka nepozerá na obrat zo živnosti, ale na príjmy mínus výdaje. Sama robím na živnosť už niekoľko rokov a som rada , že mám hypotéku ešte z čias , keď som bola zamestnanec. Lebo teraz by mi nevyšla žiadna, aj keď mám obrat dobrý. Takže odpoveď na otázku je, že áno brali by do úvahy aj živnosť, ale okresanú o výdavky, či už paušálne, alebo reálne.

maranta_leuconeura
11. máj 2022

Porad sa s financnym poradcom, banky to akceptuju, no nie vsetky (pred rokom tusim Tatra, CSOB) a az po prvom podanom danovom. Uznaju ti 20-40% z prijmov ako tvoj realny prijem, ak si uplatnujes pausalne vydavky. Idealne zistit moznosti uz teraz, aby si vedela, kolko musis teda zarobit a kolko ti z toho uznaju a ci sa to vobec oplati. Mne uznali, ale bolo to len prilepsenie k prijmu.

autor
11. máj 2022

Super, ďakujem za odpovede, musím pozistovat čo a ako, ale hlavne ten príjem zo živnosti beriem pre seba, aj keď by ho neakceptovali. Tak už sa len do toho pustiť a zistiť či vôbec nieco zarobím 😁

biancarv
11. máj 2022

Držím palce 😊

autor
11. máj 2022

@biancarv ďakujem 🙂 budem to potrebovať, okrem iného 😁