Kedy sa vaše deti naučili vyslovovať L a R?

ela120
23. sep 2015

Kedy sa vase deti naucili vyslovovat l a r.moj syn bude mat o dva mesiace 4roky a hovory j namiesto l a r.ostatne vsetko upne pekne,zretelne,krasne vety....chcem sa opytat ci je toto uz na logopeda kefze uz bude mat 4roky.dakujem.

klalen
23. sep 2015

Ahoj, určite to na logopéda je. Čím skôr začneš riešiť, tým lepšie. My sme začali už od trochu rokov. Ak si z Bratislavy, odporúčam Inštitút detskej reči. Sme veľmi spokojní.

ela120
autor
23. sep 2015

@klalen velmi pekne dakujem.

pribinak
23. sep 2015

@ela120 institut detskej reci je fajn, ale tam platis, je to Sukromne zariadenie, vasa pediatricka ta Moze odoslat k Logopedicke pod ktoru spadate, alebo mozes ist aj bez vymenneho listka do CPPP poradne podla miesta bydliska, tieto poradne spadaju pod Ministerstvo skolstva a su zadarmo

sardinka333
23. sep 2015

Ja by som k logopedovi iste išla...čim neskor to začneš riešiť tým horšie - nespravna vyslovnost sa len fixuje a škole je to problém...Hovorim z vlasntej skusenosti dcera nevie povedať R a L..začali sme to riešiť cca v 5 rokoch kedze same to nejako nešlo. Najprv sme chodili ku logopedičke, ktorá robila depistáž v školke ale nejako sme si nesadli. Teraz chodime k tej s ktorou som bola velmi spokojná pri synovi. Konečne po roku si dcera aj sama uvedomuje a kontroluje sa pri vyslovnosti...pretoze čerti ma išli uchytiť ked sme pekne vyslovovali u logopeda a len čo som zabuchla dvere tak prvé slovo čo dvera povedala zas zle...proste ona to potrebuje dostať do uší, kontrolovať trošku tu reč. Teraz sme prešli na ,,tdpaslik, tdha, tdpke, tdpky... 🙂 no ja už vravim ze tam budem asi chodiť do dcerinej maturity...samozrejme treba to cvičiť aj doma, stačí pár minut...Je to cele o trpezlivosti, pravidelnom kratučkom cvičení. Včera mala dcera domacu ulohu kde mala prečitať pismenka, ktoré pozná a viete si predstaviť ako ,,vyslovila,, R...na R sa to ani nepodobalo...takže treba to cvičiť lebo v škole je to problém pri čítaní, nehovoriac o tom, že učitelka ma na rodičovskom upozornila, že deti bývaju kruté a mozu sa začať posmievať tým čo ,,šušlu,,. Takže tak.

lusyke
23. sep 2015

@ela120 Mne moja mama hovorila ze so mnou mali podobny problem tiez v takom veku. Uz ma chceli dat na logopediu. No rodicia ma stale opravovali a upozornovali a nakoniec som na ziadnu logopeniu ist nemusela a naucila som sa rozpravat pekne aj sama. No ak sa do styroch rokov nenauci tak radsej chodte.

katrinka8
23. sep 2015

Podľa mňa závisí aj od toho, či vidíš nejaké zmeny, že prebieha ten proces učenia. Naša sa naučila cca nejako okolo 4 rokov. Ale šlo to tak postupne, že občas sa jej podarilo, aj oveľa skôr, ale potom mala obdobie, že vôbec nič. A potom zase občas sa jej podarilo, potom sa vyslovene snažila a občas vyšlo, občas nie. Postupne sa to naučila sama, ale tam bolo vidno, že ten proces v nej prebieha, že postupuje správnym smerom.
Mimochodom, jeden sused - chlapček má 4 roky a 4 mesiace - a vôbec nevie ani K, L, R. Ja mu občas vôbec nerozumiem, čo hovorí, keďže namiesto K hovorí T a L s R tiež nevie. Je to strašné aj preňho občas - nik sa mu síce nesmeje, ale on sám sa jeduje, keď mu nerozumieme my dospelí ani iné deti. Rodičia, neviem prečo, logopéda vôbec neriešia. Podľa mňa tam už včera bolo neskoro, on má naozaj veľmi zlú výslovnosť na svoj vek.

malinovka333
25. sep 2015

syncek to vedel hned od zaciatku akozacal rozpravt, po druhom roku vedel hovori aj hovri krasne R aj L

jananinka
25. sep 2015

prva dcera sa naucila skoro a druha dcera, ked mala 4,5 roka sama od seba, najskor vo vnutri slova a neskor aj na zaciatku, ale ona zas nevie š,č,ž, ale cakam co pride k nim do skolky logopedicka, ze co povie.

zmokito
25. sep 2015

@ela120 moj syn sa naucil L asi ked mal 5 rokov, R v siestich. Ale boli sme na logopedii, lebo to R som ho nevedela naucit a logopedicka mi povedala, ze ani L nevyslovuje spravne a kym sa nenauci L, nenauci sa ani R. Na logopediu sme chodili asi 5 mesiacov (jedno sedenie za mesiac), plus doma sme poctivo cvicili kazdy den, ak sa podarilo, tak aj niekolkokrat denne, vzdy len par minut, a prinieslo to ovocie.
Ak mas pochybnosti, pokojne zajdi za logopedickou, do skoly mate este dost casu sa to naucit, v styroch rokoch je uplne idealny vek na to 🙂

katrin21
25. sep 2015

L vedela dcera hned, to je lahka spoluhlaska, aj ked niektore deti s nou maju problem a to vacsinou vtedy, ked maju kratku uzdicku pod jazykom, treba ju dat narezať, inak nevie zdvihnut jazyk k podnebiu...
R sa naucila v 4,5 roku... u logopedicky, takmer hned...

AK dieta hovori cca.od 2rokov vela, treba R riesit skor.... ale ak dieta zacne hovorit tak viacej az okolo 3r, tak treba pockat, nech sa recove organy dovyvíjaju, u kazdeho dietata je to ine.. ale kazdopadne najneskor v 4,5roku treba to R uz riesit, inak sa uz tažko odstrani račkovanie....
takze ked tvoj syn inak rozprava uz dlho, sup k logopedicke..

khkt
25. sep 2015

Nemám ešte skúsenosť so svojimi deťmi, iba moju osobnú. Ja som sa úplne čisto vyslovovať R bohužiaľ nenaučila. Chodila som ako dieťa na logopédiu, ale veľký pokrok u mňa nebol. Ja to mám žiaľ vrodené- pod jazykom mám "uzdičku", ktorá mi bránila správne vyslovovať. Síce mi ju zastrihli, ale to som už bola na základnej škole a veľký efekt to nemalo. Dcérka túto uzdičku pod jazýčkom zdedila po mne, ale prišli sme na to už v pôrodnici, lebo jej bránila správne sa prisávať, tam jej ju strihli a nezostala po nej ani pamiatka, tak dúfam, že s vyslovovaním problém mať nebude.
Takže radím sa pozrieť malému aj pod jazýček, či náhodou nemôže mať tiež uzdičku. Ak ju nemá, tak verím že v spolupráci s logopédom sa naučí správne vyslovovať R a L. Niektorým deťom to trvá dlhšie, manžel sa správne hovoriť R naučil až ako 8 ročný a teraz rozpráva bezchybne.

deny3
25. sep 2015

môj syn bude mať o týždeň 6 rokov, samotné R nevie povedať, no ked rozpráva, tak niekedy mu to ujde a to R tam je. Nerozumiem tomu, prečo sa tu dobre že nie odkedy začne dieťa rozprávať, uteká hned na logopédiu. Naša dr nám odporučila cca rok pred nástupom do školy začať to riešiť, každé písmenko chce svoj čas, dieťa musí dozrieť. Samozrejme, ak je celkovo problém s výslovnosťou, že nerozumieť, je to iné. Mám mladšieho brata, veľmi dobre si pamätám, ako ráčkoval, aj do školy takto nastúpil, vtedy sa logopéd kvôli R neriešil, a ani nevieme ako, začal ho pekne vyslovovať,.

rakywanda
25. sep 2015

moja nastupovala do škôlky ako 3 ročná, vedela krásne vyslovovať (okrem R) a celé sa to tam pos.alo, museli sme začať chodiť na logo, učili sme sa znova L, s,c, dz, š,č,dž, teraz nám ostáva už iba R. strašne ma to štvalo. ak boli dlhšie prázdniny, znova rozprávala pekne, vrátila sa do škôlky a výslovnosť nulová. teraz mi ju učiteľka (1.trieda) posadila k chlapcovi, ktorý už má 7, nevyslovuje, matka s ním nikam nechodí, som happy

m.i.r.i
25. sep 2015

tiez sa tym zapodievam momentalne....syn ma 5.5r a je predskolak..rozprava od 1.5r, cisto asi od 2r..ale to vedel vsetko pekne, ziadne sykavky problem, L tiez vie od zaciatku...jedine R nie a nie spravne povedat..ale on nerackuje, on to R akoby nevyslovi..prehltne..ked mu poviem, aby povedal R, tak vtedy tak rackovaco, hrdlom, ale v slove ho nevyslovi vobec...pytala som sa uciteliek v skolke, a tam mi povedali, ze oni si ledva vsimli, ze syn nevie R, lebo ze krasne rozprava, zrozumitelne, chodi do anglickej triedy a ze aj v anglictine..ze oni by si ani nevsimli keby ze nepoviem..lebo celkovu vyslovnost ma vybornu...prave som zistila, ze na to aby som sla k logopedovi s nim potrebujem listok od pediatra, tak rozmyslam, ci sa tym stresovat a este pediatricku tym zatazovat a riesit nejake listky...v skolke mi vacsina mamiciek povedala, ze nikam nechodili a deti sa same naucili nakoniec..aj 6 rocne..odrazu to prislo...inde zas pocujem, ze u 5 rocnych to uz treba riesit...doma aj cvicime, kedze kamaratky niektore chodia s detmi uz dlhsie a povedali co asi dava ta logopedicka cvicit, ze nic mimoriadne tam s detmi nerobi, len slovicka predvicia a doma maju to iste, tak aj ja skusam, ze nahradzat to R za TD, neskor TDR.....skusali sme aj palicku do pusy, aby jazyk spravne dal..no nejake velke pokroky nevidim a to cvicime uz aj pol roka...tak neviem ci to nechat tak a neriesit, ze sam na to pride, ci ho este tahat po logopedoch...

zmokito
25. sep 2015

@m.i.r.i vies co, ja som tiez velmi nechcela po logopedoch behat a co ja viem co, ale minimalne mi ukazala, co robim aj ja zle, ked ho chcem ucit, dala niekolko rad, cvicili sme aj dychanie, rozpravali do vrtulky tak, aby sa tocila, takze aj na to to bolo dobre. Samozrejme najvacsiu pracu si odrobis ty ako rodic, ale aspon na nejaku konzultaciu by som sla. Pripadne ak mate v skolke moznost si zavolat logopedicku, tak mozno by stacila aj ona 🙂

nycanka
26. okt 2015

ahojte, mne starsi syn krasne rozprava, ma 5 rokov, ako 2 a pol rocny zacal hovorit r a l, teraz mali v skolke logopeda, nakolko nastupuje bud. rok do skoly, papier niedostal ziadny, tak je to asi ok. Ale 3 syn, ten nevie spravne vyslovovat niektore slova, r a l, vobec, ma aj sykavky, hovori ako typicky malkac - skolkar....mala by som to riesiť uz teraz u logopeda, alebo pockat kym "dozreje" a ist neskor. Co je lepsie pre neho ? Treba na to aj odporucanie od pediatricky ? dakujem za radu. Pekny dnik.

rakywanda
26. okt 2015

@nycanka treba výmenný lístok od pediatričky, a ak pôjdeš k logo nič tým nepokazíš, budeš vedieť ako ďalej

patkaza
30. okt 2015
Používateľ patkaza je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od patkaza.

logoped je dobrým riešením ale zas enetreba ešte panikáriť .. niektoré deti správe vyslovovať l a r naučia až v škôlke http://akoapreco.com/ako-naucit-dieta-hovorit/

katrin21
30. okt 2015

@nycanka minimalne L by uz mal povedat.. ak nepovie L, moze mat kratku uzdicku, co mu brani dat spicku jazyka o podnebie, tym padom by sa to nikdy nenaucil, ani R neskor, hoci na R ma este cas samozrejme.. mozes mu to dat skontrolovať, pripadne skus s nim cvicit, nech ta napodobní pred zrkadlom, ci vie dat spicku jazyka hore o podnebie za zubky.. ak nie, tak bude treba uzdicku narezat. nie je to nic strasne.

mafinka219
30. okt 2015

@klalen ahoj 🙂 citam,že si spokojna v IDR, prosim Ta cenovo to ako je ,neviem najst cenik na ich stranke, vdaka 🙂

mimik79
30. okt 2015

naš R cca od dva a pol roka a L v niektorych slovach vie v niektorych nie

nycanka
2. nov 2015

@katrin21 ahojky, dakujem, dufam, ze to nebude nas pripad, velmi je uzkostivy co sa tyka dokinov a spol, i ked niekedy ma samu prekvapi svojou reakciou....pozitvne, samozrejme. Mas s tym sama skusenost, u niektorych z tvojich deti ?

katrin21
2. nov 2015

@nycanka ano, cvicili sme s dcerou, neveddela R a trochu šušlala, po 3 mesiacoch u logopedicky na krasne cisto rozhovorila... mala 4,5r.. ale L vedela od zaciatku... L je jedna z najlahsich spoluhlasok, preto pisem, ze ak ju nevie, moze byt problem v tej uzdicke.

nycanka
2. nov 2015

@katrin21 sem tam ju povie, sem tam nie, ako kedy a v akom slove, no sykavky mame riadne... co sme si neuzili so starsim, dobiehame s mladsim....

katrin21
2. nov 2015

@nycanka najneskor v 4r to treba zacat riesit, inak uz sa to nenauci a zafixuje si zle vyslovovanie ...

klalen
2. nov 2015

@mafinka219 Ahoj, neviem Ti presne povedať ceny - vždy záleží na individuálnej dohode. Niekedy robia skupinovú terapiu, niekedy individuálne atď. Asi najlepšie je sa opýtať na konkrétny prípad.

evora29
22. okt 2018

Chcela by som obnoviť tému. Dcéra (6) chodi cca rok a pol a prestávkou na logopediu. Mala problém s L a R. Elko sme zmakli cca za tri mesiace, ale R stále nevie vysloviť. Trénujem s nou každý deň, slová, básničky, pred zrkadlom. Ona je veľmi múdra, rozumie kde ma dat jazyk, aj ako ma vytvoriť ten zvuk, len sa jej to este nikdy nepodarili. Ani len približne! Frustruje ma to, a ju tiež, pretože sa uz niekoľko mesiacov snažíme a stále nič. Nechcem rady, ake cvičenia robiť, máme ich doma milión...skôr ma zaujíma, či je možné, ze sa to.naozaj niekto nenauci. Ze jednoducho ten jazyk nerozvibruje...Bojím sa, ze napriek našej snahe a venovaniu sa, sa Rko nikdy nenauci (pred ňou tuto variantu samozrejme nespomínam, iba tu môžem napísať pravdu, ze sa obávam, ze to nedá:((()

oli18
22. okt 2018

@evora29 Ale dá, neboj sa, len bude to asi dlhšie trvať. My sme začali s vnukom chodiť na poslednú chvíľu ako so 6 ročným predškolákom. Teraz je prvák, bude mať 7 a ešte naposledy bol pred pár týždňami. Naučil sa za rok. Stratili sme čas u neschopnej logopedičky /cez zdravotnú poisťovňu/ a keď sme začali chodiť k súkromnej na vlastné náklady, pokrok bol badateľný. Držím palce, nech sa podarí 🙂

aneta132
22. okt 2018

ahoj moj syn neviem kedy sa naucil L ale R sa naucil az v predakolskej to sa vraj nauci ako posledne.V predskolskej mi vsetci prizvukovali ze treba ist na logopediu ale doktoeka mi povedala ze este netreba ze na to R ma cas.A on sa to naozaj naucil do zaciatku skoly.

nycanka
24. okt 2018

ja som sem prispela este v roku 2015, odvtedy chodíme k logo, nevedel L, R, vyrazne sykavy s, š, c, č, z, ž, proste vsetko.... sykavky mame zvladnute, dotrenovavame č, lebo to hovori obcas ako š a L povie len ked ho upozronim, R vôbec. Neviem ci mam zmenit logo lebo trenovat doma trénujeme v beznej komunikacii, obrazky ho nebavia, uz je prvak a ma toho dost zo skoly... poradte ci zmenit statnu logo za sukromnu pripadne inu, ci zotrvat. dakujem.