5 rokov vysokoškolského štúdia mi je na nič
Ahojte,
mám 29 rokov. Študovala som 5 rokov VŠ, dvojodbor učiteľstvo. Skončila som s vyznamenaním, dokonca som mala nejaké ocenenia od dekana. Hneď po VŠ som nastúpila ako učiteľka na strednej škole. Po treťom roku praxe som však vyhorela a potom sa do toho zamiešali psychiatrické diagnózy, až som nakoniec bola na liečení asi 6 mesiacov a PN asi rok. V práci som musela dať výpoveď. Momentálne som nezamestnaná a už mi dochádzajú úspory. Na prácu učiteľky mi lekári nechcú dať potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti, čo znamená, že 5 rokov vydretého štúdia je mi úplne, úplne na nič. Najviac ma trápi to, že nezáleží ani na tom, na čo na profesii reagujem, väčšinou ma nechcú, lebo mám iba pedagogickú prax (plus práca v drogérii na VŠ).
Posielam si žiadosti na rôzne práce, ktoré by boli možné v súlade s mojím zdravotným stavom. Mám však obmedzenia, ako žiadne nočné, ani 12 hod zmeny a pod. Chcela som robiť aj predavačku, ale tam vždy vyberú niekoho iného, pre nich asi perspektívnejšieho.
Začínam byť vo veľkom strese, pretože účet sa mi zmenšuje rýchlejšie, ako som čakala a práca stále nič. Do toho sa mi ešte pridružil aj úraz, takže ak by som aj chcela ísť niekde fyzicky pracovať, momentálne to nie je možné.
Čo by ste robili v takejto situácii vy?
Nie je problem tvoja diagnoza, ani ukoncene vzdelanie. Problem je, ze si bola rok a pol na PN.
Nenahovaram ta, ale ja by som v tvojom pripade v CV zaklamala....ak by som to s pracou myslela vazne a ak by som sa citila, ze tu pracu v pohode zvladnem.
@zuzikosem neviem ako je to so vzdelanim ako asistent, viem vsak ze ich je ako safranu a coraz viacej deticiek ich potrebuje a nie su... skus sa na to zamerat
plus... doucovanie ? zvladla by si?
zdas sa mi trochu , ze si hodila flintu do zita... urcite nie si na zahodenie, pripadne skus skoly mensieho typu- na dedine, kde su malotriedky...
alebo sa venuj doucovaniu.... zvladnes to, len si trochu ver
@krasneleto Asistentov je množstvo, enormný záujem. A ona potvrdenie na prácu v školstve nedostane, veď čítaj.
@anonym_7cbdb0 nie, pred štúdiom učiteľstva som nedavala žiadne potvrdenie o mojom zdravotnom ani o psychickom stave.
@letfenixa Divné, nám bolo treba aj potvrdenie od lekára,aj od logopéda. Ale cca 30 rokov dozadu.
Skusaj prejsť reštaurácie a iné prevádzky, či nepotrebujú pomoc do kuchyne, poprípade čašníčku, skús obchody ako Lidl, Kaufland, dokladanie tovaru...nepíšeš z akého mesta si. Ak je to maličké mesto, tak tých možností je menej a aj preto sa ti nedarí. Držím palce 🍀, určite sa ti niečo zadarí
@7miriam77 tam je stresu habadej a hlavne vkuse
@anonym_6c9fb9 začala som v 1998.
@letfenixa Aj neskôr po roku 2000 to vyžadovali.
Ty si autistka a studovala si ucitelstvo? A tam nebolo treba potvrdenie na studium? Lebo tomu velmi nerozumiem...
No ale zbytocne sa ohanas VŠ, to bola tvoja volba, tym nemozes operovat, ze vsak mas VŠ, nech ta tak aj platia...
Neviem v akom stave si, ale tak vybavit ciastocny ID, a zamestnat sa adekvatne stavu. Skus nejakeho karierneho poradcu, pripadne CPPP aby ti poradili ktorym smerom ist... Mozno nejaka rutinna praca pri pase , nahadzovanie udajov do PC...
@anonym_7cbdb0 mnohi autisti nie su diagnostikovani, hlavne zeny
@patrike do úradov - štátnej správe sa ľudia nehrnú????? to si asi mimo diania.
@anonym_aedda6 v ba sa nehrnú do štátnej spravy za tú mzdu, tam je ich nedostatok, nevieme kde autorka byva
Nie je problem tvoja diagnoza, ani ukoncene vzdelanie. Problem je, ze si bola rok a pol na PN.
Nenahovaram ta, ale ja by som v tvojom pripade v CV zaklamala....ak by som to s pracou myslela vazne a ak by som sa citila, ze tu pracu v pohode zvladnem.
@oliolijanka Bolo by dobre povedať, že mala PN pre úraz (čo je posledná PN) a nerozvádzať to.
@zuzikosem denne doktorandské a dovtedy hocičo, len aby si prežila. Mňa by zaujímalo, aké máš vlastne prejavy ako autistka, keď sa to zistilo až v dospelosti? V čom si iná?
@lucia.t ja len ze viaceri tu spominate denne doktorandske, ako keby to bolo nieco dostupne. Mozno sa mylim, ale teda u nas (vychod) je viac ako narocne dostat sa na denne doktorandske studium v tomto odbore (max 1 student na odbor kazde cca 2-3roky), a to z dovodu toho stipka. Je to niekde ine?
@zuzikosem skúsila by som doucovat online tie predmety, na ktore mas aprobaciu
sprav si na zdrav. škole nadstavbu.
Sedieť a plakať ti nepomôže.
@anonym_aedda6 Autorke dochádzajú peniaze už teraz, nie o 2 roky. Taktiež zdravotná nadstvba znamená v 90% pracu aj v noci, čo má autorka zakázané
@zuzikosem načo si študovala učiteľstvo ak nemáš na deti nervy? Sorry ale do školy ťa už neberú, lebo si ťuk . Mne sa zdá že máš samé výhovorky, že nič nemôžeš s diagnózou. Tak chod na ID a na polovičný úväzok do záhradníctva trhať buriny, zametať, upratať. Hádam tam nezrútiš psychicky ak budeš zametať lístie
@anonym_24a688 To ti kto povedal, že autorka nemala na deti nervy? Možno len normálne psychicky ochorela, to sa môže stať každému, aj tebe. A napríklad zákaz nočnej práce, a zákaz 12 hodinových smien nie je výhovorka, ale reálny fakt pri niektorých psych.ochoreniach, tak buď taká dobrá, a nehraj sa tu na múdru, a ešte takým pohrdavym spôsobom
Autizmus mi diagnostikovali až pred rokom v dospelosti, keď som mala 28 rokov. Som vysokofunkčný typ a pri nástupe na VŠ o tom nikto nemal ani tušenia. U žien je neskorá diagnóza bežná.
Bolo mi jasné, že sa tu začne šíriť určitá hostilita voči mne. Aby som uviedla veci na správnu mieru, som mimoriadne neagresívny typ a za celú prax sa mi nestalo, že by som na deti bola agresívna, alebo že by som nejak "stratila nervy". Za celú moju kariéru som so žiakmi mala vynikajúce vzťahy, aj s takými, ktorí boli problematickí. V hodnotení som taktiež dosahovala vysoké skóre. Nesúďte, keď človeka nepoznáte.
Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti som nedostala čisto kvôli môjmu osobnému stavu a syndrómu vyhorenia, nie preto, že by som mala konflikt so žiakmi.
@zuzikosem Napriek tomu, že z tvojho prejavu vidno, že si inteligentna žena, aj tak sa tu nájdu hlupane, ktoré ťa budú urážať a útočiť, prosím ťa ignoruj ich
@anonym_24a688 napisat nieco tak neohladuplne a neempaticke, nefacka ta hanba? Len aby sa ti to nevratilo na detoch ci vnucatach, ty tuk.
@cdt Je to obyčajná primitívna hlupana, bohužiaľ na MK je takých dosť
@krasneleto
@cdt Hold, to je pravda. Keď je na hlavu, nikto nechce riskovať
@anonym_24a688 Na hlavu si jedine ty, blbana
Mam kolegynu ucitelku a robi na marketingu kamapne na zakanznikov 🙂. Ja by som zacala nejaku recepcnu, asistentku a podobne pozicie hladat. Ani to sa nedari? Potom karierneho poradcu, ktory pomoze so zivotopisom a motivacnym listom. Ak nevies office, doucit sa kurzom.
Ked uz sa raz dostanes do firmy a si sikovna, vies sa vypracovat.
@lucia.t ja len ze viaceri tu spominate denne doktorandske, ako keby to bolo nieco dostupne. Mozno sa mylim, ale teda u nas (vychod) je viac ako narocne dostat sa na denne doktorandske studium v tomto odbore (max 1 student na odbor kazde cca 2-3roky), a to z dovodu toho stipka. Je to niekde ine?
@anonym_364859 BA som sa nestretla s tým, že by to bol problém, aj keď priznám sa, že na didaktike neviem ako je to s počtami, no kolegovia učitelia z môjho ročníka sa dostali všetci, ktorí chceli… ale v mojom odbore napríklad je každý rok 4-6 miest len na našej fakulte, takže mne naozaj nenapadlo, že niekde by to mohlo byť nedostupné, ale rozumiem tomu
@anonym_24a688 Na hlavu si jedine ty, blbana
@anonym_c4f88c psychiatrická pacientka je ona. Kto pustí takúto medzi detí
@anonym_364859 a ešte je oveľa náročnejšie ako magisterské. Nedá sa porovnať. Ak nezvládla prácu v škole, tak doktorandské bude jej ďalšia pozvánka na psychiatrický pobyt. Ja mám za sebou viacročné doktorandské štúdium a nie je to lízať med a odflákať Ďalšie roky. To je masaker, niekedy ani spať nemáš čas, lebo projekty, úlohy toľko veľa že musíš makať aj v noci
@anonym_c4f88c psychiatrická pacientka je ona. Kto pustí takúto medzi detí
@anonym_24a688 Vidno, že máš totálne skreslené predstavy o psych ochoreniach
Teraz by bolo najlepšie nájsť si menej náročnú prácu, využiť pritom aj jazyky, ktoré ovláda a skľudniť sa. Ďalšie štúdium teraz nemôže byť, lebo je zložité aj pracovať aj externe študovať.
Ešte by možno bolo dobre obrátiť sa na školskú správu, či by nemali v takomto prípade (zo zdravotných dôvodov) iné miesto v školstve.
@zuzikosem načo si študovala učiteľstvo ak nemáš na deti nervy? Sorry ale do školy ťa už neberú, lebo si ťuk . Mne sa zdá že máš samé výhovorky, že nič nemôžeš s diagnózou. Tak chod na ID a na polovičný úväzok do záhradníctva trhať buriny, zametať, upratať. Hádam tam nezrútiš psychicky ak budeš zametať lístie
@anonym_24a688 prosím? Naozaj si nemyslím že tento príspevok je vhodný do akejkoľvek diskusie.
no ano, vybrala si si vzhladom na tvoj typ osobnosti uplne nevhodne studium
ten autizmus ma celkom zarazil, nezavazilo to pri vybere povolania?
podla toho kde byvas, tak by som isla robit nieco ako wolt, predavat do butiku, hocico len kvoli peniazom a pritom hladat
@anonym_092287 ona bola podľa mňa úplne ok až do tých troch rokoch po škole. Škola je únavné na Slovensku relatívne sterilné prostredie kde ťa naozaj nepripravila na to čo ťa čaká v praxi. Žiaľ. Malo by sa zapracovať na školskom systéme.

ucitelstvo ktorych predmetov mas vystudovane? co tak online doucovanie a mentiring tutoring lektorovanie online?