icon

5 rokov vysokoškolského štúdia mi je na nič

zuzikosem
26. feb 2026

Ahojte,

mám 29 rokov. Študovala som 5 rokov VŠ, dvojodbor učiteľstvo. Skončila som s vyznamenaním, dokonca som mala nejaké ocenenia od dekana. Hneď po VŠ som nastúpila ako učiteľka na strednej škole. Po treťom roku praxe som však vyhorela a potom sa do toho zamiešali psychiatrické diagnózy, až som nakoniec bola na liečení asi 6 mesiacov a PN asi rok. V práci som musela dať výpoveď. Momentálne som nezamestnaná a už mi dochádzajú úspory. Na prácu učiteľky mi lekári nechcú dať potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti, čo znamená, že 5 rokov vydretého štúdia je mi úplne, úplne na nič. Najviac ma trápi to, že nezáleží ani na tom, na čo na profesii reagujem, väčšinou ma nechcú, lebo mám iba pedagogickú prax (plus práca v drogérii na VŠ).

Posielam si žiadosti na rôzne práce, ktoré by boli možné v súlade s mojím zdravotným stavom. Mám však obmedzenia, ako žiadne nočné, ani 12 hod zmeny a pod. Chcela som robiť aj predavačku, ale tam vždy vyberú niekoho iného, pre nich asi perspektívnejšieho.

Začínam byť vo veľkom strese, pretože účet sa mi zmenšuje rýchlejšie, ako som čakala a práca stále nič. Do toho sa mi ešte pridružil aj úraz, takže ak by som aj chcela ísť niekde fyzicky pracovať, momentálne to nie je možné.

Čo by ste robili v takejto situácii vy?

Strana
z4
anonym_147eae
28. feb 2026
@anonym_af5743

@anonym_147eae švagriná švagor a susedom syn ktorého poznám od narodenia sú cudzí ľudia? Alebo som si nemala všimnúť že ani nie 10tis mestečku idem kúpiť toner do tlačiarne a tam učiteľ informatiky, idem kúpiť kyticu a tam učiteľka slovenčiny?
Asi u vás chodia ľudia so zavretými očami

@anonym_af5743 skor si taky pletko, ktory chce o kazdom vediet vsetko. Vediet co robia vsetci byvali ucitelia, to nie su len otvorene oci. Mam taku kolegynu, pred ktorou len spomenieme niekoho a hned vytiahne info aj spred 3 generacii.

katica06
Autor odpoveď zmazal
anonym_ba3f6e
1. mar 2026
@zuzikosem

@krasneleto ZŠ som mala možnosť skúsiť, nervový systém sa mi totálne zrútil. Mám autizmus. Možno ako asistentka, ale nemám vzdelanie v oblasti špeciálnej pedagogiky.

@zuzikosem poziadat si o invalidný dôchodok?

martin96321
1. mar 2026

@zuzikosem Prepac,nechcem do toho rypat,ale ako je mozne ze niekto ide studovat pedagogiku,kde bude pracovat s detmi,ucit ich a nevyzaduju psychotesty........Pytam sa,lebo poznam vo svojom okolí viac uciteliek. Bohuzial vsetko divne stvory......ako keby ta praca pritahovala len urcity typ ludi.

majasimon
1. mar 2026

Čo máš vyštudované? Syn má na sjl doučovanie, s pani funguje online a tá má plný diár a zoznam náhradníkov. Pomaly od obeda každý deň do večera má klientov, soboty od rána učí. Je dobrá v tom čo robí, tak má dosť klientov-žiakov.
Žiadna plná trieda s rýpavými výrastkami, premotivovaní rodičia a zákerné kolegyne.
Fakt rozmýšľaj nad cestou online učenia. Nesadnete si so žiakom, skončíš spoluprácu.

luccija
1. mar 2026
@majasimon

Čo máš vyštudované? Syn má na sjl doučovanie, s pani funguje online a tá má plný diár a zoznam náhradníkov. Pomaly od obeda každý deň do večera má klientov, soboty od rána učí. Je dobrá v tom čo robí, tak má dosť klientov-žiakov.
Žiadna plná trieda s rýpavými výrastkami, premotivovaní rodičia a zákerné kolegyne.
Fakt rozmýšľaj nad cestou online učenia. Nesadnete si so žiakom, skončíš spoluprácu.

@majasimon áno, ale väčšinou to je taký boom pred monitorom a prijimackami, ale súhlasím je to fajn cesta z domu, bez stresu, vedomosti má.

letfenixa
1. mar 2026
@martin96321

@zuzikosem Prepac,nechcem do toho rypat,ale ako je mozne ze niekto ide studovat pedagogiku,kde bude pracovat s detmi,ucit ich a nevyzaduju psychotesty........Pytam sa,lebo poznam vo svojom okolí viac uciteliek. Bohuzial vsetko divne stvory......ako keby ta praca pritahovala len urcity typ ludi.

@martin96321 išla som študovat v 1998 a žiadne potvrdenie nikto nevyzadoval.

martin96321
1. mar 2026
@letfenixa

@martin96321 išla som študovat v 1998 a žiadne potvrdenie nikto nevyzadoval.

@letfenixa Ved prave tomu sa cudujem, ze ani dnes nikto nic neziada

maury
1. mar 2026

Tak ma napadlo práca v kvetinárstve, arborétum, niečo s rastlinami, v knižnici s knihami, napríklad v školských, nejaký archív pripadne, nahadzovanie nejakých dát. To sú také menej stresové

anonym_9dd83a
1. mar 2026

@zuzikosem neviem, či by si nemohla aspoň na určitú dobu poberať ID, kvôli psychiatrickej diagnóze. Poznám človeka, ktorý skončil 2 rôzne VS, ale keďže sa časom začal liečiť na depresie, dali mu čiastočný invalidný dôchodok. Popri ňom môže pracovať, no zatiaľ nepracuje, keďže sa na to necíti. Skús sa poinformovat u svojho psychiatra, či je to v tvojom prípade možné aspoň na určite obdobie a aký je postup. To by si neostala úplne bez financií a časom by si možno niečo vhodné našla, kde by si sa zamestnala.

lenrol001
1. mar 2026
@martin96321

@martin96321 skôr opačne... práca s deťmi, konflikty s rodičmi, riaditeľom poznačí hádam každého, plus pracovať v takom hluku..tak na to treba mať železné nervy...po pár rokoch je každý poznačený

jarka26011
1. mar 2026
@martin96321

@letfenixa Ved prave tomu sa cudujem, ze ani dnes nikto nic neziada

@martin96321 ale žiadajú. Študujem od minulého roka a papier od dr. a aj od logopedičky som musela mať, inak by mi ani neprijali prihlášku 🙂

martin96321
2. mar 2026
@lenrol001

@martin96321 skôr opačne... práca s deťmi, konflikty s rodičmi, riaditeľom poznačí hádam každého, plus pracovať v takom hluku..tak na to treba mať železné nervy...po pár rokoch je každý poznačený

@lenrol001 To je samozrejme jedna stranka veci. Tlak zamestnavatela,rodicov,detí.......za toto obdivujem ucitelov a klobuk dole pred nimi. Studovat skolu, venovat jej vela casu a nakoniec sa srat s nevychovanymi detmi a ich este hlupejsimi rodicmi.

martin96321
3. mar 2026
@jarka26011

@martin96321 ale žiadajú. Študujem od minulého roka a papier od dr. a aj od logopedičky som musela mať, inak by mi ani neprijali prihlášku 🙂

@jarka26011 Na ktorej pedagogickej univerzite ziadaju psychotesty pred nastupom?

zelenykvet
Dnes o 09:45
@anonym_24a688

@zuzikosem načo si študovala učiteľstvo ak nemáš na deti nervy? Sorry ale do školy ťa už neberú, lebo si ťuk . Mne sa zdá že máš samé výhovorky, že nič nemôžeš s diagnózou. Tak chod na ID a na polovičný úväzok do záhradníctva trhať buriny, zametať, upratať. Hádam tam nezrútiš psychicky ak budeš zametať lístie

@anonym_24a688 " Lebo si ťuk", to vazne? Takyto komentar? Nikdy nikto nevieme ako skoncime. Pokora by nijako nezaskodila😒

zelenykvet
Dnes o 09:47
@zuzikosem

@anonym_32b0ea To by som musela študovať externe popri práci, ktorú nemám, keďže sa toto štúdium platí. Potom by som nemala z čoho platiť školné. Je to začarovaný kruh.

@zuzikosem No neviem, ale kedysi bolo denne doktorandske so stipendiom, teda mali kvazi plat. Ci nieco sa za 20r zmenilo?

Strana
z4