icon

Ako prebieha pohovor na skrátený úväzok učiteľského asistenta?

dada1203
11. aug 2026

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako prebieha pohovor na pracovnú pozíciu pedagogického asistenta do základnej školy? Nemám žiadne skúsenosti, a rada by som sa dozvedela viac, čo očakávať… Čaká ma pohovor na skrátený úväzok, a rada by som chcela vedieť Vaše skúsenosti. Aká je pracovná doba v tomto prípade? Poprípade mal to niekto tak, že si “spájal” dni? A aká je náplň práce pedagogického asistenta. Áno, počula som reči typu, že budem baba pre všetko, napriek tomu si myslím, že by ma tá práca napĺňala. A ako prebieha adaptačné vzdelávanie? Aké je jeho ukončenie? Ďakujem vopred za každú radu. 😊

anonym_7a1e50
11. aug 2026

PA pre ktorý stupeň?

anonym_b74086
11. aug 2026

Nepíšeš aký skrátený úväzok? Či 50% alebo niečo iné. Ale čo sa týka pracovnej doby tak pocitaj s tým, že pracovný čas pedagogického zamestnanca je 37,5 hod/týždeň. Pri polovičnom úväzku to je 18,75hodiny. Toto si rozpocitaj na 5 dní v týždni. Je málo pravdepodobné, že by sa asistentovi zlúčili dní a že by si trebárs piatky nechodila.

anonym_d6c295
11. aug 2026
@anonym_7a1e50

PA pre ktorý stupeň?

@anonym_7a1e50 toto ale nevie nikto, resp. asistentky nemajú iba jedného žiaka. Ja som mala niekoľko hodín na 1. stupni a niekoľko na 2. stupni.

A náplň práce? všetko záleží od konkrétnej školy. Je rozdiel, či budeš niekde na dedine, kde je 20 detí v celej škole alebo budeš v obrovskej mestskej škole. Asistent aj zastupuje (a celkom dosť), aj chodí do ŠKD, aj má dozory - chodba, jedáleň, všetko je to o rozhodnutí vedenia. Plus samozrejme doprovod na výletoch pri danom žiakovi.

dada1203
autor
Autor odpoveď zmazal
dada1203
autor
11. aug 2026
@anonym_7a1e50

PA pre ktorý stupeň?

@anonym_7a1e50 pravdepodobne prvý

dada1203
autor
11. aug 2026
@anonym_b74086

Nepíšeš aký skrátený úväzok? Či 50% alebo niečo iné. Ale čo sa týka pracovnej doby tak pocitaj s tým, že pracovný čas pedagogického zamestnanca je 37,5 hod/týždeň. Pri polovičnom úväzku to je 18,75hodiny. Toto si rozpocitaj na 5 dní v týždni. Je málo pravdepodobné, že by sa asistentovi zlúčili dní a že by si trebárs piatky nechodila.

@anonym_b74086 50% úväzok, ďakujem za info.