icon

Ako vysvetliť krátku pracovnú skúsenosť v životopise?

luciass99
19. sep 2026

Ahojte, po škole som nastúpila od júla v prvej práci, kde bol ale hrozný kolektív a celkovo práca nebola vhodná pre absolventa v podstate bez skusenosti, zaucanie v podstate nebolo a bol tam extrémny tlak na výkon a jednoducho som si nevedela predstaviť robiť túto prácu keď som videla ako fungujú kolegovia a firma celkovo. Podala som teda po mesiaci oznámenie o skončení PP v skúšobnej dobe. Čítala som veľa príspevkov tu na MK, ze si veľa ľudí ani neuvádzali tak krátku pracovnú skúsenosť v životopise, no bojím sa, ze ak by som mala od apríla (kedy som skončila v brigáde) okno v životopise, pozerali by sa personalisti na mna cez prsty a neviem ako by som vysvetlila toto obdobie.

anonym_fff174
19. sep 2026

Nijako, neriešia sa v životopise mesiace, ale roky. Je bežné, že si absolventi dajú pár mesiacov po škole ,, prázdniny " nikomu to nemusíš vysvetľovať. To ti píšem ako HR.

luciass99
autor
19. sep 2026
@anonym_fff174

Nijako, neriešia sa v životopise mesiace, ale roky. Je bežné, že si absolventi dajú pár mesiacov po škole ,, prázdniny " nikomu to nemusíš vysvetľovať. To ti píšem ako HR.

@anonym_fff174 takže vôbec nemám spomínať že som niekde pracovala a ani nedávať zápočtový list?

anonym_7e34f9
19. sep 2026

Radsej to nespominaj. Ako vysvetlis, ze si po mesiaci dala vypoved, lebo si pracovne tempo (ako mlada 20 rocna zena) nezvladla?

anonym_fff174
19. sep 2026
@luciass99

@anonym_fff174 takže vôbec nemám spomínať že som niekde pracovala a ani nedávať zápočtový list?

@luciass99 Na pohovore určite nie, zamestnávateľ to potrebuje vedieť pri ročnom zúčtovaní dane, teda ak si nebudeš daňové podávať sama. Budú ťa brať ako nepopísaný list papiera, ak si mala počas VŠ nejaké stáže, praxe môžeš to tam uviesť, neviem čo si vyštudovala a o aké pozície sa uchádzaš, ale zdôrazni v životopise to čo seniorský uchádzači nemajú, časovú flexibilitu, ochotu sa učiť, otvorenosť k novým technológiám,cestovať,angličtinu perfektnú ak máš, dnes veľa firiem robí opatrenia na zníženie výdavkov a radšej ako jeden drahý seniorský uchádzač sa im oplatia dvaja juniori z ktorých si vychovajú čo potrebujú.

anonym_d71088
19. sep 2026
@anonym_fff174

@anonym_fff174 ale riešia... milujem, keď niekto napíše 2025/2026 a zistím pri pohovore, že tam robil 10/2025-01/2026. Beriem to ako zavádzanie. A pýtam sa. Ak sa niekto vzdá po mesiaci, je to pre výkričník. Ak po troch - chápem, skúsil, vydržal celú skúšobnú a zabalil to.

anonym_d71088
19. sep 2026
@anonym_d71088

@anonym_fff174 ale riešia... milujem, keď niekto napíše 2025/2026 a zistím pri pohovore, že tam robil 10/2025-01/2026. Beriem to ako zavádzanie. A pýtam sa. Ak sa niekto vzdá po mesiaci, je to pre výkričník. Ak po troch - chápem, skúsil, vydržal celú skúšobnú a zabalil to.

@anonym_d71088 12/2025-01/2026

anonym_1cc5e7
19. sep 2026

@luciass99 po škole som sa zamestnala, práca bola strašná. Bol to predaj po telefóne. Dala som výpoveď po 2 týždnoch. Nikto to nikdy neriešil. Teraz to už v CV ani neuvázdam. Bola si v skúšobnej dobe a je to v poriadku.

anonym_fff174
19. sep 2026
@anonym_d71088

@anonym_d71088 Motáš dve rozdielne veci, ona si chce vynechať zo životopisu 1 mesiac. Pokiaľ si to tam neuvedie nemajú prečo skúmať či niekde medzitým pracovala, alebo nie.

anonym_d71088
19. sep 2026
@anonym_fff174

@anonym_d71088 Motáš dve rozdielne veci, ona si chce vynechať zo životopisu 1 mesiac. Pokiaľ si to tam neuvedie nemajú prečo skúmať či niekde medzitým pracovala, alebo nie.

@anonym_fff174 pokiaľ si to neuvedie, na gap v CV sa jej budem pýtať. Ako aj na to, či mala nejakú brigádu po škole, alebo aspoň niečo cez leto. Šikovný recruiter to z kandidáta dostane, špeciálne ak je to mladý človek. Pre mňa je fér to tam uviesť a vedieť to odôvodniť počas pohovoru. Ale budem sa opakovať, väčší kredit majú ľudia, čo to skúsia a nevzdávajú sa po prvých dňoch. Prvý mesiac je ťažký v každej práci.

anonym_bb206d
19. sep 2026

Ja som skoncila po 3dnoch,po tyzdni tieto prace som nikdy nepisala do zivotopisu.

luciass99
autor
19. sep 2026
@anonym_d71088

@anonym_fff174 pokiaľ si to neuvedie, na gap v CV sa jej budem pýtať. Ako aj na to, či mala nejakú brigádu po škole, alebo aspoň niečo cez leto. Šikovný recruiter to z kandidáta dostane, špeciálne ak je to mladý človek. Pre mňa je fér to tam uviesť a vedieť to odôvodniť počas pohovoru. Ale budem sa opakovať, väčší kredit majú ľudia, čo to skúsia a nevzdávajú sa po prvých dňoch. Prvý mesiac je ťažký v každej práci.

rozumiem, ale popravde už po týždni som si hovorila, že keď tam vydržím každý ďalší deň, tak si budem tlieskať😀 prostredie bez ľudskosti, a tiež keď ti ostatní z oddelenia hovoria ako je to tam vlastne na hovno tomu nepridáva. Ja som si to napriek tomu dala do životopisu, lebo som moc poctivka ale obávam sa, že mi ani nedajú priestor si to obhájiť a hneď budú súdiť ako napríklad ty, aj keď samozrejme ďakujem za názor. Myslím si o sebe že som pracovitá a je na mňa spoľah, ale musím cítiť aj z druhej strany že si to niekto všimne a pochváli a nie až keď má pred sebou oznámenie o skončení. Zaúčanie bolo také že kolegovia mali toľko roboty že si ma ledva všímali nie to ešte zaúčali. Išla som do toho nadšená že mám hneď prácu po škole a každým ďalším dňom to išlo dole vodou

anonym_242fb7
19. sep 2026

Uvádzala som si vždy aj zamestnania, z ktorých som odišla v skúšobnej dobe (2x). Oba razy som to vydržala tri mesiace, aj keď ten druhýkrát som vedela po 2 týždňoch, že to nedám. Výhoda v CV bola, že prvú prácu som mala popri škole ako brigádu a hneď po škole som sa tam zamestnala. Najprv sa ma aj trochu dotkla skúšobná doba, veď už sme sa poznali, ale následne som bola vďačná. Proste sa ukázalo, že čo bolo dobré sko brigáda, nevyhovovalo ako TTP. Nakoniec som zostala ešte 2 týždne po výpovedi, lebo potrebovali. Toto sa ľahšie "ukryje" v životopise.
Druhýkrát tiež, najprv som to robila externe popri zamestnaní a potom som nastúpila. Šéfke som po mesiaci povedala, že odídem. Opýtala sa, či som ochotná zostať tie 3 mesiace a dokončiť si veci, čo som urobila. A tak si uvádzam tie tri mesiace dokopy s časom, ktorý som robila extrne. Nikto sa na to nikdy nepýtal.
Nakoniec, veď na to skúšobná doba je. Jednej alebo aj obom stranám to proste nemusí sadnúť.
Skôr treba mať pripravenú odpoveď, prečo sa pomer takto skončil.
Neviem si predstaviť to zamlčať a následne klamať, keby sa ma niekto pýtal na časovú medzeru.

brrunetkaa
19. sep 2026

Však ak sa budú pýtať na to obdobie, tak im povedz čo sa dialo a prečo si to neuviedla do CV. Zase ak bude normálny HR, tak ťa neodpálkuje na základe toto, že si odišla z prostredia ktoré ti nevyhovuje po takej krátkej dobe. Už nie je rok 1985, že musíš v práci ktorá ti nesedí zostávať 30 rokov aby sa to rátalo

biba_18
19. sep 2026
@anonym_d71088

@anonym_d71088 no… len je rozdiel mať ťažký rozbeh - a je rozdiel odísť v skúšobnej dobe lebo až keď si dnu tak zistíš aká je to firma, akú má kultúru, akú má pespektívu a akú máš perspektívu ty… ostávať v neperspektívnom zamestnaní len preto že na nejakom pohovore si cenia tých čo ostanú 3 mesiace v skúšobnej dobe aj keď vedia že je to strata času - no ok 🤷‍♀️

domkakvet
19. sep 2026

@luciass99 nedavala by som to tam.