Ako vytvoriť atraktívny a profesionálny životopis?
Ahojte píšem si prvý krát životopis. Chcela by som sa poradiť ako by mal vyzerať taký životopis ktorý zaujme? Nemyslím teraz porcovať pozície, ale výzor. Našla som pár životopisov na canve, no väčšina má aj fotku, ktoré profi nemám vyfotenú.
Buisness fotka (najdi na google ako vyzera ked nevies).
@anonym_f2d15c o fotku mi praveze nejde. Ale o výzor životopisu.
@anonym_f2d15c o fotku mi praveze nejde. Ale o výzor životopisu.
@anonym_autor vyzor az tak nie je dolezity ako obsah. Ja som nemala ziadnu sablonu, napisany vo Worde a hned na prvy krat som pracu dostala. Ak nemas co ponuknut zamestnavatelovi mozes ho mat uplne najkrajsi a aj tak ta nepozve na pohovor. A vela urobi aj motivacny list - opat obsah, vyzor je druhorady.
@anonym_autor vyzor az tak nie je dolezity ako obsah. Ja som nemala ziadnu sablonu, napisany vo Worde a hned na prvy krat som pracu dostala. Ak nemas co ponuknut zamestnavatelovi mozes ho mat uplne najkrajsi a aj tak ta nepozve na pohovor. A vela urobi aj motivacny list - opat obsah, vyzor je druhorady.
@anonym_f2d15c tak mám po vš, nejaké práce mám za sebou no nič v obore. Nejako je treba začať.
@anonym_f2d15c tak mám po vš, nejaké práce mám za sebou no nič v obore. Nejako je treba začať.
@anonym_autor tak vystihni v motivacnom to, preco by si mala byt vhodna aj napriek tomu, ze nemas skusenosti ja som vystihla moje 3 zaverecne prace (bc, magistersku a rigoroznu) kedze sa tykali pozicie na ktoru som planovala nastupit. Jednoducho musis nejak zaujat zamestnavatela.
Viem, že naša HR má najradšej jednoduchý formát s klasickou štruktúrou, samozrejme nech to vyzerá uhladene, bez chýb a nie že to človek spravil na kolene za minútu, ale všelijaké tie farebné canva šablóny s okienkami a stĺpčekmi, kde nevie na prvý pohľad nájsť čo potrebuje nemá rada, ale nerozhoduje podľa toho koho pozve na pohovor... my nemáme kreatívne pozície, kde by bol vizuálne zaujímavý životopis plusom... určite čiastočne záleží aj od firmy, od pozície, iné to je keď ich má človek prečítať desiatky denne ako keď ich má 5 dokopy... najdôležitejší je ale stále obsah
Ja som ho tiež bez nejakého špeciálneho formátu napísala a na úvod som dala asi 3 vety v skratke o tom čo prinášam/kto som a čo hľadám/kam sa chcem posunúť alebo dostať. Potom už samotný Cv. Prácu som dostala na 1x. Aj v minulosti, keď som isla hned po VS a aj teraz keď som menila. Aj doterajšie skúsenosti, ktoré síce nesúvisia s danou pozíciou, skús na ňu nejako napasovať. Keď som išla po VŠ tak som uviedla prácu na viacerych projektoch naraz + učenie študentov atd a prepojila som to s dobrým time managementom, flexibilitou atd…
Na vzhľade by som to vôbec neprekombinovávala. Dobrý životopis má byť predovšetkým prehľadný, čistý a ľahko čitateľný. Canva šablóny môžu vyzerať pekne, ale veľa z nich má zbytočné grafické prvky, stĺpce, ikonky či hodnotenia zručností, ktoré skôr zavadzajú... ja osobne ich nemám rada. Fotka nie je povinná. Ak nemáš profi fotografiu, určite by som tam nedávala náhodnú fotku z dovolenky alebo zo sociálnych sietí. Úplne v poriadku je CV bez fotografie. Ideálne CV je na 1–2 strany, písmo calibri alebo arial, jasne oddelené pracovné skúsenosti, vzdelanie a zručnosti, najnovšia pracovná skúsenosť ako prvá, dostatok bieleho priestoru... bez zbytočných grafov, ikoniek a farebných škál. Uložiť ako PDF a v tvare priezvisko_meno.pdf, alebo priezvisko_meno_EN.pdf A hlavne, životopis nezaujme tým, že je graficky výnimočný, ale tým, čo je v ňom napísané a ako rýchlo sa v ňom recruiter zorientuje.
Ja som raz dostala zivotopis napisany v notepade. Od toho je asi uz vsetko super 🤣🤣🤣
Aj na profesii majú šablóny
ziadne farebne somariny, jednoduchy styl, taktiez ziadne 4 strany textu, max na 1 stranu ak si este nikde nerobila, nikto to citat nebude, ak to budes rozpisovat na 3 strany)....
Klasika v Europasse format
@zuzinabila to je hrozný formát. Už aj profesia má pekný templaty, čiže dá sa tam.
predstav si ze dostanes zivotopis od niekoho. Aky by ta zaujal? Ak to je pozicia kde bude kontakt s ludmi, tak aj foto. Inak aby bolo prehladne oddelene info o tebe, vzdelanie, skusenosti,...

Buisness fotka (najdi na google ako vyzera ked nevies).