icon

Ako začať kariéru v HR a psychologickom vzdelávaní?

dr_77
Dnes o 16:09

Ahojte,

chcela by som sa poradiť ohľadom mojej budúcej kariéry.

Od septembra nastupujem do 5. a zároveň posledného ročníka učiteľstva psychológie a anglického jazyka. Pôvodne som chcela po škole pracovať ako učiteľka a školská psychologička. Čím viac však sledujem situáciu v školstve a rozprávam sa s ľuďmi z praxe, tým viac zisťujem, že táto predstava ma už veľmi neláka.

Veľmi ma baví vzdelávanie ako také. Okrem kratšej pedagogickej praxe už niekoľko rokov doučujem angličtinu. Mala som tiež možnosť viesť niekoľko hodín zameraných na zvládanie emócií – v škole, v univerzitnom poradenskom centre aj vo väznici. Práve tieto skúsenosti ma bavili asi najviac.

Viem si predstaviť, že by som sa venovala lektorovaniu detí alebo dospelých, napríklad v oblasti soft skills, komunikácie, emocionálnej inteligencie, psychologického vzdelávania, kľudne aj angličtiny a podobne. Nemala by som problém robiť tieto aktivity na školách cez nejaké externé firmy. Zároveň mám pocit, že sa tým prirodzene približujem aj k oblastiam ako HR, learning & development, prípadne koučing.

Momentálne som však trochu stratená v tom, kde začať. Po škole by som určite chcela ísť na absolventskú stáž do zahraničia, ideálne práve v niektorej z týchto oblastí, aby som získala prax a lepšiu predstavu o tom, čo mi sedí.

Máte niekto skúsenosť s podobnou cestou? Aké sú podľa vás reálne možnosti pre človeka s mojím zameraním?

Mám pocit, že HR, či koučing sú oblasti, o ktoré má dnes záujem veľa ľudí. Je to len môj dojem, alebo je naozaj konkurencia medzi uchádzačmi veľká? Ako sa podľa vás môže absolvent odlíšiť a zvýšiť svoje šance?

Budem veľmi vďačná za akékoľvek skúsenosti, odporúčania alebo pohľad ľudí z praxe. Ďakujem. 🙂))

billy_jean
Dnes o 16:49

Čo si myslíš, že robí človek na Learning and Development pozícii?

anonym_624331
Dnes o 16:50

Samozrejme, že konkurencia v oblasti HR a personalistiky je veľká. Navyše z mojej praxe po korporátoch veľkých firiem si dovolím tvrdiť, že tam HR oddelenia veľa krát slúžia ako "záslužné miestečka" kde je treba posadiť nejakú známu, dcéru, milenku, sestru (doplň si čo potrebuješ podla vzťahu s vedením), takže je tam ešte pretlak takýchto ľudí po známostiach

dr_77
autor
Dnes o 16:51
@billy_jean

Čo si myslíš, že robí človek na Learning and Development pozícii?

@billy_jean Predpokladam ze organizuje alebo pripravuje školenia, koordinuje ich atd. Realne mam ale ohladom tejto oblasti malo skusenosti tak preto sa pytam.

billy_jean
Dnes o 16:56
@dr_77

@billy_jean Predpokladam ze organizuje alebo pripravuje školenia, koordinuje ich atd. Realne mam ale ohladom tejto oblasti malo skusenosti tak preto sa pytam.

@dr_77 vedie plán školiacich aktivít na daný rok, spolupodieľa sa na tvorbe budgetu na tréningy, vedie evidenciu všetkých školení, sleduje zákonné povinné školenia, spolupracuje na výbere dodávateľa - DM je niekto iný - HR manažér, komunikuje s dodávateľom, zabezpečuje pozvánky, miestnosť, občerstvenie. Po školení robí prieskum spokojnosti a vyhodnocuje ho. Na toto nepotrebuješ mať vyštudovanú psychológiu. Je to čistá admin práca spojená s komunikáciou a koordináciou. Inou kapitolou sú interní tréneri - oni sú väčšinou v obchode, financiách a bankovníctve - tí cestujú po svk na pobočky a trénujú interných ľudí zväčša predajné zručnosti.

dr_77
autor
Dnes o 17:05

Dakujem za info, ako to je s treningami soft-skills vo firmach a podobne?

billy_jean
Dnes o 17:07
@dr_77

Dakujem za info, ako to je s treningami soft-skills vo firmach a podobne?

@dr_77 tréningy soft skills robia externé vzdelávacie spoločnosti teda externí provideri. Ale treba povedať, že sme v recesii a väčšina firiem veľmi limituje náklady na soft skills školenia a mjú výrazne okresaný budget na vzdelávanie. Firmy šetria a náklady idú skôr do povinných a zákonných školení. Samozrejme veľké korporáty, automotive firmy Tier1, tier2 dodávatelia to možno majú inak.

anonym_1964fe
Dnes o 17:15

A ja este pridam, mmt maju velky problem sa zamestnat aj dobri, kvalitni ludia, nieto absolventi

dr_77
autor
Dnes o 17:22
@anonym_1964fe

A ja este pridam, mmt maju velky problem sa zamestnat aj dobri, kvalitni ludia, nieto absolventi

@anonym_1964fe Myslite v oblasti HR?

anonym_c2c060
Dnes o 17:35
@dr_77

@anonym_1964fe Myslite v oblasti HR?

@dr_77 áno, pozícii je veľmi málo a skôr sú to seniorské pozície. Aktuálne väčšina ľudí nemení a kvôli neistote ostáva. HR pozícii je v porovnaní s min rokom o 50% menej.

anonym_76cf0d
Dnes o 17:37

@dr_77 Už si sa radila na Reddite - r/Slovakia - https://www.reddit.com/r/Slovakia/comments/1uqx...

To potrebuješ ešte ďalšie rady z MK?

dr_77
autor
Dnes o 17:42

Pripevky som dala na obe platformy naraz, chcela som aby sa to dostalo ku ludom z roznych oblasti/platform a mala tak viac info 🙂

guiseppinka
Dnes o 18:17

Poviem ti to tak celkom bez servitky - ns to, aby si to robila sama hned po skole, zabudni. Preco?
1. Nemas skusenosti (co je logicke po skole)
2. Nikto ta ako 25rocnu nebude brat vazne.
3. V case krizy sa skrta ako prve vzdelavanie a marketing.

Odporucam sa zamestnat niekde vo firme na HR, v roznych vzdelavackach a postupne sa vypracovat - a tak sa rozkukas a mozes si to rozbehnut.

dr_77
autor
Dnes o 18:33

Jasne tak som to aj brala, najmä som si pozerala nejake tie vzdelavacie institucie v mojom okoli a skusit sa opytat na nejake staze, nevidim to ale velmi ruzovo, ale zaroven si vravim ze musi clovek niekde zacat 🙂