icon

Je vysokoškolské vzdelanie prekážkou pri hľadaní práce?

Včera o 14:08

Ahojte, píšem za známu, ktorá má problém nájsť si prácu. Má PhD., čiže 3.stupeň VŠ. Bohužiaľ nemá veľkú prax a vo svojom odbore už nechce pracovať. Rada by sa zamestnala v inom odvetví, rozposiela životopisy, ale zamestnávatelia sa neozývajú. Môže ich odrádzať titul PhD. ? Je možné "zamlčať" toto vzdelanie pred zamestnávateľom?
Máte skúsenosti so zmenou odvetvia v ktorom ste pracovali? Ako sa vám podarilo presvedčiť zamestnávateľa aby vám dal šancu?

Strana
z2
ivicatolic
Včera o 14:16

@anonym_autor jasné , že zamlčať.... napísať to , čo vie, trochu prikrášliť a buď im bude sympatická. alebo nie 🙂👁️👁️👁️

lucik194
Včera o 14:20

no ak je to phd v nejakom humanitnom smere , tak jej je na dve veci ....

toto je tragedia u nas, ze vzdelanie nema hodnotu. je k nicomu, lebo SK ovladli nevzdelanci a tupci, co rozhoduju......

co ma vystudovane? co robi? a vie co chce robit?

anonym_195615
Včera o 14:24

zamlčať. Najmä ak o jej živote rozhoduje niekto kto sa tam dostal cez známosti.

anonym_b39d1a
Včera o 14:24

ano, myslim, ze VS su diskriminovani, ozbvlast ked sa uchadzas o ''podradnejsiu'' pracu

anonym_076159
Včera o 14:27

@anonym_autor Skôr vidím problém v tom, ze niekto niečo vystuduje, zabije tým mnoho rokov a minie veľa peňazí, ci už rodičov alebo daňových poplatníkov a napokon to ani nechce robiť a chce pracovať neodborne v úplne inej oblasti. To nedáva o tom človeku veľmi dobrý obraz.
Keď chcem niekoho na neodbornú prácu, vezmem si niekoho so SŠ a zaučím ho. Keď hľadám odborníka, pozriem na vzdelanie a tam nikdy nie je VŠ na škodu. Ani tretí stupeň. Načo mi však bude v nejakej práci teoretický pseudointelektuál, amatér?

anonym_bd7e43
Včera o 15:11

@anonym_autor nepresviedčaj. Máloktorý zamestnávateľ má vs tretieho stupňa, načo sa im doprosovať. Posielaj CV bez svojho titulu.

anonym_943e1c
Včera o 15:19

Tiež som zamlčala, nevedela som sa zamestnať mimo môj odbor.

biba_18
Včera o 16:06

tretí stupeň je špecializácia. pokiaľ ju nechce využívať, zbytočne ju uvádzať…

anonym_1659e3
Včera o 16:15

Stale plati=znamosti robia divy,rodinkarstvo este väcsie.

anonym_1f3777
Včera o 16:17

Tak to zalezi ako vyzera jej zivotopis ked pocas phd nic nerobila bude mat minimalne 3 roky prazdne kedze pises, ze nema velku prax v odbore nebodaj este po tych alebo pocas tych 3 rokov isla na 3rocnu RD a zrazu mame zenu okolo 30 ak nie po 30 s minimom pracovnych skusenosti a skor to zavazi ako samotne phd. A ked v odbore nechce pracovat tak na akekolvek ine miesto ma presne 0 skusenosti a navyse mozno ani tu VS nie len 3 stupen nevyuzije a zamestnavatelia uprednostia niekoho s vacsou praxou a vhodnejsou VS.

autor
Včera o 16:27
@anonym_076159

@anonym_autor Skôr vidím problém v tom, ze niekto niečo vystuduje, zabije tým mnoho rokov a minie veľa peňazí, ci už rodičov alebo daňových poplatníkov a napokon to ani nechce robiť a chce pracovať neodborne v úplne inej oblasti. To nedáva o tom človeku veľmi dobrý obraz.
Keď chcem niekoho na neodbornú prácu, vezmem si niekoho so SŠ a zaučím ho. Keď hľadám odborníka, pozriem na vzdelanie a tam nikdy nie je VŠ na škodu. Ani tretí stupeň. Načo mi však bude v nejakej práci teoretický pseudointelektuál, amatér?

@anonym_076159 chápem, ale myslím si, že niekedy človek nevie, do čoho ide kým to neskúsi. Ak vyštuduješ niečo s nadšením a potom zistíš, že ťa tá práca nebaví/vyčerpáva, tak čo? Ostaneš sa trápiť až do dôchodku? Podľa mňa nebude prvá, ani posledná čo chce zmeniť odbor. Ja sa pýtam na to, ako to má docieliť.

lucik194
Včera o 16:29

zalozit profil na linkedin. ujasniť si co hlada a ked bude vedieť co hlada, tak v tom odbore spraviť navyse nejake kurzy.....
do toho popytat sa znamych, kamaratov. ci o niecom nevedia

anonym_1659e3
Včera o 16:30
@anonym_autor

@anonym_076159 chápem, ale myslím si, že niekedy človek nevie, do čoho ide kým to neskúsi. Ak vyštuduješ niečo s nadšením a potom zistíš, že ťa tá práca nebaví/vyčerpáva, tak čo? Ostaneš sa trápiť až do dôchodku? Podľa mňa nebude prvá, ani posledná čo chce zmeniť odbor. Ja sa pýtam na to, ako to má docieliť.

@anonym_autor no ved ti pisem,znamych treba oslovit,ci nevedia o nejakej praci,ci u nich nehladaju noveho kolegu,nech sa prihovoria.Po rodine sa popytat a pod.

anonym_e39613
Včera o 16:41
@anonym_1f3777

Tak to zalezi ako vyzera jej zivotopis ked pocas phd nic nerobila bude mat minimalne 3 roky prazdne kedze pises, ze nema velku prax v odbore nebodaj este po tych alebo pocas tych 3 rokov isla na 3rocnu RD a zrazu mame zenu okolo 30 ak nie po 30 s minimom pracovnych skusenosti a skor to zavazi ako samotne phd. A ked v odbore nechce pracovat tak na akekolvek ine miesto ma presne 0 skusenosti a navyse mozno ani tu VS nie len 3 stupen nevyuzije a zamestnavatelia uprednostia niekoho s vacsou praxou a vhodnejsou VS.

@anonym_1f3777 a keď Phd. a ešte ďalšiu VS robila počas toho, čo bola na rodičovskej s deťmi a v 30+ bude ideál pre zamestnávateľa.Odrodene, vyštudované školy a prax tiež nejaká hneď po VS. Poznám takú a nemala núdzu o prácu.

anonym_1f3777
Včera o 17:01
@anonym_e39613

@anonym_1f3777 a keď Phd. a ešte ďalšiu VS robila počas toho, čo bola na rodičovskej s deťmi a v 30+ bude ideál pre zamestnávateľa.Odrodene, vyštudované školy a prax tiež nejaká hneď po VS. Poznám takú a nemala núdzu o prácu.

@anonym_e39613 ale autorka uvadza ze dana osoba nema vela pracovnych skusenosti, druhu VS nespomina a uz ani vo svojom vystudovanom odbore nechce pracovat. To ideal nebude pre ziadneho zamestnavatela.

anonym_b9a8f4
Včera o 17:13
@anonym_autor

@anonym_autor
Za mna, nenapisat ho do CVcka. Zalezi od prace na aku sa hlasi, ci jej volaju alebo nie, lebo aj prax zavazi, skusenosti vo vela oboroch, ak to nema, tak lahko uprednostnia ineho uchadzaca. Uplneho lajka s titulom, mimo obor nie vsade zoberu.
A mimo temu, trosku nehnevaj sa, ale ak clovek vystuduje az phd, tak mala naozaj vela casu aj skor zistit ze ju to nebavi :D ked mi povie bakalar, alebo cerstvy ing, ze ho to nebavi, je to take uveritelne, dokoncil skolu, ked uz ju zacal, ale phd?

anonym_8e26fb
Včera o 17:57

ak ten co ponuka pracu ma ucnovku, ...🙂 aj take pripady poznam...

anonym_076159
Včera o 18:17

Absolvované štúdium na VŠ je problémom hlavne vtedy, keď je o ničom a je to v praxi nepoužiteľný odbor. Keď na pozíciu administratívnej sily príde životopis od niekoho, kto vyštudoval napríklad sociológiu, kulturológiu, rodové štúdia a podobné, nemá šancu, ale akékoľvek ekonomické zameranie - financie, účtovníctvo, bankovníctvo, obchod a marketing... je využiteľné a človek šancu dostane. Prípadne, pri manuálnej práci niekde vo fabrike je to úplne jedno, ale práve o takéto miesta sa študenti študujúci iba pre titul netrhajú.
Samotné Phd. určite problémom nebude. Treba hlavne uviesť, co je to za študijný odbor, ktorému známa venovala 8-10 rokov života a teraz je pre ňu zbytočný. Potom poradíme lepšie.

autor
Včera o 18:55

Ďakujem za všetky odpovede, posuniem ich známej a uvidíme či sa vyjadrí... Čo sa týka odboru, nemôžem upresniť. Je pravda, že je dosť špecifický, ale určite nie zbytočný. Známa určite neštudovala len tak z nudy, chcela sa tomu venovať, ale prax jej ukazuje, že to nie je práca vhodná pre ňu.
Viaceré tu odbočujete od témy, namiesto nápadov ako zmeniť odbor len bedákate nad tým, že vyštudovala niečo čo je pre ňu už zbytočné. Známa si uvedomuje, že problémom je aj málo odpracovaných rokov, ale zaujímala sa aj o pozície kde prax netreba a nezavolali ju ani na pohovor. Preto bola otázka, či to môže byť tým titulom a či ho teda môže zamlčať.
Zatiaľ najviac vyzdvihujem nápad založiť linkedin a urobiť si nejaké dodatočné kurzy.

anonym_3fb8f8
Včera o 21:30
@anonym_autor

Ďakujem za všetky odpovede, posuniem ich známej a uvidíme či sa vyjadrí... Čo sa týka odboru, nemôžem upresniť. Je pravda, že je dosť špecifický, ale určite nie zbytočný. Známa určite neštudovala len tak z nudy, chcela sa tomu venovať, ale prax jej ukazuje, že to nie je práca vhodná pre ňu.
Viaceré tu odbočujete od témy, namiesto nápadov ako zmeniť odbor len bedákate nad tým, že vyštudovala niečo čo je pre ňu už zbytočné. Známa si uvedomuje, že problémom je aj málo odpracovaných rokov, ale zaujímala sa aj o pozície kde prax netreba a nezavolali ju ani na pohovor. Preto bola otázka, či to môže byť tým titulom a či ho teda môže zamlčať.
Zatiaľ najviac vyzdvihujem nápad založiť linkedin a urobiť si nejaké dodatočné kurzy.

@anonym_autor lenze to je jedno s druhym... ak uz niekto studuje 3. stupne VS a potom je prekvapeny, ze o com to je, tak aj to trosku vypoveda o osobnosti, sposobe myslenia apod... Ze ta nebavi smer snad clovek vie zistit do bakalara a nemusi este aj skoncit PhD...
Zase ak by to bolo v nejakom technickom smere, asi by nemala nudzu o pracu. Ak je to nejaka "socialna praca" styl, tak to je na dve veci...

anonym_773cc8
Včera o 22:31
@anonym_076159

@anonym_076159 preco by to mal byt pseudointelektual? Moze to byt intelektual aj bez pseudo. A to, ze sa niekto rozhodne robit nieco ine, nez to, co ma vystudovane, moze mat rozne dovody. Napriklad aj vyhorenie.

anonym_773cc8
Včera o 22:34
@anonym_autor

@anonym_autor ano, moze to byt titulom, hlavne ak o jej pozicii rozhoduju ludia s nizsim vzdelanim a nejakymi mindrakmi. A ja by som to na pohovore a v CV zamlcala. Ked sa budu neskor pytat, tak moze povedat, ze to pre tuto pracovnu poziciu nepovazovala za potrebne uvadzat.

autor
Dnes o 08:17
@anonym_3fb8f8

@anonym_autor lenze to je jedno s druhym... ak uz niekto studuje 3. stupne VS a potom je prekvapeny, ze o com to je, tak aj to trosku vypoveda o osobnosti, sposobe myslenia apod... Ze ta nebavi smer snad clovek vie zistit do bakalara a nemusi este aj skoncit PhD...
Zase ak by to bolo v nejakom technickom smere, asi by nemala nudzu o pracu. Ak je to nejaka "socialna praca" styl, tak to je na dve veci...

@anonym_3fb8f8 tebe sa nikdy nestalo, že si sa pre niečo nadchla a postupne ťa to omrzelo, prípadne si zistila, že to nezvládaš? Ak nie, tak si šťastný človek... Tak či onak, skús nelamentovať nad tým, čo sa nedá zmeniť (t.j.dosiahnuté vzdelanie), ale prispieť do diskusie nejakou dobrou radou

anonym_89631b
Dnes o 09:58
@anonym_autor

@anonym_autor prepáč, ale študovať PhD.s tým, že potom zistím, že ma to vlastne nezaujíma?
To nevedela po 1.roku, zistila to až po 3? Myslím, že jej padlo vodou poberat štipendium 1000€+ mesacne, ze? Ale potom nastala realita. Nedivím sa, že si nevie nájsť prácu, pravdepodobne ani nič nevie.
Nehovoriac o tom, koľko to stalo peňazí, ale to samozrejme nikoho nezaujíma. Keď by sa za štúdium platilo, 2x by si niekto rozmyslel ci na VS bude zabíjať len tak čas alebo odíde bud robot alebo ju zmení hneď po 1.roku.

autor
Dnes o 10:16
@anonym_89631b

@anonym_autor prepáč, ale študovať PhD.s tým, že potom zistím, že ma to vlastne nezaujíma?
To nevedela po 1.roku, zistila to až po 3? Myslím, že jej padlo vodou poberat štipendium 1000€+ mesacne, ze? Ale potom nastala realita. Nedivím sa, že si nevie nájsť prácu, pravdepodobne ani nič nevie.
Nehovoriac o tom, koľko to stalo peňazí, ale to samozrejme nikoho nezaujíma. Keď by sa za štúdium platilo, 2x by si niekto rozmyslel ci na VS bude zabíjať len tak čas alebo odíde bud robot alebo ju zmení hneď po 1.roku.

@anonym_89631b ďalšia, čo sa potrebuje zavzdušňovať nad tým, že niekto sa necíti dobre vo svojej práci a potrebuje zmenu ... Ak nemáš čo povedať k veci, tak si v tejto diskusii zbytočne. Ja som sa nepýtala na názor na túto situáciu, ale na skúsenosti ľudí, ktorí zmenili odvetvie v ktorom pracujú.

anonym_89631b
Dnes o 10:28
@anonym_autor

@anonym_89631b ďalšia, čo sa potrebuje zavzdušňovať nad tým, že niekto sa necíti dobre vo svojej práci a potrebuje zmenu ... Ak nemáš čo povedať k veci, tak si v tejto diskusii zbytočne. Ja som sa nepýtala na názor na túto situáciu, ale na skúsenosti ľudí, ktorí zmenili odvetvie v ktorom pracujú.

@anonym_autor keď si nevie nájsť prácu, to asi o niečom svedčí.
A este raz, aby si to pochopila. Ak má niečo nebaví, nebudem to študovať, tobôž ako PhD. Škola nie je holubnik, ani zabijak času pre neschopných. A tvoja kamoška je toho žiarivým príkladom.

autor
Dnes o 10:32
@anonym_89631b

@anonym_autor keď si nevie nájsť prácu, to asi o niečom svedčí.
A este raz, aby si to pochopila. Ak má niečo nebaví, nebudem to študovať, tobôž ako PhD. Škola nie je holubnik, ani zabijak času pre neschopných. A tvoja kamoška je toho žiarivým príkladom.

@anonym_89631b asi nevieš čítať s porozumením, štúdium ju bavilo, realita v práci (na ktorú sa nedá veľmi pripraviť) už nie. Prácu vo svojom odbore si vie nájsť, mimi neho je to ťažké. Predpokladám, že ty si asi prácu nemenila, keď k tomu nevieš nič poradiť. Tak načo sa ozývaš?

anonym_1981c9
Dnes o 10:38
@anonym_autor

@anonym_89631b asi nevieš čítať s porozumením, štúdium ju bavilo, realita v práci (na ktorú sa nedá veľmi pripraviť) už nie. Prácu vo svojom odbore si vie nájsť, mimi neho je to ťažké. Predpokladám, že ty si asi prácu nemenila, keď k tomu nevieš nič poradiť. Tak načo sa ozývaš?

@anonym_autor to je ako uplne radikalna zmena odboru? osobne si myslim ze v aktualnej situacii robit si kurzy vzdelavat sa v novej oblasti a hlavne ist na to cez znamosti
dnes je trh presyteny a zobrat niekoho na poziciu juniora a nemoct si ho vychovat od zaciatku idealne uz pocas VS neni velmi caste
linkedin ak nema kontakty v danej oblasti je jej na dve veci

anonym_89631b
Dnes o 10:38
@anonym_autor

@anonym_autor štúdium ju bavilo, realita je iná? Prečo neostala na VS? Ci aj to je nepouzitelna?

štúdium ju bavilo, realita v práci (na ktorú sa nedá veľmi pripraviť) už nie. To co je za blbosť? Teraz už máš povinné praxe, mnoho študentov pracuje už popri VS a keď ju končia už majú istý job. Tvoja kamoška sla este aj na PhD., čo je príprava na akademickú podu. Asi nevie ani to a žiadna práca jej nebude dobrá.
Tak nech netvrdí, ze ona vraj nevedela...

anonym_076159
Dnes o 10:48
@anonym_773cc8

@anonym_autor ano, moze to byt titulom, hlavne ak o jej pozicii rozhoduju ludia s nizsim vzdelanim a nejakymi mindrakmi. A ja by som to na pohovore a v CV zamlcala. Ked sa budu neskor pytat, tak moze povedat, ze to pre tuto pracovnu poziciu nepovazovala za potrebne uvadzat.

@anonym_773cc8 Ak niekto rozhoduje a riadi, evidentne je v pracovnom živote úspešnejší ako takýto uchádzač o zamestnanie, ktorý nič nevie, ale oháňa sa titulom, zvyčajne z úplne zbytočného a nenáročného odboru. A sotva môže takýto človek závidieť dlhodobo nezamestnanej osobe. Čo má akože závidieť? Že niekto zabil roky štúdium niečoho, v com sa nevie uplatniť? Že má vzdelanie v odbore, ktorý ho nezaujíma? Alebo titul, ktorý môže mať na Slovensku naozaj každý? Ale áno, že ho nevzali do práce, lebo mu cudzí ľudia závidia titul je taká univerzálna odpoveď neúspešného človeka.

Strana
z2