icon

Moja skúsenosť z pohovoru s mladým kandidátom

Včera o 16:48

Mám voľnú pozíciu IT technika, je v zásade vhodná aj pre šikovného juniora. Vyhodila som inzerát, prihlásil sa mi mimo iného mladý chalan. Včera som mu volala, rozprávali sme spolu pol hodinu, hovorila som mu o pozícii. Má 21 rokov. Vyštudoval strednú školu v oblasti IT, má odbornú stredoškolskú prax v odbore. Po tel. rozhovore som si ho pozvala na dnes na osobný pohovor. Mladý chalan, typická brokolica na hlave, pekne štýlovo oblečený.

Pýtala som sa, čo si pamätá z nášho včerajšieho rozhovoru. Povedal, že nič.
Veď sme si volali včera. Hej, ale nič si nezapamätal, mám mu to oživiť.
OK a pozreli ste si niečo o pozícii, na ktorú ste reagovali a o našej spoločnosti. Nie nepozrel. OK. Vidím, že ste študovali na VŠ IT, ale iba rok, čo sa stalo? Nebavilo ma to.
Veď to bolo pokračovanie vašej strednej školy. Áno, ale nebavilo ma to.
A čo vás konkrétne nebavilo? Neviem, všetko.

OK, a v akej oblasti teda chcete pracovať? V oblasti IT.
Hm... vidím, že ste praxoval počas štúdia ako IT technik v inštitúcii XY. Nechceli ste tam ostať aj po škole? Ale hej, ale ponúkli mi základ 1400 eur brutto a ja za takú mzdu robiť nebudem, to sa zamestnám niekde inde. Dobre, tak ste to odmietli a teda kde ste sa zamestnali niekde inde? Nie, nikde, doma som.

Dobre, popíšte mi, čo ste presne robili na pozícii IT technika počas praxe. No menil som toner a inštaloval Windows. Dobre a na výmenu tonera bol potrebný IT technik? Zasmial sa. Koľko krát ste museli preinštalovať SW? Raz.

Dobre, a čo si pamätáte zo strednej školy? Čo ste sa učili o sieťach? Hm, nepamätám si veľa.

OK, naša pozícia začína tiež na základe 1,400 eur pri juniorovi po škole. Rovnakú ponuku ste odmietli. Ale toto by mi vyhovovalo.

V poriadku a čo budeme robiť, keď zistíme, že vás to nebaví?
Tak odídem, veď na to je skúšobná doba. Zasmiala som sa 🙂.

Rozlúčila som sa, podala som mu ruku a popriala veľa šťastia.

Strana
z4
anonym_b348aa
Dnes o 10:24
@anonym_50c91a

Za 1400 v hrubom by som išlado roboty maximálne si zobrať kávu.. Si myslíš ze z toho človek vyzije?

@anonym_50c91a Vieš koľko ľudí z toho normálne živí rodinu?

katkazatka
Dnes o 10:26
@anonym_aea85b

@katkazatka vzdy to bolo a bude len o peniazoch a tieto ostatne su len vyhovorky preco odchadzaju.

@anonym_aea85b to sa velmi mylis. Vela urobi zivot v ne/fungujucom a ne/skorumpovanom state, kde nic nefunguje.

anonym_b0d99b
Dnes o 10:47
@katkazatka

@anonym_b0d99b ale tu nejde len o zručnosti. Tu ide o ochotu pracovať a u tohto mladého muža ochotanie je. Ja tiež keď som vyšla zo školy, tak som ovládala asi 20% veci a musela som pracovať a svoj plat si zaslúžiť. Učila som sa, bola som ochotná sa učiť nové veci. Nečakala som, že sa zo mňa niekto posadí na zadok a ponúkne mi maximálny plat. Ver mi, že som robila za zlomok tých peňazí co ponúkajú absolventom dnes. Bola som rada, že som mala prácu a nevisela som rodicom na krku mlada a zdrava. Vtedy bola 20% nezamestnanosť a určite som si nemohla diktovať podmienky.

@katkazatka Lenže dnes sú už iné možnosti, ako bývali. Pani tu píše, ako keby ponúkala lukratívnu prácu, pritom hľadá IT technika za plat nižší, než má predavač v Lidli. Tých 1100 € je podľa mňa férových jedine, že človeka zoberú bez pohovoru a všetko ho naučia od A po Z, aby mal aspoň nejakú prax.
Ani ja som sa po maturite nevedela na Slovensku nikde zamestnať, tak som odišla do Švajčiarska, kde som už 4 roky. Prácu som si tam našla hneď. Plat neporovnateľný, podmienky tiež a hlavne boli ochotní zaučiť človeka, čo na Slovensku nehrozí.
Na Slovensku by pomaly chceli inžiniera za minimálnu mzdu. Potom sa ale netreba čudovať ani nariekať, že mladí odchádzajú zo Slovenska a že raz nebude mať kto robiť na dôchodky.🙂

anonym_ed9acb
Dnes o 12:26
@anonym_aea85b

@katkazatka pisme realitu,1400 v hrubom,v cistom ledva 1000cka,lebo vsetko vyznie v hrubom krasne.Ved pisem,ze radsej zo skusenostami ale s vyssou mzdou.Pre mladych je lepsie ist mimo sr.Skoro 18r syn si ide robit zvaracsky kurz a sup do Nemecka,20eur na hod.a kde by tu na sk mal tolko.
Ale robime si to vsetko my sami,nutime mladych ist von,lebo sa tu slabo zaraba.

@anonym_aea85b zarába tu slabo každý, čiže automaticky musia aj mladí. Že odídu? No odídu. Kto je na vine?my starí?ťažko. Ešte zatiaľ ťaháme. A v zahraničí s uchytí iba šikovný človek, zbytok je tam pre zárobok a i tak sa vráti domov, len je to krátkozraké. Lebo o chvíľu sa nebudú mať kde vracať mladí.

anonym_4e31ba
Dnes o 13:13

@anonym_autor autorka nekomentujem či si niekto 1400 v hrubom zaslúži alebo nie. Ale uvedomte si ľudia aké sú v dnešnej dobe ceny nehnuteľností - ako sa mladý človek s podobným platom dostane k vlastnej nehnuteľnosti. Kým niečo našetrí sú ceny zase niekde inde a to vôbec nie je dobrá motivácia pracovať.

anonym_51f19c
Dnes o 13:53
@anonym_4e31ba

@anonym_autor autorka nekomentujem či si niekto 1400 v hrubom zaslúži alebo nie. Ale uvedomte si ľudia aké sú v dnešnej dobe ceny nehnuteľností - ako sa mladý človek s podobným platom dostane k vlastnej nehnuteľnosti. Kým niečo našetrí sú ceny zase niekde inde a to vôbec nie je dobrá motivácia pracovať.

@anonym_4e31ba ono pokial viem aka je situácia (ze my rodicia nedajú kľúče od nového bytu len tak), tak si ujasnim priority a začnem.si sporit už počas brigád cez VS. Nemusím všetko do eura minút a potom vyplakavat. A nehnuteľnosť sa dá kúpiť vždy, len si jednoducho kúpiš, na co mas. Nebudeš mať 3 izbovú novostavbu, ale garsónku. Mnoho z nás tak začínalo. Postupne, krok po kroku. Doba, kedy sme mali všetci všetko rovnako už chvalabohu skončila. A prečo by všetci mali mat svoje nehnuteľnosti? Sa pozri ako je to v zahraničí.

anonym_51f19c
Dnes o 14:29
@anonym_51f19c

@anonym_4e31ba ono pokial viem aka je situácia (ze my rodicia nedajú kľúče od nového bytu len tak), tak si ujasnim priority a začnem.si sporit už počas brigád cez VS. Nemusím všetko do eura minút a potom vyplakavat. A nehnuteľnosť sa dá kúpiť vždy, len si jednoducho kúpiš, na co mas. Nebudeš mať 3 izbovú novostavbu, ale garsónku. Mnoho z nás tak začínalo. Postupne, krok po kroku. Doba, kedy sme mali všetci všetko rovnako už chvalabohu skončila. A prečo by všetci mali mat svoje nehnuteľnosti? Sa pozri ako je to v zahraničí.

@anonym_51f19c pardon mi 😊

anonym_0eb84f
Dnes o 16:27
@anonym_aea85b

@anonym_autor takto tych 2000eur uz znie lepsie,ale v cistom je to kolko??1400eur,tiez nic moc plat.

@anonym_aea85b vsak zaloz si firmu a maj plat aky chces, aj zamestnancom taky samozrejme daj.

anonym_0eb84f
Dnes o 16:29
@anonym_4e31ba

@anonym_4e31ba nemozu sa platy prisposobovat cenam nehnutelnosti

Strana
z4